Dodaj do ulubionych

FINLANDIA!?!?!?!?!?!

IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 12:18
planuje wyjazd w lipcu do Finlandii, pociagiem do Tallina pozniej promem do
Helsinek. Poszukuje informacji wszelakich: ceny biletow, jedzenia etc...
Obserwuj wątek
    • Gość: ADI-GBG Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.telia.com 10.03.02, 01:53
      Czesc! Niestety nie mieszkam w Tallinie a w Geteborgu ale troche wstepnych
      informacji moge podac- z tego co wiem sa przynajmniej trzy polaczenia promowe
      (dwie firmy)
      www.sijla.com
      www.eckeroline.fi
      www.tallink.ee
      wszedzie informacje po angielsku na tych stronach;W Tallinie bylem miesiac temu-
      calkiem sympatycznie;Helsinki tez zaliczylem kiedys-bardzo fajne i specyficzne
      miasto
      pozdrawiam Adrian
    • Gość: Benoit Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.mtp.com.pl 10.03.02, 10:15
      W Tallinie i Helsinkach byłem w zeszłe wakacje. Pociągiem do Tallina będzie
      bardzo trudno się dostać. Nie wiem którędy chcesz jechać, ale z Rygi do Tallina
      nie kursują pociągi.Polecałbym raczej autobus z Warszawy lub Kaliningradu
      (szczególy na sąsiednim forum WSCHÓD LEPSZY OD ZACHODU). Jeśli chodzi o
      połączenie Tallin - Helsinki to kursuje bardzo dużo promów i wodolotów. Za
      podróz w dwie strony zapłaciłem w przeliczeniu niecałe 50 DM.Wodolot płynie ok
      1.h 40 min., a prom ok 3 h. Chociaż oba miasta dzieli tylko 80 km, pogoda w
      Helsinkach jest już typowo skandynawska (w wakacje w Tallinie było tak jak u
      nas). W Cieśninie helsińskiej dosyć często zdarzają się sztormy i wówczas
      wodoloty nie kursują, pozostaje prom; musisz tego pilnować. Helsinki są bardzo
      drogie.Poziom cen obrazuje cena zwykłego hamburgera w zwykłej portowej budzie -
      23 PLN. Noclegi ok. 100 PLN. Pozdrawiam!
    • Gość: Fabian Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.polkomtel.com.pl 13.03.02, 15:32
      Możesz mieć problem z dojazdem pociągiem do Tallina. Lepiej pojechać pociągiem
      do Wilna i stamtąd nocnym autobusem do Tallina za ok. 75 zł w jedną stronę.
      Sporo informacji o Estonii i Finlandii znajdziesz na www. inyourpocket.com
      (info o noclegach, knajpach, promach, autobusach itp)....
    • mrumru Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! 09.04.02, 19:45
    • ollena Finlandia- patrz na chmury! 10.04.02, 00:54
      jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz do mojej siestry, która jest w Turku od
      kilku msc- kayamruk@interia.pl , a trochę kursuje w różne strony, do Tallina
      też. Wiem, że autobus z naszej stolycy kosztuje koło 150 zł do Tallina, a potem
      prom tyleż samo.
      Ja jadę za 3 tygodnie- STOPEM rzecz jasna z Suwałk via Litwa, łotwa, Estonia.
      A Finlandia cudo nad cudami, byłam 3 razy. Polecam saunę oglądanie
      przestrzennego nieba i karjalaan pirakka, a także zaprzyjaźnienie się z ludźmi,
      którzy na 1 rzut oka są bardzo zdystansowani i chłodni, ale w głębi serca....
      kaksi@wp.pl
    • Gość: Fabian Re: FINLANDIA!?!?!?!?!?! IP: *.polkomtel.com.pl 12.04.02, 17:04
      Właśnie wróciłem z Estonii i Finlandii. Przejazd autobusem Eurolines Wilna do
      Tallinna kosztuje 90 litów (ok. 95 zł), z Tallinna 350 koron EST (też ok. 90
      zł). Wyjazd z Wilna np. o 21-45, przyjazd ok. 8-30 rano i podróż nocą z Estonii
      jest również możliwa. Ceny promów z Estonii (od 70 zł Jet Line) w godzinach
      mało uczęszczanych tj 10-00 do 140 zł. Inne szybkie promy kosztują np. 345
      koron (tj. ok. 90 zł) w jedną stronę. Powrót w tej samej cenie.
      W Helsinkach polecam Eurohostel (21 EURO za nocleg za osobę). Ceny w Finlandii
      (piwo w knajpie ok. 13 zł, obiad w restauracji (z piwem) przy szkole
      gastronomicznej ok. gastronomicznej ok. 80 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka