Dodaj do ulubionych

INDONEZJA LUTY

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 21:58
Witam!
Wybieram sie do indonezji w lutym na miesiac.Prosze o pomoc w przygotowaniu
trasy.Chcialbym zobaczyc jak najwiecej-interesuje mnie wszystko
ludzie,kultura,przyroda ...Kilka dni na jakiejs cichej,spokojnej plazy,jakies
nurkowanie...
Jakiej pogody moge sie spodziewac w lutym,co koniecznie musze zobaczyc,a co
sobie darowac.Moze jakies namiary na tani bilet?
Bardzo dziekuje za wszelka pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: innit Re: INDONEZJA LUTY IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.12.03, 00:45
      czesc

Jesli chodzi o cicha spokojna plaze i mozliwosc nurkowania to polecam wysepke:
      gili air - na polnoc od lombok. Super miejsce- nie bedziesz zalowal - najlepiej
      wybierz sie tam na koniec podruzy - jak juz bedziesz mial naprawde dosyc
      zgielku ulicy i usilujacych ci wszystko sprzedac kolesi. Gili Air to raj na
      ziemi. Super ludzie, niesamowity spokoj, strasznie tanio, fajne miejsca do
      nurkowania. Nurkowalem tam min z rekinami. Wyspa jest malutka -przejdziesz ja
      dookola w godzine, mieszka tam okolo 500 osob, nawet nie ma tam policji.
      Naprawde polecam - hamak, piwko i patrzysz na slonce zachodzace nad wulkanami
      sasiednich wysp. Jedyny problem jest taki ze trzeba uwazac na spadajace z palm
      kokosy.:)Wiecej problemow nie istnieje - gwarantuje!!!
      Jesli chodzi o ludzi to polecam wyspe flores -jest ona bardzo biedna, ale
      ludzie sa naprawde bardzo przyjacielscy, a wielu z nich naprawde nie mialo
      wielu okazji do kontaktow z bialym czlowiekiem. Znaja polske bo mieszka tam
      kilku polskich misjonarzy tak wiec bedziesz dosyc popularny
      Przyroda to wyspy: rinca i komodo - tego sie niezapomni do konca zycia- jeszcze
      teraz mie ciarki przechodza na samo wspomnienie. Wiem ze tam jeszcze kiedys
      pojade
      Bali jest ciekawa jesli chodzi o kulture, ale jak dla mnie to stala sie juz za
      bardzo komercyjna. Tlumy turystow i McDonaldy. Ale warto zobaczyc - tym
      bardziej ze w lutym nie bedzie zbyt wielu turystow. Fajne jest miasto Ubud -
      siedziba roznej masci artystow

Jak masz jakies konkretne pytania to wal smialo
      • Gość: krzys Re: INDONEZJA LUTY IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 18:36
        Dzieki!Jakie sa koszty pobytu zakladajac,ze bede sie sporo przemieszczal?Ile
        $na dzien,tak mniej wiecej?
        • Gość: innit Re: INDONEZJA LUTY IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.12.03, 18:39
          Indonezja jest strasznie tania, przykladowe ceny podam ci w dolarach, ktore sa
          najchetniej przyjmowane w indonezyjskich biurach wymiany walut. Tani bungalow
          (pokoj z lazienka)nad samym morzem w pieknym miejscu (gili air) kosztowal mnie
          okolo 3 dolarow za noc za dwie osoby ze sniadaniem, w pozostalych miejscach
          ceny sa podobne. Zawsze mozesz sie targowac - w lutym jest malo turystow wiec
          byc moze zaplacisz polowe tego. Jedzenie jest rowniez tanie - ryz z wazywami
          okolo 1 dolara, swierza ryba z grila z salata itp - okolo 2 dolarow, piwo okolo
          1,5 dolara ale mozna spotkac tansze. Jesli chodzi o przejazdy to tez nie jest
          zle. Mimo ze ceny sa niby oficjalnie wywieszone w "biurach podrozy" to
          spokojnie mozna utargowac polowe oficjalnej ceny, a mozna i wiele wiecej jak
          sie ma cierpliwosc. Najtansze sa autobusy i promy - kilka, kilkanascie dolarow -
          zalezy od trasy. Mozna tez wynajac lodz - jak zbierze sie kilku turystow
          chcacych gdzies plynac -zabiora cie wszedzie. Ja plynalem przykladowo z wyspy
          flores na wyspe lombok zatrzymujac sie po drodze na wyspach komodo i rinca oraz
          na kilku mniejszych. Trwalo to okolo 3,5 dnia. Jedzenie i woda na pokladzie -
          zaloga gotuje. Spi sie na lodzi- na pokladzie. Caly koszt to okolo 30-40
          dolarow- ale ja bylem w szczycie sezonu. Na bardziej turystycznych wyspach
          mozna wynajac taksowke za okolo 15-20 $ za dzien.
          • Gość: innit Re: INDONEZJA LUTY IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.12.03, 15:16
            10$ na dzien i sie smiejesz
      • Gość: lawl Re: INDONEZJA LUTY IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.01.04, 23:51
        witaj mam co do twojej relacji mnostwo pytan gdyz mam trase ulozona tak ze
        wolne zostaje mi kilka dni i nie wiem co obrac. Java i Bali gotowe, ale co
        dalej? Gdzie można oglądać rafę przez maskę ( nie mam kursu płetwonurka). czy
        da się na Gili Air. Jesli tak to gdzie tam spac. Masz jazkies miejsca godne
        polecenia? Jesli nie Gili Air to Flores. Co tam jest ciekawego i gdzie spac?
        Podobne zapytanka co do noclegu Komodo. Jak tam sie porusac i zwiedzac?
        dzieki za wszelki info
        moj mail lawl@hot.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka