voyager747 Re: Hong Kong 06.01.07, 12:48 Czy lepszy na odwiedzenie tego miejsca będzie marzec czy maj? Patrzyłem na tabelki z pogodą i sam nie wiem. Czy potrzebna jest jakaś wiza? Czy będzie co robić przez ok. 7 dni, czy nudy? Proszę napiszcie coś jeśli ktoś był i może się podzielić informacjami. Zastanawiam się nad taką wyprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Hong Kong IP: *.netvigator.com 06.01.07, 15:28 Pozdrowienia z lotniska w Hongkongu :) 7 dni na Hongkong powinno Ci wystarczyc. Miasto jest dosyc meczace i my ucieklismy po dwoch dniach. Jesli sie bedziesz nudzil, zawsze mozesz wpasc do sasiedniego Makao (godzinka promem, bilet ok. 150 HK$). Pamietaj, ze Hongkong jest dosc drogi, szczegolnie noclegi, Makao troche tansze, no i masz mozliwosc podreperowania budzetu w jednym z kasyn :) Wiza nie jest potrzeba ani w Hongkongu ani w Makao. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Hong Kong 06.01.07, 16:24 Dzięki, a co z pogodą? A opłaca się wyskoczyć na np. 2 dni do Singapuru, albo gdzieś w inne okolice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Hong Kong IP: *.aster.pl 10.01.07, 22:16 Co do pogody to nie doradze, niestety. W grudniu bylo calkiem znosnie - komfortowo cieplo. Wyskoczyc pewnie sie oplaca, ale nie wiem czy 2 dni starcza i czy znajdziesz jakis tani bilet lotniczy. Z tego co się orientuje, to tansze linie lataja gl. z Bankgoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK [...] IP: *.toya.net.pl 15.01.07, 18:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Flynatic.com: Hongkong (HKG) <> Singa 22.01.07, 04:23 Ja z HKG do SIN lecialem w jedna strone za US$ 100. Jetstar Asia Odpowiedz Link Zgłoś
snowboarder Re: Hong Kong 10.01.07, 22:28 Rozumiem, ze szukasz inspiracji gdzie spedzic kilka dni w tym regionie? Wlasnie wrocilismy z 9-dniowego wyjazdu: 1 dzien w Hong Kongu, 4 dni w Siem Reap, Cambodia - Angkor Temples, powrot przez Saigon (Vietnam Air - jedyne polaczenie, jakie udalo mi sie znalezc) - 4 dni (sylwester) w Hong Kongu. Jednym slowem - rewelacja! Hong Kong to najpiekniejsze moim zdaniem miasto na swiecie, koniecznie spij po stronie Kowloon z widokiem na zatoke, najpiekniejsza panorama miejska na ziemi. Miasto w sumie dosc male, na 5 dni akurat. Super jedzenie, w ogole ekstra. Ale jesli nie byles, to koniecznie pojedz do Angkor - najwspanialszy pomnik kultury ludzkiej. Rewelacja! Pojedz, poki nie jest za pozno, bo masy turystow zniszcza to niezwykle miejsce bardzo niedlugo... Moje pierwsze zdjecia stamtad: www.wildlifeland.com/Angkor/ Acha, Wietnam omin, okropny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Hong Kong 10.01.07, 22:46 Wielkie dzięki, właśnie HK planuję zobaczyć już od dawna, ale nie wiem kiedy jechać.Tabelki z pogodą wyglądają nieciekawie, albo ciepło i pada, albo nie pada i zimno. Wietnam nigdy jakoś mnie nie pociągał. Właśnie zastanawiam się czy nie zanudzę się przez kilka dni tylko w HK. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
tynk Re: Hong Kong 12.01.07, 22:00 Mam pytanko: ile dni potrzeba na zwiedzenie Cambodia - Angkor Temples i jak podlecieć z HK tam i z powrotem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oceania Re: Hong Kong IP: *.klaudyny.waw.pl 12.01.07, 23:04 przepraszam za impertynencję, ale jak można się zanudzić w dziesięcio milionowej aglomeracji miejskiej? w jednym z najprężniejszych miast świata? ja rozumiem, że w nowym jorku też jest nudnawo? przecież takie wielkie i nic szczególnego... pomijam disneyland w którym i dwa dni nie wystarczą ;) nie chcę, żeby to zabrzmiało jako zarzut, ale mawiają, że "inteligentni się nie nudzą"... a jeśli chcesz propozycji, to chociażby weź w rękę aparat fotograficzny i spróbuj przywieźć jak najlepsze momenty. ludzie/architektura/tłumy/atmosfera. wyzwanie? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Hong Kong 12.01.07, 23:49 Moja propozycja jest taka: zanim napracujesz się ze swoimi mądrościami, to na początek spróbuj się dowiedzieć czegoś o kimś komu odpisujesz. Ja tak robię czasami i wiem co napisać(można uniknąć ośmieszenia się). Można to zrobić na kilka sposobów: znaleźć posty danej osoby na forum, zdjęcia albo np. kliknąć w podpis( zdjęcia z fotosika). Wtedy można zobaczyć np. dokąd ktoś jeździ i co go interesuje. Odpowiadam: w Nowym Jorku się nie nudziłem, ale byłem tam przez 7 dni i wcześniej miałem przeczytane 3 przewodniki i dokładnie wiedziałem co chcę zobaczyć. Nie wykluczam ponownych wyjazdów do NYC, podobało mi się tam. O Hong Kongu mam tylko jedną książkę, z której wynika że jest tam mniej miejsc do zobaczenia niż np. w Nowym Jorku. W Disneylandzie nigdy nie byłem i się nie wybieram. Jeśli nie masz nic ciekawego do napisania o Hong Kongu, to proszę nie trać czasu i wypisuj tu swoich "złotych" myśli. Trochę szorstko, ale niestety nie lubię takiego pouczającego tonu. Nigdzie nie jeżdżę w ciemno, zawsze kupuję przewodniki i zwiedzam ciekawe wg. mnie miejsca. Tutaj pytałem głównie o pogodę tych, którzy tam byli. Dziękuję za Twoje wyzwanie i szybką analizę mojej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oceania Re: Hong Kong IP: *.klaudyny.waw.pl 13.01.07, 23:09 faktycznie, nie zadałam sobie trudu, żeby dowiedzieć się czegoś o tobie. kliknęłam w link i muszę przyznać, że dużo podróżujesz. (zdjęcia pominę, to kolejny bardzo subiektywny temat) tym bardziej - jak można napisać, że nie wiesz, czy się nie zanudzisz w hong kongu? zawsze jest coś ciekawego do sfotografowania, zobaczenia, podpatrzenia, nawet siedzieć sobie na ławce i obserwować ludzi. chyba, że już tyle się napodróżowałeś, że nudzi cię nawet hong kong. ja w nowym jorku byłam przez 3 miesiące i również się nie nudziłam. pomijam przeczytanie przewodników, to raczej norma, ale samo 'wejście' w rytm miasta jest pasjonujące. myślę, że w hong kongu będziesz się czuł podobnie. nie trzeba mieć listy zabytków lub 'ciekawostek' żeby było ciekawie. oczywiście pomnóż to wszystko przeze mnie, bo piszę z mojego punktu widzenia. właśnie dlatego dla jednych coś jest ciekawe, a dla innych nudne. mój post był napisany z przymrużeniem oka, stąd wzmianka miedzy innymi o disneylandzie. i chyba, skoro cię nie znam, to nie mogę określić w żaden sposób poziomu twojej inteligencji, nawet się nie starałam, po prostu tak się mówi - nie bierz wszystkiego tak osobiście, szczególnie na internetowych forach ;) jeśli chodzi o pogodę to lepiej marzec. chłodniej i nie leje tak. www.discoverhongkong.com/eng/mustknow/information/mk_info_weat.jhtml i ja nie mam pouczającego tonu, tylko lekko się uśmiecham przy tym wszystkim. i nie trzeba żadnych wiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oceania Re: Hong Kong IP: *.klaudyny.waw.pl 13.01.07, 23:23 i jeszcze znalezione na stronie hongkong.fateback.com/HongKong-PoradyPraktyczne.html zgadzam się w całej rozciągłości * KONIECZNIE! Spacer po przybrzeznej promenadzie w Tsim Sha Tsui . Wyspa Hong Kong ogladana z tej promenady po zmierzchu to niewatpliwie jeden z najbardziej spektakularnych i najpiekniejszych widokow na naszej planecie! * KONIECZNIE! Wjazd na Szczyt Wiktorii, czyli Victoria Peak lub jak sie tutaj go okresla - The Peak na wyspie Hong Kong. Roztacza sie stamtad niesamowity widok - to trzeba zobaczyc! UWAGA NA POGODE - pochmurna pogoda wszysto psuje! Proponuje wjazd autobusem, a zjazd albo specjalnym, jadacym pod katem 45 stopni tramwajem lub na piechote! Mozna to "zaliczyc" nawet w godzine. * KONIECZNIE! Przeprawa promem Star Ferry przez Victoria Harbour. Star Ferry to jeden z symboli Hong kongu, a sam rejs to chwila relaksu i mozliwosc ogladania jednoczesnie Kowloon, wyspy Hong Kong i roznego rodzaju plywajacych lodek. * KONIECZNIE! Spacer po dzielnicy Mong Kok wieczorem, szczegolnie polecam ulice Sai Yeung Street i jej okolice w weekend - niesamowite tlumy ludzi. Tuz obok jest Ladies Market ze straganami pelnymi roznosci. Podobne tlumy sa w weekend w Causeway Bay. * KONIECZNIE!!! Przejazdzka sampanem po wiosce rybackej w zatoce w Aberdeen. Sampan to nazwa popularnych wsrod rybakow chinskich lodzi. Obecnie sampany uzywane sa glownie w celu wozenia turystow po wodzie... i naprawde warto dac sie powozic takim sampanem w Aberdeen, gwarantowane mnostwo wrazen. Wioska rybacka w Aberdeen byla kiedys jakby ogromnym miastem na wodzie i mimo tego, ze zapewne utracila wiele z tego, czym byla w przeszlosci, to wciaz jest miejscem na bardzo atrakcyjna wycieczke. Jest tam mnostwo zacumowanych kutrow, statkow i rozmaitych lodzi rybackich... Podczas przejazdzki plywamy miedzy tymi lodziami, obserwujemy zycie codzienne rybakow... Zazwyczaj tez sampan okraza najwieksza na swiecie plywajaca restauracje JUMBO, ktora wlasnie jest zacumowana w Aberdeen... Cala przejazdzka jest naprawde swietna przygoda, ogladane widoki sa naprawde niesamowite.. Uwaga, niechcaco mozna zrobic zbyt duzo zdjec.... * Przejazdzka najdluzszym na swiecie zespolem schodow ruchomych od poczatku w Central, az do konca w Mid-Levels. Po wjechaniu na szczyt warto pospacerowac po Mid-Levels - jest to bardzo ciekawa dzielnica, jest tam mnostwo luksusowych wiezowcow z mieszkaniami wyposazonymi w tzw. harbour view, czyli w niesamowity widok z okien. Mieszkania sa tam strasznie drogie, mieszkaja tam glownie dobrze sytuowani ludzie, bardzo wielu obcokrajowcow. * Bedac w Central, warto pospacerowac po SoHo, czyli po ulicach na South of Hollywood Road - Staunton Road, Eligin Road... Jest to dosc rozrywkowe miejsce, pelno drogich restauracji rodem z roznych zakatkow swiata. Jedak jest tam dosyc spokojnie.. Jezeli jednak chcemy zobaczyc najpopularniejsze miejsce rozrywki w Hong Kogu, to warto wybrac sie do pobliskiego Lan Kwai Fong, zaczynajacego sie na D'Aguilar Street, odchodzaej od Queen's Road Central. Ogolnie mowiac Lan Kwai Fong to dwie ulice - Lan Kwai Fong i D'Aguilar Street. Jest tam mnostwo pubow, restauracji, dyskotek... Zazwyczaj nie jest tam gwarno, jednak w piatek lub sobote poznym wieczorem miejsce to zmienia sie nie do poznania... Mnostwo ludzi na ulicy, muzyka, gwar, dosyc specyficzna atmosfera... Niektorzy uwielbiaja Lan Kwai Fong a niektorzy go nie cierpia... Uwaga - nie jest tam tanio... Jezeli ciagle nam malo rozrywki to warto pojechac do Wan Chai, na Lockhart Road, Jaffe Road czy Luard Road, w okolicach wyjscia A1 z metra, tam to sie dopiero dzieja rzeczy... Jest tam pelno pubow, barow, dyskotek... hmmm... klubow nocnych, barow topless... W pubach jest tam mnostwo starszych bialych facetow podrywajacych i oblapiajacych mlode Filipinki... Chociaz nie jest to regula, gdyz jest tam rowniez pelno imprezujacych mlodych ludzi... * Drapacze Hong Kongu - Central Plaza w Wan Chai, Bank of China Tower i The Center w Central. Polecam stanac blisko ich i popatrzec w gore - ciekawy widok. * Zakupy w centrach handlowych, przeceny jakie mozna tam spotkac sprawiaja ze czlowiek wpada w dziwny, znany jedynie w Hong Kongu, stan goraczki zakupowej. Wlasciwie wszystkie centra handlowe sa podobne, czesto sa w nich te same sklepy. Dla najbardziej wymagajacych (i zasobnych ;)) polecam najwieksze centrum handlowe Hong Kongu - Ocean Centre w Tsim Sha Tsui - pelne ekskluzywnych sklepikow, lecz rowniez sklepow dla przecietnie zamoznej klienteli. Dla wszystkich polecam 10-cio pietrowe SOGO, znakomity japonski dom handlowy. Warte polecenia sa rowniez Times Square w CausewayBay, Pacific Place w Admiralty, New World Centre w Tsim Sha Tsui, ShaTin Shopping Centre, Festival Walk w Kowloon Tong, centrum handlowe w Tai Koo... Wlasciwie to mozna wymieniac centra handlowe bez konca, praktycznie tuz obok kazdej stacji MTR lub KCR jest jakies Shopping Centre. Czasem naprawde warto troche pochodzic po sklepach ;) * Wycieczka promem na ktoras z wysp. Moja ulubina wyspa jest Cheng Chau, jedyna w swoim rodzaju atmosfera i klimat. Zupelnie inny Hong Kong - goraco polecam! Wycieczka zajmie co najmniej pol dnia. * Spacer po Hollywood Road i okolicznych uliczkach w Central (np. Ladder Street, Lok Ku Road, Bridges Street). Warto odwiedzic Man Mo Temple - najstarsza swiatynie w Hong Kongu, tuz obok przy Bridges Street jest stary budynek YMCA, a przy zbiegu Caine Lane i Po Hing Fong stoi ladny budynek HK Museum of Medical Sciences. * Spacer po nabrzezu przy Causeway Bay Typhoon Shelter - zatoce, w ktorej cumuja jachty i roznego rodzaju lodzie i lodki. Niesamowity kontrast - jest to praktycznie centrum Hong Kongu, a tam sa takie lodzie, ze normalnie czlowiek sie dziwi. Jest tam np. pomost, do ktorego zacumowane sa lodzie, a w tych lodziach normalnie mieszkaja ludzie! I wcale nie trzeba jechac do Aberdeen (nuda!), zeby zobaczyc tzw wioske rybacka na lodziach, to wszystko jest w Causeway Bay! No i mozna tam zrobic naprawde niesamowite zdjecia! Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Hong Kong 14.01.07, 11:09 Dzięki, teraz jest ok. Okazało się,że moja" druga połowa" dostała urlop w lutym i w związku z tym w Hong Kongu będziemy tylko przejazdem, bo ostatecznie jedziemy na Bali. Dzięki za rady, na 100% kiedyś się tam wybiorę na dłuższy pobyt, ale może właśnie na jesieni, we wrześniu. W mojej książce piszą,że to najlepsza pora na odwiedzenie HK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vives Re: Hong Kong IP: *.man.poznan.pl 16.01.07, 08:26 voyager747 - po powrocie odezwij sie na walasto@poczta.onet.pl i napisz jak było w Hongkongu i na Bali - ja lece w taka sama podróz w marcu. Wylatuje 21 marca o 13.55 z Frankfurtu Odpowiedz Link Zgłoś
plascyzna Re: Hong Kong 16.01.07, 09:13 Oceanio, serdecznie dziekuje za wspanialy opis atrakcji. w HGK laduje 23/01 i zamierzam spedzic tam 4-5 dni, (mimo, ze tylko ukradkiem wspominasz o disneylandzie, chce tam pojsc na 1 dzien), a nastepnie ruszyc na 4 tygodnie do Indonezji, a Nowy Rok powitac w Singapurze. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Hong Kong 22.01.07, 04:21 Ja dodam, ze koniecznie trzeba pojechac do Makao, ot chocby po to, zeby przezyc szok naglego przeniesienia sie do Portugalii :) Ja udalem sie jeszcze zorganizowana wycieczka na wyspe Lantau. No i na wycieczke po Nowych Terytoriach. Polecam tez plaze na poludniu wyspy... w sumie niedaleko od centrum, a zupelnie inny swiat. Jesli masz czas, to jednodniowa wycieczka do Shenzhen tez ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
snowboarder Hong Kong i Angkor 12.01.07, 23:45 Na Angkor przeznacz 4-5 dni. No mojej stronie jest dokladny opis swiatyn i kiedy do nich sie udac pod katem fotografii. Plus sporo praktycznych rad. www.wildlifeland.com/Angkor/tips.html Polaczenie HK - Siem Reap: Udalo mi sie znalezc dwie linie lotnicze, ktore tak lataja - Bangkok Air, ma biuro w Hong Kongu, ale nie chcieli mi wystawic biletu na karte - chcieli gotowke(!) i za kazdym razem dawali inna cene. Vietnam Air - bilet kupilem w San Francisco bez problemu, jest przesiadka w Saigonie, ale bez zadnych problemow zlapiesz dobre polaczenie - sprawdz rozklad ich lotow. Dobre linie, jeden z pilotow byl Amerykaninem (!) i maja nowe samoloty :-) Tylko nie wychodz w Saigonie z lotniska - koszmarne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Hong Kong IP: *.aster.pl 17.01.07, 21:52 Zwiedzanie Angkor Wat to trzy dni to minimum. Z Hongkongu lata, dwa razy w tygodniu o ile sie nie myle, SiemReap Airlines (to taka tansza firma corka BangkokAirways), ale ja mialam problem z kupieniem u nich biletów z Polski. Na pewno trzeba rezerwowac ze sporym wyprzedzeniem i najlepiej dzwonic do nich (na maila mi nie odpisali). Lata tez DragonAir (chyba do Phnom Pehn, nie do samego Siem Reap), ale bilety sa bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Hong Kong 22.01.07, 04:22 > Jednym slowem - rewelacja! Hong Kong to najpiekniejsze > moim zdaniem miasto na swiecie, Wreszcie ktos sie ze mna zgadza! Odpowiedz Link Zgłoś
tempak1 Re: Hong Kong 13.01.07, 23:21 ja byłem w HK tylko dwa dni ale i tak zostały wspaniałe wspomnienia. Mega miasto, na początek przytłacza ogromem (potem to nic w porównaniu z Tokio:)). Jedzenie OK i dość tanie, życie toczy się do bardzo późnych godzin nocnych. Targowiska czynne są nawet do 2 w nocy. Miejscowi bedzo uprzejmi, kiedy na chwilę przystaniesz i zajrzysz w mapę albo przewodnik z miejsca znajdzie się ktoś kto spyta się czy Ci nie pomóc. NIesamowita jest technologia budowania mega wierzowców i podwieszanie dźwigów na elementy już wybudowane. Wszak nie ma nigdzie na świecie 200 metrowego dźwigu:), pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
9studios Re: Hong Kong 25.01.07, 02:50 Jesli zamierzasz zatrzymac sie w Hong Kongu na kilka dni lub na dluzej i szukasz przytulnego i niezbyt drogiego lokum, polecam No 9 Studio Serviced Apartments mojej dobrej znajomej, Dorothy. Lokacja idealna do wypadow na zakupy (Shop till you drop) i wysmienitych lokalnych i miedzynarodowych restauracji. 50 krokow od Times Square w Causeway Bay. Wiecej informacji na www.9studios.net Koszt juz od 50 EUR za noc. Pozdrawiam, Mark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Hong Kong IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:55 Już wiele napisano o ciekawych miejscach w HK. Ja dodałabym jeszcze jedno miejsce warte odwiedzenia - chyba największy posąg Buddy na pobliskiej wyspie Landau. Zwykle tonie w mgłach ale to też tworzy nastrój. Dla mnie HK - to jedno z bardziej urokliwych miast świata....Zgadzam się z przedmówcami, że widok z góry Victorii na rozświetlone miasto nocą - zapiera dech. Co do najnowocześniejszych technologii budowlanych - ciekawostka. Nawet w wielkich nowo budowanych budynkach rusztowania są z ...bambusa. Pozdrawiam zakochanych w HK i w piętrowych trolejbusach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Hong Kong IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:57 Ta wyspa to oczywiście Lantau Odpowiedz Link Zgłoś
snowboarder wiecej zdjec 30.01.07, 21:56 pare fotek z kilkudniowego pobytu na przelomie roku: www.wildlifeland.com/Angkor/HongKong/ Wyjazd na Lantau jest OK, nowa gondola to najdluzsza kolejka gorska na swiecie, ale miejsce jest super-turystyczne, posag Buddy nie ma zadnej historycznej wartosci tylko jest wielki... Najciekawszy moim zdaniem jest klasztor, ktory mozna na miejscu zwiedzic. Widzielismy tam pokaz walk z Shaolin i mnichow modlacych sie w srodku... Dla tego klasztoru warto tam pojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
plascyzna Re: wiecej zdjec 04.02.07, 15:14 w HGK spedzilam 5 dni i wciaz pozostal niedosyt, to wspaniale miasto, do ktorego z pewnoscia chce sie wracac! Odpowiedz Link Zgłoś