Dodaj do ulubionych

ruchliwość plemników

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 18:44
Cześć dziewczyny,
mam pytanie dotyczące ruchliwośći plemniczków. U mojego męża stwierdzono w
badaniu nasienia, że ruchliwość plemników wynosi 35%. Zaniepokoiłam się tym,
ponieważ dolna granica normy to 50%. Czy partner którejś z Was ma podobne
parametry a mimo to udało Wam się zajść w ciążę??? Czy znacie sposoby na
polepszenie ruchliwośći??? Bardzo serdecznie dziękuję za każdą odpowiedz.
Życzę Wam i sobie dużo nadziei, pozdrawiam, KAsia.
Obserwuj wątek
    • Gość: aniak Re: ruchliwość plemników IP: *.ihar.edu.pl 16.02.03, 12:36
      Mój mąż ma podobne parametry nasienia. Słaba, 30% ruchliwość plemników i co
      gorsza przynajmniaj połowa porusza się niewłaściwym ruchem postępowym. Leczy
      się w Novum, gdzie doktor Wolski - androlog - zaserwował mu 3-miesięczną
      kurację hormonalną. Mąż dwa razy w tygodniu bierze domięśniowe zastrzyki z
      Choragonu i codziennie cały zestaw pigułek typu: magnez, selen, A,B,C,D,E
      (antyoxidant firmy Vitalas)+ kwas foliowy w końskich dawkach. Obecnie zostały
      mu 4 zastrzyki, po wzięciu których ma oddać nasienie do badania. Niestety wiem,
      że są panowie u których nawet ta kuracja nie daje pzytywnych wyników. To
      wszystko musi ocenić lekarz, czy są szanse na wziększenie ilości i
      ruchliwości "juniorów". Pamiętam, że mój mąż przed cała tą zabawą w Choragon
      miał 4-dniowy test polegający na wstrzyknięciu domięśniowym 3.000 jednostek
      choragonu i po dwóch dniach badano mu poziom testosteronu w krwi. U panów
      poziom tego hormonu wynosi od 8u do 30 u. Mój miał na wstępie 10, więc blisko
      dolnej granicy a po tych dwóch dniach skoczyło mu do 27. Doktor stwierdził, że
      są duże szanse na istotną poprawę. Najlepiej jednak poradzić się dobrego
      androloga co robić i nie tracić czasu.
      Powodzenia
      • Gość: Usia_1 Re: ruchliwość plemników IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.17.* 16.02.03, 14:41
        Mojemu mężowi znacząco poprawiły się wyniki w zakresie ruchliowści typu A-ruch posepowy szybko z 10% w sierpniu do 30%w styczniu po pobycie w sanatorium w Busku.Był tam z powodu dolegliwości pourazowych.Miał tam m.in kąpiele siarkowe.Przypuszczamy,że właśnie po tym, ale to tylko nasza hipoteza.
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 11:37
        Witaj,
        bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Z tego co pisze4sz wynika niestety, że czeka
        nas długa droga. Staramy sie o dzidziusia dopiero 5 m-cy, i na początku
        myslałam, że to u mnie może byc problem z hormonami. Dopiero teraz
        zdecydowaliśmy się na odwiedzenie novum, gdzie lekarz zlecił mi zrobienie
        badań hormonalnych i okazuje się, że wszystko jest w normie, tylko jest
        problem z tą ruchliwością. W ten czwartek idziemy na drugą wizytę, ale te 35%
        nie daje mi spokoju. Czy przy takiej ruchliwości możliwe jest wogóle poczęcie
        dzidziusia, czy mąż jest bezpłodny?
        Pozdrawiam, Kasia
    • Gość: mamusia Re: ruchliwość plemników IP: *.proxy.aol.com 17.02.03, 12:51
      moim znajomym lekarze postawili diagnoze nieplodnosci po stronie meskiej -
      swinka w wieku szkolnym - za malo plemnikow w ogole, wiekszosc martwa, a te
      zywe malo ruchliwe (najgorszy wynik z mozliwych, tutaj wkladaja to do
      szufladek: 1 to najgorsza, 5 to mlody byczek )i w zlym kierunku plyna. byli na
      etapie planowania sztucznego zaplodnienia (badania genetyczne etc), z zabiegami
      chcieli poczekac na po przeprowadzce. i co : moja przyjaciolka jest 4 miesiacu.
      ten jeden trafil do celu.
      jesli cos pomoglo : yoga, fitness, akupunktura a najpewniej ten niewielki luz -
      przstajemy walczyc z wiatrakami.
      zycze powodzenia.
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.03, 23:54
        dziękuję Ci Mamusiu z całego serca,
        wylałaś miód na moje serce. To co napisałaś świadczy o tym, że cuda też się
        zdarzają i trzeba zawsze wierzyć w to co wydaje się niemożliwe.Mam nadzieję,
        że nam też si uda. Wielkie dzięki, pozdrawiam, Kasia
    • Gość: Iwona26 Re: ruchliwość plemników IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 12:18
      30% to nie tragedia, w razie czego w zupełności starczy do inseminacji. Ilość
      jak i ruchliwość plemników nie jest rzeczą stałą, być może że na następnym
      badaniu będzie już wszystko dobrze. Dla pocieszenia dodam, ze u nas tez bywało
      róznie od 0% ruchu typu A do chyba w najlepszym momencie 35% i jestem teraz w
      ciazy.
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.visp.energis.pl 18.02.03, 17:02
        Cześć Iwonko,
        bardzo dziękuję za posta i gratuluję ciąży. Jeśli możesz to napisz czy w
        waszym przypadku ciąża jest wynikiem normalnego zapłodnienia czy inseminacji?
        I jak długo na nią czekaliście od momentu wykrycia problemu. Pozdrawiam gorąco,
        Kasia
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 21:36
        Iwonko,jeśli możesz, napisz też gdzie się leczyłaś,
        pozdrowienia Kasia
    • Gość: Agna Re: ruchliwość plemników IP: *.waw.tgc.pl / 172.18.13.* 21.02.03, 15:59
      ale tak właściwie to 35% z ilu???? bo czym innym jest 35% ze 100 mln, a czym
      innym nasze 55% z.... 1,75 mln sad((

też kończymy kurację by Dr Wolski - dzisiaj albo jutro ostatni zastrzyk z
      choragonu i za jakieś dwa tygodnie badanko...
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.visp.energis.pl 21.02.03, 23:15
        Witaj Agna,
        Dokładnie 35% z 31 mln, w tym o szybkim ruchu postępowym 10%, a o wolnym 25%.
        Pozdrawiam, Kasia.
    • dorek3 Re: ruchliwość plemników 22.02.03, 13:04
      U nas było dość podobnie. W badaniu nasienia wyszło, że w szybkim ruchu
      linearnym (typ A)jest 10% - norma pow. 25, w wolnym linearnym i nielinearnym
      (typ B)35%. Te procenty to z 21 mln. To są wyniki badania zrobione w 10 dni po
      poczęciu naszego maleństwa (oczywiście jeszcze o tym niewiedzieliśmy).
      Zapłodnienie było naturalne, przy miom stymulowanym cyklu. W opini ekspertów na
      Bocianie takie wyniki zostały uznane za przyzwoite do zapłodnienia naturalnego
      i swietne do inseminacji. Także te opinie lekarzy że wystarczy jeden zamiast
      milionów są może dość denerwujące, ale nie takie zupełnie bez sensu
    • Gość: kredka Re: ruchliwość plemników IP: *.stacje.agora.pl 23.02.03, 13:46
      Kasiu, u nas tez tak bylo, pomijajac moje klopoty. Maz mial mala ruchliwosc
      plemnikow, poza tym wiekszy procent to byly zupelnie nieruchome. Podsumowujac
      pierwsze badanie wyszlo strasznei - wszystko ponizej normy, ale to wszystko!!!
      Po czy zazywal PROVIRON. Po 2 mies. zrobil badanie i wszystko sie poprawilo,
      wszystkie wyniki byly w normie badz powyzej normy. I pomimo moich klopotow
      zdrowotnych (niedojrzewajace pecherzyki, podejrzenie o zesp. policyklicznych
      jajnikow, owulacja wlasciwie nijaka itp.) postanowilismy sie zregenerowac,
      wyjechalismy, odpoczelismy i jestem juz w 5 mies. ciazy. Trzymam kciuki
      kochana!!!

• bialka Re: ruchliwość plemników 25.02.03, 16:58
      Mieliśmy podobny problem, podobne wyniki. Plemniki się nie ruszały bo były
      otoczone leukocytami co mogło świadczyć o stanie zapalnym. Zanim poszedł do
      androloga mąż zrobiłsobie jeszcze jakieś badania odnośnie raka prostaty,
      kolejne standartowe nasienia, posiew i na boleriozę, którą leczył dwa lata
      temu. Potem pojechaliśmy na wakacje, ja zapomniałam o recepcie na moje
      stymulujące od dwóch lat hormony i tuż po powrocie zaszłam w ciążę. Teraz
      kończę siódmy miesiąc. A, po pierwszym badaniu, testowany przeze mnie wtedy
      lekarz zaproponował od razu inseminację. Dobrze, że się nie zdecydowaliśmy.
      Zaoszczędziło nam to czasu, pieniędzy i rozczarowań. Pomogły wakacje i odrobina
      szczęścia, po prostu, po tych kilku latach przyszła nasza kolej. Możliwe jest
      więc zajście w ciążę z taką ruchliwością. Jeżeli masz jednak zaufanie do
      swojego lekarza, a on zaleca jakieś kuracje, to chyba lepiej jest się dostować
      niż polegać na czyimś jednostkowym doświadczeniu. Pozdrawiam. Bialka.
      • Gość: kasia6976 Re: ruchliwość plemników IP: *.visp.energis.pl 07.03.03, 12:50
        Cześć Dziewczyny,
        bardzo dziękuje za Wasze posty, naprawde są pokrzepiające. Z tego co wiele z
        Was pisze bardzo duże znaczenie ma nastawienie psychiczne i zapanowanie nad
        swoją obsesją chęci bycia w ciąży. Nie pozostaje mi więc nic innego jak
        chodzić do lekarza, stosowac się do jego zaleceń, ale wyluzować sie
        psychicznie i miec nadzieję, że nasz czas też nadejdzie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka