Dodaj do ulubionych

niepękające pęcherzyki

IP: *.orasoft.net.pl 25.08.03, 12:01
Dziewczyny jakie mogą być przyczyny nie pękania pęcherzyków? Czy można to
jakoś zmienić, czy nic już nie da się zrobić?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • emu23 Re: niepękające pęcherzyki 25.08.03, 12:15
      u mnie przyczyną jest niedobór progesteronu.
      żeby go uzupełnic zażywam luteinę,są jeszcze inne bardziej inwazyjne metody aby
      spowodować ich pękanie, Clo, laparoskopia (nakłuwanie laserem).
    • Gość: kasialu Re: niepękające pęcherzyki IP: *.mofnet.gov.pl 25.08.03, 13:09
      Hej Kasia!
      Nie wiem do końca co jest przyczyną nie pękania pęcherzyków, ale mi lekarz na
      początek przepisał luteinę, a następnie CLO. Dzisiaj idę na monitorowanie
      jajeczkowania i jak wszystko będzie ok tzn jak pęcherzyk będzie miał odp.
      rozmiar dostanę zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka. Po tym trzeba się ostro wziąć
      do "tworzenia" dzidziusia.
      Nie wiem dlaczego musimy to w ten sposób robić kiedy inne kobiety zachodzą bez
      problemu, ale widocznie taka mamy misję.
      Ja dzisiaj będę "walczyć" o swojego malucha ;o)))))
      buziaczki
      • larvva Re: niepękające pęcherzyki 25.08.03, 17:20
        czasem nie pekaja, bo nie moga sie poprostu przebic wowczas pomaga laparo.
        czasem nie pekaja bo sa za male wowczas potrzeba im pomoc hormonalnie
        stymulujac ich wzrost/dojrzewanie (standardowe clo).
        czasem nie pekaja, bo nie maja wystarczajacego sygnalu z organizmu. wowczas
        pomagaja zastrzyki, np z pregnylu.

pewnie jest jeszcze cale kilo przyczyn. wszystko zalezy od...
        • Gość: kasia Re: niepękające pęcherzyki IP: 62.89.106.* 25.08.03, 21:29
          Witam ponownie, napiszę Wam króciutko jak to jest u mnie.
          Kilka razy miałam monitorowany cykl na pocztku nie byłam niczym stymulowana i
          okazało się że pęcherzyk rośnie bardzo ładnie ale za każdym razem nie pęka
          nawet po podaniu 10000 pregnylu. Oczywiście na wszelki wypadek zawsze po
          podaniu pregnylu współżycie w pierwszy dzień i drugi dzień i trzeci równieżsmile).
          W jakimś tam kolejnym już cyklu lekarz stwierdził że będę stymulowana i
          dostałam po 1/4 CLO i w 10dc. poszłam na Usg i okazało się ze są dwa pęcherzyki
          1 15mm i 2-gi 18mm i znowu pregnyl i 13dc ponownie Usg i okazało się, że 1
          pęcherzyk dalej ma 15mm a 2-gi urósł 22mm. no ale niestety nie pękł.
          P. dr. twierdzi, że przyczyną może być za wysoka PRL ale ja nie sądzę gdyż
          ostatnio robiłam badanie tego hormonu w czerwcu i wyszedł ok. (chyba 10).
          Zaznaczę, że biorę jedną tabletkę bromergonu na noc.
          Za każdym razem po podaniu pregnylu biorę też luteinę aż do okresu.
          Nie wiem co jeszcze mogę począć.
          Dziewczyny a w jaki sposób może pomóc mi laparoskopia bo trochę nie wiem o co w
          tym chodzi.
          Pozdrawiam-kasia
          • Gość: kasialu Re: niepękające pęcherzyki IP: *.mofnet.gov.pl 27.08.03, 15:54
            Kasia!
            Laparo pomaga w przypadku kiedy w jajowodach są zrosty, co może powodować, ze
            pęcherzyk nie moze się przedostać. Podejrzewam to u siebie niestety. laparo to
            nic strasznego z tego co mówią dziewczyny.
            Jak się czujesz po clo ? nic Ci nie jest? ja czuje jakbym w brzuchu miała tone
            kamieni.
            W poniedziałek miałam pęcherzyk 22mm i zastrzyk z pregnylu i jutro idę na USG,
            ale moja intuicja podpowiada mi, że pęcherzyk nie pekł niestety.
            • emu23 Re: niepękające pęcherzyki 28.08.03, 09:01
              witam
              ja też mam stosować w tym cyklu po raz pierwszy CLO od 5 do 9 dc.
              12 dc mam iść na USG, ale 14 dc wyjeżdżam na wakacje.
              Czy jest sens teraz brać czy może dopiero za miesiąc, jak będę na miejscu.
              Bo chyba trzeba cykl monitorować....?
              • Gość: asia Re: niepękające pęcherzyki IP: *.246.99.209.tisdip.tiscali.de 28.08.03, 09:52
                Sprawdz na wszelki wypadek prolaktyne. Ona ma na to duza wplyw. Mnie tez pomogl
                bromergon.
              • Gość: sylvia Re: niepękające pęcherzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.03, 11:38
                emu biez teraz ja włąśnie z takeigo niemonitorowanego cyklu amm synka wink.
                Lekarz nastawiając się an długie leczenie kazał mi brać closty. od 5 do 9 d.c.
                W 13 d.c wyjechaliśmyz mężem do Wiednia na wycieczkę a po przyjeździe już
                wiedziałam, że jestem w ciąży. Mąż się ze mnie śmiał no bo jak to? tak 10 dni
                przed mies. a ja wiem? Potem to ja się śmiałam z niego bo miałam przeczucie,
                że to będzie chłopiec... Myślę że on bał się w to uwierzyć. Bierz jeden nie
                monitorowany cykl niczego nie zmieni a moze akurat sie uda ...? Trzymam kciuki
                • emu23 Re: niepękające pęcherzyki 28.08.03, 11:48
                  ok, dziękuję za radę.
                  Wezmę już jutro pierwszą tabletkę, może mi tez się uda przyjechac z wakacji z
                  dzidziusiemsmile
                  tylko obawiam się o samopoczucie po CLO.
                  tyle się naczytałam złego o nich..??
                  • Gość: buba1 Re: niepękające pęcherzyki IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 28.08.03, 12:34
                    Każdy organizm reaguje inaczej, ja po clo nie miałam żadnych niepokojących
                    objawów. Też jadę na wakacje z nadzieją, że może wrócę z dzidzią..
                    • Gość: zeta Re: niepękające pęcherzyki IP: *.customer.telia.com 28.08.03, 13:11
                      ja biore clo na noc, tak mi poradzila moja pani ginekolog. fakt od raaaaaazu
                      chce mi sie spac, ale nie mam zadnych objawów ubocznych, i czuje się całkiem w
                      porządku
              • Gość: awa Re: niepękające pęcherzyki IP: *.com / 10.0.0.* 28.08.03, 21:08
                Ja również mam problem z niepękajacymi pęcherzykami. Cykle mam monitorowane od
                stycznia i zawsze to samo. Pęcherzyki ładnie rosną (również clo 5-9 dzień),
                potem pregnyl 10000 i nic. Zwykle tworzą się torbielki, które "rozganiam"
                orgametrilem. Na noc biorę bromergon, obecnie juz 2 tabletki. Lekarz twierdzi,
                że zostały wyczerpane sposoby farmakologiczne i mam problem ze z enzymami - na
                co nie ma lekarstwa. Zasugerowano mi INV, muszę podjać tę decyzje do
                najbliższego spotkania z lekarzem.
                Czy któraś z Was tez stoi przed taka decyzją?
                Pozdrawiam
                awa
                • Gość: kasia Re: niepękające pęcherzyki IP: *.orasoft.net.pl 29.08.03, 09:40
                  Kasialu ale nie rozumię jaki mają związek niedrożne jajowody z niepękającymi
                  pęcherzykami, czy to może mieć jakiś wpływ na nie pękanie pęcherzyków????
                  Jeżeli chodzi o samopoczucie to nie zauważyłam zmian.
                  Awa, widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji. Na mojej ostatniej wizycie p. dr
                  powiedziała, że zwiększy dawkę CLO (do tej pory brałam 1/4 tbl. dziennie)
                  żeby "ruszyć" mój lewy jajnik ponieważ jak do tej pory pęcherzyki rosną jedynie
                  z prawego jajnika. Jeżeli to nie pomoże to będę miała zastrzyki z menogonu i
                  kolejno laparoskopia a potem ew. in vitro.
                  Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie biorę jedną tabl. dziennie
                  bromergonu po ktorym prolaktyna się unormowała ale mimo wszystko moja p dr
                  zleciła mi zrobić badanie PRL z obciązeniem (1tbl. MCP i za godzinę badanie
                  PRL). Czy może okazać się, że PRL będzie za wysoka??
                  • Gość: kasialu Re: niepękające pęcherzyki IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.03, 15:21
                    Nie wiem jaki związek mają zrosty, ale tak mi lekarz powiedział ;o(
                    Może nie mają nic wspólnego.
                    Mi teraz pękł po pregnylu.
                    Ale nie łudze się bo peknięcie to dopiero pierwszy etap.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka