Dodaj do ulubionych

Naczytałam sie o endometriozie i ...

23.01.06, 19:16
Objawami są mdłości przed okresem. Tydzień wczesniej pojawia się ból brzucha,
jakiś ból przy stosuku.
A może to o to chodzi.
Pani doktor przy badaniu powiedziała mi, że mam bardzo ładne endometruim.
Może ono sie gdzieś rozrasta?
Obserwuj wątek
    • dagps Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 23.01.06, 23:32
      sylwia, przestan czytac.
      chyba ze masz duzo kasy to zrob sobie marker CA 125 i koniec wymyslania.
      ja jakbym patrzyla jakie mam objawy to oprocz pcos i hiperprolaktynemii mialabym jeszcze wlasnie endometrioze, potworniaka jajnika, i hipochondrie.
      mam tylko pcos i hiperprl, CA 125 nie badalam bo kasy malo.
      nie wiem jak mi sie udalo ale chcialam cie wesprzec
      dobranoc
      • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 14:44
        Ale im więcej czytam, tym więcej sobie wymyślam.
        A to dlatego, że jeszcze niczego u mnie nie wykryto.
        Wiecie, jaki biedny jest mój mąż.
        On juz nawet wszystkimi nzawami operuje.
        • ap77 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 15:23
          Ja mam endo. i nie mialam ani wielkich boli, ani mdlosci!!!
          To podstepna chorobia, jelsi szukasz jakich powodow nieplodnosic to zrob
          marker CA125 (40 zl) i bedziesz miec choc troche rozwiane watpliwosci
          • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 15:24
            Do kupienia w aptece oczywiście?
            • edyta0 a jaki wynik świadczy o endometriozie? 24.01.06, 15:27

• kociaczek22 Re: a jaki wynik świadczy o endometriozie? 24.01.06, 15:30
                Nie wiem. Mam nadzieje, że wszystko będzie w instrukcji.
                • szalki Re: a jaki wynik świadczy o endometriozie? 24.01.06, 15:59
                  Z tego,co wiem marker robi sie w laboratorium,mają normy więc na pewno podadzą
                  jak ładnie poprosisz.Ja nie zdążyłam zrobić,miałam laparo wcześniej i właśnie
                  wtedy sie dowiedziałam,że mam endometriozę...a to że masz ładne endo to sie
                  ciesz,lekarka miała na mysli błonę śluzowa wyściełającą macicę,a nie tę poza
                  nią.Mój biedaczek mąż też sie nasłucha terminów ginekologicznych,ale czego się
                  nie robi dla miłości...Pozdrawiam bardzo gorąco w ten jakże mrożny dzień.
                • dagps Re: a jaki wynik świadczy o endometriozie? 24.01.06, 16:01
                  tobie tzreba jakas instrukcje do uspokojenia i korzystania z ferii.

nie pamietam normy, wiem ze wynik 22 to juz jest podejrzenie endometriozy. przy okazji jak cos z jajnikeim nie bardzo to tez wykryje.

poczytaj jeszcze o białaczce to tez zaraz bedziesz miala wink

albo lepiej o ciazy - tylko wtedy niech ci sie spelnia przewidywaniasmile
                  • kociaczek22 Re: a jaki wynik świadczy o endometriozie? 24.01.06, 16:06
                    Aj tam feriesmile
                    W pracy mam to samo.
    • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 16:07
      W tym roku i tak jestem w miarę spokojnasmile
      Byłam na forum rok temu.
      wtedu to dopiero byłam upierdliwasmile
    • spa76 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 16:28
      nie sądzę wink) profilaktycznie nie czytaj już lepiej o pco i innych
      choróbskach wink))
      • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 16:33
        Na etapie pco i wszelkich innych rzeczy byłam roku temu
        Teraz przyczepiłam się do endometriozysmile
        Ale w piątek wizyta i mam nadzieje, że jaoś posunę się do przodu w eliminowaniu
        przyczyn niepłodności
        Trzymajcie kciuki, @ nie ma wię wizyty nie odwołuję. Oby tak dalej

• spa76 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 16:43
          powodzenia smile))))
          • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 16:45
            Ale poczytać sobie mogę o przyczynach niepłodnoścismile
            A co
            • dagps Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 17:50
              mozesz, jesli ci to sluzy
              • kociaczek22 Re: Naczytałam sie o endometriozie i ... 24.01.06, 18:17
                Mnie to już chyba nic nie służy, ale nie mogę się też oprzeć potrzebie czytania
                i rozmawiania z Wami o naszych problemach.
                Napewno nie służy mi malowanie.
                Chyba się naćpałam od rozpuszczalnikasmile
                • ivonne76 Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 09:40
                  Marker Ca 125 robi się najlepiej podczas @ bo wtedy endo szaleje, jajniki
                  pracują. Mój przykład z tym badaniem był taki, ze robiłam go w 21 dc po owu i
                  wyszedł w normie 19,9, potem gin kazał powtórzyć zaraz podczas @ w 3 dc i wynik
                  był koszmarny - 206. Gin się przeraził. To potwierdziło zaawansowaną
                  endometriozę, co potwierdziła zresztą miesiac później laparoskopia. Potem
                  marker po @ zaczął spadać z 206 na 188, w 12 dc był już 116. I podejrzewam, ze
                  po owu znowu byłby w normie. Tak więc, jesli mogę coś zasugerowac to wiarygodny
                  wynik markera CA 125 jest podczas @.
                  • delta77 Re: Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 09:59
                    Ja teraz mam dylemat.
                    Gin dal mi zielone swiatlo, albo laparo, zeby wykluczyc endometrioze, kotra u
                    mnie podejrzewa. Robilam ca-125 (w 7 d.c.) i wyszedl mi 10,6, a norma jest (0-
                    21). Nie wim co robic. Mialam we wrzesniu histeroskopie i wszystko bylo ok.
                    Teraz chyba sie zdecyduje na ta laparo, jesli juz nie zaszlam..., ale watpie.
                    Poradzcie co myslec, co robic????
                    pozdr.
                    • edyta0 Re: Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 10:13

przecież wynik masz w środkowej granicy! już nic nie rozumiem jaki powinien być
                      wynik CA-125, czy kobiety bez endometriozy mają go w dolnej granicy normy???
                      albo 0???
                      -----
                      "Życie tylko wtedy wydaje się cudowne, gdy sądzimy, że mamy je stracić. Zawsze
                      potrzebny jest nam strach przed śmiercią, by się obudzić i dojrzeć skarby,
                      jakie daje nam chwila obecna"
                      ---
                      Edyta
                      • ap77 Re: Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 10:31
                        Wlasnei tak, mmoga miec np. 1 albo 2, moim zdaniem wynik 22 juz powinien
                        zapalic czerwoenn swiatlo. Nie mowiac juz o 30-40 i dalej w gore
                        • delta77 Re: Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 15:38
                          ja to najchetniej bym nie robila tej laparo..., no ale skoro gin najpierw kazal
                          mi zrobic ca125, a po tym wyniku (nie komentowal go), ale nadal sugerowal, ze
                          moze to byc endometrioza...
                          Zwariowac mozna. Zrobie ta laparo dla spokoju i napisze co znaczy miano w
                          polowie normy...
                          dzieki
                          • dagps Re: Marker Ca 125 robi się.................... 25.01.06, 15:50
                            to wazna informacja, dzieki. poczekam ze swirowaniem do miesiaczki, jesli takowa w ogole sie pojawi. mam ochote trzasnac lekarza ze kaze mi czekac, kat jeden.
                            • dorotaww a ile już czekasz na miesiączkę 25.01.06, 23:11
                              ciekawa jestem jak długo oczekujecie, ja najdłużej jak narazie 42 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka