Dodaj do ulubionych

lh,fsh i estradiol

19.10.08, 10:23
Dziewczyny,
moje wyniki badań w 3 dc:
LH: 2,51 mIU/ml
FSH: 5,21 mIU/ml
E2: 88 pg/ml

Wyniki wszystkie b.ładnie się mieszczą w normach, ale co z tym stosunkiem
lh:fsh=0,5? Jak to się ma do wyniku estradiolu?
Do wizyty u gina jeszcze ponad tydzień więc będę wdzieczna za jakąś odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • sarniaczek7 Re: lh,fsh i estradiol 20.10.08, 18:35
      Dziewczyny, odpowiedźcie proszę. czy ten estradiol nie za wysoki jak
      na 3 dc? Norma na f. folikularną co prawda do 120 pg/ml, ale
      porównując z wynikami innych to jakoś wysoko...
    • blutorange Re: lh,fsh i estradiol 21.10.08, 10:19
      Hej, ja miałam bardzo podobne wyniki do Twoich, FSH dokładnie takie samo smile,
      jedynie estradiol w tym samym dniu cyklu wynosił 86, zaś LH 3,41. Moje wyniki są
      ogólnie oceniane przez lekarzy (a byłam w ciągu ostatnich miesięcy u kilku, w
      tym u tych specjalizujących się w diagnostyce niepłodności) jako b. dobre,
      jedynie stosunek LH/FSH 0,65 został oceniony jako "lekka niedomoga lutealna"
      (faktycznie miałam plamienia przed miesiączką, które mogą być objawem tej
      niedomogi), choć progesteron w 22 dc nie był taki najgorszy, ale dostałam
      luteinę i plamienia ustąpiły.

Powiem Ci, że również obawiałam się, że ten estradiol może być nieco za wysoki
      (również porównywałam swoje wyniki do tych zamieszczanych przez dziewczyny na
      różnych forach), ale lekarze rozwiali moje obawy, że jest coś nie tak i uważają,
      że taki poziom jest jak najbardziej w porządku. Chyba nie ma powodu, by im nie
      wierzyć? ...

A robiłaś już progesteron i prolaktynę? Jeśli nie, to warto zrobić, będziesz
      miała wtedy lepszy obraz sytuacji.
    • sarniaczek7 Re: lh,fsh i estradiol 21.10.08, 18:21
      Hej! dziękuje bardzo za odpowiedź.
      Prolaktynę robiłam w poprzednim cyklu. Na czczo wyszła ok (18), a po obciążeniu
      coś pod 250. Zmieniłam wtedy lekarza i ten nowy stwierdził, że wogóle nie ma co
      rozważać tego wysokiego wyniku po obciążeniu...
      • blutorange Re: lh,fsh i estradiol 21.10.08, 21:39
        No właśnie, co do sensu badania prolaktyny po obciążeniu lekarze są podzieleni. Ja oznaczałam prolaktynę 2 razy, ale bez obciążenia, bo żaden z lekarzy mi tego nie proponował, jako że prolaktyna na czczo była w granicach 7-11.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka