26.01.06, 15:32
Cześć!
Jakie polecacie jaskinie w Polsce i nie tylko dla wszystkich a jakie dla
specjalistów?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: paulos Re: jaskinie IP: *.231.udn.pl 26.01.06, 17:26
      jaskinia niedźwiedzia w kletnie
    • zbig0807 Re: jaskinie 31.01.06, 11:12
      jaskinia Raj w g. świętokrzyskich, Mroźna w Tatrach
    • Gość: Michał Re: jaskinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 01:35
      Jaskiń w Polsce jest mnóstwo. Polecić mogę jak będę znał Wasze umiejętności i
      posiadany sprzęt. Dla poczatkujących najlepsze są na Jurze Krakowsko -
      Częstochowskiej np. W Olsztynie pod Częstochową - Olsztyńska albo Koralowa, a
      jak macię pojęcie i sprzet to Studnisko (ok.30 metrów wolnego zjazdu). jak
      jesteście bardziej zaawansowani to w TAtry i tam: np. Czarna , Głęboka
      • Gość: Odoll Re: jaskinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 09:45
        Koralowa dla początkujących? Nie powiedziałbym, w każdym razie trzeba mieć
        dobrą linę, uprząż i coś do wyłażenia, jakąś małpę i ósemkę, a jeszcze lepiej
        krolla. Wprawdzie jeden mój kumpel wylazł kiedyś stamtąd na żywca, ale raczej
        nikomu tego nie polecam - lot w dół przez około dwadzieścia metrów, po półkach
        skalnych rzadko kończy się całkiem dobrze. Koralowa jest przepiękna,
        faktycznie, ale zanim się tam zejdzie bez opieki kogoś doświadczonego, lepiej
        doświadczenie zdobywać w dziurach nieco łatwiejszych, ale najlepiej też
        wymagających użycia sprzętu, żeby trochę się z nim obeznać. Jak właśnie
        Olsztyńska, którą proponujesz. Po przebyciu zacisku - bardzo fajna dwójeczka -
        znajdziemy się w jaskini Wszystkich Świętych, z której też wprawdzie można
        wyjść na żywca, ale bezpieczniej - na linie, z użyciem sprzętu. W tamtej
        okolicy (z drugiej strony Olsztyna) warto też polecić jaskinię w Sokolich
        Górach i w Zielonej Górze. A w ogóle najpiękniejsza, i wzaględnie łatwa jest
        jakinia Maurycego, ale ta niestety jest stale zamknięta. Z jednej strony
        słusznie, bo gdyby nie to, pewnie zostałaby już w całości wyniesiona. A tak -
        ciągle jest piękna, strasznie się cieszę, że dane mi było kiedyś ją zobaczyć,
        kiedy zamknięcie było w komnacie za wejściem, i można było dostać się do
        wnętrza przez podkop. Ale w tamtej okolicy jest więcej jaskiń, warto nabyć o
        nich księżkę - wiem, że taka jest, niech ktoś przypomni nazwisko autora i
        tytuł - i pozwiedzać w dogodnym terminie. Polecam.
        Odoll
        • akilegna_frezja Re: jaskinie 08.02.06, 12:58
          Cześć!
          Dzięki za info i proszę o więcej...
          Piszę pracę o jaskiniach w Polsce i trochę muszę "zahaczyć" Europę i świat. Mam
          juz informacje o jaskiniach w Czechach, na Słowacji, Węgrzech i Słoweni,ale
          brakuje mi 16 jaskiń w Chorwacji. Wie ktoś o jakie konkretne 16 chodzi bo
          przecież jest ich mnóstwo... Aha i proszę też o wytłumaczenie gdzie dokładnie
          jest jaskinia w Zielonej Górze. Jestem za wszelki informacje bardzo wdzięczna.

Pozdrownienia dla Wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka