orka456 03.03.08, 13:13 Miałam niedawno robiony zabieg HSG który przebieg dobrze wyniki mam ok ale problem mój to taki że przed zabiegiem nie miałam owulacji czy istnieje możliwość że po tym zabiegu coś się zmieniło i pojawi się owulacja?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha90 Re: HSG a owulacja 03.03.08, 13:24 Ten zabieg nie wpływa na owulację, o ile mi wiadomo. Polega na sprawdzeniu, czy jajowody są drożne. Mnie akurat tak się przytrafiło, że w cyklu, w którym miałam HSG, nie miałam owulacji, ale nie wiem, czy istnieje między tymi sprawami związek. Zapewne nie. Jajowody mam zupełnie drożne. Odpowiedz Link Zgłoś
fargaga Re: HSG a owulacja 03.03.08, 23:53 hsg nie ma związku z owulacją. Jak powyżej napisała Marta to badanie służy jedynie celom diagnostycznym tzn. sprawdza drożność jajowodów. Moze się okazać, że lekko "zapchany" jajowód zostanie udrożniony pod wpływem wpuszczenia kontrastu. I jeśli taki mały zator był przyczyną miezachodzenia w ciążę, to po takim badanku może się zdarzyć, że w kolejnym (lub nawet tym samym) cyklu się uda. Oczywiście, jeśli szereg innych zdarzeń i okoliczności ułoży się w sprzyjającą zapłodnieniu całość Odpowiedz Link Zgłoś