Gość: Marina IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.11, 15:09 Kuala Lumpur + wyspa Langkawi, jesli ktos ma pytania, chetnie odpowiem.Pozdrawiam, M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Foxy Re: Wrocilam z Malezji IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 18:06 Witam, jak wygladaja koszty na miejscu, przemieszczanie etc. Jakimi liniami lecieliscie. Czy sa jakies obostrzenia ze wzgledu na religie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Wrocilam z Malezji IP: *.play-internet.pl 08.04.11, 22:00 obostrzenia ze względu na religię?? oj tak :) jak nie jesteś muzułmaninem to nie masz szans na dobrą pracę ani na kredyt mieszkaniowy na preferencyjnych warunkach. A to jakiej religii jesteś masz w dowodzie osobistym BA to muzułmanin --> tak przynajmniej zapewniał miejscowy kiedy lecisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: Wrocilam z Malezji IP: 195.75.73.* 12.04.11, 11:56 lecielismy bezposrednio z Frankfurtu, Malaysian Airlines, bardzo dobre linie, obsluga super, wszystko podane pod nos, koszty ok 650 EUR/ osoba, bilet rezerwowany ok 5 mies przed wylotem. malezja jest moim zdaniem, tania, oczywiscie jak wszedzie istniej drogie hotele i restauracje w turystyczmych miejscach gdzie ceny sa zblizone do europeskich ( ok 30,00 EUR za dobry obiad na pare), wystarczy jednak chwile poszukac i mozna zjesc super obiad za 8-10 RM czyli ok 2-3 euro.To samo tyczy sie hoteli, sa dobre i drogie (choc nie az tak jak w EU, cena 5 * hotelu w Kula ok 80 EUR za pokoj), sa tez proste i schludne hoteliki albo bungalowy na plazy (tu lankawi) za ok 40 RM. malezja jest cudna, bardzo mili, usmiechnieci ludzie, wiekszosc muzulmanie, trzeba respektowac ich kulture, np. "otwarty homoseksualizm" czy opalanie topless sa w MY zabronione.Osobiscie podobalo mi sie bardziej niz w TH. fajniejsi ludzie, klimat, pycha jedzenie. No i wszytscy mowia po angielsku, az nie do wiary.Nawet w najmniejszej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Wrocilam z Malezji IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 19:40 czy można dostać tani alkohol ?? bo się zastanawiam czy mam nabrać z granicy bezcłowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: Wrocilam z Malezji IP: 195.75.73.* 13.04.11, 11:00 Alkohol w Malezji jest bardzo drogi w porownaniu do innych krajow Azji. W knajpach piwo po przeliczeniu 2-4 EUR (zalezy gdzie). Wyjatkiem sa sklepy Duty Free (lotnisko KL, albo bezclowa wyspa Langkawi), gdzie mozna kupic litrowa flaszke Absoluta za 30-40 RM, czyli niecale 10 EUR. Papierosy na bezclowce tez sa tansze, poza tym nic innego sie kupowac sie nie oplaca (kosmetyki und Co. maja ceny europejskie). Ja wwiozlam do Malezji flszke wodki zakupiona we Frankfurcie, maz flaszke wina, nie bylo problemu. Z tego co wiem np. do Singapuru wwozic alkoholu w bagazu nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś