Dodaj do ulubionych

FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal?

IP: proxy / 217.153.77.* 11.12.02, 09:00
Cytat:
"
Jest to w postaci nalewki i zazywa sie 1 lyzeczka rano i 1 wieczorem. Jest to
obojetne dla organizmu jesli chodzi o srodki uboczne, tak jak pisalam nie sa
to zadne ciezkie leki, ponoc na bazie ziol. (...) Ta laska nie mogla miec
dzieci i po 3 miesiacach zazywania zaszla w ciaze w wieku 35 lat. Natomiast
jej kolezanka ktora jej to polecila leczyla sie w klinikach 2,5 roku i nie
mogla zajsc w ciaze, badali ja i jej meza i niby bylo wszystko ok u kazdego,
ale dziecka jak nie bylo tak nie bylo. Ktos jej to polecil i laska podobno
juz jest w ciazy z 2 dzieckiem, to 2-gie zajelo im 10 tygodni zeby je zrobic,
ale nie wiem ile trwalo to w przypadku pierwszego. W kazdym razie urodzila i
jest jak najbardziej wszystko w jak najlepszym porzadku. (...) nie jest to
jakis tani chwyt tylko ponoc sprawdzone. Ta laska mowila ze ona wiele
przeszla i ze nie moze sie nadziekowac tej kolezance co jej to polecila.
Teraz komu tylko moze to poleca ten srodek, nawet jak nie zna ludzi. Tak ze
za 2 dni przyniosla wszelkie namiary i cieszyla sie ze moze to komus polecic.
Do tego nie jest potrzebna zadna recepta, ponoc nie kosztuje to malo, ale
mnie sie wydaje ze w granicach przyzwoitosci.
"
Koniec cytatu

No wlasnie, czy ktos z Was tego probowal?

Pozdrawiam
Janek
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: *.mst.gov.pl 11.12.02, 09:31
      A świstak siedzi i zawija w te srebarka...
      • Gość: Janek Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: proxy / 217.153.77.* 11.12.02, 10:46
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> A świstak siedzi i zawija w te srebarka...
        Zeby nie bylo niedomowien, ja o tym na powaznie, nie robie sobie z Was jaj.
        Informacja pochodzi od mojej siostry z Londynu.

Pozdrawiam
        Janek
        • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 12.12.02, 16:23
          A Ja też poważnie. Choć wierzę również w cuda - szkoda tylko, że nam się nie
          zdarzają.
          Skoro informacja pochodzi od Twojej Siostry z Londynu i skoro ten lek można
          kupic - zakładam wobec tego, że w aptece. Anglia to cywilizowany kraj - myślę,
          że ulotki do leków dołączają. Może udało by się taką ulotkę przesłać nam tu do
          Polski - przecież poradzimy sobie i z angielskim i z łaciną. Co Ty na to? Nawet
          jakby to była bzdura - trzeba to sprawdzić.
          Oczywiście zaraz odpalam Google.
    • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 16.12.02, 13:05
      Halo Janek - jesteś tam jeszcze?

Dla Ciebie i dla wszystkich innych parę linków:

www.purplesage.org.uk/profiles/falseunicornroot.htm
      www.herbalalternatives.com/helonias.html
      goodthings4u.com/falseunicorn.shtml
      Gdyby były jakieś problemy z przeczytaniem, mogę zamieścić tłumaczenie, ale
      raczej niezbyt błyskotliwe, znam ten język, używam go, ale nie jestem anglistką.

pozdrawiam
      • Gość: adela2 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 11:09
        Aleksandro, bardzo proszę zamieść tłumaczenie.Dzięki
      • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 17.12.02, 13:26
        Zaznaczam - moje tłumaczenie nie jest ani błyskotliwe ani łatwe do czytania.
        Jest jednak na tyle wystarczające, że idzie się coś dowiedzieć. Gdyby ktoś
        lepiej znał język ode mnie- bardzo proszę mnie skorygować.

I link:
        "False Unicorn root - fałszywy korzeń jednorożca?????
        Nazwa łacińska Chamaelirium luteum

Działanie: maciczny tonizer, moczopędny, emmenagogue(?), przeciwskurczowy,
        anthelminitic(?), wywołujący wymioty

Zastosowanie: Wspaniały tonizer i dodający siły systemu płciowego obu płci,
        chociaż mający zastosowanie głównie u kobiet. Pomocny w wyrównywaniu,
        harmonizowaniu i normalizowaniu funkcji kobiecych. Pomocny w problemach
        macicznych ale i użyteczny również w opóźnionych miesiączkach, albo w ich
        braku, w bólach jajnikowych. Także zalecany do zapobiegania zagrażającym
        poronieniomi ułatwiający wymioty związane z ciążą.Jednakże duże dawki mogą
        powodować nudności i wymioty. Od 10 do 30 kropli dziennie."

II link
        "Opis: (podarujemy sobie opis liści lancetowatych)
        Używane części: wysuszone kłącza i korzenie
        Zawiera: co zawiera - z tym jest problem, nie dam rady z takimi
        specjalistycznymi sformułowaniami
        Działanie: tonizer funkcji macicy, dostrajający funkcję jajników, moczopędny,
        wywołujący wymioty
        Zastosowanie: szczególnie w amenorrhoea, dolegliwościach menopauzalnych,
        lencorrhoea(?), w wymiotach towarzyszących ciąży i zagrażającym poronieniom
        związanym z niedowładem macicy
        Działanie terapeutyczne i farmakologiczne: To zioło jest cennym tonizerem
        przeznaczonym dla systemu płciowego. Rozszerza działanie wydzielnicze i
        cykliczne funkcje jajników i ma zastępować akcje adaptacyjne tego organu.
        Saponiny steroidalne (mam nadzieję że o to chodzi...), prekursorzy oestrogenów
        (czyli po naszemu pewnie estrogenów) mogą wyjaśniać popularność zioła
        odpowiedzialną za wspomaganie jajników i i macicy. Działa jako amfoteryczny
        (?????) sposób normalizujący funkcje. Chamaerilium jest cenne w leczeniu
        amenorhea, dysmenorhea, nieregularnych miesiączkach, funkcji wydzielniczej
        pochwy, przekrwieniach miednicy i rozluźnieniu organów miednicy. Jest
        szczególnie pomocny w chronicznym zapaleniu organów miednicy, takich jak
        chroniczne zapalenie salpingitis (???) i hormonalne problemy przystosowawcze,
        które są częścią menopauzy. Tradycyjnie używany był do zapobiegania poronieniom
        i ma reputację środka wspomagającego (rozszerzającego) płodność, co jest (bywa
        związane) związane z dysfunkcją formacji folikularnej (chyba chodzi o naszą
        fazę folikularną) i jej kształtowanie się.Moze być pomocny w porannych
        nudnościach, chociaż duże dawki mogą powodować wymioty. Podczas gdy w pierwszej
        kolejności używany jest w doelgliwościach kobiecego układu płciowego CL może
        mieć także wpływ dobroczynny na mężczyzn i jesst używany w dolegliwościach
        impotencji. Te właściowści poprawiają apetyt i trawieniea także pomagają zabić
        i wyeliminować robaki.
        Kombinacje: dobrze łączy się z Echinacea w chronicznych miednicowych zapaleniach
        Uwaga: Bardzo duże dawki mogą powodować nudności i wymioty
        Dozowanie: 3xdziennie, wysuszone kłącze lub korzeń 1-2g albo poprzez napary lub
        wywary, wywar alkoholowy - 1:1 w 45% alkoholu 1-2 ml, nalewka - 1:5 w 45%
        alkoholu 2-5 ml, (uwaga - nie odpowiadam za jednostki, przepisuję je tak, jak
        były napisane ale mam w świadomości że świat anglojęzyczny raczej nie posługuje
        się ml i g
        Dodatkowe uwagi Ta roślina jest czasami mylona z Alertis farinosa albo true
        unicorn root (prawdziwy korzeń jednorożca) nazywany również płomienna gwiazda.
        Alteris także zawiera safoniny steroidalne (diosgenin) i także ma właściwości
        estrogenne. Rdzenni Amerykanie Używali False Unicorn Root w zabrzeniach
        kobiecego systemu płciowego."

III link:

Używane części i gdzie rośnie: FU jest właściwe dla terenów Missisipi i rośnie
        przede wszystkim w południowych częściach Stanów Zjednoczonych. Korze FU
        zawiera bardzo duże ilości aktywnych związków W jakich warunakch mozę być FU
        używane: amenorrhoea - brak miesiączki), menorrhoea ( ciężkie pewnie długie
        menstruacje) dysmenorrhoea (bolesne miesiączki), syndrom przedmenopauzalny,
        Zastosowanie hisotryczne i tradycyjne: zastosowanie medyczne FU jest oparte na
        tradycjach rdzennych mieszkańców Ameryki, gdzie miało zastosowanie jako środek
        przeciwko sporej ilości schorzeń kobiecych , takich jak brak menstruacji,
        bolesność menstruacji i inne nieregularności związane z menstruacją jak również
        zapobiegawczo przed poronieniami. Jest to także ważne remedium na poranne
        nudności.
        Aktywne Działanie: Saponiny steroidalne są głównie odpowiedzialne za
        zastosowanie FU. Nowoczesne badania nie udowodniły tego, i nie ma wciąż badań
        na temat medycznych zastosowań tego zioła.
        Jak używać: Generalnie FU jest zazwyczaj stosowany jako nalewka w ilościach 2-4
        ml dziennie. Prawie zwsze jest stosowany jako kombinacja z innymi ziołami
        wspomagającymi układ płciowy kobiecy, głównie Vitex (Vitex agnus-castus)
        (pewnie nasz castangus????)
        Czy są jakieś efekty uboczne: Zadnych skutków ubocznych nie zanotowano przy
        użyciu FU. Jego długa historia (??) stosowania przez kobiety ciężarne sugeruje
        że może być bezpieczne dla takich przypadków, ale nie ma badań potwierdzających
        to czy negujących"

Jeszcze raz przepraszam, jeżeli coś błędnie podałam, jeżeli ktoś może, niech na
        to spojrzy krytycznym okiem.
        Tych wątków o FU było znacznie więcej
        Pozdrawiam
        • Gość: adela2 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 15:26
          Aleksando super,dzięki za tłumaczenie.Ale gdzie to dostać? Spotkałaś się gdzieś
          z tym? Ja niestety nie.
          • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 18.12.02, 08:46
            Myślę, że skoro roślina rośnie w Ameryce Północnej, nie znajdziemy tego w
            naszym Herbapolu. Dlatego potrzebny jest nam Janek, ktory dowiedział się o tym
            zielsku od siostry w Londynie. Janek czy Ty w ogóle czytujesz ten wątek???
            Twoja Siostra pisze, ze nie jest to tanie, ale w granicach przyzwoitości.Co to
            są granice przyzwoitości w Unii Europejskiej?
            Tonący brzytwy się chwyta... Znane są przypadki, że to wiara w działanie leku
            kogoś uzdowiła, a nie sam lek. Wszyscy wiemy też, że dopóki nie było leków
            syntetycznych, świat leczył się ziołami i jakoś szło... tyle że wolniej i mniej
            spektakularnie, no i oczywiście nie we wszystkich przypadkach potrafiono pomóc.
            Myślę, że na zatkane jajowody taki FU nie pomoże, ale może na zaburzenia
            hormonalne, na trudności w zagnieżdzeniu się zarodka.. czemu nie?
            Janek czekamy na Towja ulotkę z Anglii!!!!!!!!
            • Gość: janek Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.12.02, 19:17

>
              > Myślę, że na zatkane jajowody taki FU nie pomoże, ale może na zaburzenia
              > hormonalne, na trudności w zagnieżdzeniu się zarodka.. czemu nie?
              > Janek czekamy na Towja ulotkę z Anglii!!!!!!!!

Obiecuje, ze bede drazyl ten temat dalej z siostra. Rozeznam sie w cenie.
              Przepraszam za absencje, tak to juz jest, ze do internetu dorywam sie
              najczesciej raz na tydzien na weekendzie.

Pozdrawiam i dzieki za informacje.
              Janek
            • Gość: janek Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.01.03, 20:30
              Czesc. Mam juz informacje na temat ceny tego specyfiku. Mianowicie za 150 ml
              trzeba zaplacic w Londynie 10 funtow, natomiast za 300 ml odpowiednio 18
              funtow. Co do ulotki, to poszukam jeszcze czegos w Internecie w miare wolnego
              czasu. Chcialbym wczesniej jednak zasiegnac opinii lekarza. Jak bedziemy sie z
              zona wybierac, to przy okazji o to zapytam.

Pozdrawiam
              Janek
              • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 03.01.03, 11:24
                A więc cena mniejszej butelki ok. 60 zł, a większej ok. 180 zł, czy nie tak?

Nie jest to cena zatraszająca, rzeczywiście, jak już powiedziałam tonący
                brzytwy się chwyta.

Jeżeli chodzi o ulotkę, to napradwę przydałaby się ta, która jest dołączana do
                opakowania w angielskich aptekach. Czyba że uda Ci się znaleźć coś w I-necie od
                producenta tego specyfiku. Musiałbyś w takim razie znać go, ale myślę, że i w
                tym byłaby pomocna Twoja Siostra. Z tego co ja pamiętam, mnie udało się wejść
                na strony o ziołolecznictwie.

Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, Janku. Czy mnie oczy myliły, czy
                zamierzasz zadać pytanie o FU lekarzowi???????? Jeżeli tak, to gratuluję odwagi
                i z niecierpliwością czekam na opinię fachowca, która mam nadzieję się
                podzieliszwink)

PS. a tak a`propos - jesteście z Żoną mocno zainteresowani stosowaniem go?
                MOżesz odpisać do mnie na mój adres prywatny na gazecie (login ten sam)
                Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Ciebie, Żony i wszystkich czytających i
                oczywiście spełnienia marzeń - wiadomo jakich
                • Gość: Janek Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: proxy / 217.153.77.* 07.01.03, 17:05

> Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, Janku. Czy mnie oczy myliły, czy
                  > zamierzasz zadać pytanie o FU lekarzowi???????? Jeżeli tak, to gratuluję
                  odwagi
                  >
                  > i z niecierpliwością czekam na opinię fachowca, która mam nadzieję się
                  > podzieliszwink)
                  >
                  Bylismy wczoraj u lekarza, powiedzial, ze jak nas stac (bo to jest dosc
                  drogie), to mozemy sprobowac brac np. przez 2 miesiace nalewke, nie zaszkodzi a
                  moze pomoc, choc uwaza, ze efekty moga byc mizerne. Interakcji czy
                  przeciwwskazan to ziolo nie ma, wiec jest bezpieczne. Krotko mowiac: wg niego
                  cena specyfiku jest nieproporcjonalna do efektow, ktore jego zdaniem
                  osiagniemy, ale jak chcemy, to mozemy to stosowac. Przyznal, ze wiele o tym
                  unicornie nie wie, tyle tylko, ze sie z tym zetknal (przepisal to kiedys
                  jakiejs pani, ktora miala nawracajace zapalenia, mowil, ze efekt byl znikomy).

Ulotki raczej nie skombinuje, ale w Internecie jest naprawde mnostwo informacji
                  o tym, wystarczy w wyszukiwarce wpisac false unicorn i mozna dostac zawrotu
                  glowy smile znajduje kilkadziesiat tys. stron. Mozna znalezc naprawde wszystko
                  wlacznie z dawkowaniem.

Podobno jakas apteka w centrum W-wy jest w stanie to sprowadzic (Grabowski czy
                  jakos tak - nie jestem pewien) ale przebitka bedzie pewnie duza sad

Zastanowimy sie z zona, czy w to wejdziemy. Jezeli zdecydujemy sie, zeby
                  siostra to kupila, to dam znac na forum.

Pozdr
                  Janek
                  • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 09.01.03, 08:15
                    Janek, jak się zdecydujecie, daj znać.
                    Pozdrawiam
    • aggulek Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 14.01.03, 08:26
      Oto co znalazłam na stronach internetu:

False Unicorn Root - Aletra Lecznicza (Aletris Farinosa)
      Używany do leczenia bolesnych miesiączek, braku menstruacji, endometriozy,
      nierównowagi hormonalnej niepłodności, mdłości w ciąży, cyst jajników,
      zagrożenie poronieniem. Tonizuje układ rozrodczy, szczególną rolę odgrywa przy
      zachodzeniu w ciąże i w samej ciąży. Ma normalizujący wpływ na jajniki. Używany
      przy niepłodności związanej z nieprawidłowym wzrostem pęcherzyków Graffa.
      Zmniejsza ból owulacyjny i suchość w pochwie. Niektórzy specjaliści ostrzegają,
      aby nie brać zioła zanim nie zdecyduje się na ciążę!

Uwaga: Nie przekraczaj dawki - zbyt duże powodują uderzenia gorąca, irytację
      żołądka i nerek, zamazany obraz i wymioty.

• ara6 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 14.01.03, 19:38
      Witam. Jestem tutaj zupełnie nowiutka i dopiero teraz przeczytałam te wszystkie
      informacje. Prosiłabym bardzo mocno o jakąś nowinę na ten temat. Czy jesteście
      jeszcze zainteresowani tym lekiem i czy byłoby możliwe sprowadzenie go z
      Anglii. Dodam, że również chciałabym go wypróbować. POZDRAWIAM.
      • jostro Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 15.01.03, 08:25
        Ten lek można kupić w aptece w Polsce. Są trzy potencje - 9,15 i 30 firmy
        Boiron.
        • aleksandra3 Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 15.01.03, 09:43
          Słuchaj Jostro - pod jakią nazwą mozna kupić ten FU w Polsce, I co to znaczy,
          ze są trzy potencje? Czyżby chodziło o wielkość flakonu?
          A może Ty to stosujesz? Napisz coś więcej!!!
          • Gość: Daria Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? IP: granat:* / 192.168.1.* 15.01.03, 12:48
            Napisz ile kosztuje.
            • jostro Re: FALSE UNICORN: czy ktos sie z tym zetknal? 15.01.03, 14:36
              Aleksandro, na moje pytanie o lek False Unicorn, pani w aptece powiedziałą, że
              w Polsce znany on jest pod nazwą Aletris Farinosa i że jest to to samo.
              Jest to lek homeopatyczny (Boiron to angielska fima homepatyczna), a potencja
              oznacza stężenie substancji czynnej w leku. Występuje on też w postaci granulek.
              Tego leku nie stosowałam, ale biorę inne homeopatyki, np. ovaraian complex,
              Lachesis, Lycopodium. Zamierzam zapytać w weekend lekarza homeopatę o ten lek,
              bo sama jestem ciekawa jego opinii. Wrócę oczywiście z odpowiedzią.
              Co do ceny, to wszystko, co do tej pory miałąm z firmy Boiron było dośc tanie,
              tzn. ok. 11 zł (50 granulek), ale ceny tego konkretnego leku nie znam.
              • Gość: bk w Poznaniu nie ma IP: proxy / *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 13:21
                W Poznaniu w aptece homeopatycznej powiedziano mi ze do Polski sie tego
                specyfiku nie sprowadza. Maja we Francji.
                • Gość: gaga Re: w Poznaniu nie ma IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 17:34
                  Jest w Poznaniu! Zaglądnij na bociana dziewczyny znalazły gdzieś przy rynku.
                  • Gość: bk Re: Podajcie adres strony BOCIANA IP: proxy / *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 12:04
                    Nie znam adresu strony BOCIANA. www.bocian.pl nie działa Proszę o pomoc!!!
                    • mariaach Re: Podajcie adres strony BOCIANA 23.01.03, 12:24
                      właściwy adres to www.nasz-bocian.pl
                      wątek znajdziesz NA FORUM BOCIANA w dziale LEKI, temat: aletris farinosa
                      Też śledzę go z zainteresowaniem
                      Pozdrawiam Mariaach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka