Dodaj do ulubionych

leki a zachodzenie w ciaze

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.12.03, 17:52
od lipca staramy sie o dziecko. zyjemy "od okresu do okresu", a w tym czasie
staram sie zachowywac tak, jakbym byla w ciazy, bo potencjalnie moze sie to
stac (choc sie nie dziejesad. na codzien jest to uciazliwe, bo np. musze
pilnie zrobic rtg zeba i nie robie albo strasznie boli mnie glowa, ale boje
sie wziac proszek od bolu glowy. przykladow jest mnostwo.

jak wy sobie radzicie w takich sytuacjach? czasem zwykly bol brzucha
powoduje, ze bez proszka ani rusz, a tu wziac nic nie za bardzo mozna....
Obserwuj wątek
    • Gość: słodka Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.wyspowa.waw.pl 22.12.03, 19:07
      Rozumiem cię doskonale. Sama się staram dość długo o dzidziusia, ale
      dziewczyno nie daj się zwariować!!! Bez przesady we wszystkim należy zachować
      zdrowy rozsądek. Jak mnie coś boli to biorę apap (tak jak moje koleżanki które
      są lub były w ciąży). Nie dajmy się zwariować!!! smile
      • Gość: cetka Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.12.03, 19:17
        oj, nie problemem jest apap. tylko np. mialam raz podejrzenie zlamania reki -
        zrobic rtg balam sie, okazalo sie, ze nie bylo to zlamanie. inna sprawa-
        leczenie kanalowe zeba - trzeba zrobic rtg. inna sprawa - mam nerwice zoladka,
        przebadana we wszystkie strony - jak mam nerwowy czas, to tylko 1 potwornie
        silny lek pomaga. w ciazy absolutnie nie moglabym go brac... mam wiecej takich
        przypadkow....
        • zibi62 Re: leki a zachodzenie w ciaze 22.12.03, 19:37
          Rozumiem doskonale, u mnie jest tak, ze leki jak trzba to biore do terminu
          potencjalnej owulacji a potem nie. tak było teraz, jak brałam silny lek, to
          skończyłam w 13 dniu, ale owu jeszcze nie było.
        • Gość: femalespirit Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: 212.180.158.* 23.12.03, 10:11
          Cetka, na nerwicowe bole zoladka to tak naprawde pomoze Ci tylko psychoterapia.
          Leki to sprawa dorazna, maja wiele skutkow ubocznych, w ciazy i tak bedziesz je
          musiala odstawic. Psychicznie uzalezniaja - jak nie bedziesz mogla go wziac,
          bedzie Cie jeszcze bardziej bolalo, bo sie bedziesz stresowac dodatkowo, ze nic
          nie mozesz wziac... to jest bledne kolo i zachecam Cie do usuniecia przyczyn, a
          nie skutkow nerwicy.
          Lepiej nie bierz zadnych lekow. Ja niedawno poronilam, w tym akurat cyklu
          bralam raz paracetamol po owu, raz napilam sie alkoholu (bylam pewna, ze nie
          zajde) i do dzis sie zastanawiam, czy to moglo sie przyczynic? Teoretycznie
          niby nie, ale po co sobie stwarzac takie mysli? Wole miec pewnosc, ze zrobilam
          absolutnie wszystko jak trzeba.
    • Gość: kathrin78 Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.03, 10:37
      Co rtg - rób na początku cyklu - nie zaszkodzisz w ten sposób przyszłej ew.
      dzidzi. Leki podobnie - przed owulacją bez obaw, natomiast po owulacji - dla
      bezpieczeństwa te dozowolone dla kobiet w ciąży. I nie zamartwiaj się tyle, bo
      to nie pomoże smile
      • Gość: Malaga Re: a depilacja laserem? IP: 217.153.60.* 02.01.04, 14:05
        Jak sądzicie - czy w 1-szej połowie cyklu można spokojnie pojść na
        depilację laserem, przy jednoczesnym braniu w tym czasie CLO?
        może macie jakieś zdanie na ten temat?
        dzieki !

• Gość: a.p5 Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.01.04, 15:18
      Cetka, rozumiem Cię doskonale. W grudniu mój tata miał zawał, bardzo mnie to
      bolało, proponowano mi środki uspakajające. Odmówiłam, bo pomyślałam, ze może
      jestem w ciąży. I b. dobrze, bo okazało sie, ze faktycznie jestem. Kiedy już
      wiedziałam, tata miał kolejny zawał, na szczęście był nadal w szpitalu. Miałam
      zaraz po tym wizytę u ginekologa i powiedziałam, że bardzo się denerwuje, czy
      są jakieś lekarstwa. Powiedział, ze żadnych lekarstw nie powinnam brać. W
      Wigilie Tata miał kolejny zabieg. Teraz jest już dobrze. Odbiegłam od tematu,
      ale mysle, ze dobrze, że zastanawiamy sie czy coś nie zaszkodzi ciąży, nawet na
      wyrost, bo w trudnych sytuacjach zachowanie mamy już "zakodowane".
      • Gość: cetka Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.01.04, 21:00
        nie wszystkie mamy zakodowane. moja kolezanka dosc dlugo sie starala o dziecko.
        ale co to znaczy "dlugo" - kazdy nowy cykl to nowe starania. i jak sie
        przeziebila, to nic lekarzowi nie powiedziala, dostala antybiotyki i inne
        ciezkie leki. co ona potem przezyla - dowiedziala sie, ze jest w ciazy, w koncu
        okazalo sie, ze przypadkiem te leki byly bezpieczne, ale gdyby nie byly???
        zanim tego nie potwierdzila, to plakala dzien i nocsad ja bym chyba wtedy
        osiwiala...niektore atybiotyki sa b. niedobre dla ciazy, miala duzo szczescia.
        mimo, ze normalnie w miare dbam o siebie, to w tej II polowie cyklu, dbam jakos
        bardziej, staram sie unikac stresowych sytuacji, brania lekow itp...
    • Gość: mafka Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: *.crowley.pl 03.01.04, 15:22
      Droga Cetko.Faktem jest, że wiele leków może zaszkodzić ewentualnej ciąży ale
      myślę, że nie można wpadać w obłęd.Pomyśl ile kobiet przez pierwsze tygodnie
      pojęcia nie ma,że rośnie w nich dziecko i biorą (wypijają, wypalają lub łykają)
      bardziej lub mniej toksyczne substancje.Mimo tego rodzą zdrowe
      dzieci.Rozsądnie byłoby zrezygnować z potencjalnych zagrożeń ale pamiętaj, że
      Ty to Ty a nie tylko..żywy inkubator, który ma zapewnić dziecku optymalne
      warunki.Ono naprawdę w początkowym okresie jest dobrze chronione w łonie!
      Znajoma lekarka wspominała mi, ze panadol jest bezpieczny( w razie potrzeby
      podaje się go ciężarnym nawet w szpitalach), unikać trzeba aspiryny
      i...STRESÓW!Ktoś już o tym wspominał-może poradzenie sobie z przyczynami bóli
      byłoby dla Ciebie korzystniejsze? A poza tym jest caaały arsenał możliwości z
      pogranicza medycyny naturalnej, sposobów babuni, homeopatii( nigdy nie wiem
      czy to ch czy hsmile.Przykłady-ciepły ręcznik lub termostat na bolący brzuch,
      muzykoterapia przy migrenach, napięciu, aromatoterapia przy kłopotach z
      zaśnięciem, wywary z siemienia lnianego na problemy żołądkowe itd.Może tu coś
      dla siebie znajdziesz?Serdecznie pozdrawiając-mafka
      • Gość: alinka Re: leki a zachodzenie w ciaze IP: 62.233.204.* 06.01.04, 17:42
        Zadnych ciezszych lekow w tym bardzo poczatkowym czasie !! Patrzcie na moj
        watek "bardzo zly poczatek roku,
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka