Dodaj do ulubionych

przeciwciała

26.01.02, 12:39
Jeśli ktoś chciałby pogłębić wiedzę na temat przeciwciał( przeciwplem.
atyfosfo. i itp.)polecam "Immunologię kliniczną" prof.M.Kowalskiego. Jest tam
rozdział pt.Immunologiczne zaburzenia rozrodu napisany przez Malinowskiego
(Łódź). Jest to podręcznik dla studentów medycyny, język "średnio" przystępny,
wiele z tego nie rozumiem ale przynajmniej wiem o co pytać przy okazji
następnej wizyty.Książkę można kupić w księgarniach naukowych lub medycznych.
Kosztuje ok. 120 zł, ale nie wiem czy warto bo to tylko jeden rozdział. Ja
znalazłam ją także w bibliotece Akademii Medycznej.
Czy możecie mi pomóc? Chciałabym wiedzieć czy można dotrzeć jeszcze do wątków z
tego forum Z kwietnia (19, 20 i 21 kwiecień posty Zosi i Agi dotyczące
przeciwciał)Czy jest to możliwe?
Obserwuj wątek
    • Gość: AGA Re: przeciwciała IP: 217.153.35.* 28.01.02, 08:51
      majka3 napisał(a):

> Chciałabym wiedzieć czy można dotrzeć jeszcze do wątków z tego forum Z kwietnia
      (19, 20 i 21 kwiecień posty Zosi i Agi dotyczące przeciwciał)Czy jest to możliwe?

Cześć, te info z kwietnia są, o ile dobrze pamiętam, w wątku "niepłodność -
      pomoc", na który po raz ostatni wpisał się ktoś 10.08.01 - cofnij się do
      poprzednich stron i na ostatniej dostępnej powinnaś go tam znaleźć. To był
      pierwszy wątek, na którym nstąpiła burzliwa wymiana doświadczeń i emocji, i
      wszystko jest tam pisane jednym ciągiem, bez podziału na tematy. Jeśli nie
      znajdziesz tam, to jest jeszcze drugi taki w takim samym układzie "niepłodność",
      którego ostatni wpis jest z dn. 27.08.01.

• Gość: Jagoda Re: do AGI IP: *.ae.poznan.pl 28.01.02, 11:10
        No właśnie: już dawno chciałam zapytać, gdzie "przeniosły się" te wszystkie
        osoby, które pisywały na tych dwóch wątkach, bo na tym Forum albo się ich nie
        spotyka albo bardzo sporadycznie. Wnioskuję stąd, że gdzieś "wywędrowały", a ja
        chętnie skorzystałabym z ich wiedzy, rad i doświadczenia. Właśnie dzięki wielu
        z nich dowiedziałam się tego, co teraz wiem.
        • Gość: Zosia Re: do AGI IP: 195.82.160.* 28.01.02, 11:50

Ja ciągle jestem i cichutko czytam sobie co inni piszą, ale z dużo mniejszym
          zaangażowaniem niż rok temu. Uważam to za swój sukces bo przestałam się tak
          potwornie stresować i czekam cierpliwie na swoją kolej zaciążenia.
          Jeśli chodzi o pomoc, to bardzo chętnie bym pomogła, ale w kwestii
          immunologicznej czuję się głupsza niż wtedy, gdy pisałam posty na ten temat.
          Wtedy wszystko wydawało mi sie jasne. Nadal mam przeciwciała plemnikowe we krwi,
          mimo końskich dawek sterydów. Najdziwniejsze jest to, że lekarze się tym
          specjalnie nie przejmują. W marcu podchodzę do ICSI i lekarz mówi, że dostanę
          standardowo encorton i to wystarczy. Oby...

Gość portalu: Jagoda napisał(a):

> No właśnie: już dawno chciałam zapytać, gdzie "przeniosły się" te wszystkie
          > osoby, które pisywały na tych dwóch wątkach, bo na tym Forum albo się ich nie
          > spotyka albo bardzo sporadycznie. Wnioskuję stąd, że gdzieś "wywędrowały", a ja
          >
          > chętnie skorzystałabym z ich wiedzy, rad i doświadczenia. Właśnie dzięki wielu
          > z nich dowiedziałam się tego, co teraz wiem.

• omasta Re: do AGI 04.04.02, 17:23
            No właśnie - wykryto Ci przeciwciała we krwi na Polnej w Poznaniu? Kto zlecił
            badanie? Mój lekaż na razie dał standardowo tylko badanie na przeciwciała
            przeciwplemnikowe u męża - ja uważam, że to trochę mało...
        • Gość: AGA do Jagody IP: 217.153.35.* 28.01.02, 18:16
          Gość portalu: Jagoda napisał(a):

> No właśnie: już dawno chciałam zapytać, gdzie "przeniosły się" te wszystkie
          > osoby, które pisywały na tych dwóch wątkach, bo na tym Forum albo się ich nie
          > spotyka albo bardzo sporadycznie. Wnioskuję stąd, że gdzieś "wywędrowały", a ja
          > chętnie skorzystałabym z ich wiedzy, rad i doświadczenia. Właśnie dzięki wielu
          > z nich dowiedziałam się tego, co teraz wiem.

Miło to słyszeć. Te "stare" osoby częściowo poznały się na tyle dobrze, że teraz
          bardziej utrzymują kontakty bezpośrednie niż internetowe. Niektóre po prostu "się
          wygadały" i nie mają już obecnie wiele do dodania, tym bardziej, że wraz z
          pojawianiem się nowych osób bardzo wiele problemów się powtarza. A niektórym
          powiodło się leczenie + cud, i teraz częściej zapewne odwiedzają inne tematy.
          Myślę, jednak, że "nowe" osoby równiez mają niebagatelne doświadczenia, często
          nawet są bardziej na bieżąco z diagnozowaniem, leczeniem, zabiegami i mogą służyć
          dobrymi radami.
          Ale jeśli istnieje takie "zapotrzebowanie" to może warto zorganizować jakiś
          kolejny sabat ?! Na wiosnę ?!
          • Gość: Jagoda Re: Jagoda do AGI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 18:46
            Bardzo chętnie, ale sabat organizujecie zapewne w Warszawie? Może by tak w
            Poznaniu? Wiem, że jest tu trochę osób z Poznania - może się wypowiecie na
            temat ewentualnego spotkania?
            • Gość: AGA Re: Jagoda do AGI IP: 217.153.35.* 29.01.02, 08:23
              Na razie jeszcze nic nie organizujemy, choć rzeczywiście do tej pory sabaty
              były w Wwie, a to z dwóch powodów (1) najwięcej osób było z wwy, (2) do Wwy
              łatwo jest dojechać praktycznie z każdego dużego i mniejszego miasta, podczas
              gdy do innych miast nieco gorzej (np z Krakowa czy Łodzi do Poznania). Oprócz 2
              do tej pory sabatów ogólnopolskich, wiem, że odbywają się spotkania, bardziej
              lub mnie kameralne, w poszczególnych miastach -z Poznania pisało tutaj na forum
              bardzo dużo osób, więc szanse na organizację spotkania są duże. Tak czy inaczej
              wiosną pomyślimy o sabatacie ogólnopolskim, a wszelkie inicjatywy w tym
              zakresie są mile widziane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka