aap1 25.10.05, 13:33 Szukam dziewczyn które miały ten zabieg i proszę o napisanie coś na jego temat, strasznie się denerwuję, czy on coś pomoże??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donata72 Re: HISTEROSKOPIA - POMOCY????!!!!! 25.10.05, 13:53 ja mialam w celu diagnostycznym przed invitro troche stresu ale zupelnie niepotrzebnego mialam wczesniej laparoskopie a hietroskopia przy tym to pikus po 15 minutach po zabiegu juz wyszlam do mezulka i do domu Odpowiedz Link Zgłoś
aap1 Re: HISTEROSKOPIA - POMOCY????!!!!! 25.10.05, 14:18 Ale czy ten zabieg może pomóc w zajściu w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: HISTEROSKOPIA - POMOCY????!!!!! 25.10.05, 15:09 a z jakiego powodu jabedziesz miala?chyba nie od tak sobie ??ten zabiek sprawdza czy wszystko jest ok w macicy czy niema zadnych zmian polipow itp i robi sie go chyba tez po poronieniu Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia111 Re: HISTEROSKOPIA - POMOCY????!!!!! 25.10.05, 20:56 Podczas histeroskopii lekarz może usunąć wszystkie nieprawidłowości (polipy itp), które znajdując się w macicy mogą uniemożliwiać zajście w ciążę. Lekarz sprawdzi czy budowa macicy jest prawidłowa, czy ma właściwy kształt (czy nie jest np. dwurożna), albo czy nie ma w niej przegrody. Ja będę miała histeroskopię z cewnikowaniem jajowodów, bo niestety oba są niedrożne... Także to badanie/ zabieg jak najbardziej może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1970 Re: HISTEROSKOPIA - POMOCY????!!!!! 25.10.05, 21:20 Miałam wykonany zabieg HSC w szpilalu. Rano zostałam przyjęta na 1 dzień. Przed zabiegiem lekarz przeprowadził ze mną wywiad dot.chorób. Sam zabieg trwał około 10-15 min. Jama macicy przed zabiegiem została odkażona przez lekarza. Dostałam zastrzyk znieczulajacy w szyjkę macicy. Ze strachu nawet nie wiedziałam czy mnie bolało. Później lekarz założył tzw. kulociąg, czyli urządzenie które ma za zadanie otworzyć szyjkę macicy. Czułam że coś mnie ciągnie w dół od środka. Trochę nieprzyjemne uczucie. Następnie wprowadzono kamerkę, uczucie wpychania czegoś do środka. W pewnym momencie poczułam rozpychanie od środka, jak później wywnioskowałam był to gaz, który wprowadza się do wewnątrz w celu sprawdzenie ujść macicznych jajowodów czy są reaktywne. Jeśli w środku znajdują się polipy, albo coś innego, w czasie badania usuwa się je. Pobiera się również wycinek endometrium aby sprawdzić je pod względem histopatologicznym. Badanie robi się w I fazie cyklu tuż po miesiączce. Dobrze jest przed zabiegiem mieć wynik czystości pochwy lub jeśli nie, wziąść wcześniej jakieś tabletki dopochwowe, które zlikwiduja ci stan zapalny (jeśli istnieje, lub w celu profilaktycznym, przypisze ci je ginekolog). Badanie ma na celu opis jamy macicy i sprawdzenie ujść jajowodów. Ja mam badanie ok. Ale okazuje się że dalej trzeba robić hsg, aby mieć wiekszą pewność że jajowody są drożne. A wynika to z tego, że jak wpuszczają gaz do środka, ujścia mogą byc reaktywne, ale jajowody (jeśli są niedrożne) nadymią się jak balon, i cofną powietrze do macicy (a my tego już nie widzimy).Po zabiegu do następnej miesiączki nie kochamy się, aby nie wprowadzić stanu zapalnego Wnioski - wielki strach, trochę mniejsze kłopoty. U mnie reakcja była taka, że spadło mi bardzo nisko ciśnienie i mało nie zemdlałam, ale położono mnie na 30 min i przeszło Weź do szpitala,dokumenty ubezpieczenia, dowód, szlafrok, kapcie i podpaski, ze względu na krwawienie po biopsji. Odpowiedz Link Zgłoś