Dodaj do ulubionych

PCO - stymulacja do IVF ?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 20:47
Chciałabym prosić o odpowiedź dziewczyny, które mają zdiagnozowane PCO i były
stymulowane do IVF/ICSI;
czym byłyście stymulowane, ile było komórek jajowych i jakie efekty
zapłodnienia ,ile zarodków i końcowy efekt??
U nas jest trudna sytuacja bo ja mam PCO, przeszłam laparoskopię z
elektrokauteryzacją ( FSH 9 -10 )a mąż niezbyt dobre plemniki - więc wyjściem
ma być IVF (2 za mną)( teraz będziemy podchodzić doICSI).
Ponieważ przy ostatnim IVF (stymulacja Metrodin + decapeptyl) miałam tylko 5
kom. jaj. z czego 3 były dojrzałe ale żadna nie rozwijała się prawidłowo po
zapłodnieniu ( nawet nie było co transferować), zastanawiamy się gdzie
leży "pies pogrzebany" ? czy to z winy PCO czy plemników ?
Napiszcie , z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jagoda Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 21:51
      Przepraszam Vikii, że to ja zadam pytanie zamiast odpowiedzieć na Twoje
      pytania, ale bardzo mnie interesuje pewna kwestia. Mianowicie wkrótce wybieram
      się na taki sam zabieg laparoskopowy jak Ty (PCO) i zaniepokoiło mnie to, że po
      laparoskopii, pomimo usunięcia (jakby się wydawało) przyczyny niemożności
      zajścia w ciążę, macie wskazanie do IVF. Czy znasz przyczynę tego stanu rzeczy?
      Tzn. chodzi mi o to, czy pomimo zabiegu nie masz "normalnej" owulacji i dlatego
      to skierowanie do IVF? Czy może ze względu na plemniki (słabe - jak piszesz)?
      Jak długo jesteś po laparoskopii i po jakim czasie zaproponowano Wam In Vitro?
      Pozdrawiam
    • Gość: asiaw Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: 212.160.138.* 09.01.02, 10:58
      a gdzie robiłas to pierwsze ivf? ja tez mam pco i mąż nasienie słabbiutkie
      podchodzimy do ICSI w lutym wink)
      • Gość: Vikii Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 22:40
        Przepraszam dziewczyny, że długo mnie tu nie było (problemy z komputerem)ale
        już odpowiadam na wasze pytania chociaż to niby ja chciałam się czegoś
        dowiedzieć ale miło że piszecie.
        - Dlatego podeszłam do IVF bo pomimo zabiegu elektrokauteryzacji (podczas
        laparo) i niby zadziałania na jajniki nie zachodziłam w ciażę a więc
        stwierdziliśmy ( i lekarz) że być może przyczyna leży i po stronie nasienia.
        - IVF miałam w Nowomedice.
        • Gość: Hathor Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: *.avamex.krakow.pl 19.01.02, 18:23
          Viki,

tez mialam zdiagnozowane sklonnosci do PCO i w ostatnim IVF a raczej ISCI
          mialam 18 pobranych komorek, 12 zaplodnionych (ISCI)- to sa wyniki
          Bialegostoku. W poprzedniej klinice (Consylium) mialam 8 pobranych, 3
          zaplodnione (2 proby). Wyniki swiadcza o klinice - mnie teraz juz szkoda czasu
          na to aby sie na mnie jakis lekarz uczyl- zastanow sie czy chcesz dac im
          kolejna szanse. Ja kolejna szanse chce dac Novum i sposob w jaki mnie
          przygotowuja do tego bardzo mi sie podoba. Poprzedni lekarze rozkladali rece i
          nie widzieli zadnego rozwiazania oprocz kolejnego zabiegu. Jestem jak Ty z
          Krakowa - i chetnie bym sie z Toba wymienila doswiadczeniami. Takze o sposobach
          diagnozowania w Novomedic i o lekarzach w Krakowie. Jakbys chciala wymienic
          uwagi prywatnie to podaje email: invitro@sekretna.pl
          pozdrawiam
          • Gość: KA Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: *.peerte.com.pl 26.02.02, 07:44
            Mnie interesuje, czy te dziewczyny, które mają PCO i przechodziły stymulację z
            dobrym efektem, jak np. Hathor, czy miały odpowiednio mniejsze dawki leków, np.
            Gonalu-F?, celem uniknięcia przestymulowania i czy te dawki zawsze sprawdzały
            się, tzn. czy lekarze utrafiali, czy odbywało się to drogą prób i błędów? i
            jakie to były dawki? Czy zawsze dochodziło mimo niskich dawek do
            przestymulowania, czy odpowiednio dobrana ilość leku, zapobiegała takim
            sensacjom? Napiszcie też czy przy przestymulowaniu lekarze decydowali się na
            punkcję i na transfer zarodków? Dzięki. Pa!
            • Gość: asiaw Re: PCO - stymulacja do IVF ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 15:29
              No ja miałam jak wiesz ka tylko 1,5 gonalu alei tak wyprodukowałam ponad 20
              jajeczek. Mimo to zrobili mi punkcję poprali 21 oocytów z tego dojrzałych było
              14 , wszystkie zapłodniono ale 2 zdegenerowały. I tak mam 12 dzidziaków. Ale
              czy dojdzie do transferu jeszcze nie wiadomo, jeśli jajniki się zmniejszą to
              tak na razie strasznie mam napięty brzuch i wszystko wskazuje na to ,że
              transferu nie będzie w tym cyklu. Tylko w następnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka