aguniag 09.01.07, 14:21 od 1,5 roku jesteśmy małżeństwem, staramy się o dziecko od maja i nic, niby wszystko z jednym i drugim jak należy, ale może potrzeba jakieś specjalistyczne badania, poradzcie od czego zacząć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola733 Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:24 od maja ? ja stram się od prawie 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
a.m-skurska Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:28 koleżanka prosi o poradę a nie o krytykę... Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:42 masz rację. przepraszam. ale to nie krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:52 a.m-skurska napisała: > koleżanka prosi o poradę a nie o krytykę... Nic prostrzego jakowej porady udzielic ,a nie na Jolcie fukać Odpowiedz Link Zgłoś
dziubania Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:34 A robiliście jakieś badania? Jezeli nie to zacznijcie od Męża - badanie nasienia. Potem możesz zrobić badania hormonalne i ocenę cyklu monitoringiem. Najważniejsze to nie załamywać się.Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 14:55 fsh - 4 dc lh - 4 dc 17-oh-progesteron - 6-8 dc dheas- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?) testosteron- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?) androstendion- 6-8 dc (tu chyba nie ma znaczenia dc?) estradiol - 21-23 dc progesteron - 21-23 dc prolaktyna - 21-23 dc to dla Ciebie. dla meża badanie nasienia i testosteron. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 16:10 Witaj! Powinnaś iść do ginekologa w środku cyklu - moze uda mu się ocenic na podstawie USG jaki jest stan jajników (np.czy są pęcherzyki), on zleci Ci badania jesli beda konieczne. Myśle że z listy która wypisała kolezanka powinnas nieco odrzucic bo inaczej twoja kieszeń znacznie wyszczupleje, one są oczywiście przydatne ale chyba nie ma konieczności robienia ich naraz, być może przyczyna jest błaha! Wazne aby oznaczyć 2-4 dc LH i FSH, no i może prolaktyne na początek. Męża tez bym odrazu nie stresowała badaniami... NAjwazniejsze abys się nie załamywała - bo to na pewno nie pomoże. Życze Ci duzo zdrówka i spokoju ducha! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko271 Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 16:22 ja bym na twoim miejscu pojechała do którejść z klinik zajmujących się leczeniem niepłodności i tam napewno jakiś mądry lekarz się tobą i twoim mężem zajmnie. zleci twojemu mężczyznie badanie nasienia, tobie zleci badanie hormonów i badanie na drożność jajowodów i już będziesz dużo wiedzieć i co dalej robić lub leczyć. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
szklanapulapka2 Re: nieszczęśliwa 09.01.07, 17:29 No tak. A w trakcie tego leczenia, jeżdżenia po lekarzach, robienia badań, oczekiwania na wyniki i przyzwyczajania sie do myśli o "niepłodności" po prostu zajdziesz w ciążę i będzie po kłopocie. Kochana, piszę poważnie. Od maja, to zaledwie kilka miesięcy, to nie jest długo i ma prawo jeszcze nie wychodzić. Dopiro po roku regularnego "bezowocnego" współżycia bez zabezpieczenia można podejrzewać problemy zdrowotne. Pewnie, ze możesz iść do lekarza, przebadać się, ale nie załamuj się. Nie jesteś na przegranej pozycji jeszcze. Ja leczyłąm się 6 lat zanim zaszłam w ciażę, a teraz kolejne 3 leczę sie, by mieć drugie dziecko. Będzie dobrze, trzymam kciuki. Pozdrawiam. Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
aguniag Re: nieszczęśliwa 10.01.07, 00:19 Dziewczyny dziękuję, jestem z Bialegostoku gdzie mam akurat możliwość stawić się do kliniki ocenianej jako najlepszej w kraju leczącej niepłodność... zastanawiam się tylko od czego zacząć, miałam ostatnio usg które wykazalo że jestem czysta od endometriozy, czysta od jajników pęcherzykowych i inny dolegliwości, mój mąż w pierwszym związku został ojcem, choć nie wiem czy to nie wyklucza być może aktualnych problemów, w kwietniu 2006 robilam też badania piersi, wszystko niby ok, miesiączkowanie regularne tylko niestety nie wychodzi nam Odpowiedz Link Zgłoś
beti1977 Re: nieszczęśliwa 10.01.07, 08:21 Czy usg może wykryć endometriozę? Chyba tylko brak torbieli endometrialnych. Nie czepiam się tylko pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: nieszczęśliwa 10.01.07, 10:55 tylko laparoskopia potwierdza bądź wyklucza endometrioze. Odpowiedz Link Zgłoś