orka456 20.02.08, 11:11 Witam wybieram się niebawem na HSG czy możecie mi napisać coś na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha90 HSG - USG wygląda tak 20.02.08, 13:35 W 3dc poszłam do lekarza i powiedziałam, że chcę mieć hsg. Dał mi receptę na antybiotyk, kazał dodatkowo kupić no-spę i paracetamol. HSG-USG wyznaczył na 6dc. Antybiotyk brałam 3 dni (dzień przed hsg rano pierwszą tabletkę). No-spę i paracetamol w dniu hsg. Na hsg przyszłam 1,5 godz. przed czasem, zbadano mi czystość pochwy, okazało się, że jest ok. Potem na fotel ginekologiczny. Uczucie rozpierania i ból jak przy miesiączce podczas wlewania płynu w jajowody. Ból jak jeździł USG po jajowodach. Niecałe 10 minut na fotelu i po sprawie. Ubrałam się i na zakupy. I tyle USG-RTG i USG-laparoskopia są bardziej skomplikowane, bardziej bolesne i bardziej dokładne (podłoże niedrożności można podać), przy HSG-USG podłoża (powodu) się nie stwierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
orka456 Re: HSG - USG wygląda tak 20.02.08, 16:55 A jak jest ze znieczuleniem miejscowy dają czy trzeba prosić?? Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: HSG - USG wygląda tak 20.02.08, 21:25 Obawiam się, że zadajesz pytania na zbyt wysokim poziomie ogólności. Do czego znieczulenie? do HSG-USG, do HSG-RTG czy do HSG-laparo? Kto daje? Państwowy szpital czy prywatna klinika? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: HSG - USG wygląda tak 21.02.08, 07:01 martucha90 orka pytała o HSG więc chyba do tego też odnosi się drugie pytanie.A tak na marginesie to Ty się masz fajnie -idziesz do lekarza i mówisz mu że chcesz takie i takie badanie i masz?Szkoda że u nie każdego lekarza tak jest ze to pacjent wie co ma mieć zrobione i kiedy. Orka do HSG podają najczęściej dożylnie przeciwdólowo dolargan lub torekan. Odpowiedz Link Zgłoś
julia.xxx Re: HSG - USG wygląda tak 21.02.08, 07:50 ja nie miałam znieczulenia, pół godz. przed zabiegiem wzięłam 2 ibupromy i 3 nospy. W zupełności wystarczyło. Ból nie jest taki straszny i krótkotrwały więc szkoda truć organizm. Ja musiałam mieć aktualny posiew z kanału szyjki macicy. Cały zabieg trwał ok. 10 min. Musisz mieć tylko podpaskę, bo Ci się przyda. Po zabiegu dostałam zdjęcia i wynik. Naprawdę nie ma co panikować. Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: HSG - USG wygląda tak 21.02.08, 13:43 > martucha90 orka pytała o HSG więc chyba do tego też odnosi się > drugie pytanie. Ja też nie o czym innym mówiłam, uszczegółowiłam jej pytanie właśnie w temacie HSG. > A tak na marginesie to Ty się masz fajnie -idziesz do lekarza > i mówisz mu że chcesz takie i takie badanie i masz? Ależ oczywiście, że: "mówisz - masz", z tym że po drodze jest jeszcze "dasz", a konkretnie: wizyta u lekarza - 70 zł, hsg - 280 zł, badanie czystości - 15 zł. Fajnie? > Orka do HSG podają najczęściej dożylnie przeciwdólowo dolargan > lub torekan Może i najczęściej, ale nie przy HSG-USG, do tego nie znieczulają, bo naprawdę nie ma takiej konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś