Dodaj do ulubionych

Niepłodność męska

19.01.06, 12:59
Wczoraj lekarz wydał na nas wyrok: Niepłodność męża, zapłodnienie tylko
IN VITRO. Oto wyniki spermiogramu:
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE:
czas upłynnienia 30 min
ilość nasienia 4,0ml
barwa kremowa
lepkość prawidłowa
stopień zmętnienia prawidłowy
pH 8,0

ILOŚĆ PLEMNIKÓW W 1 ml 65 mln

PREPARAT BEZPOŚREDNI
%plemników ruchliwych 68%
%plemników martwych 32%
hiperkiezja /4st/ 1%!!!
normokinezja /3st/ 32%
hipokinezja /2st/ 24%
hipokinezja /1st/ 11%
akineezja /0st/ 32%
leukocyty 0-2
erytrocyty 0-1
nabłonki poj.
bakterie nieliczne

PREPARAT BARWIONY
%plemników prawidłowych 78%
%plemników ze zmianami w główce 10%
%plemników ze zmianami we wstawce 6%
%plemników ze zmianami w witce 6%

hiperkiezja /4st/ 1%!!! -podobno ten wynik jest tragiczny powinien wynosić 25%
Mamy jeszcze szanse na podreperowanie tego jeśli tylko znajdą się jakieś bakterie w posiewie męża ale i tak mamy niewielkie szanse. Proszę o komentarze i pomoc
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: Niepłodność męska 19.01.06, 14:53
      Ej, chyba dok za bardzo tragizuje. Ten jeden procent to 2,6mln, tych o ruchu B
      sporo, mnóstwo o prawidłowej budowie. Na poprawę ruchliwości L-karytynina, a
      nasionka dobrze zbadać jeszcze raz w innym laboratorium. Myślę, że z dużą
      nadzieją na sukces można spróbować inseminacji.
      • amm22 Re: Niepłodność męska 19.01.06, 15:24
        Dzięki za te słowa!!! Olaliśmy tego lekarza i wybieramy się do PROVITY w Katowicach. Mam nadzieję że powiedzą to samo co TY, że jest szansa na inseminację!!!
        • morusia Re: Niepłodność męska 19.01.06, 15:41
          moim zdaniem lekarz stanowczo przesadził - liczba i budowa całkiem całkiem - u
          nas z wynikami - 50 mln, ruch najszybszy 0% i !!!6% prawidłowej budowy wczoraj
          była 1-a iui. ponoć - jak chodzi o nasienie - z nadziejami.
          • ki23 Re: Niepłodność męska 19.01.06, 19:32
            polecam szczerze(sprawdzone): Promen,L-karnityna 1000,kwas foliowy.
            • gogolina77 Re: Niepłodność męska 19.01.06, 22:42
              Witam!
              Moim zdaniem tez nie sa te wyniki najgorsze - mój M.na poprawę ruchliwości (
              tylko 2% w ruchu A, jesteśmy po jednej niestety nieudanej IUI) bierze Proviron,
              L-karnitynę, kwas foliowy i Androvit.Tez lecze sie w Provicie.
              Pozdrawiam i życze powodzenia!
    • ksara44 Re: Niepłodność męska 20.01.06, 01:38
      ja tez sie wtrace, 65 mln to duzo!!!! chcialabym, zeby moj M mial tyle!
      • amm22 Re: Niepłodność męska 20.01.06, 11:41
        Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!!! Wkurzam się jedynie jak można powiedzieć na podstawie jednego spermiogramu że jest beznadziejnie!!! Z pewnością możecie wyobrazić sobie co przeżywa mój mąż!!! ja jestem osobą silną jakoś się trzymam ale też już tracę nerwy przede wszystkim w nocy kiedy mąż nie zasypia bądź budzi się co chwila!!!
        • swaihwe Re: Niepłodność męska 20.01.06, 23:16
          Dawno tu nie pisałam, ale kiedyś - owszem - często.
          Powiem tak:
          Mój mąz mial 20 mln w 1 ml plemników w tym o ruchu postępowym A - 0%, o ruchu
          postępowym B - 15%- 20%. Powtarzaliśmy badanie 3 razy (raz były lepsze wyniki
          raz gorsze), a obenie jesteM, w 15 tyg ciąży naturalnej!
          Polecam natomiast L karnitynę, Macę, Zincas, Androvit, Salfazin i tran.
          Wszystkim tym "szprycowałam" swojego męza mie bacząc na to czysię tym nie
          przeje wink
          Spróbuj..... Życzę powodzeniasmile)
          • dagps Re: Niepłodność męska 21.01.06, 10:05
            a no czasami lekarze bardziej wplywaja na nasza plodnosc niz nasze choroby i niedomagania. mi po jednym usg idiota powiedzial jak mialam 16 lat ze dzieci to ja juz nie bede miala. ale ja mu jeszcze pokaze.
        • aster74 Re: Niepłodność męska 24.01.06, 11:16
          Kotek:
          Po 1: Powiedz mężowi, że większość populacji męskiej pozazdrościłaby mu tych
          65mln... Naprawdę!! A jak będzie się stresował, to mu spadnie do 5mln, wtedy
          dopiero się załamie... Stres jest najgorszy dla nasionek...
          Po 2: z tego co czytałam, to dużo osób przy problemach z ruchem, jak pisały
          dziewczyny brały L-karnitynę i podobno naprawdę przynosiło efekty. Nie wiem czy
          mąż pali, jeśli tak: odstawić, alkohol ograniczyć, stres też smile, łykać L-
          karnitynę (ja bym dorzuciłam L-arginine tez do tego, albo po prostu takie do
          ssania są z L-karnityna i zawiera tez L-argininę), kwas foliowy, Selen, No i
          witaminki (m.in.: E, C, a najlepiej jakiś zestaw witamin. Ja swojemu podaję
          Salfazin, który zawiera w sobie głównie cynk i właśnie te najważniejsze
          witaminy dla Panów). Cynk i Selen, to 2 najważniejsze minerały w produkcji
          plemników. Mój mąż bierze: L-argininę, L-karnitynę, Selen+E, Salfazin i kwas
          foliowy. Odbudowa plemników trwa 3 miesiące i najlepiej po tym czasie zrobić
          nowe badanie. Ale zawsze można wcześniej i w innym miejscu, żeby się dowiedzieć
          czy idzie ku dobremu smile

Pozdrawiam i życzę II na teście ciążowym smile

P.S. Qrde, czy tylko mi ten lekarz zajechał naciągaczem?? Mam wrażenie, że też
          tak odebrałyście jego diagnozę...
    • de_maistre Re: Niepłodność męska 23.01.06, 13:33
      wiesz co - mój mąż też zrobił badanie nasienia. Wyniki baaaaardzo zbliżone do
      Waszych. I wiesz co się okazało? W tym właśnie cyklu zaszłam w ciążę. Mocno
      ściskam i wierzę, że będzie dobrzesmile
    • amm22 Re: Niepłodność męska 23.01.06, 15:34
      Dzięki i gratulacjesmile)) ale ja mam jeszcze podwyższony poziom prolaktyny nie dużo ale to stanowi jakąś przeszkodę, przynajmniej jedno z nas musi być zdrowe w 99,9%smile))
      • de_maistre Re: Niepłodność męska 23.01.06, 19:31
        z prolaktyną też miałam duże problemy. I z hormonami tarczycy. Do tego doszła
        jeszcze torbiel na jajniku która powstała prawdopodobnie po wcześniejszym
        poronieniu (niestety, nie znam przyczyny). A teraz czekam (już niedługo) na
        kwiecień, kiedy pojawi się na świecie nasz synek. Zobaczysz, będzie ok.
        Dodatkowym plusem moim skromnym zdaniem jest dobry ginekolog, który nie tylko
        będzie wiedział, jak się Tobą zająć, ale też Cię uspokoi. Trzymam kciukismile
    • edyta0 a nie zastanowił się lekarz, że... 23.01.06, 15:43
      Twój M ma nieliczne bakterie, ale ma! Może to one odpowiadają za nienajlepsze
      wyniki? POwinien zrobić posiew nasienia, w razie bakterii potwierdzonych
      zastosować odpowiedni antybiotyk i wyniki będą lepsze.
      • aster74 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 11:25
        Masz rację Edytko: tez o tym pomyślałam, ale zapomniałam napisać... A to ph 8,
        jest dobre?? Bo w normach wyczytałam: Ph
        7,2-7,8 (w chwili ejakulacji czasem do 8,2-8,5), no ale to nie było chyba
        robione w chwili ejakulacji smile

Mi tam i tak te wyniki się podobają... Z gorszymi dziewczyny zachodziły
        naturalnie. Skupiłabym się na tych bakteriach i zapodała mężowi to co pisałam
        wyżej smile Też mamy czynnik męski, wiec troszkę się o tym naczytałam smile
        • edyta0 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 11:32
          ja bym jeszcze zrobiła posiew nasienia i wykluczyła bakterie, bo na podstawie
          badania nie można stwierdzić, czy bakterie są, czy też ich nie ma. Podobno
          profilaktycznie podaje się zarówno kobiecie jak i mężczyźnie antybiotyk (my
          dostaliśmy summamed na wybicie wszelkich bakterii w organizmie, które nie są
          zdolne do wykrycia laboratoryjnie, albo przynajmniej ciężko to wykryć).
          • aster74 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 11:38
            Posiew miałam na myśli pisząc, że "skupiłabym się na tych bakteriach" i oprócz
            tego brała te dopalacze smile

Ja u siebie też chyba chcę posprawdzać jak to wygląda bakteriologicznie, bo
            dokuczaja mi często zapalenia pęcherza, więc może cosik mnie dopadło, a mogło
            się na meża przenieść (albo odwrotnie suspicious) Tak jak piszesz: bakteriologicznie to
            para razem powinna się leczyć. Chcę, żeby mąż zrobił badanie razem z posiewem,
            a ja takze chcę wymaz z pochwy i oprócz tego posiew moczu. Ciągle mam jakies
            bakterie w moczu, ale nie wiem jakie... A jak są ciągle w moczu, to w pochwie
            też pewnie mam...

Pozdrawiam.
            • edyta0 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 11:42
              zazwyczaj to jest tak, że stan zapalny cewki bierze się ze stanu zaplalnego
              pochwy (tak to wędruje)

Nam lekarz na wstępie kazał brać (w tym samym czasie, żeby się nie zarażać od
              siebie, bo mąż może je mieć w cewce i też się dostaną do Ciebie).
              Może spróbuj zapytać o ten antybiotyk co napisałam. Ja poroniłam, mówiłam
              lekarzowi o swoich ciągłych infekcjach i powiedział, że ten lek pomoże pozbyć
              się z mojego organizmu nawet tych bakterii, które są niewykrywalne. Nawet
              chlamydię zabija i inne świństwa. Mąż też ma łykać i za 2 tygodnie znowu idzie
              na powtórkę badań nasienia. Ten lek nie można w ciąży łykać, najlepiej w czasie
              okresu.
              • edyta0 sorki za błędy w tekście ale szybko piszę 24.01.06, 11:44

• aster74 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 11:51
                Tylko jak to taki antybiotyk co zabija wszytsko co żyje, to aż strach się
                bać... Ja mam tendencje do grzybic, więc jakby mi miał całą florę bakteryjną
                wybic, to obawiam się co do tych grzybic... Zobaczę, najpierw porobimy badania.
                Ale dziękuję za informację, może się przyda.

Pozdrawiam serdecznie.
                • edyta0 Re: a nie zastanowił się lekarz, że... 24.01.06, 12:28
                  nie zabija wszystkiego smile)), tylko to co trzeba. A zdarza się, że za pomocą
                  globulek typu "gynalgin", "metronidazol", "gynoxin", "betadine" i innych tego
                  typu nie wybijesz tych bakterii, które na te leki nie reagują.
    • amm22 Re: Niepłodność męska 24.01.06, 16:39
      Wiatm!!! Bardzo dziękuję za odpowiedzi jesteście supersmile)) Dzięki Wam spojrzałam na tą całą sprawę "inaczej" - wiem że nie jest źle DZIĘKI!!! Mamy juz wyniki wymazu z cewki moczowej nie wyhodowano żadnej bakterii tzn: brak chlamydii, ureaplasmy urealyticum, mycoplasmy hominis-zlecił nam je "specjalista" i nic nie wyrosłosmile)) z nasienia tez żadna się nie wyklułasmile)) Niby to dobrze ale lepiej jeśli jednak przy zmniejszonej ruchliwości były jakieś bakterie bo to własnie one spowalniają plemniczki. Jesli chodzi o te witaminki to w czwartek zaaplikuję mężowi I dawkę. Dopiero wtedy bo będzie już po II spermiogramie. A zapaleniami cewki to ja też mam problem, tym bardziej jak jestem super aktywna z mężemwink teraz mamy przymusową przerwę... a MOŻNA WIEDZIEC ILE JUŻ STARACIE SĘ O DZIECKO - MY OD 10 M-C. Jeśli chodzi o lekarza to konsultowaliśmy się już z trzema w prywatnych gabinetach...POZDRAWIAM PA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka