Dodaj do ulubionych

Australia-koszty komunikacji plus wybór odcinka:)

09.08.09, 10:12

Hej!

Mamy do wyboru odcinek Adelaide-Brisbane lub Sydney-Cairns. Ktory lepiej, bo
slyszalam rozne opinie....

Czy jesli jedziemy we dwojke to taniej bedzie wynajac samochod i doliczyc
koszty benzyny czy wykupic bilet greyhound za 365 dolarow.

Na zwiedzanie mamy ok miesiaca, zapewne ladowanie byloby w Adelaide, potem
pociagiem do Alice Springs i powrot do Adelaide i lot do Sydney np albo jesli
taniej wyjdzie to z Alice Springs od razu do Sydney.

W Australii prawdopodobnie bylibysmy od drugiej(lub pierwszej) polowy maja do
polowy czerwca (albo konca maja) a potem w Nowej Zelandii przez 3 tyg. Czy to
dobre terminy na podroze?Genralnie nie musi byc jakos super cieplo,ale oby nie
padalo...

Ile najmniej nalezy przeznaczyc na miejscu na dzien?(nocleg,
wyzywienie,komunikacja,zwiedzanie.Zalozenie jest takie,zeby zwiedzic wszystko
co jest po drodze warte obejrzenia a spac i zywic sie jak najtaniej;))
Obserwuj wątek
    • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 09.08.09, 13:14
      Nikt nam nie pomoze:(? Bo zalezy nam,zeby w sam deszcz nie trafic...
      • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 10.08.09, 09:45
        Może coś Ci się przyda:
        forum.gazeta.pl/forum/w,193,75562093,,Australia_kwiecien_maj.html?v=2
        Pora roku jest chyba taka sobie, bo to zima i na południu raczej
        upału nie będzie, ale może wolisz jak jest chłodniej.
        Nie jechałem żadną z tych tras, ale ja bym chyba wybrał Sydney-
        Cairns.
        Wynajęcie samochodu będzie oczywiście o wiele droższe, ale daje
        swobodę i jest na pewno najprzyjemniejszym sposobem podróżowania.
        O kosztach mogę mówić tylko z właśnego doświadczenia. Hotel w
        Sydney, blisko centrum, to 100 AUD. Kemping ok. 30 USD za miejsce na
        Campervan. Obiad w knajpie 15-30 AUD, samochód kompaktowy z pełnym
        ubezpieczeniem 70-100 AUD/dzień, mniejsze auto taniej. Szczególy
        znajdziesz w internecie. Benzyna rok temu była chyba po ok. 2
        AUD/1l. W głębi droższa, na wybrzeżu tańsza. Ale jak będziesz żywić
        się we własnym zakresie, spać w hostelach/kempingach i zrezygnujesz
        z samochodu (największy koszt) to będzie znacznie taniej. Oczywiście
        drożej niż w Polsce, ale taniej niż np. w Europie Zachodniej.
    • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 10.08.09, 11:55
      Dzieki za link- watek bardzo ciekawy.

To ja juz zglupialam:P Jedni mowia,ze samochodem bedzie mniej wiecej
      podobnie, skoro jedziemy we 2, tylko wygodniej Ty ze duuzo
      drozej.Mam nadzieje,ze pierwsza wersja prawdziwsza;)

W takim razie prosze o opinie jeszcze tych ktorzy te odcinki
      pokonali:)

Ja to sie obawiam,ze wyjdzie duuuuzo drozej niz w Europie Zachodniej
      niestety..

"samochód kompaktowy z pełnym ubezpieczeniem 70-100 AUD/dzień"- to
      te ceny na stronach z samochodami do wypozyczania nie maja
      wliczonego ubezpieczenia?Bo ja widzialam ceny w okolicach 20 dolarow
      dzien maly samochod a 36dolarow jakas promocja campervanow...
      • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 10.08.09, 16:10
        Jeszcze musisz doliczyć one-way fee. Koszt kompaktowego auta
        rozkładał się mniej więcej tak: 33 usd auto/1 dzień + 33 one-way
        fee/1 dzień + 33 dodatkowe ubezpieczenie/1 dzień.
        W standardowym ubezpieczeniu Ty pokrywasz zwykle jakieś pierwsze
        2000 AUD szkody, niezależnie, czy Twoja wina, czy nie. Reszta z
        ubezpieczenia. Jak chcesz to obniżyć do 200 AUD, albo do zera, to
        kosztuje, ale się nie martwisz. One-way fee zwykle wynosiło ze 400
        usd. Im na dłużej bierzesz auto, tym wychodzi taniej za 1 dzień.
        Nie brałem mniejszego auta, bo musiałem upchnąć w bagażniku 2
        walizy, a nie chciałem ich wozić na tylnym siedzeniu, bo wtedy
        niebezpiecznie zostawić gdzieś auto nawet na krótko.
        Jeśli auto to na pewno opłaca się campervana. Jechałem takim z AS do
        Darwin. Cena podobna do auta kompaktowego,a możesz w nim mieszkać.
        Jednak sporo palą, a odległości duże więc na benzynę też sporo
        wydasz. Sprtwdź dokładnie w wypożyczaalniach koszty, dodaj benzynę i
        porównaj z autobusem. Zależy na ile dnmi chcesz to auto.
        Jest też opcja www.standbyrelocations.com/, ale zasoby i
        terminy ograniczone.
        P.S.Piszesz, że auto za 20 AUD i to jest drożej niż w Europie
        Zach? :-) W Europie to za tę cenę dostaniesz motorower a benzynę za
        równowartość 2,5 AUD/l.
        • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 10.08.09, 16:14
          Sorry za bałagan. Raz piszę usd, raz AUD. Wtedy to było prawie to
          samo, ale tutaj przyjmijmy, że to AUD.
          • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 10.08.09, 17:05
            Nie wiem za ile bym tam wynajela, ale sam twierdzisz,ze za 20
            dolarow nie dam rady... A ubezpieczenie, gdzie do 2000AUD pokrywam
            sama to jak bez ubezpieczenia:P

No ja chcialam wynajac samochod na ok m-ca...

No trudno musze pokombinowac. Dzieki za wskazowke.
            • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 11.08.09, 09:25
              A żeby przejechać z Sydney do Cairns (blisko 3 tys km) potzebujesz
              ok. 300l benzyny, czyli 600 AUD. Czyli sama benzyna prawie tyle co
              autobus dla 2 osób.
              • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 11.08.09, 12:05
                brzmi okropnie...musze pokombinowac i zrobic kosztorys, co mi sie
                lepiej oplaca...dzieki
                • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 11.08.09, 16:45
                  No chyba, że w te 20 dol jest wliczona benzyna...
                  • waldek Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 12.08.09, 04:47
                    Latwo mozesz znalezc ceny i warunki ubezpieczenia.Wklep na Google
                    Car Rental Au albo Car Hire Au i znajdziesz wszystkie informacje
                    zwiazane z wynajeciem samochodu.Wybor trasy zalezy tylko i wylacznie
                    od Twojch osobistych preferencji.
                    Acha....dodam ze podroze koleja sa drozsze od samolotowych ;-)
                    Szerokiej Drogi
                    i niezapominaj ze tu sie jezdzi po lewej stronie ;-)
                    Waldek
                    • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 12.08.09, 09:33
                      Wiemy i nie zamierzamy jezdzic pod prad;)

Tak zerkalam. Ale znalazlam tylko,ze jest ubezpieczenie w cenie.
                      Tylko nie bylo nic o tym, czy to podstawowe i ja place do 2000 AUD
                      czy normalne...Ale poszukam intensywniej.

Nie no nie ma az tak dobrze benzyna nie jest wliczona w cene;)

Zwykle pewnie tak,ale bilety samolotowe do Alice Springs byly
                      potwornie drogie w tym okresie. Jak znajde promocje to z niej
                      skorzystam;) Bo cena byla 255 AUD w jedna strone a w druga jeszcze
                      drozej...A wyczytalam,ze bilet na pociag z karta YHA kosztuje 182AUD
                      w jedna strone. Ktos moglby to potwierdzic;)?
                      • iza42 Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 12.08.09, 11:10
                        Benzyna w Australii jest o wiele tansza niz tutaj piszecie badzo potaniala w
                        zeszlym roku, obecnie jest niewiele ponad 1 dolar za litr, dzisiaj placilam ok
                        1.15 za litr benzyny i mieszkam w Australii. Tak wiec te koszta za benzyne wcale
                        nie sa takie okropne. Jezeli chodzi o wynajacie samochodu to rzeczywsicie tak
                        jest, ze wynajecie moze kosztowac $30 ale ubezpieczenie zzera drugie tyle i z
                        tego robi sie latwo $60 - 70 dziennie. Podobnie jak moj przedmowca wybralabym
                        trase Sydney - Carins, przynajmniej jest szansa ogrzac sie w polnocnym QLD.
                        Napisalas, ze chcesz zwiedzac NZ w czerwcu? Tam naprawde niewiele uzyjesz,
                        paskudna pora, deszcz, zimno i wieje chyba mozna sobie odpuscic o tej porze roku.
                        • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 12.08.09, 19:17
                          hmm. Musze pomyslec. No problem w tym,ze lecimy na RTW- wczesniej
                          bedziemy w Indiach,Tajlandii,Kambodzy i Malezji. Biorac pod uwage,ze
                          jest ograniczenie kilometrow,to nie mozemy najpierw pojechac do NZ a
                          potem do Australii- choc pewnie zamienienie kolejnoscia
                          sprawiloby,ze mielibysmy lepsza pogode, tak?

No ale wtedy robimy kolko...Ehhh...

A robiac wczesniejsza trase, to tak wlasnie wypada- ze AU w maju a
                          NZ w czerwcu...

Wieje, zimno- trudno. Ale czy duzo, czesto i mocno pada?Bo tylko to
                          moze uniemozliwic zwiedzanie...
                          • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 12.08.09, 23:10
                            No wiec spr,ze da sie zrobic tak,zebysmy na poludniowej wyspie NZ
                            byli w maju, potem polecielibysmy do Australii i zrobili odcinek
                            Adelaide-Brisbane (niestety w tej wersji tylko taki jest mozliwy, bo
                            zabraknie km- moj RTW ma ograniczenie mil a przy tym "surface" tez
                            zabiera mile...) a w drugiej polowie czerwca polnocna wyspa.

Czy w maju w Nowej Zelandii moge juz liczyc na normalna pogode, bez
                            deszczy?

Ktora z tych tras bylaby wg Was lepsza?Ta teraz uwzgledniajaca
                            pogode (o ile bardzo ona sie rozni w maju i w czerwcu) czy tamta,
                            gdzie wg Was widzialabym ladniejszy odcinek AU. Zaznaczam,ze i w
                            jednym i drugim wypadku wybieramy sie do Ayers Rock.
                            • Gość: zoozia Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 00:44
                              przywolalas moje wspomnienia......zrobilam dokladnie tak jak ty
                              planujesz ale to bylo rok temu, z Sydney do Carins wynajelismy
                              campervana za ok 2500 dolcow plus benzynka jakies 2000 nie tanio ale
                              jechalismy ponad miesiac. zatrzymujac sie gdzie nas akurat
                              powiało... tylko ja nie mialam ograniczen czasowych , zjechalimsy
                              cale wybrzeze zatrzymujac sie na kampingach lub po prostu przy plazy
                              choc to ponoc nie legalne. zdazaly sie nocki pod chmurka pomimo ze
                              nasz camperek byl swietny. jak juz "zdalismy" camperka polecielismy
                              do NZ wlasnie był to maj i powiem szczerze ze pogoda mimo ze
                              chlodniej byla sympatyczna. ale wiem ze zdazaja sie deszcze.
                              szcegolnie po stronie lodowcow trzeba liczyc sie z cieplymi
                              ciuchami.
                              ja tez spowrotem zahaczylam o tajlandie i cambodże ah....jakie to
                              mile wspomnienia.....zycze udanego wypadu zreszta czego bym ci nie
                              zyczyla jesli twoj plan sie zrealizuje pozostawi to na pewno w Tobie
                              niezapomniane przeżycia! bon voyage!
                              • iza42 Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 13.08.09, 02:53
                                W maju jest troche lepiej niz w czerwcu, dzien dluzszy i powinno lac mniej niz
                                zima, przynajmniej teoretycznie. Na poludniowej wyspie jest z reguly zimno o tej
                                porze roku, wiec musisz zabrac cieple ciuchy ale przy odrobinie szczescia moze
                                nie bedzie najgorzej. Generalnie na zwiedzanie NZ najlepsze jest lato i jesien
                                czyli okres od grudnia do kwietnia, zima to paskudna pora roku ale wiele zalezy
                                od szczescia.
                                • a_b_c_ona Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 13.08.09, 09:39
                                  Dziekuje- mam nadzieje,ze wypali:)

Ok no to trase zrobie gorsza- czyli do Brisbane i wyspa piasku, jak
                                  mnie ma to uratowac przed deszczem;)
                        • Gość: Piotr Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.ist.pl 18.08.09, 12:48
                          Tak, z tą benzyną to chyba trochę przesadziłem. To było ponad rok
                          temu i pomyliły mi się AUD z PLN. Była chyba po jakieś 2 PLN czyli 1
                          AUD. Za nieprawdziwe informacje przepraszam.
              • Gość: diamond-beauty Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.dyn.iinet.net.au 12.11.09, 10:18
                Benzyna kosztuje tutaj około $1.06/litr [w Sydney], najtaniej jest kupic benzyne
                we wtorek, w weekend jest jakies 15-20% droższa.
        • Gość: less Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 23:06
          Witam
          Właśnie się wybieram AU w przyszłym tygodniu i wqiększość już jest dopięte ale
          zastanawiam się czy bać kampera z alice do darwin czy zwykły wóz i nocować
          gdzieś po drodze.
          • Gość: jerzy30 Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 20:09
            Cos wspominasz o Alice Springs [zapewne chcecie zahaczyc o Uluru]
            Uprzedzam [ a bylem tam w roku ubieglym] ze Uluru a w zasadzie Yulara
            i jej motele sa piekielnie drogie. Do tego wstep do Uluru tez
            kosztuje. Benzyna jest tania to fakt - ale te kosmiczne odleglosci. Z
            Adelaide do Alice bedzie ok 2500 km. Tak mysle. Wynajecie samochodu
            to ok 60 dol dziennie - taniej nie ma co liczyc. Mysle ze lepszy jest
            autobus - jedziecie sobie, drzemiecie po drodze, widzicie lepiej niz
            z okien samochodu, nie jestescie zmeczeni prowadzeniem. A czas jazdy
            taki sam - autobus zapyla do przodu. My by obnizyc koszty zwiedzenia
            Uluru to polecielismy do Alice Springs [ hotele byly znacznie tansze]
            i za 50 dol przejechalismy prze 3/4 dnia do Yulary gdzie
            pozwiedzalismy to i owo.
    • ola5777 Re: Australia-koszty komunikacji plus wybór odcin 17.11.09, 15:34
      Mozesz sprawdzic sobie tutaj na stronie
      katalog.esky.pl/hotele/oceania/australia/brisbane/rydges+south+bank/index.html
      ten hotel i ewentualnie popytac o calkowity koszt pobytu w
      Australii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka