Dodaj do ulubionych

HSG w oslonie

07.12.06, 14:43
W styczniu czeka mnie HSG. W zwiazku z tym, ze nie moge pozbyc sie bakterii
robione bedzie w oslonie antybiotykowej. Czy ktoras z Was przez to
przechodzila? Ciekawa jestem, czy ta oslona w jakikolwiek sposob moze wplynac
na zlikwidowanie bakterii albo jakie jest ryzyko, ze nie zadziala jak trzeba
i wepchna mi je dalej? Jakos nie przyszlo mi do glowy zeby zapytac lekarza bo
tak bylam zaskoczona decyzja...
Obserwuj wątek
    • julia56 Re: HSG w oslonie 07.12.06, 15:00
      A jakie masz bakterie? Bo mnie też czeka HSG i się zaczęłam martwić...
      • coccinelle76 Re: HSG w oslonie 07.12.06, 15:05
        Streptococcus agalactiae i ostatnio dolaczyla Escherichia coli. Teraz jestem
        przy ostatnim podejsciu do ich wytepienia ale lekarz raczej nie ma zbyt
        wielkich nadziei, ze sie uda stad wlasnie decyzja o HSG w oslonie.
    • ivoral Re: HSG w oslonie 07.12.06, 16:30
      Mialam w pazdzierniku tego roku hsg w oslonie antybiotykowej w Damianie.
      Kierowala dr Karwacka z Invimedu.
      U mnie problemem nie bylo to, ze nie mozna bylo wytepic bakterii, ale po prostu
      szkoda mi było czasu - nie chcialam marnowac cyklu.
      Mialam e. coli.
      Bralam antybiotyki wg antybiogramu, takie ktore mozna brac w ciazy, bo jeszcze
      w tym samym cyklu podchodzilam do mojej 2-giej iui.
      Bralam w sumie 7 tabletek do brania 1X1 - 3 przed hsg przez 3 dni, jedna w dniu
      hsg, ale po zabiegu i 3 przez 3 dni po hsg.
      Po hsg robilam posiew i nie bylo zadnych bakterii.
      Wg dr Karwackiej nie ma ryzyka "wepchniecia bakterii do wewnatrz" zwlaszcza, ze
      wszystkie stosowane obecnie plyny do hsg zawieraja jodyne, ktora zabija
      wszelkie bakterie.
      • coccinelle76 Re: HSG w oslonie 07.12.06, 16:45
        Dziekuje za odpowiedz. Mialam nadzieje, ze wlasnie te plyny do HSG pomoga
        pozbyc sie bakterii. Ja tez bede miala HSG w Damianie. Mozesz mi pokrotce
        napisac jak to tam wyglada. Mialas ten zabieg pod narkoza? Jak dlugo po zabiegu
        musialas tam zostac, jak sie czulas? Co trzeba ze soba zabrac? Pewnie lekarz mi
        o wszystkim powie ale nie ma to jak informacje z pierwszej reki. Pozdrawiam
        • kinia19830 Re: HSG w oslonie 07.12.06, 17:26
          przepraszam ze sie wtrace do watku ale mam te same bakterie co ty coccinelle76 i
          nie moge sie ich pozbyc, mozesz mi powiedziec czym je leczysz, bo na mnie nic
          nie dziala.
          • coccinelle76 Do kinia19830 07.12.06, 18:04
            Jak napisalam na poczatku na mnie tez raczej nic nie dziala. Najpierw mialam
            streptococcusa a jak zaczelam go leczyc to dolaczyla do niego escherichia coli.
            Teraz biore Azitrox 500 (tzn to sie bierze tylko jednorazowo), dowcipnie
            Macmiror 500 complex. Jak skoncze macmiror to mam brac jeszcze Albothyl. Bez
            wzgledu na wynik posiewu po tym leczeniu ide na Hsg bo moj lekarz twierdzi, ze
            nie ma co tracic czasu a te bakterie mozna leczyc miesiacami.Dalismy sobie czas
            do konca roku i w styczniu trzeba zrobic krok do przodu. A Ty czym sie leczysz
            i jak dlugo?
            • kinia19830 Re: Do kinia19830 07.12.06, 18:50
              ja najpierw leczylam e coli szczepionka urovaxum przz 4 miesiace, lecz na krotko
              pozbylam sie bakterii i przy kolejnym kontrolnym wymazie okazalo sie ze mam
              jeszcze te drugą. biore od czasu do czasu lactovaginal i zurawine w tabletkach
              oraz jem jogurty naturalne od niedawna. pozdrawiam. kinia
    • ivoral Re: HSG w oslonie 07.12.06, 17:33
      Tak, mialam w znieczuleniu.
      Nic nie musialam ze soba zabierac oprocz wyniku posiewu z szyjki i
      zaswiadczenia dr, ze jestem w oslonie antybiotykowej.
      Ponizej opis mojego hsg.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=50031950&a=50217759
      Jak masz jeszcze dodatkowe pytania, to prosze pytaj.
      • coccinelle76 Re: HSG w oslonie 07.12.06, 17:56
        Zastanawiam sie nad jedna sprawa... Mialas hsg robione o 14-ej w narkozie, a
        moglas cos jesc od rana? z tego co wiem to narkoza jest na czczo a ja jakos
        sobie nie wyobrazam nic nie jesc do 14-ej (zemdlalabym juz pewnie w okolicach
        poludnia).Sorki, ze pytam o takie rzeczy ale szczerze mowiac dla mnie to
        strasznie wazne bo chudzielec ze mnie potworny i nie mam zadnych zapasow
        tluszczowych na takie sytuacje wink. Drugie pytanie, jesli moge zadac dotyczy
        ceny hsg w Damianie. Mozesz napisac ile ta "przyjemnosc" w sumie kosztuje(w
        cenniku Damiana nie znalazlam)? Z gory dziekuje i juz nie mecze pytaniami-
        przynajmniej na razie.
        • ivoral Re: HSG w oslonie 08.12.06, 11:42
          Od rana do 14 bylam na czczo, ale w instrukcji, ktora dostalam jest napisane,
          ze mozna zjesc lekkie sniadanie (chyba do 8).
          Z tego, co wiem wczesniej niz o 14 hsg w Damianie nie robia.
          Kosztowalo 800 zł.
    • julia56 Re: HSG w oslonie 08.12.06, 11:32
      Dzieczyny, sorki za głupie pytanie, ale te bakterie tylko przez posiew można
      wykryć? Czy coś Was piekło, szczypało, etc. ?
    • ivoral Re: HSG w oslonie 08.12.06, 12:37
      Julia,
      nie musi nic piec, ani szczypac. Wykrywa to w 100% posiew.
      • julia56 Re: HSG w oslonie 08.12.06, 12:42
        Wiesz, Iwonko, bo mnei znowu coś piecze. Dostałam maść z antybiotykiem. No i
        się zastanawiam, czy by posiewu nie zrobić. Dzięki za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka