Dodaj do ulubionych

Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010)

IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.11, 20:18
Cześć wszystkim.
Poszukuję aktualnych informacji na temat cen żywności w Tajlandii, niestety wszędzie ceny są sprzed kilku lat i pewnie już znacznie poszły w górę. Będę wdzięczny za informacje ile kosztuje np. obiad europejski w hotelu, obiad kuchni tajskiej, kolacja, a także żywność w restauracjach poza hotelowych itd.

Jestem przed podjęciem decyzji o wyjeździe, rozważam wszystkie kierunki: Khao Lak, Koh Samui, Phuket, Bangkok. Czy uważacie że 2500zł na dwie osoby na dwa tygodnie nastawione głównie na wypoczynek bez podróżowania to kieszonkowe godne pobytu w Tajlandii (przy wyżywieniu hotelowym w postaci śniadań)?
Obserwuj wątek
    • kora-bora Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 31.08.11, 20:21
      nocleg 300 THB, posiłek na stoisku 30, piwo w sklepie 35, w barze 50 (małe)
    • Gość: Foxy Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 20:28
      Rozumiem ze te 2500PLN to tzw. kieszonkowe po opłaceniu wszystkich kosztów jak noclegi etc.
      Jeśli tak- to raczej nie wydasz tych pieniędzy tylko opłacając z tego jedzenie. Oczywiście to zależy gdzie będziesz sie żywic. Tajlandia jest generalnie tanim (dla tego tez tak bardzo popularnym) krajem dla nas. Uważam ze bezsensu jest szukanie tam kuchni europejskiej. Tajlandzka kuchnia ma renomę jednej z lepszych na świecie. I nie omijaj kuchni ulicznych- tam gotują najsmaczniej. Dokładnych cen nie pamiętam ale pewnie dla tego ze nie sa wysokie.
      • Gość: andrze245j Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.11, 23:45
        Dziękuję Waszej dwójce za odpowiedzi i proszę o więcej informacji o cenach również od innych osób które były o okresie około ostatniego roku w Tajlandii.

Tak, 2500zł to taki budżet który zostaje nam nie miejscu na te około 14 dni po wykupieniu wycieczki z niemieckiego biura podróży. Wycieczki, czyli przelotu, transferu i noclegu wraz ze śniadaniami, gdyż głównie noclegi z takim wyżywieniem są w ofertach biur. Dobrze było, żeby spośród tych 14 dni wygospodarować jakieś 3 dni na zwiedzanie. I na to również chciałbym przeznaczyć budżet.

Nasz dylemat dotyczy kosztów pobytu gdyż nie ma w Tajlandii opcji wyżywienia All Inclusive, a z doświadczenia np. przy pobycie w Tunezji wiemy, że masę pieniędzy wydaliśmy na jedzenie mając jedynie śniadania wliczone w pobyt. Jeśli chodzi o kwestię stołowania to oczywiście, że jeśli tajskie jedzenie jest dobre to jak najbardziej zjemy poza hotelem, jeśli są to przytulne miejsca - gdzie można usiąść a nie tylko przyuliczne budki (siebie się nie obawiam, bardziej żony żeby mogłoby to powodować dyskomfort w czerpaniu przyjemności z wakacji). Pytam, gdyż chciałbym uniknąć sytuacji, że musimy jakoś szczególnie się ograniczać z budżetem i może zamiast Tajlandii rozważyć w minimalnie wyższej kwocie All Inclusive na Kubie.

Podróż planujemy najprawdopodobniej w październiku, ostatecznie listopadzie.
        • Gość: olek Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.play-internet.pl 31.08.11, 23:50
          ceny w hotelach 4 gwiazdkowych są horrendalnie wysokie, np. hamburger to koszt około 25 zł, wino 100 zł, generalnie kolacja dla dwóch osób to ok. 200 zł.
          Wystarczy wyjść za bramę resortu i ceny jak w pierwszym poście.

2500zł wystarczy bez problemu.
          w ktory rejon Tajlandii się wybierasz ?
          • Gość: andrze245j Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.11, 00:04
            Dzięki. Na kierunek nie mam pomyslu, ale widze ze na październik wycieczki tanie są w takie kierunki jak Phuket - Patong, Karon , Phangnga, Ban Khuk Khak, Khao Lak, ewentualnie niewiele co drożej - Koh Samui, Ko Chang

Moje oczekiwania: dziewczyny widziane sporadycznie (wyjazd z żoną), egzotyczne plaże.

Jeśli różnica w pogodzie będzie ogromna (nadmiar deszczu który mógłby zepsuć pobyt) to jestem w stanie przesunąć go z października na listopad.
            • Gość: Ho Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: 80.50.51.* 01.09.11, 08:55
              Wyjazd do Tajlandi z biurem - ha ha ha. no i do tego jeszcze wycieczki na wlasna reke. Po co wogole zawracac sobie głowe, zeby zarezrwowali hotel?Taniej wyjdzie to samemu przez interenet.
              • Gość: Len Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: 80.50.51.* 01.09.11, 09:03
                www.into-asia.com/thailand/costs.php
              • Gość: andrze245j Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.11, 20:12
                Proszę zatem o podpowiedź gdzie szukać lotów w atrakcyjnych cenach do Tajlandii. Ja niestety zlaleźć przez wyszukiwarki lotów nie znazłem. Być może jest to kwestia wskazania odpowiedniego lotniska (np. w Niemczech, w Polsce) jak i w Tajlandii.

Może trzeba szukać na stronie jakiś linii lotnicznych? Tylko trzeba wiedzieć które mają atrakcyjne ceny miedzy Niemcami/Polską a Tajlandią...
                • Gość: Foxy Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 23:16
                  Ta jesien faktycznie nie rozpieszcza, BBK 3000PLN i lepiej. Nie ma jakiejs magicznej wyszukiwarki z tanimi połączeniami trzeba polowac na promocje.Moja Birma w tym roku zmienila sie na Wietnam ze wzgledu wlasnie na cene biletów. Zagladaj czasem na lataj.pl.
                  • Gość: olek Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 23:20
                    ehh :) ja miałem szczęście z Birmą w tym roku :) lot z Warszawy w dwie strony kupiony za 950 zł- z przesiadką na AirAsie w BKK :) potem weekend majowy w Kuala Lumpur za 580 zł RT - wylot z KTW :) i Indie w listopadzie za 800 zł RT - wylot WAW
                    • Gość: nik Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.play-internet.pl 02.09.11, 07:46
                      gdzie znalazłeś te ceny
                      • Gość: olek Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.play-internet.pl 02.09.11, 17:52
                        1. długi weekend majowy kupiłem w tej promocji:

www.fly4free.pl/tanie-loty-z-europy-do-azji-za-700-zl/
                        2. Indie w listopadzie w tej:

www.fly4free.pl/mega-hit-warszawa-pekin-912-zl-blad-taryfowy/
                        3. Birma w tej:
                        www.fly4free.pl/pekin-za-999-zl-bangkok-za-1056-zl-w-dwie-strony/
                        za wszystkie loty płąciłem nieco taniej aniżeli w artykułach.
                        loty wewnętrzne: do Paryża, do Yangoon - udawało mi się kupić za ok 25 zł w jedną stronę - czekałem na promo Airasii i wizzair
                • Gość: olek Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 23:18
                  Tajlandia od listopada do marca to bardzo popularny kierunek i obawiam się że obecnie niczego taniego nie znajdziesz - jeśli chodzi sam lot.
                  Rezerwując wcześniej - na ok 9 miesięcy przed wylotem, bilet możesz kupić za 1700 zł w dwie strony a hotel, np ten: www.booking.com/hotel/th/phu-pi-maan-resort-spa.html?aid=304142&label=postbooking_confemail za 800 zł za tydzień od osoby. Czyli 14 dni zamykasz w kwocie 3500 zł. Obecnie najtansze loty to koszt w granicach 2700 zł więc jak z biura wycieczkę masz za 5 tyś ale z hotelem to oczywiście wyjazd zorganizowany wychodzi korzystniej.

last minute szukaj tutaj:
                  www.ltur.com/de/superlastminute/flug
                  a ciekawych ofert na podróż tutaj:
                  www.mlecznepodroze.pl
                  www.loter.pl
                  www.fly4free.pl
                • Gość: olek mam tanie loty IP: *.play-internet.pl 02.09.11, 17:48
                  widzę że jesteś z Wrocławia więc szukaj z Pragi - tanio dojedziesz www.polskibus.com

na lipiec i sierpień 2012 masz pełną dostępność lotów, trasa Praga- Bangkok, w cenie 1600 zł Aerosvitem - w cenie bagaż 20kg i posiłek. Ten okres w Tajlandii do pora deszczowa a więc w pierwszym tygodniu listopada dokupujesz za 0 zł w AirAsia.com bilety na Bali lub do Malezji - promocja "One Milion seats for free".
                  W Malezji zwiedzasz Kuala Lumpur a potem jedziecie na Perhentian Islands.
                  Jak wybierzesz Indonezję to zwiedzasz Bali + okolice.
                  Wyjazd na 14 dni powinien zamknąć się w kwocie 2600 zł - loty + hotele ze śniadaniami.

biletów najpierw szukaj na stronie aerosvitu ale rezerwację rób na www.rezerwuje.pl - wychodzi najtaniej
        • kora-bora Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 01.09.11, 17:43
          HeHe jeśli tak zabiegasz o względy żony - jedź sam do Tajlandii - gdy wrócisz, będzie cie bardziej kochała.
    • black_marimba Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 02.09.11, 17:55
      Ja słyszałem od znajomych że najlepiej jest wykupićhotel klassy "około" turystycznej a żywićsięnormlnie na mieście. Przecież tam jest niebotycznie tanio i niebiańsko smacznie. I Jak słysze ze ktoś mówi o hamburgerze w hotelu za 25 zeta to mi dech zapiera. Lecieć pół swiata zeby wciinać hambagi ?? Dajcie spokój. Na każdym rogu aż roi sieod niezwykłych smakołyków !.
      • somtam Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 03.09.11, 01:11
        Danie obiadowe/kolacja kosztuje 40-100 bath, woda mineralna 1 litr od 30 bath. Mandarynki 50 b., chleb 200 b, sery zolte bardzo drogie:(, jogurt malyx4 to 50 bath, kostka masla 70 bath, bulki 20-40 b. jajka 50-80, porcja gotowanego ryzu 10-20 b, kawa tania, salatka z zielonej papai od 50-80 batht, podalam Tobie ceny w prostej restauracji dla Tajow, ..i nie na Pukecie tam ceny ok 50 % wyzsze. Musisz pomyslec o wydatkach na przejazdy po miescie. W Pattaya od 10 bath, puket ok 100 za przejazd. Pociagi i autobusy dalekobiezne ok 200 km 150 bath, nocny VIP z Chang Mai do BBk 500 bath. Calodzienny bilet Metrem po BBK kosztuje 60 bath.Patrzylam kurs aktualny ,to 42 bath za 1 Euro. Ktos pisal ze nocleg za 300 bath, to chyba cena za wsolny pokoj ze szczurami:) Milego pobytu
        • kora-bora Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 03.09.11, 18:28
          Ty koleś somtam ( pikantna sałatko ) - 300 BTH w Pattaya, Ko Chang, Ko Samed, Phuket (Miasto) - nawet Po Kata, nie mówiąc o Chumphon i Skalnego Czerepa - za nocleg.
        • kora-bora Re: Ceny żywności w Tajlandii 2011(2010) 03.09.11, 18:31
          Ze szczurami? Chyba tylko jeśli razem z żoną się wybierzesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka