Dodaj do ulubionych

IUI bez stymulacji??????

10.01.06, 19:43
właśnie poczytałam na necie ze taka bez stymulacji to 3-6 % skutecznośći a
przy podawaniu leków dla lepszej pracy jajników skuteczność wzrasta do 20% i
że lepiej podawac stymulacje nawet przy prawidłowej owu. Moja gin
twierdzi "że nie trzeba, wystarczy tak jak jest na cyklu naturalnym". Po tym
co poczytałam boje sie ze starce przez nia jeden miesiąc, 5 stów i nadzieje

Obserwuj wątek
    • paula005 Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 19:48
      Nawet przy stymulacji skuteczność IUI oscyluje w granicach 10%.
    • maksimini Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 19:54
      U mnie wszystko książkowo. Hormony w normie, owulacja jest, jajowody drożne.
      Kłopot tylko z żołnierzykami mojego M. Pomimo że u mnie wszyskto działa tak jak
      trzeba, gin stwierdził że przed IUI (prawdopodobnie będę mieć za 2 tygodnie)
      lepiej jest ze stymujacją. Większe prawdopodobieństwo. Co do podanej przez
      Ciebie skuteczności nie wypowiadam się, bo nie bardzo się orientuję.
      • agnieszka.krak Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 19:56
        przeczytałam na stronie kliniki IVF dr janeczko w Krakowie, własnie tam mam
        miec robioną IUI. A problem u mnie podobny do twojego - niepłodnośc idiopatyczna
        • maksimini Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 20:10
          niepłodność idiopatyczna to niepłodność o niustalonej przyczynie, a u nas
          przyczyna jest znana - słabe żołnierzyki mojego M. Pozdrawiam i życzę owocnych
          starań.
      • agnieszka.krak Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 20:57
        wiem co to niepł idiop. sorry nie docztałam Twojego postu o kłopotach z
        żołnierzykami. Pozdr. a.
        • maksimini Re: IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 21:56
          Nie ma sprawy, zdarza się. I jeszcze raz z całego serca życzę fasolki.
        • magasi9 IUI bez stymulacji?????? 10.01.06, 22:12
          ja tez mam iui, za 2-3 tygodnie zaczynam (mam nadzieje), i wlasnie z broszurek
          mojej kliniki (nie jestem w Polsce) iui ze stymulacja 20-25% (bez, lekarz
          powiedzial ze nie ma sensu, jestesmy oboje zdrowi, prawie)
          nie wiem na czym polega ta wasza stymulacja, ale ja bede miec zastrzyki,
          tabletki i itp, te zastrzyki mnie przerazily i lekarz wymyslil ze powiem mezowi
          ze to on bedzie dawal te zastrzyki, ze takie zasady, ze maz musi sie tez w to
          zaangazowac a nie tylko kobieta,
          moj maz bardzo sie tym przejal, wiec mysle ze mi zemdleje przy pierwszym
          zastrzyku.. ha, ha chociaz bede miala akcent humorystyczny

stymulacja to tez jednak ryzyko, mimo wiekszego procentu, bo moge miec
          maksymalnie dominujace 2 pecherzyki ( jezeli beda 3 i wiecej, klinika nie
          przeprowadza iui) w sumie sie z nimi zgadzam
          ale zaryzykowac musze!

wiem ze w Polsce to robia i z stymulacja i na cykl naturalny, moze jak
          plemnikow jest za malo, to by zrobili na naturalny, ale jak sie pytalam lekarza
          to powiedzial, ze to ze ja bede stymulawana jeszcze zwieksza szanse

Probuje wierzyc, ale jest mi coraz ciezej, coraz blizej, coraz wiecej nadzieji
          i tez strachu ze sie nie uda
          ale trzeba wierzyc i myslec OPTYMISTYCZNIE! tak sobie powtarzam..
          pozdrawiam
    • korlewna Re: IUI bez stymulacji?????? 11.01.06, 10:33
      Na pewno skutecznośc iui przy stymulacji jest wieksza. Natomiast, jeśli Cie
      stać i jeśli Twój lekarz decyduje sie ta takie rozwiązanie to pobujcie. Ja
      natomiast nie zdecydowalabym się na iui bez stymulacji, ze względu na to, ze po
      lekach pęcherzyki sa i lepszej jakości i czesto jest ich więcej.
      Co do skuteczności - zalezy to od powodu, jaki przyczynia się do podjęcia
      decyzji o inseminacji. Jeśli problemem jest nasienie z malą ilością plemnikow i
      do tego mają one problem z ruchliwością, a do tego u kobiety jest male endo,
      wrogi sluz, to faktycznie skuteczność nie wygląda zachęcająco. ale np. jedynie
      przy wrogim śluzie skuteczność ocenia sie na 20%. Osiągnięcia większych
      polskich klinik to 20-25% skuteczność inseminacji, liczac na inseminację.
      Tylko, że to wszystko sa tylko statystyki, a jak będzie nie wiadomo. Nie
      zapominajmy jednak o skuteczności stosunku łózkowego ( u zdrowych
      ludzi),lekarze oceniają na ok.15%.
      pozdrawiam
    • biba127 Re: IUI bez stymulacji?????? 16.01.06, 17:40
      u mnie cykle i cala reszta tez byly ok, klopoty to nasienie meza. Pierwszy IUI
      byl na cyklu naturalnym, drugi, zakonczony sukcesem na stymulowanym (3
      zastrzyki, nie pamietam juz jakie). Przy kolejnym IUI bede chciala ze
      stymulacja, bo latwiej "wycyrklowac" w optymalny moment. Podejrzewam ze przy
      pierwszej, spoznilismy sie kilka godzin. Przy drugim pojechalismy wlasciwie na
      wizyte kontrolna (IUI bylo przewidziane za dwa dni), rano bolaly mnie jajniki i
      w gabinecie okazalo sie, ze nie ma juz pecherzyka. akcja byla natychmiastowa wink
      po 3h bylismy juz po wszystkim. Za 3 tygodnie mam termin wink. pozdrawiam mocno i
      sle dobre mysli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka