Dodaj do ulubionych

mało plemników - inseminacja odpada?

27.10.06, 16:43
właśnie odebrałam wyniki męża - no i jestem załamana. ilość plemników 2mln/ml
przy normie >20. reszta parametrów też ponizej norm tylko juz nie tak
tragicznie. Dodam że z moimi owulacjami też nie jest super. wobec tego
pytanie - czy przy takiej liczbie plemników wogóle można podchodzić do
inseminacji? albo od razu in vitro?
Obserwuj wątek
    • ivoral Re: mało plemników - inseminacja odpada? 27.10.06, 16:51
      Nam przy ilosci 6 mln/ml 3 niezaleznych, znanych lekarzy powiedzialo, ze tylko
      ICSI.
      Potem powtorzylismy badania i wyniki byly znacznie lepsze, nawet raz
      przekraczajace wszystkie normy. Tak zlych wynikow jak za 1-szym razem nie
      mielismy juz nigdy (w sumie bylo 5 badan).
      Reasumujac - jesli badaliscie tylko raz to warto powtorzyc.
      Warto tez pojsc do dobrego androloga lub urologa i zorientowac sie co to jest,
      bo moze akurat jest to cos, co mozna leczyc.
      JEsli powtorzone wyniki wyszlyby takie same, a androlog nic sensownego nie
      obieca, to jest jeszcze ICSI.
      Do inseminacji powinno byc co najmniej powyzej 10 mln/ml.
    • anet_29 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 27.10.06, 19:30
      wiem że badania musimy powtórzyć - ale boję sie że chociaż wyniki się poprawią
      nawet o 100 % to i tak nie będzie rewelacja. Z drugiej str w dół też mogą
      leciećsad(( jakos łatwiej było mi sobie poradzić ze świadomością że ze mną jest
      problem - natomiast te wyniki męża mnie dobiły. Może dlatego że nie na to nic
      nie mogę poradzić
      • kaska0404 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 28.10.06, 08:58
        mysle ze mąz powinien iśc do urologa
        zobaczyc czy niema żylaków lub jakiegos zapalenia
        co mogło by bardzo obniżyc paranetry
        i zbadać hormony
        pozdrawiam
        Kasia
        • iga1001 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 29.10.06, 21:45
          Być może to co napiszę, to nic szczególnie pocieszającego, ale mamy podobny
          problem. Wynik mojego M to ok. 5 mln w 1ml.
          Nie wiem czy plany powiodą się, ale mój lekarz stwierdził, że naprawdę warto
          spróbować. Dlatego teraz M przechodzi serię dodatkowych badań.
          Sama nie wiem co o tym myśleć, ponieważ praktycznie wszystkie źródła do jakich
          dotarłam powodzenie IUI przypisują wówczas, jeżeli w 1ml jest około 10 mln
          plemników.
          My będziemy próbować, chociaż nie jestem taką optymistką jak mój lekarz. Jeżeli
          się nie powiedzie, podejmemy dalsze starania.
          • anet_29 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 07:27
            5 ml to ponad 100% wiecej niż 2 mlsmile - może sie uda- a jak jeszcze są do tego
            sprawne i prawidłowe to widocznie szansa jest (trzymam kciuki). Ja nadal nic
            nie wiem ponieważ lekarz kazał mężowi powtórzyć badanie ale za ok mc. Ma także
            zrobić hormony. I w zależności od wyników albo będzie leczył męża (czyli ja
            będe czekała) albo ICSI.
            Iga- a czy zdiagnozowano dlaczego u męża jest mało plemniczków?
            • tekla12 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 08:02
              Jeśli plemników po preparatyce i kapacytacji jest 1,5-4 mln to iui ma sens.
              Poniżej tych wartości in vitro, bo skuteczność iui jest bardzo niska. Chyba
              częściej udaje się naturalnie.
              • ivoral Tekla 30.10.06, 13:15
                Tekla,

Czy masz na mysli 1,5-4 mln na ml, czy w ogole ?

Do inseminacji zawsze podaje sie lacznie tylko 0,2 ml spreparowanego nasienia,
                bo taka jest pojemnosac tej strzykawki (nie wiem jak to sie fachowo nazywa),
                ktora sie nasienie podaje (przynajmniej w Invimedzie, ciekawa jestem czy
                wszedzie), wiec jesli w ogole, to do iui trzeba byloby miec lacznie minimum
                30-80 mln/mil, a to jest ogromnie duzo, powyzej obecnych norm aby nasienie
                kwalifikowac jako normalne, wiec rozumiem, ze chodzi Ci jednak o 1,5-4 mln/mil.

Czy znasz i moglabys podac zrodlo gdzie to jest napisane (bo jestem b.
                zainteresowana tematem i lubie miec wydruki badan do dyskusji z moja dr)?
                • tekla12 ivoral 30.10.06, 17:50
                  Myślałam o 1,5-4ml globalnie. Obróbka nasienia zaczyna się od odzielenia
                  plemników od płynu nasiennego, podłoże preparatu do iui nie ma nic wspólnego z
                  jego objętością wyjściową.
                  Poza tym to parametry zdroworozsądkowe, bo teoretycznie nie ma sensu iui dopiero
                  jeśli plemników jest poniżej 1mln, zgodnie z algorytmem 4iui, ivf, icsi. Ogólnie
                  poczytasz o tym w "Niepłodności..." red. Radwana. Bardziej szczegółowo: Ombelet
                  W. Predictive value of normal. sperm morphology in intrauterine inse-. mination
                  (IUI): a structured literature. review. . Jeśli wrzucisz w google tytuł
                  wyświetli ci się cały tekst. Przyjemnej lektury życzę T.
                  • ivoral Re: ivoral 30.10.06, 18:02
                    Zastanawiam sie jak praktycznie sprawdzic ta ilosc globalnie.
                    Na wydruku z iui z kliniki mam dane nasienia przed obrobka, a po obrobce, tez
                    wszystkie dane, ale co do ilosci nasienia mam zawsze 0.2 ml (bo jak pisalam
                    tyle ma ta strzykawka) i ilosc na na mil, no i inne parametry, ale nie jaka
                    objetosc nasienia zostala w ogole po obrobce.
                    Poczytam ten artykul w googlach. Dzieki.
            • kaska0404 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 09:47
              mój mąz miał niecałe 4 miliny w 1 ml
              po kuracji witaminowej spadło na 1 milion/1ml
              okazało sie ze ma zapalenie prostty
              i najprawdopodobniej to obniża parametry
              teraz leczy się antybiotykiem
              i zobaczymy co bedzie
              • mj78 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 09:56
                Mój mąż miał podobną ilość plemników i zrobiliśmy ICSI (inseminacji nam nawet
                nie proponowano). Obecnie kończę 29 tydzień ciąży smile
    • mloda1977 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 10:41
      Moj maż mial 5 mln plemnikow w ml, bardzo zla morfologia i bardzo zla
      ruchliwosc.Po kuracji lekami ziolowymi wzrosla ilosc do 10 mln w ml, ale to
      bylo jednorazowe (pozniej sie okazalo).Probowalismy 2 razy insemicacji,
      niestety nieskutecznie.Udalo sie nam naturalnie i teraz czekamy na dzieciaczka.
      Zycze podobnego cudu, jaki nas spotkal.
      • meganb1 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 12:38
        Witam. My z mężem mamy podobny problem. On co prawda miał w I badaniu 6,8 mln
        plemników, ale po dokładnych badaniach hormonalnych dowiedzieliśmy się, iż
        ilość ta będzie stopniowo zanikać do całkowitej niepłodności. Teraz jesteśmy
        przed drugim badaniem nasienia i wtedy dostaniemy konkretnę decyzję od
        doktorka. Wyniki które były poprzednio już kwalifikowały się na in vitro wg
        naszego lekarza, gdyż balansowały na granicy powodzenie inseminacji. w tym
        tygodniu rozstzrygnie się wszystko. Mam nadzieję że na naszą korzyść, a także
        mam nadzieję że i wam się uda.
    • szeja Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 14:55
      koniecznie do urologa!!
      U nas było tak samo i przy każdym badaniu albo zero żyworuchomych albo mało.Za
      drugim razem trafiliśmy dopiero na dobrego lekarza i dziś mąż już jest po
      zabiegu i czekamy na efekty!!
      Zyczę powodzenia
      • anet_29 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 15:28
        szeja - a co stwierdzono u twojego męza że go operowano? żylaki?
        ja swojego wysyłam do urologa - zobaczymy co będzie.
        a dziewczynom którym się udało gratuluje!!!
        U mnie jednak łatwo nie bedzie bo oprócz tego że mąż ma słabiutkie nasionka to
        ja jeszcze mam PCOS. więc szans na nature chyba żadnychsad
        • szeja Re: mało plemników - inseminacja odpada? 31.10.06, 21:12
          Ojej, strasznie przepraszam ze dopiero odpisuję.
          Tak u mojego męża stwierdzono żylaki powrózka nasiennego po obu stronach , jest
          juz dzień po operacji , jeszcze troszkę słaby ale coraz lepiej.
    • kisztylka Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 19:34
      czesc dziewczyny!mam do was takie pytanie,jutro jedziemy z mezem na 2
      iui,pierwsza niestety sie nie powiodla.czy przy plemnikach w ruchu A-
      pojedynczych a ruchu B-20% jest sens zeby robic inseminacje.moze ktorejs z was
      przy takich parametrach sie udalo,prosze poradzcie szczerze.pozdrawiam
      • anet_29 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 30.10.06, 20:34
        gdzieś czytałam że tak naprawdę to jak plemnik się porusza to też troszkę
        odczucie subiektywne (więc może się okazać że jest tak naprawdę więcej
        plemników o ruchu A niż wykazało badanie). Ale rozumiem dylemat - w sumie to
        też pieniądze i stres za każdym razem jak nie wyjdzie.
        • papuga200 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 31.10.06, 22:42
          mam pytanie jestem tu nowy
          na czym polga inseminacja?? co za różnica z ICSI?
          mój lekarz nie może mi pomóc bo nie wie - nie uwadnia mi się nasienie,
          obniżona fruktoza w nasieniu nikt nie moze mi wytłumaczyć dlaczego moze ktoś z
          Was mi pomoże?
          miałem kłopoty z hormonami ale już jest w porządku - zażywam tyroksyne i pregnyl
          wyniki nasienia się nie poprawiły . co mam jescze zrobić?
          • anet_29 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 01.11.06, 11:23
            inseminacja polega na tym że bierze się nasienie (po obróbce) i wstrzykuje
            bezpośrednio do macicy. Reszta to biologia (czyli do zapłodnienia dochodzi
            samoistnie jak plemnik napotka komórkę jajową) natomiast ICSI to zapłodnienie
            pozaustrojowe - tzn pobiera się komórki jajowe od kobiety i mikropipetką
            wstrzykuje do nich plemniczka. Po zapłodnieniu umieszcza się taką komórkę w
            macicy kobiety. To tak skrótowo , bo cała procedura pewnie jest bardzo
            skomplikowana - o czym świadczy cena zabiegusmile
            A jeżeli chodzi o leczenie męzczyzn to z tego co wyczytałam nie ma leku który
            da pewność w 100% że będzie lepiej. i to jest problem....
    • aga7210 Re: mało plemników - inseminacja odpada? 31.10.06, 23:51
      Moj maz ma tez malo plemnikow, mniej niz 100000.
      Pojawia mu sie tez ostatnio krew w stolcu. Czy ktos wie czy to moze miec jakis
      zwiazek, bo lekarz nie zna przyczyny tak malej ilosci plemnikow u niego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka