Gość: :-) IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 12:18 planuje wyjazd w lipcu do Finlandii, pociagiem do Tallina pozniej promem do Helsinek. Poszukuje informacji wszelakich: ceny biletow, jedzenia etc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ADI-GBG Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.telia.com 10.03.02, 01:53 Czesc! Niestety nie mieszkam w Tallinie a w Geteborgu ale troche wstepnych informacji moge podac- z tego co wiem sa przynajmniej trzy polaczenia promowe (dwie firmy) www.sijla.com www.eckeroline.fi www.tallink.ee wszedzie informacje po angielsku na tych stronach;W Tallinie bylem miesiac temu- calkiem sympatycznie;Helsinki tez zaliczylem kiedys-bardzo fajne i specyficzne miasto pozdrawiam Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benoit Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.mtp.com.pl 10.03.02, 10:15 W Tallinie i Helsinkach byłem w zeszłe wakacje. Pociągiem do Tallina będzie bardzo trudno się dostać. Nie wiem którędy chcesz jechać, ale z Rygi do Tallina nie kursują pociągi.Polecałbym raczej autobus z Warszawy lub Kaliningradu (szczególy na sąsiednim forum WSCHÓD LEPSZY OD ZACHODU). Jeśli chodzi o połączenie Tallin - Helsinki to kursuje bardzo dużo promów i wodolotów. Za podróz w dwie strony zapłaciłem w przeliczeniu niecałe 50 DM.Wodolot płynie ok 1.h 40 min., a prom ok 3 h. Chociaż oba miasta dzieli tylko 80 km, pogoda w Helsinkach jest już typowo skandynawska (w wakacje w Tallinie było tak jak u nas). W Cieśninie helsińskiej dosyć często zdarzają się sztormy i wówczas wodoloty nie kursują, pozostaje prom; musisz tego pilnować. Helsinki są bardzo drogie.Poziom cen obrazuje cena zwykłego hamburgera w zwykłej portowej budzie - 23 PLN. Noclegi ok. 100 PLN. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.polkomtel.com.pl 13.03.02, 15:32 Możesz mieć problem z dojazdem pociągiem do Tallina. Lepiej pojechać pociągiem do Wilna i stamtąd nocnym autobusem do Tallina za ok. 75 zł w jedną stronę. Sporo informacji o Estonii i Finlandii znajdziesz na www. inyourpocket.com (info o noclegach, knajpach, promach, autobusach itp).... Odpowiedz Link Zgłoś
ollena Finlandia- patrz na chmury! 10.04.02, 00:54 jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz do mojej siestry, która jest w Turku od kilku msc- kayamruk@interia.pl , a trochę kursuje w różne strony, do Tallina też. Wiem, że autobus z naszej stolycy kosztuje koło 150 zł do Tallina, a potem prom tyleż samo. Ja jadę za 3 tygodnie- STOPEM rzecz jasna z Suwałk via Litwa, łotwa, Estonia. A Finlandia cudo nad cudami, byłam 3 razy. Polecam saunę oglądanie przestrzennego nieba i karjalaan pirakka, a także zaprzyjaźnienie się z ludźmi, którzy na 1 rzut oka są bardzo zdystansowani i chłodni, ale w głębi serca.... kaksi@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.polkomtel.com.pl 12.04.02, 17:04 Właśnie wróciłem z Estonii i Finlandii. Przejazd autobusem Eurolines Wilna do Tallinna kosztuje 90 litów (ok. 95 zł), z Tallinna 350 koron EST (też ok. 90 zł). Wyjazd z Wilna np. o 21-45, przyjazd ok. 8-30 rano i podróż nocą z Estonii jest również możliwa. Ceny promów z Estonii (od 70 zł Jet Line) w godzinach mało uczęszczanych tj 10-00 do 140 zł. Inne szybkie promy kosztują np. 345 koron (tj. ok. 90 zł) w jedną stronę. Powrót w tej samej cenie. W Helsinkach polecam Eurohostel (21 EURO za nocleg za osobę). Ceny w Finlandii (piwo w knajpie ok. 13 zł, obiad w restauracji (z piwem) przy szkole gastronomicznej ok. gastronomicznej ok. 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś