Dodaj do ulubionych

Nabeul ( Tunezja )

25.06.03, 20:08
Czy ktoś wie, czy w Nabeul jest kościół katolicki i ewentualnie gdzie ? A
poza tym, gdzie tam można kupić piwo po ludzkich cenach (tzn poza
knajpami) ? I lle kosztuje parasol na plaży ? Za informacje z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: gabi Re: Nabeul ( Tunezja ) IP: *.au.poznan.pl 26.06.03, 10:50
      hej bylam w nebul w zeszlym roku... miejscowosc srednio ciekawa
      kosciola katolickiego na pewno nie ma z tego co slyszalam to
      chyba jest jeden w tunisie ale tego nie moge gwarantowac... ja
      bylam w hotelu Kheops 4* wiec jezeli by cie cos o tym hotelu
      interseowalo to napisz wiem rowniez co niec o hotelo les
      pyramids.. plaza jest ladna piaszczysta..ogolnie malo turystow
      bo to nie jest miejscowosc wypoczynkowa tylko zwykle miasto...
      jezeli chodzi o piwo to kosztuje okolo 1 dinara czyli okolo 3
      zl jest bardzo duzo sklepow i generalnie maja w tej samej
      cenie..jest jeden super market do ktorego jest trudno trafic i
      spotkasz tam samych miejscowych ..jak mi powiesz w jakim hotelu
      bedziesz to ci wytlumacze jak dojsc... ogolnie tunezja jest
      boska...polecam wypad na sahare naprawde warto.... do kartaginy
      czy tunisu mozna bez problemu samemu dojechac nawet taksowka...
      bedzie cie to mniej wiecej tyle samo kosztowalo co autobus...
      aha i pamietaj zeby przed kazym piatkiem zrobic zakupy piwne bo
      w piatki nie mozna w tunezji sprzedawac alkoholu i wszystkie
      sklepy z piwem sa zamkniete... jezeli chcesz cos wiecej
      wiedziec sluze pomoca...tamerza@wp.pl
      Monika
      • indris Podziękowanie 26.06.03, 13:06
        Dziękuję za wiadomości. Będę właśnie w Les Pyramides i będę wdzięczny za
        wskazanie drogi do supermarketu i ogólne wiadomości jak jest usytuowany hotel
        względem miasta. W samym Nabeul zreszta też byłem, ale dawno i w przelocie,
        więc nic prawie nie pamiętam oprócz pięknej palmy w wazonie na placu. Ciekawe
        jest to, co piszesz o piątkach, bo w zeszłym roku w sierpniu byłem w Sousse i
        nic takiego tam nie było. Tamtejszy Monoprix na głównym placu miejskim działał
        niczym polski supermarket przez 7 dni w tygodniu i piwo serwował bez żadnych
        ograniczeń co do dni - sam kupowałem. Może to lokalna specyfika mniejszych
        miejscowości ? Kiedyś - jeszcze dawniej - w Monastirze i właśnie w piątek
        zaczepiło mnie 2 młodych Arabów i grzecznie poprosiło o kupienie butelki wina w
        pobliskim sklepie, bo "my nie mamy prawa dzisiaj", jak wyjaśnili. Jak więc z
        tego i z Twoich wiadomości widać, ten piękny kraj jest nieźle zróżnicowany.
        • Gość: GH Nabeul IP: 213.25.43.* 26.06.03, 13:38
          Cześć
          Byliśmy w Piramides 3 lata temu. Hotel b.skromny na 2*. Położony przy plaży.
          Część pokoi ma okna na ulicę prowadzącą od ronda z wazonem do morza.
          Najbardziej pamiętamy odgłosy wyścigów motorynek po ww arterii. Walcz o inne
          pokoje. Dla nas miasteczko było urocze i nad wyraz bezpieczne, spacery nocami
          po peryferiach bez obaw. Sklepów sporo, m.in. przy wspomnianej ulicy idąc od
          hotelu do ronda po prawej stronie.
          Powodzenia
        • Gość: gabi Re: Podziękowanie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.03, 11:04
          hej...jezeli chodzi o alkohol to w nebulu nie bylo mowy o nim w
          piatek...poprostu wszystkie sklepy z alkoholem zamkniete ale wiesz dlaczego
          moze tak byc ze ty byles w innej czesci i spokojnie mogles kupic a w nebulu nie
          mozna...poprostu nebul nie jest typowa miejscowoscia wypoczynkowa tylko
          normalnym miastem wiec nie sa tak bardzo nastawieni na turystyke... i dlatego
          moze nie obchodzi ich to ze ty chcesz sobie wypic piwo w piatek....pozdrawiam
          milych wakacji
      • Gość: Jorn Re: Nabeul ( Tunezja ) IP: 217.11.141.* 26.06.03, 16:23
        Gość portalu: gabi napisał(a):

> hej bylam w nebul w zeszlym roku... miejscowosc srednio ciekawa
        > kosciola katolickiego na pewno nie ma z tego co slyszalam to
        > chyba jest jeden w tunisie ale tego nie moge gwarantowac

W Tunisie, to jest nawet katedra.
      • Gość: elazie Re: Nabeul ( Tunezja ) IP: *.acn.waw.pl 29.06.03, 22:11
        Napisz mi coś o Les Pyramides. Wybieram się tam. Dzięki
        • Gość: gabi Re: Nabeul ( Tunezja ) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.03, 10:58
          czesc ja nie bylam w les pyramidas tylko w kheopsie...wlasciciel tych hoteli
          jest ten sam wiec sa one bardzo podobne roznia sie tylko stasndartem... ale
          mialam znajomych ktorzy byli w pyramidach i czest tam u nich
          przesiadywalam...rzeczywiscie hotelik sredniej jakosci...ale z tego co
          slyszalam 3* w tunezji to sa na ogol kiepskie..zalezy jak sie trafi... do plazy
          bardzo bliziutko...praktycznie wystarczy wyjsc z hotelu... plaza dosc
          ladna..ale woda nie zbyt czysta na pewno nie taka jak w turcji czy na przyklad
          w okolicach tunisu...ale jest dobrze bo na plazy nie ma tloku... jedzeni z tego
          co wiem to bylo dosc dobre... basen tez niczego sobie ale w razie duzej liczby
          osob w basenie mozna korzystac z basenu w kheopsie to jest hotel 4* wiec
          warunki znacznie lepsze... w pokojach jest klima ale za doplata nie jestem w
          stanie powiedziec ile oni tam placili... pokije przecietne urzadzone mniej
          wiecej tak samo jak w katalogu... (patrz katalog TRIADY)... polecam wycieczke
          na sahare naprawde warto..jest super... a co jeszcze o samym hotelu....jest
          dosc rozlegly powierzchniowo...sklada sie z glownego budynku i troche
          bungalowcow, jest kilka restauracji na terenie hotelu raz w tygodniu jest maly
          targ na ktorym mozna kupic wiele rzeczy ale ni epolecam bo jet o wiele drozej
          niz na miescie... jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pisz na tamerza@wp.pl bo
          nei wiem kiedy bede na forum bo za tydzien jade na krete a maila to zawsze moge
          odebrac...sluze pomoca... trzymajcie sie...milych wakacji ..tunezja jest
          cudowna..buzka pa
    • Gość: Paula Re: Nabeul ( Tunezja ) IP: *.kielce.com.pl 01.07.03, 12:47
      Bylam w zeszlym roku w Nabeulu w hotelu Imene.
      Miasteczko jest bardzo ladne, wiele interesujacych miejsc do zwiedzenia.
      Ladna plaza, parasole na plazy kosztuja ok. 1 dinar. Kosciola nie widzialam.
      Sklepow jest kilka ale nie spodziewaj sie supermarketow poniewaz takich tam nie
      ma. Napewno bedziesz zadowolona z pobytu.
      • anx Re: Nabeul ( Tunezja ) 09.07.03, 13:46
        My w tym roku jedziemy do Les Pyramides.
        Zaniepokoiło mnie stwierdzenie, że woda jest niezbyt czysta....Możecie
        sprecyzować?
      • traxx Re: Nabeul ( Tunezja ) 09.07.03, 16:00
        heh, tez bylem w Imene w zeszlym roku, na początku lipca.
        mi tam supermarket potrzbny do szczescia nie byl, ale polecam piatkowy bazar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka