Dodaj do ulubionych

Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy.

23.09.05, 11:54
Właśnie potwierdziałm datę mojego HSG. Będzie robione w narkozie dożylnej.
Zaczęłam sie bać...Jak to jest dziewczyny, napiszcie coś jeśli miałyście taki
zabieg w narkozie. Jak się potem czułyście, jak to wszystko wygląda, gdzie
sie wbija igłę.. Ja sie nawet tej igły boję.
Kurcze może za wcześnie podjełam tą decyzję o HSG. Moja lekarka traktuje mnie
troche z pobłażaniem. Uważa że powinnam popróbować jeszcze naturalnie, ale ja
nie chcę czekać rok a potem następne dwa lata się leczyć, tymbardziej ze mam
już 31 lat..
Obserwuj wątek
    • gosia-basia Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:10
      ja miałam pod narkozą i powiem ci, że z tego wszystkiego nieprzyjemny jest
      tylko motylek jaki ci zakładają, najpierw pierwsza dawka zastrzyku, za ok 1/2
      min zaczyna działać i kręci ci się w głowie, ledwo zdążyłam rozebrać się a już
      było po wszystkim, wszystko trwa 15 min a strach przed jak trzeba, sama też się
      bałam ale teraz mówię ci że naprawdę nie ma czego, narkoza to narkoza, nic nie
      czujesz.........nie ma na co czekać, latka lecą
      • kkkkk4 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:16
        A co to motylek?? I gdzie go zakładają?
        • gosia-basia Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:20
          tzw motylek to wenflon,
      • annba Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:24
        dokładnie tak jak mówi gosia-basia - wenflon - zastrzyk - karuzela w głowie i
        przed oczami - i 5 minut i po wszystkim
        ja póżniej spałam 2 godziny, bo co otworzyłam oczy to miałam dalej karuzelęsmile
        spoko spoko - nie boli nic i w ogóle szybciutko to się dzieje
        aneta
        • kkkkk4 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:27
          A gdzie wbijają wenflon w przegub czy nad nadgarstkiem to może sobie emlą
          posmaruję wcześniej... Ja się panicznie boje igieł (nie tyle samego bólu co po
          prostu widoku igły), chyba mniej bym sie bała hsg na żywca- igły to mój koszmar-
          wiem jestem żałosna...
          • invicta1 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:29
            ja sie nie boje tych wkłuc, ale odwracam głowe, bo widok+kłucie jakby bardziej boli
            nie patrze i zaraz jest po wszystkim
          • annba Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 12:59
            ja miałam wenflon w przegubie
          • anula-1980 Re: HSG 25.10.05, 18:06
            czy ktoś mi pomorze i powie gdzie we Wrocławiu robią bezpłatnie HSG???????
        • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:06
          kurcze, czuje sie zawiedzion, bo zadnej karuzeli nie mialamsmile a obudzilam sie
          tuz po zabiegu, sama zeszlam ze stolu i potem juz nie spalamsmile
      • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:05
        mi sie nic nie krecilo, a nawet nie wierzylam, ze mialam zabieg!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=29793291&a=29793291
    • justy11 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 13:28
      Ja myslę, że nie ma co wymyslać z narkozą. Ja miałam robione HSG ból da sie
      wytrzymać trwa kilka minut. Bardziej boli brzuch po ale dostałam srodki
      przeciwbólowe. Do hsg podchodziałm bez żadnego znieczulenia i bez żadnej
      tabletki przeciwbólowej. Myślę ze dasz rade. Są bardziej bolesne rzeczy.
      • kkkkk4 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 13:41
        Ja nie wymyślam z narkozą tylko tam gdzie bedę miała HSG narkoza jest jakby
        w 'standardzie'. Owszem mogłabym iść do szpitala bo miałam i taką możliwość,
        ale nie chcę. Jestem już umówiona z lekarzem i z anestezjologiem, mam
        wyznaczoną date pod mój cykl więc idę i koniec. Poza tym nawetvlekarka, która
        mi bedzie to robić powiedział, ze ża sama przeżyła HSG i to dobrze że można
        teraz robić je w uśpinieniu.
      • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:09
        nie dawaj nikomu takiej gwarancji. calkiem sporo dziewczyn ma straszne
        przezycia, niektore nawet mdlaly. ja po przeczytaniu chyba wszystkich relacji w
        necie zdecydowalam sie na narkoze.
    • kasiksa Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 23.09.05, 13:45
      spojrz na moj watek "juz po HSG"

mialam miec w narkozie, ale przez wlasne gapiostwo mialam "na zywca" i nie
      zaluje, bol praktycznie zaden, a wszystko trwalo chwilke.
      Oczywiscie lepiej miec jakies srodki przeciwbolowe, bo roznie moze byc.

jestem panikara okropna, tak na marginesie
      • kwiatek-21 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 24.09.05, 11:18
        ja niestety mniala HSG bez narkozy i bez znieczulenia i załuje ale tak
        naprawde tego bólu już nie pamietam a u mnie badznie trwało 50 minut to mozecie
        sobie wyobrazuić ale mniałam punkcje jajników pod narkozą to dostałamdwa
        zastrzyki dozylnie i odleciałam po pierwszym poczułam sie jak naćpana i
        poczułam takie mrowienie na twarzy potem przyszedł mój gin dostałam drugi
        zastrzyk popłynełam a co do pyatania o welfron to zakładaja nw ręku w zgieciu
        łokciowymalbo na dłoni
    • ewa.analityk1 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 25.09.05, 01:59
      ja miałam 5 operacji jeżeli się boisz poproś o środek uspokajający przed, ja
      tak zrobiłam przed 1 operacją i było bardzo wesoło a po narkozie jak sie
      budzisz to nie wiesz czy jesteś przed czy po
      • aga2512 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 26.09.05, 09:08
        dlaczego HSG w narkozie, ja miałam tylko zastrzyk z pyralginy i nospy i tyle
        prawie nic nie bolało, lekaż to zrobił szybko i sprawnie nie widziałam potrzeby
        narkozy!! przy tak błachym zabiegu
        • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:11
          uwazasz, ze kazdy czuje tak, jak ty? troche empatii, albo poczytaj relacje
          innych dziewczyn. to ze ciebie prawie nie bolalo, nie oznacza, ze jest to
          prawda absolutnasad
    • bbeata20 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 26.09.05, 09:04
      Cześć, ja miałam HSG dokładnie 3 miesiące temu i oczywiście w narkozie. Wenflon
      w grzbietową część dłoni, "coś" na rozluźnienie, po czym kręci się w głowie
      chyba gorzej jak na karuzeli( ale całkiem fajnie). Potem kiedy pojawił się
      ginekolog polecono mi położyć się na stole radiologicznym i..... film się
      urwał. Wrażenie jakby odłączono prąd. I za chwilę: - "Już po badaniu. Proszę
      powoli wstawać" I tyle. Nie musiałam leżeć w klinice, tylko odpoczywałam w domu
      (jakieś 2 godziny). Gdyby po badaniu bolało, trzeba wziąść coś p/bólowego. Ja
      prawie nic nie czułam - może lekkie pobolewanie w dole brzucha, naprawdę
      lekkie. Jeśli jeszcze sie wahasz, czy z narkozą czy bez - decyduj się na
      znieczulenie! Znajoma miała badanie bez znieczulenia i baaardzo żałuje. Acha,
      ja robiłam prywatnie - 350 zł. I nie bój się, nie ma co odwlekać. Ja też
      przeciągnęłam badanie do prawie 1,5 roku i w zasadzie straciłam ten czas.
      Trzymaj się, będzie dobrze. A jeśli boisz się bardzo wkłucia - jest taki "krem"
      EMLA ( w aptece oczywiście), stosowany na godzinę przed iniekcją ( ale musisz
      zapytać ginekologa a najlepiej anestezjologa, który będzie cię znieczulał, czy
      nie jest on przeciwwskazany). Powodzenia i trzymam kciuki.
      • milena65 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 17.10.05, 13:30
        czy ktoś z was robił hsg w narkozie w szczecinie lub okolicy? proszę o pomoc.
      • stadionowa5 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 17.10.05, 15:07
        szukam kliniki w WARSZAWIE KTÓRA ROBI HSG W NARKOZIE, WIEM O DAMIANIOE ALE TAM
        BARDZO DROGO 800 ZŁ, TOP MEDICAL W LUBLINIE ROBI TO ZA 350 ZŁ, ALE TROCHĘ DLA
        MNIE ZA DALEKO, GDZIE ROBIŁAŚ TO HSG, PROSZĘ NAPISZ, BO JA SIĘ OKROPNIE BOJĘ.
        DZIĘKI
        • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:12
          a ja odlozylam te 800 zl i nie zaluje. z mojego wywiazdu, to jedyne mce w wwie,
          gdzie robia z nakroza, ale moze cos sie zmienilo?
      • milena65 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 20.10.05, 14:59
        bbeata napisz gdzie robiłaś to badanie może ja się tam wybiorę. A co do bólu to
        każdy go inaczej odbiera i jeśli można z narkozą to po co cierpieć no nie?
        • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 20.10.05, 18:11
          jesli pytasz mnie, to robilam to w szpitalu damiana.
    • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 19.10.05, 19:04
      warto czasem zajrzec do archiwumsmile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=29793291&a=29793291
      ja swoje hsg wlasnie dzieki narkozie wspominam wspaniale.
    • lidek0 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 20.10.05, 08:29
      Ja miałam HSG bez narkozy i nie bardzo rozumiem czemu teraz ta narkoza jest
      taka popularna. Samo badanie trwa dość krótko i jest do przejścia. A tak na
      prawdę nie wiesz kiedy narkoza będzie konieczna a nie ejst ona obojetna dla
      organizmu.
      • lilla_veneda Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 20.10.05, 10:02
        A ja sie wcale nie dziwię, że dziewczyny robia w narkozie. Ja mam HSG dzisiaj o
        15.30 i tez biore zniaczulenie. Te dziewczyny, które miały drozne jajowody nie
        czuły dużego bólu, bo kontrast przepływał swobodnie, ale te, które miały zrosty
        mówia o koszmarnym bólu podczas przepychania. Ja nie wiem, jaka sytuacja jest u
        mnie, więc wolę nie ryzykować. Mam wysoką prolaktynę, więc po co mam sie
        dodatkowo stresować. Wkłucia sie nie boję, bo w maju miałam histeroskopię w
        narkozie i wszystko było ok, szybko, sprawnie, bez bólu.
        Pozdrawiam,
      • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 20.10.05, 18:19
        z hsg jest jak z porodem - kazda kobieta ma inne przezycia i prog bolu. wiecej
        empatii!
        • lidek0 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 26.10.05, 08:14
          hsg trwa kilkanaście minut, poród potrafi kilkanaście godzin, więc prównanie
          nie bardzo trafione
          • cetka Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 27.10.05, 21:12
            czasem porod tez trwa tak krotko - ostatnio 2 moje kolezanki. poza tym nie
            slyszalam, zeby na porodzie kobieta zemdlala z bolu, a na hsg niejedna. ty
            zrobilas bez znieczulenia - i dobrze. ale nie krytykuj tych, co nie chca
            cierpiecsmile
    • magda20101 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 26.10.05, 13:28
      Wklejam swoj watek:
      Witam Was dziewczyny!
      Dzisiaj mialam robione badanie droznosci jajowodow(hsg) w szpitalu panstwowym
      na nfz.
      Po przeczytaniu kilkunastu wypowiedzi na tym forum, dotyczacych tego badania,
      az sama sie przerazilam.Jednak diabel nie taki straszny...
      Przyjechalam rano do szpitala na czczo, lezalam w lozeczku do 12, potem lekarz
      poprosil mnie na usg , oczywiscie nie ma zadnych pecherzykw na jajnikach.
      Po usg lekarz poprosil mnie do pokoju zabiegowego, tam podali mi dozylnie
      jakies znieczulenie, nie pamietam nazwy, bylam przytomna i pamietam cos sie po
      kolei dzialo, ale mialam i tak niezly odjazd, strasznie mi sie krecilo w glowie.
      W sumie najdluzej trwalo zakladanie cewniczka, prawie bezbolesne, no czuc bylo
      tylko ze cos tam lekarz "robi"
      Potem na wozek inwalidzki, bo nie bylam w stanie isc na wlasnych nogach po tym
      znieczuleniu.W sali rtg polozylam sie na zimny stol, lekarz wstrzykanl mi
      kontrast, cale badanie trwalo moze 2 minuty, a obok lekarz robil zdjecia rtg i
      nagle uslyszalam, dziekuje, jajowody oba droznesmile
      Jestem szczesliwa, ze sie udalo.Bo mialam naprawde duze podejrzenia do ich
      droznosci.
      Lekarz sie mna dobrze opiekowal, mowil co teraz robi i jakie moge miec odczucia.
      Po zabiegu zawiezli mnie na sale do lozka i spalam 2 godziny. Pezyjechal po
      mnie maz i wrocilismy do domu.Teraz czuje sie troche zmeczona, niewyspana, ale
      brzuch mnie wogole nie boli, lekko plamie.
      Cale badanie naprawde nie bylo bolesne, a podejrzewalam ze moze byc owiele
      gorzej...!
      Wiec glowa do gory, jesli ktoras z was szykuje sie na to badanie , nie ma sie
      czego obawiac i bacsmile
      Pozdrawiam.
      Badanie to mialam zrobione w panstwowym szpitalu w Zgorzelcu.
      Najbardziej spontaniczne bylo spotkanie sie przed wyjsciem ze szpitala z
      ordynatorem oddzialu gienkologicznego, ktory na moj widok zapytal sie mnie ile
      jestem juz po slubie?Wiec ja na to, ze pol roku, ale staramy sie juz 10
      miesiecy.A on mi:to po co pani robie tyle zachodu, przeciez jeszcze macie czas?
      Chcialam mu cos powiedziec, ale zasmialam sie i wrocilam do swojej sali...
      Bezczelny.
      Jednak moj lekarz prowadzacy nie zadaje takich glupich pytan, cale szczesciesmile
    • berger7 Re: Kto robił HSG w narkozie????Niech tu zajrzy. 28.10.05, 00:38
      Nic sie nie boj. Co ja gadam - sama sie balam. Ale takl serio to nie ma czego.
      Tyle nie jedz i nie pij przedtem.
      To nie jest mile, ale nic a nic nie boli. Tylko wklucie - w reke.
      Jesli sie boisz, to warto poprosic zeby wkluli jak juz bedziesz lezec - wtedy
      nie musisz nawet patrzec. Robi ci sie metalicznie wustach i odplywasz.
      • angieblue26 W narkozie - w Warszawie... 11.11.05, 06:23
        Dziewczyny z Warszawy - napiszcie plisss ile kosztowalo badanie + narkoza i
        gdzie robilyscie ?
        Acha, jeszcze czy mozna zrobic w kazdym momencie cyklu i ile naprzod trzeba sie
        zapisac.
        • 56at Re: W narkozie - w Warszawie... 14.11.05, 12:43
          Cześć ja robiłam w szpitalu na Solcu,ale wiele moich koleżanek robiło na Karowej
          w szpitalu bezpłatnie ja płaciłam,ale nie pamiętam ile.Pozdrawiam.Anka
    • ksara44 karowa czy starynkiewicza? 14.11.05, 15:50
      bo mam skierowanie na karowa, ale tam klada do szpitala na 3 dni, a na
      starynkiewicza podobno robia w 1 dzien, wiecie cos wiecej na temat tych
      szpitali? jakie daja znieczulenia? bo na narkoze panstwowo to chyba nie ma co
      liczyc??
      • 56at Re: karowa czy starynkiewicza? 14.11.05, 16:18
        Teraz byłam w szpitalu na Karowej w dwóch fazach cyklu i pare dziewczyn miło hsg
        nie narzekałysmile.Kładą na oddziale endokrynologii ginekologicznejhodzisz rano i
        następnego dnia rano wychodzisz.Dają znieczulenie.Dziewczyny opowiadały że nie
        jest źle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka