Dodaj do ulubionych

Dzisiaj na zachodnim wybrzeżu...

20.11.06, 22:19
było piękne słońce, lekki wiatr, doskonale ubity piasek na plaży. Słońce
świeci juz tak niziutko, że ok. godz. 10 na plaży sa prawie wyłącznie cienie
sosen, porastających wydmy i tylko trochę plam słońca. Nie widać już chmar
mew na piasku, tylko gdzieniegdzie pływają na granatowej wodzie, jak białe
piłeczki.
Nieliczni spacerowicze, głównie starsi, coraz więcej śladów kijków na piasku.
Paru rowerzystów i ... ślady jednego crossowca, na którego mam oko od
jakiegoś czasu!
Chyba dziś ten opis już nikomu nie przeszkodzi w pracy :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: Dzisiaj na zachodnim wybrzeżu... IP: 62.233.163.* 21.11.06, 09:25
      Ślady jednego crossowca, powiadasz? Jakże się cieszę, że burzy on obraz tej
      sielanki i pozwala mi spokojnie (?) wrócić do pracy... ;)
      • Gość: egraa Re: Dzisiaj na zachodnim wybrzeżu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:28
        C.d.n.
        • egraa A dzisiaj 21.11.06, 13:31
          pochmurno, przelotny deszcz, 6 stopni. Morze gładkie, jak stół, dziś ma kolor
          szarozielonkawy. Plaża szersza, niż wczoraj, ale piasek jakiś ciemniejszy, z
          wyraźnymi, białymi punkcikami muszelek. Mnóstwo wyrzuconych na brzeg malutkich
          meduz. Zaczęło się już okładanie faszyną klifowatych, posztormowych urwisk.
          • Gość: Kuba Re: A dzisiaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:08
            "Egraa" litości! Jak się nie uspokoisz to do Ciebie przyjadę! A poważniej: Twoje
            "komunikaty" są rewelacyjne! Mogłyby codziennie pojawiać się na forum...
            Pozdrawiam serdecznie!
            Kuba :)
            • egraa Przechadzka 22.11.06, 11:02
              czarnym szlakiem przybrzeżnym, utworzonym z omułkowych muszelek, o 8 rano.
              Mglisto, cicho, buczek ledwie słychać. A bardzo chciałam usłyszeć, czy to
              naprawdę jest -.. (czyli D).
              Przede mną były na plaży tylko 2 osoby z kijkami i ... jeden wielki, sądząc po
              śladach, dzik. Morze gładkie, szarobłękitne. 5 stopni, ale przy szybkim marszu
              w polarze było za ciepło.
              • neufahrwasser_in Re: Przechadzka 22.11.06, 17:41
                Egraa, może to nie był dzik? Na świbnieńskiej plaży 2 miechy temu szli za nami
                ludzie i myśleli po tropach, że niedźwiedź grasuje. A to był tylko mój Bazylek ;)))
                Super te Twoje sprawozdania.
                • przedziwna1 Re: Przechadzka 22.11.06, 18:17
                  Dziki na naszych dziwnowsko-miedzywodzkich plazach to norma, oczywiscie nie
                  latem :) Po wydmach i plazy bardzo czesto chodza tez sarny. A teraz gdy piasek
                  jest dobrze ubity i wilgotny ich tropy sa bardzo latwe do odczytania.
                  Obejrzyjcie zdjecie na dowod
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,47524666.html
                  • egraa Re: Przechadzka 22.11.06, 18:31
                    Przedziwna mówi prawdę! A mnie, dziewczę w lesie wychowane, trudno na tropach
                    zagiąć. Neu - bazylkopodobne pojawiają się, owszem, ale nieco póżniej :)
                  • Gość: Kuba Dzik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:49
                    ...jest fenomenalny! Wyrazy uznania! W Krynicy Morskiej po sezonie nawet na
                    hmmm... "rynku" (?) pojawiają się za dnia. A lisy? Widujesz je na plaży?
                    Pozdrawiam serdecznie!
                    • egraa W czwartek 23.11.06, 12:15
                      morze płaskie i błękitne, samotny kuter na horyzoncie. Skulone mewy na
                      przybrzeżnych łachach.
                      %#@%^$& crossowiec był przede mną!
                    • przedziwna1 Re: Dzik... 23.11.06, 15:54
                      Lisa na plazy nie widzialam ani razu, a rozroznienie tropow lisa i psa na piachu
                      jest trudne, przynajmniej dla mnie. Za to czesto widuje lisy na moim osiedlu,
                      wieczorami przemykaja miedzy blokami od lub do smietnika. Tak samo dziki. Teraz
                      jesienia i zima buchtuja pod debami, kasztanowcami, w trzcinach. Pare sezonow
                      temu mielismy dziki "sklepowe": wystawaly pod spozywczakiem i czekaly na
                      wychodzacych z reklamowkami klientow :) Ludzie rzucali im jedzenie wiec nauczyly
                      sie szybko co oznacza szeleszczaca reklamowka. Cale trawniki mielismy wtedy
                      zryte :)
                      Koncze teraz, bo ja na temat zwierzat to dlugo moge pisac,a to moze stac sie
                      nudne. Ale dla zainteresowanych tematem napisze cos jeszcze na forum Dziwnowa
                      P.S. Zdjecia dzikow na plazy nie sa moje, ale widzialam je - te dziki - na
                      wlasne oczy!
                      • egraa Re: Dzik... 23.11.06, 17:24
                        Napisałaś < Pare sezonow
                        temu mielismy dziki "sklepowe">
                        W Międzywodziu dwa sezony temu były dziki ,,spacerowe". Co dzień punktualnie o
                        15:00 przechodziły leśnym traktem spacerowym, zatrzymując się na karmienie
                        przed kolejnymi bramami. Wczasowicze je karmili, a one dawały się spokojnie z
                        bliska fotografować. W tym roku są tyko ślady po buchtowaniu w lesie, na żywo
                        jeszcze ich nie spotkałam.
                        • Gość: lechita Re: Dzik... IP: *.aster.pl 23.11.06, 23:38
                          Czy spotkanie z takim dzikiem na plaży o tej porze może być niebezpieczne?
                          • Gość: Kuba Re: Dzik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 07:51
                            Kilka lat temu, w Dolinie Roztoki turysta uciekający (niepotrzebnie) przed
                            niedźwiedziem złamał sobie nogę...

Wbrew pozorom odpowiadam całkiem poważnie, bo właściwie tylko w podobny sposób
                            dzik może być niebezpieczny dla człowieka. Sporadycznie notowano przypadki, gdy
                            maciora z warchlakami, lub stare samotne odyńce próbowały odpędzić ludzi, na
                            bezpieczną (zdaniem dzika) odległość.

Niebezpieczne - bo "zdemoralizowane" - mogą być natomiast dziki "spacerowe" i
                            "sklepowe", o których piszą "egraa" oraz "przedziwna1". Ich zachowanie nie jest
                            bowiem naturalne, trudno zatem przewidzieć jak zareagują na przykład w sytuacji,
                            gdy nie dostaną jedzenia.

Kilka lat temu, w Dolinie Strążyskiej sarna dokarmiana z ręki, przez przypadek
                            ugryzła karmiącego. A wśród saren zdarzają się przypadki wścieklizny...

Pozdrawiam serdecznie!
                            • egraa Re: Dzik... 24.11.06, 08:28
                              Wniosek: stosować zasadę bardzo ograniczonego zaufania :)
                              • egraa Na zachodzie 24.11.06, 17:48
                                ...bez zmian. Tzn. słonecznie, ciepło, niemal wiosennie. Żeby nie pańcie w
                                kożuszkach, kapeluszach i na obcasach...
                      • egraa Re: Dzik... 25.11.06, 08:37
                        Przedziwna, może nam się przyda w tropieniu bywalców plaż:
                        >>Trop lisa przypomina trop małego psa, jest jednak bardziej wydłużony i
                        węższy, pazury dłuższe i wyraźnie odciśnięte. Odcisk łapy przedniej ma wymiary
                        około 5-6x7-8, tylnej około 4-5x6-7 cm. Trop lisa jest tak charakterystyczny,
                        że kto go raz zobaczył nie pomyli się już nigdy. Gdy lis biegnie truchtem
                        pozostawia prawie idealnie prostą linię tropów i mówi się, że sznuruje,
                        pozostawia trop podobny do zajęczego.<<
                        • egraa Meduzy 25.11.06, 12:11
                          Dziś nie tylko pod Świętouściem, ale także wzdłuż niemal całej międzywodzkiej
                          plaży, fale wyrzuciły na brzeg ogromne ilości meduz. Głównie takich małych,
                          ciut większych od pięciozłotówki.
                          Ciepło, 9 stopni, lekki wiatr.
                          • egraa Kicz, 26.11.06, 11:31
                            obłędny kicz! Jak z odpustowego landszaftu : spokojne morze, błękit
                            prześwitujący przez białe chmury i dwa leniwie płynące przy brzegu łabędzie...
                        • przedziwna1 Re: Dzik... 25.11.06, 16:17
                          Jerzy Romanowski "Sladami zwierzat", w teorii wiem wszystko :) Roznica polega na
                          innym ukladzie opuszek palcowych u psa i innym u lisa, bardzo mala roznica :))
                          Moze kiedys zapre sie i dokladnie przeanalizuje, ale poczekam chyba na dobry
                          snieg :)
                          • egraa Re: Dzik... 25.11.06, 17:26
                            Przedziwna, proszę, nie wywołuj śniegu! Jeszcze nie. Tak za miesiąc będzie w
                            sam raz.
                            • egraa Dzisiaj... 27.11.06, 15:08
                              Od rana było mglisto, ale już koło południa przedarło się słońce. Kompletna
                              cisza. Plaża dość rozdeptana po weekendzie. Buczek dziś był głośny i wyraźny.
                              Choćbym nie wiem co chciałabym usłyszeć, to na pewno był to <krótki, długi>,
                              czyli kropka, kreska, czyli <A>.
                              Do niczego nie pasuje... Czy ktoś umie to wyjaśnić?

• przedziwna1 Re: Dzisiaj... 27.11.06, 16:05
                                Jeden madry czlowiek dzis powiedzial mi o locji, ale ponoc w necie jej nie ma.
                                Mnie tez wychodzilo A, ale to dziwnie by bylo...moze dlatego, ze to w Dziwnowie? :)
                                • Gość: egraa Znalazłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 03:37
                                  Tyle udało mi się wygrzebać. Żeby wiedzieć, co z tym zrobić, trzeba się trochę
                                  na tym znać...
                                  • Gość: egraa Re: Znalazłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 03:39
                                    Ech, ta pora...
                                    www.nv-portpilot.de/contentareas/AreaSubGroup_ID/92CFA12D-4BF4-4384-A3CF-73C85F23D844
                                    • przedziwna1 Re: Znalazłam 28.11.06, 13:15
                                      Czytalam - o buczku nic nie ma, chyba :)Jeszcze sprawdzam
                                    • przedziwna1 Re: Znalazłam 28.11.06, 13:57
                                      Buczy A, reszta na forum Dz.
                                      • egraa Skoro świt... 29.11.06, 10:21
                                        o 7:30 - mgła, wiatr z południowego zachodu, 5,5 stopnia. Spokojna, bezwietrzna
                                        pogoda, urzymująca się od wielu dni, sprawia, że morze wcale nie wygładza
                                        plaży. Jest ona teraz zadeptana niemal jak w lecie. Na wąziutkiej,
                                        przybrzeżnej mierzei rządkiem siedzą skulone mewy, jakby wypatrywały czegoś w
                                        wodzie.
                                        Już trzeci dzień z rzędu spotykam kogoś dziwnego o tej porze roku -
                                        poszukiwacza skarbów z wykrywaczem metalu i śmieszną, żółtą łopatką.
                                        • Gość: Kuba Re: Skoro świt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:14
                                          Uwielbiam Wasze "komunikaty" - Twoje oraz "muszelki". Dziękuję!
                                          A dzisiaj nad Wisłą, pod Wawelem czułem się niemal jak nad Bałtykiem. Bo drugi
                                          brzeg zupełnie ginął we mgle... Nie zabrakło też mew...
                                          Pozdrawiam serdecznie!
                                          • egraa A po zmroku... 29.11.06, 19:34
                                            pobyt o tej porze roku na plaży to dla samotnej kobiety niezłe wyzwanie! Wieje
                                            dużo silniej, niż w dzień, do tego zacinajacy deszcz. Ale za to wiatr we
                                            włosach... Coraz bardziej mi się to podoba!
                                          • egraa Pod Wawelem? 30.11.06, 10:42
                                            To ja poproszę o komunikaty spod Wawelu!
                                            • Gość: Kuba Pod Wawelem - c.d. IP: 62.233.163.* 30.11.06, 12:00
                                              Komunikaty spod Wawelu na forum o morzu?
                                              Chyba chcesz abym padł ofiarą wirtualnego linczu... :)
                                              • egraa Re: Pod Wawelem - c.d. 30.11.06, 12:26
                                                Ja mówiłam, że na forum o morzu???
                                                • egraa Pożegnanie z morzem... 03.12.06, 14:26
                                                  było - jak przez cały niemal pobyt - słoneczne, dość ciepłe i bezwietrzne.
                                                  Tylko jedna rzecz wprawiła mnie dziś w zdumienie - ślady bosych stóp na
                                                  piasku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka