verticale 06.11.08, 08:26 jakie sa? bede bardzo wdzieczna, jesli ktos mi napisze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ochra Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 08:47 Wskazaniem jest brak ciąży To jedno z podstawowych badań w diagnozowaniu niepłodności. Jeśli przeszłaś zapalenie przydatków bądź jakieś zabiegi chirurgiczne to ryzyko że jajowody są niedrożne jest tym większe. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:00 a jesli nigdy nie mialam zapalenia ani podobnych problemow, zabiegow, itd... moge sie spodziewac zlecenia wykonania takiego badanka? Odpowiedz Link Zgłoś
plumka25 Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:05 Lekarz o którego zaczęłam się leczyć, pierwsze badanie przy regularnych cyklach, jakie zaleca to właśnie zbadanie drożności, co prawda przez laparoskopię, ale chyba na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ania33771 Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 11:14 czy zamiast HSG można zrobić laparoskopię ? mam problem z czystościa pochwy / już 6 mcy/i nie mogę wykonać HSG, czy do laparo też musi być czystość pochwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 12:42 Tak , do laparoskopii tez jest potrzeba czystosc pochwy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:07 Tak. Mogłaś przejść zapalenie przydatków o którym nie wiedziałaś. Poza tym powinno badać sie jajowody przed stymulacja jajników, przed IUI, bo jesli jajowody sa niedrożne stymulacja nic nie da, inseminacja też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:09 u nas w gre wchodzi tylko icsi (kiepskie nasienie). czy przy tym tez jest wskazanie tego badanka? Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:11 No nie, jeśli w grę wchodzi tylko ICSI to oczywiście nie ma sensu, bo przy niedrożnych jajowodach możliwe jest tylko IVF. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:19 ochra, dziekuje, ze mi odpisujesz. my w sumie dopiero zaczynamy. co prawda wczesniej mowiono nam, ze powinnismy robic icsi... ale nie mam wystarczajacej wiedzy, a na konkretna wizyte dopiero czekamy. kiedy sa wskazania do ivf a kiedy juz do icsi? chodzi o parametry nasienia, bo ze mna jak na razie wszystko ok (mialam robione juz soporo badan) Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: wskazania do bad. HSG 06.11.08, 09:53 A tego to ja już nie wiem Ale myślę że ICSI jest zalecane przy gorszej jakości plemników niż normalne IVF. Ale moze po konsultacji w klinice okaże sie że nie jest tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: wskazania do bad. HSG 07.11.08, 07:26 Ochra, nie jest najlepiej. u nas naprawde tylko isci. nie wierze, ze nasienie sie poprawilo (ostatnio nie sprawdzalismy). niestety, nie znamy przyczyny stanu rzeczy - robionych bylo mase badan juz, wszystkie sa ok... Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: wskazania do bad. HSG 07.11.08, 08:29 Kochana, czym ty się marwtisz, przecież są bardzo duże szanse powodzenia, zwłaszcza jeśli u ciebie wszystko ok. Są dziewczyny które nie mogą przystąpić nawet do in vitro bo nie mogą wyprodukować wystarczającej ilości jajeczek, są takie pary u których nie ma ani jednego plemnika... Odpowiedz Link Zgłoś
sotie Re: wskazania do bad. HSG 07.11.08, 08:51 ania33771, z tą czystością to nie zawsze trzeba, zależy od ośrodka. nie iwem czy to dobrze, czy źle, ale ja ani przed hsg ani przed laparo nie miałam robionej czystości pochwy. Verticale, ICSI ma tylko jeden minus, ze kosztuje ciut więcej niz INV, a tak poza tym same plusy moim zdaniem to znacznie lepsza metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: wskazania do bad. HSG 07.11.08, 08:54 wiem wiem, dziewczyny... dzieki za pocieszenie. nie ukrywam jednak, ze mase rozterek, obaw. ze sie boje po prostu. i tych zastrzykow/lekow i niepowodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś