IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 17:55
Czy ktos byl niedawno? Jak najtaniej doleciec i sie zakwaterowac.
Czy mozna nurkowac, jaka pogoda, ludzie? Generalnie kazda informacja
bedzie cenna. Czy to prawda ze organizuja tam tzw. whales watching?
Pozdr.
Czampa
Obserwuj wątek
    • Gość: Alfisti Re: MADERA IP: *.adsl.hansenet.de 16.01.03, 21:50
      Tak bylem na Maderze w maju 2001. Lecialem czarterem z Hamburga. Dwa tygodnie
      hotel *** + samochod, sniadanie obiadokolacja wszystko razem 899 DM. Nurkowac
      mozna jak najbardziej (informacje gdzie najlepiej w DIRECAO REGIONAL de TURISMO
      w Funchal na Avenida Arriaga 16-18) Wyspa tonie w kwiatach i zieleni, uwazam ze
      jest o wiele ladniejsza od wszystkich Kanaryjskich razem wzietych. To wyspa
      wiecznej wiosny. Sama Madera nie posiada porzadnej plazy - posiada za to cala
      wyspe plazowa - Porto Santo w odleglosci 40 km od Madery (statkiem okolo 90 min)
      Oczywiscie warto bedac na Maderze spedzic troche czasu na gorskiej wedrowce i
      koniecznie w miare mozliwosci zapoznac sie troszke z zyciem wyspiarzy.
      Koniecznie trzeba sprobowac rybki (mozna nawet wynajac kuter i samemu troszke
      polowic - np. troszke wieksze rybki) no i oczywiscie swietnego wina - ale o tym
      chyba wspominac nie musze. W paru miejscach Funchal zachowaly sie jeszcze
      tradycyjne CARROS de CESTO (to taki mix sanki z wikliny i koszyk plazowy tak
      bym to okreslil) warto czyms takim zjechac w dol. Bylem na Maderze tylko 2
      tygodnie i czas spedzilem bardzo aktywnie a na Whales Watching nie zwrocilem
      uwagi. Ale wcale nie wykluczone ze rzeczywiscie jest tam cos takiego. pozdro
      Alfisti
      • Gość: Czampa Re: MADERA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 19:32
        Dzieki za informacje.
        Ja lece za dwa tygodnie. Znalazlam dobra oferte z Fishera (370 e) za 8 dni.
        (hotel, jedzenie). Czy nurkowales w okolicach wrakow i jaskin ktorych jest tam
        podobno duzo?
        Tak a z tym winem to tez slyszalam ze tam jest obled...
        Pozdrawiam serdecznie
        Czampa
        • Gość: Alfisti Re: MADERA IP: *.adsl.hansenet.de 21.01.03, 01:53
          Gość portalu: Czampa napisał(a):

> Czy nurkowales w okolicach wrakow i jaskin ktorych jest tam
          > podobno duzo?

No Wiesz ... z tym nurkowaniem to roznie bywa, mimo ze facet z nad morza jestem
          to ciesze sie ze w ogole na powierzchni sie utrzymuje. Ale kto wie moze
          kiedys ? ... Linia brzegowa Madery jest bardzo urozmaicona i skalista czyli
          prawdziwe eldorado dla pletwonurkow. Pletwonurkowie i nurkowie glebinowi (chyba
          tak sie to po naszemu nazywa) sa prawie standartowym obrazkiem na Maderze. W
          ogole jezeli chodzi o sporty wodne - to jest tu chyba prawie wszystko mozliwe.
          Pogoda tak jak juz wspominalem wiosenno - letnia (klimat morsko podzwrotnikowy)
          Madera znajduje sie tez pod wplywem goracego wiatru z nad Sahary ktory sie tu
          nazywa LESTE. A ludzie ? - sa bardzo mili to taki mix wyspiarsko-poludniowy.
          Zycze udanego pobytu. bon voyage. ciao ! Alfisti
          • Gość: elabi Re: MADERA IP: *.ipt.aol.com 13.02.03, 15:46
            Bylam na Maderze,spedzilam tam ostatniego sylwestra.Jest pieknie,polecam!
      • darek169 Re: MADERA 25.02.03, 17:47
        Witaj Alfisti.
        Wybieram się w czerwcu na Maderę, lecz przeglądając oferty TUI i Neckermanna
        oferty ale ceny zaczynają się od 1400 euro. Czy mógłbyś powiedzieć z jakiego
        biura wykupowałeś tak tani wyjazd? Czy w maju jest już wystarczająco ciepło i
        bezdeszczowo?
        Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
        • Gość: Alfisti Re: MADERA IP: 213.39.198.* 26.02.03, 08:15
          darek169 napisał:

> Witaj Alfisti.
          > Wybieram się w czerwcu na Maderę, lecz przeglądając oferty TUI i Neckermanna
          > oferty ale ceny zaczynają się od 1400 euro. Czy mógłbyś powiedzieć z jakiego
          > biura wykupowałeś tak tani wyjazd? Czy w maju jest już wystarczająco ciepło i
          > bezdeszczowo?
          > Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Wiesz, ja mam do lotniska 10 minut na piechote (poprzez co bywam tam dosyc
          czesto). W Hamburgu na lotnisku jest duzo stanowisk " last minute " i tak
          wlasnie znalazlem ta korzystna oferte. W maju bylo bardzo cieplo, a co do
          deszczu to trzeba byc prorokiem (wyspa jest bardzo zielona - wiec trzeba sie z
          tym liczyc)

pozdro
          Alfisti
    • Gość: iza Re: MADERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.03, 19:39
      Bylam na Maderze rok temu o tej porze z Fischerem. Pogoda okolo 15 stopni
      i caly czas padal deszcz. Wyspa faktycznie piekna ale bardzo zkomercjalizowana,
      hotel na hotelu.Spodzielalam sie wiecej dzikiej natury. W jednym miejscu
      natknęlam sie na nurkujacych, wiecej bylo amatorow golfa.Mysle ze ta brzydka
      pogoda o tej porze roku to nie regula i pobyt sie uda. Pozdrawiam
      • Gość: chudy24 Re: MADERA IP: *.csc.com.pl / 192.168.1.* 19.03.03, 17:44
        Na Maderze bardzo popularne są wędrówki wzdłuż "levadas". W internecie
        znalazłem oferty lokalnych biur takich wycieczek ( każda po 35 euro!!!!). Czy
        można wędrować samemu? Czy szlaki te są jakoś oznaczane tak np. jak u nas w
        górach?.Jeśli tak to gdzie można nabyć takie mapy oraz mape drogową Madery?
        Będę wdzięczny za informacje.
    • Gość: marek Re: MADERA IP: 157.25.119.* 17.02.03, 16:53
      Bardzo lubie północną Teneryfe - Puerto de la Cruz czyli chyba podobny klimat
      jak na Maderze . Poniewaz Madera rowniez mnie kusi mam pytanie co do cen na
      wyspie. Hotele, knajpki, komunikacja ,wypozyczlanie samochodo ?.

Dziekuje za informacje
      Marek
      • Gość: Leszek Re: MADERA IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 17:30
        Gość portalu: marek napisał(a):

> Bardzo lubie północną Teneryfe - Puerto de la Cruz czyli chyba podobny
        klimat
        > jak na Maderze . Poniewaz Madera rowniez mnie kusi mam pytanie co do cen na
        > wyspie. Hotele, knajpki, komunikacja ,wypozyczlanie samochodo ?.
        >
        > Dziekuje za informacje
        > Marek

Byłem na Maderze w lutym b.r. Ceny - nieco niższe niż w zachodniej Europie
        (podobnie jak na lądzie w Portugalii) . Wyspa piękna , urozmaicona
        krajobrazowo , do zwiedzenia w przeciągu tygodnia . Nie licz na plaże -
        praktycznie ich nie ma . Samochód radzę wypożyczyć przez biuro w Polsce ,
        najlepiej TUI (sprawdziłem) , podstawią Ci do hotelu o umówionej godzinie .
        Ceny wynajęcia samochodu niewygórowane (za 6 dni zapłaciłem ok. 800 zł. z
        ubezpieczeniem , zależy od kursu euro). Madera wydaje mi się bardziej
        atrakcyjna niż Teneryfa (w tym Peuerto de la Cruz). Gdybyś życzył sobie więcej
        informacji służę teleonem lub adresem e-mailowym .Pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna