Gość: Victoria IP: *.sup.gov.bc.ca 24.02.03, 20:46 Wybieram sie pod koniec Marca do Rio. Jesli byles tam to prosze podziel sie ze mna swoimi informacjami o tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Brazylia - Rio de Janerio IP: *.26.112.81.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 25.02.03, 00:21 Witaj, Rio to wspaniale, fascynujace i zmyslowe miasto. Karnawal w tym roku odbywa sie 2-3 marca. Widoki ktorych nie sposob nie zauwazyc to Pao de Acucar, Corcovado z imponujaca statua Chrystusa. Ciekawy ogrod botaniczny - Jardim Botanico i jezeli chcesz troche zrozumiec dusze Brazylijczykow wybierz sie na stadion pilkarski - Maracana. Jezeli pilka nozna Ciebie nie zniecheca wybierz sie na mecz. Niezapomniana atmosfera. Znane plaze : Copacabana, Ipanema, Leblon i mniej: Leme, Urca i Flamengo. Przespaceruj sie biegnaca wzdluz plazy Copacabana Avenida Atlantica (wieczorem/noca tylko w towarzystwie). Wymienione atrakcje sa koniecznoscia a reszte ulozysz sobie w zaleznosci od czasu i zainteresowan. Jest dobrze funkcjonujace metro. Otwarte od 6 rano do 23. Z wyjatkiem niedziel. Wybierz sie przynajmniej raz do "churrascaria" - lokalna restauracja na "rodizio" - obfita rozmaitosc mies. Wspaniale naturalne soki z niesamowitej ilosci owocow dostepne sa prawie na kazdym rogu. Na pewno bedziesz lubila mango. Nocne zycie - pulsujace i nie konczace sie do bialego rana. Rytmiczne dzwieki samby sa wszechobecne. Powinnas to doswiadczyc. "Cariocas" - tak nazywaja sie mieszkancy Rio nie pojawiaja sie w klubach/dyscotekach przed polnoca. Bedac tam sprobuj narodowy cocktail "caipirinha"- poludniowa kuzynka margarity z brazylijskiej wodki cachaca, soku z limetki, cukru i kruszonego lodu. Nie pij wody z kranu.Uwazaj ciagle na kieszonkowcow. Albo nie nos za duzo przy sobie. Nie pokazuj znanego w Europie i Ameryce Polnocnej znaku OK (kciuk i palec wskazujacy polaczone w gescie abrobaty).W Rio znaczy to zupelnie cos innego i jest wysoce obrazliwe. Taxi z/do lotniska do Avenda Atlantica (centrum) - US$ 20. Wspolna o 20% taniej. Napiwki w wysokosci 10% z z reguly wliczone do rachunku. Ale zawsze sprawdz. Oplata przy wylocie US$ 36 (gotowka tylko). I to najogolniej tyle. Baw sie doskonale. Pozdrowienia, Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Brazylia IP: *.tychy-ak.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 16:56 bylam w pazdzierniku (wiec nie w karnawale) i bylo b goraco cala dobe:) copacabana nie jest juz tak ekskluzywna jak kiedys, lepsza ipanema. trzeba uwazac i nie podchodzic wieczorem blisko oceanu bo mielismy nieprzyjemne spotkanie z fawelasami:) no i lepiej sie nie zblizac do ich siedzib na wzgorzach. ale ogolnie jest bezpiecznie duzo policji itd. europejczyka od razu poznaja a zwlaszcza ladne kobiety i pogwizdza troche:) fajne kluby byly w bahii, ale taksowkarze strasznie lupia zagraniczniakow. my mielismy szczescie bo poznalismy miejscowego - carioca:) i nas wozil. autobusy sa w porzadku tylko jezdza jak wariaci. ograniczenie jest do 90 km/h!! lepiej sie zapytac kogos zaufanego niz wyladowac w podejrzanym miejscu:)podobalo mi sie urca - wzgorze cukru tam krecili bonda. i oczywiscie corcovado. bylam tez na meczu na maracanie i przezycie jest wielkie, ale trzeba uwazac i nie afiszowac sie z aparatami itd. radze skosztowac caipirinie (nie wiem jak sie pisze zreszta pewnie wiecej bledow zrobilam) oplaca sie zawrzec znajomosci z miejscowymi wtedy nalepiej poznasz to miasto:) milej podrozy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victoria Re: Brazylia IP: *.gv.shawcable.net 03.03.03, 10:23 Dziekuje bardzo za informacje. Czy jest mozliwosc skontaktowania sie jakos z Cariocas ktorzy oferuje prywatne tours? Jesli masz jakis kontact to prosze daj znac. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Rio de Janeiro IP: *.24.219.109.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 03.03.03, 12:04 Witaj, Dwa sprawdzone biura oferuja dobrze prowadzone wycieczki w malych grupach z przewodnikiem : BLUMAR tel. 021/2511-3636 i CULTURAL RIO tel. 021/9911-3821, kom. 021/3322-4872. Obsluguja nawet pojedynczych turystow. Miasto ma doskonale prowadzona turystyczna hot line tel. 2542-8080 od 8 do 20. Stanowe biuro turystyczne RIOTUR tel. 2541-7522. Mozesz rozwazyc wynajecie na caly dzien taksowki. W kazdym hotelu concierge pomoze Tobie znalesc zaufanego i angielsko- jezycznego taksowkarza. Gdyby interesowaly Ciebie loty helikopterem nad miastem - prowadzi je HELISIGHT tel. 2511-2141. Telefon konsulatu kanadyjskiego w Rio: 2543-3004. Baw sie dobrze, pozdrowienia, Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victoria Re: Rio de Janeiro IP: *.gv.shawcable.net 06.03.03, 03:28 Czesc, Dziekuje Anrdzej za informacje ktore na pewno mi sie przydadza w Rio. Ja bede tam tylko 4 dni poniewaz pozniej wylatuje do miasta Brasilia wiec zalezy mi aby nie tracic duzo czasu na szukaniu biur i porownywaniu cen. Ciekawa jestem ile kosztuje wynajecie taksowkarza na caly dzien? Ale prawdopodobnie powiedza mi to w hotelu. Tylko slyszalam ze w hotelu czesto wysylaja cie do tych drozszych taksowkarzy poniewaz maja z nimi uklady. Nie wiem czy to prawda. Tak przynajmniej slyszalam wiec dlatego staram sie zebrac jak najwiecej info jak tylko to mozliwe. Jak bedziesz mial chwile czasu to wyslij mi e-mail: vjwalker@martian.bc.ca i prosze powiedz mi jakie tours ty bys zaproponowal. Czy brales tour z biura podrozy? Moze masz doswiaczenia z wynajeciem taksowkarza? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś