Dodaj do ulubionych

Przepisy przy RZS

08.05.11, 13:59
Witam,
mam wielką prośbę. Moja mama od kilku lat choruje na RZS, odstawiła już mięso, ale ciężko mi ją przekonać do odstawienia nabiału, zbóż i cukru (ciasta)! Twierdzi, że w takim razie nie ma co jeść i nie wie, jak przyrządzić sobie dania (tym bardziej, że wychowała się na mięsie i ziemniakach niestety).
Bardzo proszę o sprawdzone przez Was przepisy!!! Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • monika.robert Re: Przepisy przy RZS 08.05.11, 18:50
      powiem szczerze że przerobilam wiele diet i próbowalam odstawiać różne produkty i to droga donikąt jedynie lepiej się czułam na głodówce zupełnej( tylko o wodzie) ale ile można nie jeść
      jem mięso i ziemniaki- nie ma żadnych dowodow naukowych że dieta ma istotny wplyw na chorobę.jak odstwisz mamie nabiał zboża cukier mięso to co jej pozostanie .
      • blacktess Re: Przepisy przy RZS 09.05.11, 21:16
        Witam,

w Poznaniu będzie w czerwcu i lipcu prowadzony program badawczy, który ma zbadać wpływ diety wegańskiej na RZS. ( dostałam takie info i zgłosiłam się ). takie badania były wprowadzone w innych krajach ( USA) i okazało się,że dieta bez mięsa i nabiału działa przeciwzapalnie i dobrze wpływa na chorych na RZS.
        Od kiedy zaczęłam chorować na RZS ( już idzie 4 rok) mięso przestało mi smakować zupełnie, ale nabiału jakoś nie umiem odstawić.

Idealna przy RZS byłaby dieta wegańska , ale pewnie skomponowana przez dietetyka, aby uniknąć niedoborów. Warzywa, owoce, kasze, soczewica, ryż itp, ale przyznam,że trudno jest chyba wytrzymać na tych produktach.
        nie mam konkretnych przepisów, ale jestem przekonana o skuteczności takiej diety.
        • pies_z_laki_2 Re: Przepisy przy RZS 21.07.11, 17:42
          Wcale nie jest to dieta restrykcyjna.
          Zerknijcie na dietę Montignaca, dietę rybną, dietę bezglutenową i bezlaktozową.
          Z mięsa zostają owoce morza, ryby, kurczak, królik i indyk.
          Z węglowodanów wszystko, oprócz jednej jedynej pszenicy, czyli zostaje żyto, jęczmień, proso, kukurydza, ryż biały i brązowy, sorgo, gryka palona i niepalona, wszystkie te zboża w dowolnej postaci jak-najmniej-przetworzonej, czyli kasze, grube surowe płatki, mąka gruba itp. Do tego kasztany, ziemniaki, słonecznik, orzechy, migdały, siemię lniane (niemielone, ma być z olejem lnianym!), fasola, groch, soczewica, soja itd.
          Chleb pszenny zamieniamy na żytni. Moze być świeży, może być Wasa (tzw. tektura) :) Możemy tez chleb odstawić zupełnie, albo zamienić na własnej roboty placki czy podpłomyki.
          Z nabiału odstawiamy mleko, masło i twaróg, pijemy jogurty naturalne (niesłodzone) i jemy sery twarde i pleśniowe (nie za dużo!).
          Jajka zawsze i w każdej postaci.
          Warzywa wszystkie, najchętniej dużo na surowo. Uważamy na zawartość szczawianów, ale ze szpinakiem czy rabarbarem można czasem zgrzeszyć :)
          Zamiast masła jemy oliwę i oleje roślinne.

Nie jemy gotowych dań w proszku, czy z puszki z uwagi na konserwanty.
          Unikamy cukru, z uwagi na nadwagę, ale i z powodu ew. kłopotów trawiennych (działanie leków).
          Zmieniamy sposób przyrządzania ze smażenia na gotowanie, duszenie, parowanie i pieczenie.
          I pijemy, dużo pijemy - wody, herbaty zielonej albo czerwonej, soków świeżych, kompotów itp. domowej roboty. Napoje gazowane i słodzone są niewskazane.

W supermarketach są produkty firm typu Sante czy Kupiec, nie trzeba koniecznie kupować w droższych sklepach z eko-żywnoscią.
    • pallas10 Re: Przepisy przy RZS 23.08.11, 18:16
      Witam,przylaczam sie do dyskusji,poniewaz jestem zainteresowana tym tematem.Choruje od dawna na RZS ,bralam rozne leki lacznie ze sterydami i metotrexasem.Duzo czytam na temat tej chorobyi postanowilam leczyc sie inaczej naturalnymi srodkami,poniewaz te leki ,ktore bralam wyniszczaja bardzo organizm i prowadza do innych chorob np.osteoporozy,cukrzycy itp.Przeszlam na diete .bez miesa,zw.ryb,bez nabialu zw.jogurtu,bez cukru zw.miodu i bez bialej maki,wyrobow pszennych.jezdze do Buska przede wszystkim na siarke ,ale nie tylko ,mam 6 zabiegow.W domu tez tez ruszam sie ,spacery,rower stacjonarny,basen.Odstawilam leki ,juz od roku nie biore nic.To nie znaczy,ze jestem zdrowa,ta choroba jak kogos pokocha to jest mu wierna do konca zycia.Dlatego jestem b. czujna,kiedy mnie zaatakuje.Jesli moglabym komus poradzi to sprobowac :dieta i Busko.Mnie pomoglo
      ,

• pies_z_laki_2 Re: Przepisy przy RZS 24.08.11, 10:25
        Czy "zw." oznacza "z wyjątkiem"?

Jeśli ograniczasz nabiał z powodu laktozy, to ponoć sery pleśniowe i twarde można czasem podjadać :)
        Jeśli wykluczasz cukier, to w razie potrzeby można użyć ksylitolu (cukier brzozowy).

A jak jest z kolagenem, jakieś galarety, suplementacja?
        I co z krzemem, skrzypem, glukozaminą itp. wspieraczami stawów? Używasz?

(nie mam rzs, chyba, bo wizyta u reumatologa jeszcze przede mną, ale tzw. artroza boreliozowa czy inne reaktywne zapalenie stawów chyba się mnie trzyma... nie jestem lekarzem, ale tak mi jakoś okoliczności pasują... wrrr...)
        • pallas10 Re: Przepisy przy RZS 25.08.11, 17:22
          Jesli idzie o skrot zw.oznacza z wyjatkiem.Stosuje suplementy uzupelniajace diete odnosnie kolagenu,to najlepsze sa kurze lapki.Nabialu nie jem,bo przy RZS jest zabroniony.W ogole wazne,zeby nie zakwaszac organizmu.Ale Twoja dieta jest bardzo zblizona do mojej.Jest to zreszta bardzo zdrowa dieta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka