Dodaj do ulubionych

Strony www z muzyką grecką

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 12:00
Witam
Mam prośbę w tym roku byłem na Rodos i nagrałem 2 godziny filmu.
Zamierzam to ładnie zmontować i szukam ciekawej muzyki greckiej
Pomoóżcie proszę podajcie jakieś strony.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Strony www z muzyką grecką 11.11.03, 16:41
      Jeśli jesteś z W-wy, to mam na dysku już chyba z 5 GB greckiej muzyki, niczego
      innego nie słucham od ponad 2 lat :)
      Bardzo polecam też greckie radio, wg mnie najlepsze w sieci, bo wyłacznie z
      muzyką, bez wiadomości i reklam. Muzyka od bardzo tradycyjnej do współczesnego
      rocka, pop i dance. Jest również play lista więc jak coś mi się szczególnie
      spodoba, to od razu można zapuścić na kazaa ;)
      www.ellinikos.com

poza tym jeszcze trochę linków, nie koniecznie z muzyką do ściągnięcia ale
      zawsze warto zobaczyć :)
      www.greekchicago.com
      www.greekmusic.com
      www.music.gr
      www.angelfire.com/il/ARTE/midimeda.html
      www.angelfire.com/ca2/zorba/page3.html
      www.enthymia.co.uk/
      www.greektownimports.com/acatalog/Online_Catalog_Greek_Music_1.html
      www.greekcity.com/
      www.greekboston.com/
      www.starfm.gr/
      www.the-greek.net/home.html
      www.trehantiri.com/
      www.radioakropolis.com/
      www.allmusic.com/cg/amg.dll
      No, to na razie tyle, jakby co, to zapraszam na prv .
      pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: ewik tez slucham greckiej... IP: *.the.forthnet.gr 11.11.03, 23:30
        hej!
        uwielbiam grecka muzyke, podobnie jak Ty. mieszkam w Grecji od 4 lat, ale nie
        znalam tylu fajnych stronek... pozwolilam sobie spisac.
        ciekawi mnie oraz mojego meza(Greka) ktory wokalista(wokalistka) najbardziej
        przypadl Ci do gustu? wolisz traducyjna, 'buzukia' , czy grecki pop?a moze
        rock? by the way... ja 'kocham' Waladisa:-)
        jeszcze jedno pytanko... jesli wolno;-)gdzie zalapas bakcyla?
        pozdro z Salonik!
        Ewik.
        • Gość: jk Re: tez slucham greckiej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 10:27
          Hej Ewik,
          plisssssssss o pomoc!! oszałałam na punkcie greckiego popu!! ratuj,gdzie mozna
          zdobyc muze???
          ja bakcyla złapałam na Krecie,mieszkałam tam 6 m-cy ...ach........ :)
          pozdrawiam
          JK
          • corrina_f1 Re: tez slucham greckiej... 12.11.03, 11:40
            N kazaa jest tego tyle, że ja ściągam od roku i końca nie widać :D
            Należy tylko zapodać odpowiednie hasło ;)
            A wykonawców znajdziesz na wyżej podanych przeze mnie linkach.
            Ja osobiście uwielbiam grecki pop i prawdę mówiąc w ogóle nie robi mi różnicy,
            że śpiewają w języku, z którego znam 5 słów. Przestalam zauważać.
            Najśmieszniejsze jest to, że zdecydowaną większość kawałków mogę śpiewać nawet
            bez podkładu, ale jakie to głupie uczucie znać cały tekst i nie mieć pojęcia,
            o czym jest..
            Prawdę mówiąc właśnie z tego powodu myślę o nauce coraz poważniej, dla własnej
            czystej przyjemności..
            pozdrawiam
            Kasia
          • ewitak do JK... 12.11.03, 22:22
            droga JK1
            Corrina odpowiedziala tak wyczerpujaco na Twoje pytanie, ze ja juz nic dodac
            nie moge:-(
            pozdrawiam!
            Ewik.
            • corrina_f1 Re: do JK... 13.11.03, 09:36
              ewitak napisała:

> droga JK1
              > Corrina odpowiedziala tak wyczerpujaco na Twoje pytanie, ze ja juz nic dodac
              > nie moge:-(
              > pozdrawiam!
              > Ewik.

No wiesz... hi hi ;)
              Ewa, odpisałam Ci na maila.
              pozdrawiam
              Kasia
        • corrina_f1 Re: tez slucham greckiej... 12.11.03, 12:02
          Witaj Ewik :)
          Oj, ze mnie to prawdziwa maniaczka greckiej muzyki, wszyscy dookoła , włącznie
          z rodziną i chłopakiem, każą mi się pukać w głowę, a ja poważnie nie słucham
          już niczego innego :)))
          Zakręciło mnie ponad rok temu na Krecie, ale to już był 2 raz, za pierwszym
          greka muzyka wydawała mi się żenująca (hihi - to było 4 lata temu) i wszystko
          na jedno kopyto. Dla mnie wtedy każdy kawałek był taki sam. Dopiero w zeszłym
          roku odkryłam, ile gatunków istnieje w greckiej muzyce i jak różnorodna jest.
          Jak znalazłam stronę z tym greckim radiem (www.ellinikos.com),to byłam już w 7
          niebie. Katuję codziennie w pracy koleżanki, ktore sa już bliskie zabicia
          mnie :)
          Ja bardzo lubię grecki pop, czyli fachowo nazywa się to chyba modern laika albo
          po prostu laika. Z wykonawców uwielbiam Giannisa Plutarhosa (nikt nie ma
          takiego głosu!!), Antonisa Remosa (oj, przestanę odmieniać, bo brzmi
          beznadziejnie), Despina Vandi, Giannis Vardis, Keiti Garbi, Peggy Zina, Elli
          Kokkinou, oczywiście Antique, choć coraz mniej greccy się robią..
          Generalnie wszystko to, co aktualnie jest na topie:)
          Pojawiła się teraz nowa gwiazdka pod tytułem Despina Olympiou, bardzo ładny ma
          głosik i cudnie śpiewa - myślę, że będą z niej ludzie :)
          Ze starszych wykonawców lubię niektóre piosenki Dalarasa (szczególnie w
          kawałkach Bregovica oraz duet ze Stingiem !! I .. Grzegorzem Turnauem :) i
          Kazantzidisa. Na Krecie bardzo spodobało mi się też hasapiko, bo przez 2
          tygodnie z uporem maniaka uczyłam się pod okiem wiekowego Greka tego tańca.
          Ależ mi się marzy znów tak potańczyć...

Wiem, że to nie jest miejsce do dyskutowania o greckiej muzyce, ale jeśli ktoś
          miałby ochotę, to bardzo chętnie na privie. Przyda się każdy nowy namiar na
          jakiegoś fajnego wykonawcę :)Mogłabym długo jescze pisać..

pozdrawiam z lodowatej Warszawy
          Kasia
          • ewitak do Kasi... 12.11.03, 22:13
            Kasiu!
            Plutarchos ma ciekawy glos, to prawda.ja jednak obstaje za Waladisem;-)aaach!
            co do nauki greckiego...to piekny jezyk, ale i trudny.jesli chcesz moge
            polecic Ci kilka dobrych pozycji do nauki nowogreckiego.
            pozdro!
            Ewa
            ps. chetnie postukam z Toba.moj adres: ewitak@gazeta.pl .
          • ewitak acha!ewik to ja:-) 12.11.03, 22:16
        • Gość: magda Re: tez slucham greckiej... IP: 80.241.130.* 13.11.03, 13:47
          czy moglabys podac mi swoj adres mailowy, jesli mozesz oczywiscie bo chcialam
          zapytac o kilka rzeczy, bo sama niedlugo wychodze za maz za greka i przenosze
          sie tam
          • Gość: Bebiak Re: tez slucham greckiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 23:59
            A ja od lat uwielbiam Haris Alexiou - to dla mnie genialna grecka Artystka
            przez wielkie "A" i według mnie nikt długo jeszcze jej nie dogoni. Dwa razy Jej
            recital mi uciekł w Helladzie a raz - o zgrozo! - w Polsce, we Wrocławiu: była
            kilka lat temu na PPA. Jej niesamowicie ciepły głos, klimat utworów no i
            teksty... Nie jest obca memu sercu również Eleftheria Arvanitaki: ta z kolei
            ma głos niewiarygodnie zimny, ale bosko głęboki. A z lżejszych? Chyba jednak
            Dimitris Mitropanos, Paschalis Tersis i wszystkie kompozycje Chadzitakisa
            (genialny kompozytor!) - wprowadzają w cudowny helleński nastrój, choć tak
            zupełnie inny od Haris. Z głosów jeszcze godna uwagi Maria Farandouri. To
            wszystko to tak według mnie oczywiscie. Pozdrawiam Was cieplutko. B.
        • odyseusz Re: tez slucham greckiej... 16.11.03, 06:41
          Bardzo dziekuję za info, dzięki Wam przypomniałem sobie wakacje
    • Gość: GREK Re: Strony www z muzyką grecką IP: *.salonica.access.acn.gr 16.11.03, 00:42
      Pozdrawiam z grecji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka