dan-u-tka 17.06.08, 08:50 odebrałam wyniki badań hormonalnych, wszystkie są w normie, tylko martwi mnie jeden p. ciała anty-TPO 91,7, a norma jest do 35. Co o tym myślicie? Czy ktoś wie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekla12 Re: p. ciała anty TPO 17.06.08, 09:20 wklej pozostałe wyniki, normy są dla wszystkich a nie dla starających się o dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
irka15 Re: p. ciała anty TPO 17.06.08, 11:50 podwyższone przeciwciala oznaczają, że chorujesz na chorobę autoimmunologiczną-Hashimoto. Jesli jeszcze masz dobre wyniki tsh oraz hormonow tarczycy, to z pewnością za jakiś czas sie pogorszą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 irka15 17.06.08, 17:34 Pewność, że podwyższone anty TPO oznacza Hashimoto jest przegięciem. Może jednak pozwolisz zrobić usg tarczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
dan-u-tka Re: p. ciała anty TPO 17.06.08, 20:10 dziękuję wszystkim za odpowiedzi,moje pozostałe wyniki to FSH 5.20 norma 2.8-11.3 LH 6.74 norma 1.1-11.6 Estradiol 34.7 norma <20-160 Testosteron 2.49 TSH 1.87 SHBG 52.4 Test z metoclopramidem PRL 0 min. 258 60 min. 1692 p.ciała anty-TPO 91.7 norma do 35 Lekarz powiadział, że wszystkie wyniki są dobre, więc nie wiem co mam o tym myśleć, czy to rzeczywiście może być chora tarczyca? Odpowiedz Link Zgłoś
irka15 Re: p. ciała anty TPO 17.06.08, 21:11 Ja lekarzem nie jestem, ale moim zdaniem twoje wyniki nie sa ok. Przeciwciala, gdybys nie miala Hashimoto, to przeciwciala TPO bylyby w normie. Poza tym tsh dla osoby starajacej sie o dziecko powinno byc w granicach 0,5-1. Podejrzewam tez u ciebie hiperprolaktynemie. Przycisnij lekarza o usg tarczycy. Moze ono cos wyjasni. Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: p. ciała anty TPO 18.06.08, 11:27 Masz bardzo wysoką prolaktyne! Ja mam mniejszą a i tak cały czas ją zbijam. Może spróbuj zasięgnąć opinii innego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: p. ciała anty TPO 21.06.08, 09:35 Tarczyce masz wporządku a przeciwciała są bardzo niziutkie, ja bym za jakiś czas je powtatrzała..... Nie szukaj dziury w całym, TPO są to przeciwciała które atakują twoją tarczycę dlatego raz na parę miesięcy powinnaś kontrolować tsh czy jest w normie. Ja miałam TPO ok 600 i zaszłam w ciążę/ na razie wporządku/ Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re: p. ciała anty TPO 21.06.08, 16:43 Ja również miałam podwyższone przeciwciała i wyższe tsh od Ciebie (3,14 czy jakoś tak, ale w normie). Byłam kilka razy u endokrynologa, robiłam po jakimś czasie znowu badanie tsh, trochę spadło (coś powyżej 2, nie brałam żadnych tabletek), miałam usg tarczycy oraz biopsje. Wszystko OK. Lekasz powiedział, że mam po prostu kontrolować tsh i przeciwciała. Nie szukajmy dziury w całym. Myślę, że do hasimoto jeszcze daleko. Moja znajoma ma złe wyniki tarczycy, bierze pigułki i bez problemu zaszła dwa razy w ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
dan-u-tka Re: p. ciała anty TPO 21.06.08, 20:29 wielkie dzięki za te słowa, bo już na serio zaczęłam się martwić i miałam wielki mętlik w głowie, teraz już jestem sokojniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re: p. ciała anty TPO 21.06.08, 22:13 Dla spokoju, zbadaj za jakiś czas ponownie tsh, przeciwciała i może idź do endokrynologa z wynikami i po prostu spytaj (możesz iść normalnie na nfz, trochę się czeka zazwyczaj na wizytę, ale nie zaszkodzi). Ale ja myślę, że wszystko będzie ok, nie martw się na zapas. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś