w-etta 05.02.07, 17:49 Witam na forum jestem pierwszy raz czy ktoś z was ma problem z przedwczesnym wygasaniem czynności jajników, brakiem misiączki, lub wysokim FSH ?? Czy jest jakaś szansa aby je skutecznie obniżyć i pobudzić jajniki ? Pomóżcie !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 05.02.07, 18:08 hej ja mam 26 lat a moje FSH sięgało 72. @ miałam wtedy wywoływana zastrzykami z progesteronu. Po 2 cyklach FSH spadło do 40, potem do 12, potem miałam 13 a w tym cyklu mam 21 2 cykle temu zaczęłam pić mieszankę nr 3 Ojca sroki, nie wiem czy to pomogło. A ty jakie masz FSH? Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 05.02.07, 18:57 Miałam w X/2005 90 !!!! teraz mam 29,1 ?? też piję mieszankę nr 3 od prawie tygodnia tę samą. Czy masz okres bez leków czy bierzesz leki i jakie ? Napisz u kogo się leczysz może nasza wymiana informacji pomoże nam. Ja mam 29 lat powoli szaleję z rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 05.02.07, 20:35 ja nie leczę się w Klinice tylko chodze prywatnie do gina, byłam tez u endokrynologa ale on nic nie poradził, tylko bardziej mnie zdołował. Powiem ci ze ja mam wrażenie ze od ziółek mi spadło to FSH bo odkąd zaczęłam je pić FSH jest niższe, ale może to zbieg okoliczności.Teraz @ była bez zastrzyków od 3 cykli biorę luteinę od 16-25 dc, @ przyłazi na czas i cykle są krótsze. www.fertilityfriend.com/home/15948d Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 05.02.07, 21:42 Ja biorę od wakacji system-seqi takie plasterki a wcześniej Triseqens tabletki po nich mi spadło FSH teraz jeszcze ziółka. Ale nie wiem czy mam wogóle owulację czy tylko ten okres jest w związku z lekami, chciałabym to jakoś sprawdzić ale te testy o których czytałam to chyba na początek za skompliokowane. Czy byłaś w Novum w Warszawie ? bo ja się tam wybieram ale jeszcze nie wiem do kogo na razie śledzę opinie. Też byłam u endokrynologa powiedział że problem tkwi nie w samych hormonach ale w narządzie czyli jajnikach. A Luteinę też brałam ale nie bardzo mi pomagała Ty masz tę podjęzykową ?? Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 05.02.07, 21:53 czesc dziewczyny tez dolaczam do klubu. mam 28 lat i FSH 14, mialam wieksze kiedys... ciekawe jakie mam teraz jutro odbieram wynik... pilam ziolka no i moze bylo lepiej, teraz biore MACE no i zobaczymy co i jak.... oczywiscie cykle nieregularne, najczesciej bez owulacji... chodze na monitoring i czesto slysze ze jajniki milcza, choc bywaly pecherzyki ale niestety nie za dobrej jakosci... i tak to... Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 18:42 Witamy !! Mace co to za specyfik możesz przybliżyć, no i ziółka jak długo już pijesz ? Też mieszankę nr 3 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 18:56 tez mieszanke nr 3. te tabletki to MACA plus bioselen niby na pobudzenie pracy jajnikow. ciekawe naturalne specyfiki dostaniesz w sklepie internetowym na www.starania.pl. wszystko tam kupilam... pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 18:58 jak dlugo ziolka pilam??? ze 2 miesiace. ale niestety malo systematyczna jestem... powinnam pic dalej ale mi sie 'przejadly' tzn raz wypilam 2 kubki (kobieca zachlannoasc) i potem mialam problemy zoladkowe... prawie wymiotowalam no i od tego czasu jakos sie boje... ale jeszcze do nich wroce Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 07.02.07, 17:55 Dzięki joann27 za stronę z specyfikami !! skorzystam bo każdy sposób jest dobry aby osiągnąć cel. Z tego co już się zorientowałam skaczące FSH może być też w przypadku gdy w różnych fazach cyklu robimy badania hormonalne należałoby je robić w 3dniu cylku ale to wiem z forum bo mój lekarz nigdy nie mówił kiedy dokładnie mam robić. No i u mnie nie jest skaczące tylko na szczęście ciągle spada. Wiecie co, ponieważ miałm problem z brakiem okresu to chciałbym sprawdzić czy po 1,5 roku brania leków obniżającym się FSH i obecnie już miesiączkowaniu mam normalną owulację czy nadal są cykle bezow., ale nie wiem jak to najprościej zrobić ? Zapewne mierząc temperaturę ale więcej szczegółów ?? Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 07.02.07, 19:28 Oczywiście, że FSH mierzymy tylko i wyłącznie między 1 a 3 dniem cyklu, najlepiej 3 dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 08.02.07, 15:09 ale ja nie mowie o skaczacym w jednym cyklu ja mowie o kilku cyklach ale mierzone zawsze w tym samym czasie tj 2-4 dc Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 08.02.07, 15:38 dokladnie, statystyka statystyką a natura naturą ta Pani 67 letnia ktora niedawno urodzila pewnie miala juz rezerwe wygasniętą i co ? ) ja mialam owulacje (po clo) wiec ludze sie ze bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 08.02.07, 16:22 Ja mówię o tym samym Nikt nie wie, dlaczego FSH skacze w różnych cyklach. Gdyby co miesiąc mierzyć FSH (mówię o kobietach, którym już choć raz pokazał się podwyższony poziom FSH), to w ciągu roku miałabyś wykres podobny do wykresu EKG Dlaczego skacze w tym samym cyklu, to raczej logiczne - poziom hormonów zmienia się w trakcie trwania cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 21:17 Ja jestem. Nie ma skutecznego sposobu. Pozostaje nadzieja, bo znam kobiety z wysokim FSH (z powodu wygasającej funkcji jajników), które zostały mamami. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 21:27 hej ja do novum też się wybierałam ale dałam sobie jeszcze spokój, zobacze jak to będzie wyglądało jeszcze kilka m-cy, a jak sytuacja nie ulegnie zmienie to jade. klusqa nie raz mi powtarzała ze to że jest owulacja i są pęcherzyki to nie wszystko, bowiem komórki mogą być gorszej jakości i nici z tego. Czytałam na Bocianie ze dziewczyny łykają Biosteron DHEA, też się przymierzałam do niego ale w końcu nie kupiłam. Luteinę biorę podjęzykowo i pomaga mi tylko przy cyklach z owulacją i przy niskim ( w miarę) FSH, natomiast przy wysokim FSH i przy cyklach bezowul. musiałam brać zastrzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 06.02.07, 21:33 Tak, owulacja o niczym nie świadczy. Tzn. lepiej, jeśli jest, ale dopiero zbadanie pęcherzyków (puste, czy nie) i komórek jajowych daje jakiś pogląd. Jakiś, bo na Bocianie krążyła historia z amerykańskiego forum dla kobiet z wysokim FSH, o babeczce, która z FSH mocno powyżej 100 doczekała się ciąży i zdrowego dzidziusia. Mój gin mawia, że medycyna to nie matematyka i zawsze jest w niej miejsce na cuda Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 07.02.07, 12:08 oby wiecej takich postow ja mam skaczace FSH w przedziale 3 miesiecy - raz bylo 2,5 potem 5 , potem 14 a ostatnio 24 wiec nie wiem co to znaczy zrobie w przyszlym tygodniu bo mam dostac @ i zobacze ile wtedy bedzie nie wiem od czego to zalezy i dlaczego tak skacze, jakie sa wnioski? czy takie wysokie swiadczy o wygasajacej rezerwie czy tez o tym ze komorki jajowe sa wtedy nieprawidlowe, slyszalam ze przy wysokim FSH komorka jajowa jest zdegenerowana Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 07.02.07, 14:32 Wiktorio, FSH skacze i nikt nie wie, dlaczego. Mnie w ciągu 8 czy 9 miesięcy spadło z ponad 22 do około 9, ale i tak nie udało się nic wystymulować do IVF. Wysokie FSH może świadczyć też o problemach z funkcjnowaniem przysadki mózgowej, więc trzeba ją również sprawdzić (test z zastrzykiem LHRH i rezonans magnetyczny). Jeśli przysadka jest ok, prawdopodobieństwo obniżonej czy wygasającej rezerwy jest większe. Wtedy również jest większe prawdopodobieństwo, że komórki jajowe są kiepskiej jakości (tak jak np. przeciętnie u kobiet powyżej 40 roku życia). Tylko to są statystyki, a statystycznie jeśli idę na spacer z psem, każde z nas ma trzy nogi Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 08.02.07, 17:15 Jakie przyczyny wysokiego FSH podają wasi lekarze, wykluczając genetyczną oczywiście? Do jakiego lekarza w Nowum (Warszawa) warto pójść z takimi wynikami? Czy któraś z was brała Triseqens ?? U mnie po tym leku wyniki się poprawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 08.02.07, 18:01 Jeśli chodzi o przyczynę, to po sprawdzeniu, że nie byłam narażona na wysokie promieniowanie, ani nie przechodziłam chemioterapii, rozkładają ręce. Poczytałam trochę różne fora i strony internetowe (m.in. amerykańskie i angielskie) - wygląda na to, że współczesna medycyna rzeczywiście nie wie zbyt wiele o tym hormonie. Trudno mi polecić kogoś w Novum, bo zauważyłam, że oni do FSH podchodzą tylko pod kątem nada się / nie nada do in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 09.02.07, 07:48 jak jest u Was dziewczyny z PRL? czy jest tez wysoka? Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 09.02.07, 15:29 U mnie była leciutko podwyższona - o 0.1 powyżej górnej granicy normy. Brałam przez 8 czy 9 miesięcy Bromergon (pół tabletki dziennie), ale już odstawiłam. Nikt nie badał mojej prolaktyny w trakcie przygotowań do IVF (!!!), tylko FSH. Prolaktynę mogłam mieć lekko podwyższoną ze stresu. Kiedy robiłam wszystkie badania miałam straszny zasuw w pracy, byłam bardzo zmęczona i dodatkowo przygnębiona bezskutecznymi staraniami. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 09.02.07, 17:10 ja mam PRL podwyższoną, biorę 2 x 1/2 tabl Bromergonu. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 09.02.07, 18:36 Hej dziewczyny ja mam skaczące FSH wprawdzie nie jest jeszcze takie wysokie ale sie troche martwię robiłam ostatnio 3 razy badania i tak Listoopad - 11.1 grudzien - 7.82 styczen - 9.32 Wszystkie w 3 d.c W tym roku kończę 30 lat. mam problem też z prl juz od 3 lat ja zbijam , za miesiąc idę na rezonans magnetyczny głowy , o co dokładnie chodzi z tym uszkodzeniem przysadki , bo moja endo powiedziała że mogę to miec ,albo mikrogruczolaka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 11.02.07, 11:52 Ja miałam prolaktynę 9 a teraz mam 23 ale ginekolog powiedziała że jest praktyznie w normie i żeby się skupić na FSH al ja uważam że jest za wysoka dlatego zamówiłam sobie lek ziołowy na jej obniżanie pozatym też żyję w strasie więc boję się żeby nie była wyższa. Co do tych lekarzy to macie rację oni tylko patrzą pod kątem zabiegu, a nie borą pod uwagę że jajniki nie wygasają z dnia na dzień i nawet kobiety z menopauzą mają wpadki więc póki jest jeszcze trochę czasu trzeba mieć nadzieją że się uda naturalnie z pomocą leków. A zabieg to oztateczność gdy jesteśmy na 100% pewni że nic nie wyjdzie. Ostatnio gin powiedziała mi żebym jednak nie jechała do W -wy tlko do Białegostoku bo tam mają lepsze wyniki w leczeniu niepłodności i jest taniej. Dletego zbiorę opinie i chyba pojadę. Moża któraś z was tam była. Już wyczerpałam lokalne możliwości lekarzy więc warto iść wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 11.02.07, 12:26 Białystok dla mnie za daleko, jeśli podejmę decyzję o klinice bedzie to Łódź lub Wawa. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia06 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 11.02.07, 12:25 Cześć Ja dwa lata temu miałam FSH = 14, teraz mam córeczkę 14 miesięczną, poczętą naturalnie. Zażywałam jedynie Olej z wiesiołka przez 10 dni każdego cyklu. Doadam tylko, że mialam już podchodzić do ivf, ale nie zdążyłam Nie traćcie nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 11.02.07, 12:28 super ze ci się udało, a pamiętasz jakie FSH miałaś w cyklu w którym zaszłaś?Czy to właśnie było 14? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 klusqua :) 12.02.07, 17:21 no to mnie pocieszylas z tym EKG )))) czyli takie jednorazowy wynik nie jest straszny? ja juz nic nie kapuje w tamtym miesiacu w 2 dc mialam 24,4 (ryk i załamka)a w tym mam 2,9 ) jaja co? nic juz nie kapuje rozumiem tylko ze to moze skakac i ze dom stymulacji wazne zeby bylo niskie tak?? pozdrawiam wszystkie " skaczące FSH -wiczki " ) Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Wiktoria 14.02.07, 21:41 No i tu zdania są podzielone: na stronach amerykańskich i angielskich piszą, że co do zasady, jeśli FSH raz pokaże się wysokie i wyjdzie, że sprawcą jest obniżona / wygasająca rezerwa jajnikowa, szanse są marne, nawet w cyklu z niskim FSH i co do zasady radzą podchodzić do IVF z komórką dawczyni. A w naszym Novum czekają na to niskie FSH i stymulują. Więc (jako laik) już nic nie rozumiem U mnie akurat było tak, że przy FSH 17-20 pięknie stymulowałam się do IUI (chociaż w ciążę nie zaszłam, ale tu winnę mogły ponieść czynniki immunologiczne, bo z tym u mnie też jest nie halo). Przy FSH poniżej 10 i Clo nie wyhodowałam ani jednego jajeczka do IVF na cyklu naturalnym. To znaczy był jeden bidula, ale nie urósł. A potem już się poddałam i nie chcę wracać do leczenia. Niestety z FSH nigdy nic nie wiadomo. No ale najważniejsze, to się nie załamywać! Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 13.02.07, 17:50 Hej dziewczyny !! Do joasi06 gratulacje że Ci się udało!! A ten olej to był w postaci jakiegoś konktetnego syropu ?? w tabletkach ?? Może pamiętasz nazwę ?? A czy takie FSH jaki e miałaś było najjwyższe czy miałaś wyższe ?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 18:17 i znowu wysokie!! 38,5 Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 20:32 hej dawno się nie odzywałm, bo ostatnio przesiaduję na bocianie ale raczej czytam, niż się udzialam. Czytałam na temat tego Biosteronu faktycznie obniża FSH ale sztucznie, ale przy owulacji pewnie jest super jeśli się ją ma Ja niestety dopiero kupiłam testy i będę stosować w tym tygodniu. Bo niestety żaden lekarz na to nie wpadł więc sama się zabieram do rzeczy. W poniedziałek idę też na drugie usg, na jenym byłam w 4dc i są pęcherzyki na obu jajnikach. Małe to małe ale są 3mm. Jestem ciekawa co na tym drugim usg wyjdzie.FSH też robiłam ale stoi w miejscu 29,9. LH i estradiol zmienił się na korzyść. To mój I cykl z ziółkami, i mam nadzieję że pobudzą owulację. Bo przy takim FSH to jest już możliwe, ba nawet czytałam że zciążyły przy FSH 30 !! Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 20:43 u mnie ostatnio FSH rośnie w XII/06 miałam 12 a potem coraz wyżesze no ijest 38!! Kurcze ostatnio nie pije ziół alezaczynam od nowa! a no i zastanawiam siena biosteronem chyba kupię, tylko spytam gina, ide w poniedziałek. A poza tym to juz nie mam siły do tego wszystkiego ( To już trwa tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 20:45 u mnie w tym cyklu FSH wysokie 34!!! rekord jak na razie. bylam dzis pierwszy raz u prof. Wolczynskiego i w sumie nic sie nie dowiedzialam oprocz tego ze mam piekne endometrium gotowe do zagniezdzenia. no i na jajniku cialko zolte widoczne... owulacji w sumie brak kazal mi zbadac meza i przyjsc znow i bedziemy dzialac. a tak sobie mysle ze najnizsze FSH mialam pijac ziolka mieszanke nr 3 i polykajac MACE, a teraz zaprzestalam z lenistwa... ale wracam do praktyk naturalnych... jak narazie jestem dobrej mysli pozdrowka. poza tym wierze w cuda Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 21:11 no jataz najniższe fSH miałam z mieszanką nr 3 Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 21.02.07, 22:10 Właśnie te ziółka naprawdę działeją !! Teraz mamy wszystkie FSH ok 30 !! więc zobaczymy jak będzie jak pisałam to mój I cykl z ziółkami ja parzę te od Ojca Sroki mieszanka nr 3. Dodatkowo Castagnus bo on też obniża FSH biorę jakieś dwa tygodnie dopiero. Słuczajcie czy słyszałyście coś o takim leku jak Mastodynon ?? Jest w kroplach i tabletkach podobno dobry czytałm na forum i znalazłam www.aptekacalcium.pl/index.php?a=prod&pid=752 jest ziołowy i bez recepy próbowałyście ?? Odpowiedz Link Zgłoś
magda292 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 22.02.07, 08:37 dziewczyny ja teżmiałam problem z wysokim fsh i powiem wam, że tak naprawdę wynik to nie wszystko. Może być fsh 14 ale jajeczka są dobre jakościowo i zachodzi się w ciążę.Leki sztucznie obniżają FSH, ale to nie ma wpływu na jakość jajeczek. Ja urodziłam blixnięta po ivf i po lekach antykoncepcyjnych, które obniżają Fsh miałam je na poziomie 9, ale to o niczym nie świadczy, bo lekarz powiedział mi, że to jest sztuczny wynik i tak naprawdę nie świadczy o tym co się dzieje w jajnikach. To tak jak z gorączką - są leki, ktore ją obniżają, ale to nie znaczy, że likwidują ją zupełnie. Po stymulacji do ivf miałam pobranych 17 oocytów z czego dobra były tylko 2 . To najlepszy dowód na to, że nawet jak jest owulacja to nie zawsze "dobra". Bywa z tym różnie, życzę wam dużo zdrowia i powodzenia w staraniach, wiem jakie to stresujące, bo sama przechodziłam wszystkie fazy załamania azdo depresji, ale się udało. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 22.02.07, 08:52 zatem pijemy ziolka. tylko nie przesadzajcie. raz bylam zachlanna i wypilam 2 kubki a potem mialam rewelacje zoladkowe....pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 22.02.07, 10:19 To i ja się dopiszę fsh raz 17 ostatnio 12 , reszta badań ok , estradiol i progesteron owulacyjny, monitoring też owu pokazuje bylam już u dwóch ginów i każdy mnie zlewa że staram się dopiero 6 m-cy , owulacja jest to fsh mam się nie przejmować! w tym cyklu robię komplet badań i idę do trzeciego gina , moze on coś zaradzi? dziewczyny mam pyatnie o te zioła nr 3 na co one są i czy ja bym mogła je pić? gdzie można je kupić? a słyszałyscie coś o Macy? Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 22.02.07, 18:49 To są ziółka a kupijesz normalnie w slepie zielarskim i mieszasz. Mieszanka nr 1 -Ojca Klimuszki * ( z książki: "Powróćmy do ziół leczniczych", ) antyzrostowa, likwidacja stanów zapalnych w jajowodach i jajnikach, pobudzenie pracy jajników, stabilizacja układu rozrodczego Wszystko po 50 gr.: Szyszka chmielu ziele przywrotnika ziele krwawnika liść ruty ziele nostrzyka żółtego kwiat lawendy kłącze tataraku kwiat nagietka owoc róży Na każde jednorazowe użycie należy brać kopiastą łyżkę stołową, zalać ją szklanką wrzącej wody, przykryć na trzy godziny. Następnie przecedzić, lekko podgrzać i pić trzy razy dziennie po szklance przed posiłkem. Po I porcji- przerwa 7 dni, po II- 12 dni, III porcja profilaktycznie * Mieszanka 2 -Ojca Klimuszki * po 50gr: Kwiat jasnoty białej Liść mącznicy Liść rozmarynu Liść pokrzywy Ziele rdestu ptasiego Ziele drapacza Ziele przywrotnika Kwiat kasztanowca Korzeń mniszka Owoc róży Na każde jednorazowe użycie należy brać kopiastą łyżkę stołową, zalać ją szklanką wrzącej wody, przykryć na trzy godziny. Następnie przecedzić, lekko podgrzać i pić trzy razy dziennie po szklance przed posiłkem. * Mieszanka 3 -Ojca Grzegorza Sroki, * z "Poradnika ziołowego" , pobudzająca pracę jajników lebiodka (oregano) { Origani Herba} 50gr koszyczek rumianku { Anthodium Chamomillae} 50gr macierzanka {Serpylli Herba} 50gr pokrzywa {Urticae Folium} 50gr dziurawiec {Herba Hyperici} 50gr rdest ptasi {Herba Polygoni avicularis} 50gr ruta {Herba Rutae} 20gr nagietek {Calendulae flos} 20gr nostrzyk {Herba meliloti} 20gr Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pół godziny. Pić szklankę odwaru przed snem. *Mieszanka ziołowa na pierwszą fazę cyklu* (składniki zawierające związki pobudzające organy odpowiedzialne za owu oraz zawierające roślinne estrogeny): liście maliny 40g, rozmaryn 40g, kwiaty bzu czarnego 40g szałwia 40g, bylica pospolita 40g (można też dodać koniczynę łąkową) 40g. *Mieszanka ziołowa na drugą fazę cyklu* (wzmacniające prod. progesteronu): przywrotnik 40g pokrzywa 40g krwawnik 40g Łyżkę zaparzyć szklanką wrzątku, pić 3 razy dziennie (można na zapas w termosie)". Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 22.02.07, 20:24 a ja ziolka i mace kupilam w sklepie internetowym www.starania.pl. tam tez mozna znalezc inne wspomagacze potrzebne do zaciazenia, jakies witaminki itp. poza tym wysokie FSH nie przeszkadza w zajsciu w ciaze jak jest wartosciowa komorka jajowa akurat wytworzona i pozostale wyniki sa OK. grunt zeby byla owu i pecherzyk a u mnie jak na razie brak..... Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 23.02.07, 09:09 Dzięki dziewczyny, zakupie i mace i ziółka może chociaż trochę pomoże? Mam jeszcze pytanie do Was, co na to fsh mówią Wasi ginowie? chodzicie gdzieś , robicie coś z tym , podchodzicie od razu do in vitro? Ja na razie w tym cyklu postanowiłam powtórzyć znów fsh i reszte badań i dopiero z całym kompletem badań wybrać się do następnego (trzeciego już ) gina ale już takiego konkretnie od leczenia niepłodnośći Wszystkie staracie się o pierwsze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 24.02.07, 08:59 ja staram sie o pierwsze. nie mysle na razie o in vitro. FSH skacze w kazdym cyklu i nic nie wiadomo tak naprawde. wiec ziolka i maca nam zostaje .... pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 24.02.07, 12:13 Ja tez się staram o pierwsze dziecko. Walczę już 1,5 roku i na razie będę dalej o in vitro na razie nie myślę to ostateczność jeszcze mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
klusqa Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 24.02.07, 19:51 Miałam najpierw dwie IUI (nieudane), a później przygotowania do IVF, ale nawet nie byłam solidnie stymulowana (tylko Clo, na której nic mi nie urosło). Po roku bardzo intensywnej walki dałam sobie spokój i na razie skupiam się tylko na psychoterapii, bo przy okazji załamki z powodu braku ciąży, zaczęłam się tak ogólnie emocjonalnie sypać. Starałam się o pierwsze dziecko. Jestem zdecydowana na adopcję. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 24.02.07, 21:04 My staramy sie już prawie 2 lata, mój gin niestety twierdzi ze skoro jest owu to to jest plus i na razie nic szczególnego nie robię. Ale moim problemem nie jest tylko wysokie FSH, do tego jeszcze dochodzi insulinoopornośc Odpowiedz Link Zgłoś
aba1122 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 28.02.07, 10:57 No, kochane zamówiłam sobie dziś Mace i ziółka nr 3 w sklepie internetowym, więc niedługo zaczynam wszystko zażywać zastanawiam się czy te ziółka pić od razu (dziś u mnie 13dc) czy poczekać do następnego cyklu i od 1dc zacząć? Za tydzień idę też na progesteron i estradiol więc będe wiedziała co i jak i czy owu była w tym cyklu? No i na początku przyszłego powtórzę to nieszczęsne fsh, może się nademną zlituje i będzie....jednocyfrowe!? ale bym chciała! A co tam u Was? Ten wątek coś zamiera, nikt nic nie pisze, staracie się o dzidziusia? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joann27 Re: wysokie FSH kto ma podobny problem ? 28.02.07, 16:33 ziolka pij jak dostaniesz przesylke. najlepiej na noc. ja caly czas sie staram, tylko jeszcze maz ma nasionka zbadac, a potem do lekarza znow. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
weronusia_33 Biosteron 01.03.07, 18:33 czy ktoś używa na poprawę rezerwy jajnikowej ? Wiem,ze skuteczna jest podobno dawka 75 mg? czy jakieś ośrodki stosują ten lek???? Odpowiedz Link Zgłoś
malutka1939 Re: Biosteron 01.03.07, 19:13 niektóre dziewczyny biorą niestety nie wiem w jakiej dawce, przepisują go m.in. w Novum Odpowiedz Link Zgłoś
w-etta Re: Biosteron 05.03.07, 18:35 Z tego co piszą na forach to najlepsza jest dawka 25mg 3 razy dzienne w sumie 75mg /dzień. Ale dawka 25mg jest na receptę a bez recepty można kupić dawkę 5mg i 10mg. Poczytałam trochę i zamierzam brać od następnego cyklu. Ale Biosteronu nie można stosować z HTZ. Właśnie przerywam więc dobrze się składa. Dziewczyny !!! czy was też tak bolą chyba jajniki po tych ziółkach ????? Normalnie nie do wytrzymania !! Najpierw ok 10 dc ból potem 14-15 dzień ból a teraz 22dzień ból !!! nawet test zrobiłam ale jedna kreska dobrze widoczna a druga słabo i nie wiem jak interpretować ? ale tak późno ?? No ale to mój pierwszy cykl z ziołami i może tak ma być ?? Odpowiedz Link Zgłoś