bee20 04.08.06, 11:01 Czesc dziewczyny, Powiedzcie prosze, z jakimi kosztami ivf trzeba sie liczyc w Polsce? Tu gdzie mieszkam, musialabybym wydac 2-3 tys. euro za jedna probe. Zastanawiam sie, czy nie polaczyc ivf z urlopem. Dziekuje z gory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magasi9 Re: koszty ivf 04.08.06, 11:16 takie informacje moze sprawdzic na stronach klinik.. ale czy jestes pewna ze in vitro rozumiem w jakims innym panstwie niz Polska kosztuje 2-3 tys euro? w Polsce w klinikach na stronach pisza ze 5000 zl, ale nikt nie pisze ile kosztuja leki i inne atrakcje.. u tu dziewczyny mowia o sumach okolo 12 000 zl tak samo w kraju w ktorym ja mieszkam, panstwowo koszt okolo 140 euro + 300/400 leki a prywatnie pierwsza suma 2000-3000 euro, plus koszty lekow, plus inne koszty za wszystko nawet rozmowe telefoniczna (ok 20-50 euro), i dalej kaszty za mrozenie, transfery ? niestety to sie moze skonczyc na stawce podwojnej czyli okolo 4000-5000 euro a jesli w Polsce, to problem (przynajmniej dla mnie) w tym ze tego nie mozna "zalatwic" przez 2 tygodnie- gora miesiac, wiec trzeba wziac pod uwage troche dluzszy urlop (i nikt ci nie powie jak dlugi) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bee20 Re: koszty ivf 04.08.06, 11:26 Witaj magasi, bylam wczoraj na spotkaniu z dziewczynami, ktore albo maja ivf za soba albo wlasnie sie do niej przygotowuja - w Niemczech, mam wiec swieze i potwierdzone informacje. Tutaj kasa chorych przejmuje polowe kosztow, oczywiscie musza byc do tego spelnione pewne warunki. Te 2-3 tys. euro to koszty z wszystkimi lekami itd. za jedna probe, no i oczywiscie polowa rzeczywistych kosztow. Co do czasu, jaki trzeba zainwestowac w Polsce, masz racje - to moze byc powazny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
magasi9 Re: koszty ivf 04.08.06, 11:46 u mnie tez te ceny sa zmienne i zalezy od kliniki, narazie mam jeszcze iui w sierpniu (w klinice panstwowej) a jak sie nie uda, robie "zestawienie klinik prywatnych a wlasciwie ich cennikow" dla meza mnie denerwuje to czekanie w klinice panstwowej, albo juz mnie zaczyna meczyc temat dziecko w Niemczech widze ze dofinansowanie jest wieksze w klinikach prywatnych, a u mnie w klinice panstwowej to koszt sa w sumie male, a w prywatnej za to dofinansowanie mniejsze (bo jakies 20-30%) w sumie to chyba duzych roznic miedzy cenami w Polsce i w Niemaczech nie ma ja do Polski zeby zrobic in vitro nie przyjade, mam za daleko i nie mamy tyle urlopu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
samanta25 Re: koszty ivf 04.08.06, 13:06 Podobny wątek już gdzieś był na forum W PL koszty ivf/icsi to ok. 8-16 tys. zł ******** 56 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: koszty ivf 04.08.06, 17:34 Ja w jednej Klinice (Invicta Gdańska) zapłąciłam ok. 9 tys zł (ale leki kupowłąam w Czechach za pół ceny) natomaost w innej Klinice - Novum - warsawskiej ok 12 tysiecy (leki oraz procedyra i dojazdy) ok 12 tysiecy (ale częśc leków miałam nie z apteki tylko udało mi sie kupić tanie. normalnie to doszłabym do ok 15 tysiecy. Mimo wszystko opłaciło sie bo tam zaszłam w ciąże po IVF. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak Re: koszty ivf 05.08.06, 12:20 w krakowie w klinice IVF dr Janeczki samo ISCI/IVF kosztuja tyle samo 3 800 zł, badania mniej wiecej 500, chyba tyle samo mrozenie i przechowywanie zarodków ( tego akurat nie jestem pewna) + oczywiscie leki. W sumie jak idziesz krotkim protokołem to wychodzi ok 6000-7000 Odpowiedz Link Zgłoś