dorotaww 20.01.06, 20:08 Szukam osób które też cierpią na to chorubsko, proszę o radę jak leczyć, co jest skuteczne, czekam na podpowiedź, Ja mam na ranie po cięciu, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fifii Re: Endometrioza 21.01.06, 13:47 Witam, Mam dokładnie to samo. Dowiedziałam się o tym paskudztwie 2 tygodnie temu. Lekarz powiedział, że najlepsze efekty daje ciąża. Zwalczanie lekami lub też wycinanie ognisk endo kończy się często nawrotami... Osobiście planowałam drugie dziecko więc zastosowałam się do jego poleceń i staram się o kolejne dziecko. Z jakim efektem to się okaże. Wlaśnie mam termin @, obecnie cisza, po owulacji bardzo bolało mnie to miejsce na bliźnie gdzie siedzi endo ( ok 2 cm, takie wyczówalne ziarno bobu, od tygodnia zmniejszyło się i nie boli. Łudzę się że może tak szybko udało mi się zaciążyc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaww Re: Endometrioza 21.01.06, 21:03 Mnie tez sie wydawało, że jest lepiej, bo przestało boleć, ale niestety to była ciąza chyba urojona, może psychika tak działała że przestało boleć, dostałam miesiączkę po 41 dniach (koszmar) czy to normalnie że tak długo trwał cykl? Teraz ból jest znowu straszny, koszmar, Będziemy działać dalej... miejmy nadzieję, Odpowiedz Link Zgłoś
fifii Re: Endometrioza 22.01.06, 00:57 własnie tez zaczyna się u mnie koszmarnie, poleciałam do apteki po test ciążowy - wynik negatywny.. Podczas badania usg blizny po cc lekarz zrobił równiez badanie dopochowowe gdzie znalazł torbiel na jajniku 3,5 na 4cm (2 tyg temu)Powiedział, że może zginąc po okresie. W domu po zagłębieniu się nieco w literaturze nt. endo wywnioskowałam, że torbiel może też byc endometrialna i wtedy juz tak łatwo nie zniknie jak sugerował optymistycznie lekarz. Zastanawiam się czy torbiel może opóźniac okres ? Bo jak nie to, to co ? Zrobiłam tez marker CA 125 wynik 22 przy normie 0-35. Ponoc ten marker sugeruje oprócz nowotworu jajnika endometriozę. Do gina na kolejną wizytę idę dopiero na początku marca. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Endometrioza 22.01.06, 07:47 No co ty gadasz fifii na poczatku marca! lec szybko jeżeli to torbiel czekladowa to tak sama nie konecznie będzie chciała się wchłonac. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Endometrioza 22.01.06, 09:33 Torbiel czekoladowa to najprawdopodobneij endometrioza! A CA125 i tak masz za wysokie, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaww Re: Endometrioza 22.01.06, 12:16 Ja też miałam iśc dopiero w marcu ale idę chyab wczesniej, moje ognisko endo ma wielkość 9mm, lekarz kazał czekać albo zdecydować się na jakąs metodę, zdecydowalismy się na naturalną, będziemy próbować, mój cykl chyba przez to chorubsko jest strasznie ddługi teraz był 41 dniowy, czy to normalne, czy któraś tez tak ma? pozdrawiam i życze dużo siły Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Endometrioza 22.01.06, 14:56 Niestety przy torbielach endo. jajniki zle pracuja i moze nie byc owulacji,lepiej idz na lapro. (zwl. ze 9 cm to duzo!) Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Fifii i Dorotaww 23.01.06, 11:14 Na co Wy czekacie. Do lekarza biegiem. Z endo nie ma żartów. Każdy miesiąc może tylko zaszkodzić. Podaję link do forum o endo. Poczytajcie i same zdecydujcie. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396 Odpowiedz Link Zgłoś
ata27 Re: Endometrioza 23.01.06, 13:19 w trakcie laparoskopii stwierdzono u mnie ogniska endometriozy w tylnej części macicy. lekarz dał nam 4 m-ce na ciąże. jak nie to leczenie farmakologiczne (zastrzyki)które będzie trwało pare m-cy, co pozwoli na całkowite wyleczenie endometriozy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bee10 Re: Endometrioza 25.01.06, 10:36 Czesc dzieczyny! chcialabym podzielic sie z wami moimi najnowszymi wiadomosciami na ten temat. Ale od poczatku... krotko przed Sylwestrem wybralam sie do gina, by w koncu konkretnie zaczac dzialania w kierunku przetestowania mnie i M., gdyz staramy sie od ok. 1,5 roku, a ja mam juz 36 lat... No i szok podczas tej wizyty u gina - podejrzenie endometriozy - m.in. dlatego, ze mam dosc bolesne @ od kiedy pamietam. Wczesniej nigdy o tej chorobie nie slyszalam, teraz wiem juz na jej temat conieco. Niedawno bylam na wykladzie bardzo doswiadczonego i powszechnie uznawanego specjalisty w tej dziedzinie w Monachium, gdzie mieszkam. I wiecie, co on mowi: ze wlosy mu staja deba, gdy slyszy, ze jego koledzy zalecaja ciaze na leczenie endometriozy! To stan medycyny sprzed 20 lat!!! Kiedys tak uwazano, gdyz w okresie ciazy (uwaga, rowniez podczas karmienia piersia) ogniska jej sie uaktywniaja, ale nigdy samoistnie nie zanikaja. Rowniez wszelkie kuracje hormonalne nie maja sensu, one usuna tylko skutki, ale nie sama przyczyne. Oczywiscie, czasami maja sens - np. dla kobiet, ktore nie chca zajsc w ciaze. Jedyne skutecznie zwalczenie to jej wylaserowanie lub wypalenie przy pomocy laparoskopii. A teraz najwazniejsze: niezwykle istotne jest wykonanie jej przez lekarza bardzo doswiadczonego. Kazde niefachowo wykonane zniszczenie ogniska pociaga zasoba jego odrodzenie, ktore przy kazdej nastepnej laparoskopii sa coraz trudniejsze do usuniecia. Widzialam kobiety, ktore mialy zasoba 4-5 laparoskopii i zadawaly pytania na temat, jak dlugo jeszce maja przez to przechodzic. Ta pierwsza proba jest najbardziej istotna. A jak trudno usunac ognisko endometriozy na jelicie grubym np. swiadczy fakt, ze w calych 80-o milionowych Niemczech (kraju z wysokim stanem medycyny) jest jeden jedyny lekarz (w Kolonii), ktore podejmuje sie tego zabiegu!!! A co do endometriozy i ciazy, to przeciez jest to naczestsza przyczyna nieplodnosci u kobiet, i wez i zajdz! Ja trzeba leczyc. A teraz troche ciekawych statystyk, ktore przedstawil ten ceniony lekarz: 85% kobiet, ktore mialy fachowo przeprowadzone wypalenie/wylaserowanie endo. nie maja nawrotu choroby - to juz jednak cos , jedynie w 15% ona powraca. Aha i endo. czesciej maja kobiety ciemnowlose i bardzo atrakcyjne. A wiec kobietki, glowa do gory, wszystko bedzie dobrze! Bea Odpowiedz Link Zgłoś