Dodaj do ulubionych

polecam Pogorzelicę!

IP: *.ilab.pl 30.06.03, 13:05
Dla tych którzy lubią las sosnowy i chcą jechać na zachodnie wybrzeże.
Równiez z dzieciakami. Cała Pogorzelica (a to się rzadkozdarza na tej części
wybrzeża jest w lesie), spokój, spora plaża, można coś zjeść i wypić drinka
po północy też. 15 minut piechotą do Niechorza, gdzie i kino i dyskoteki i
bank. Spokojnie i miło.
Natomiast odradzam Rewal. Po prostu nieładne miasteczko i tyle! Samochody,
brudne wesołe miasteczko, straganiki. Nie spodobało mi sie wcale.

Ja w tym roku wybieram się do Zatoki Gdańskiej. Proszę o info - jakie miejsce
polecacie do spania. Czy morze jest tam w miarę czyste? Może ktoś mógłby
polecić jakiś dom wczasowy. Koniecznie w lesie!

Życzę wszystkim udanych wakacji:) ada

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 02.07.03, 18:34
      Hej!
      A czy mogłabyś podać jakieś konkretne namiary na ładnie położone domki
      campingowe w lesie? Słyszałam już wiele dobrych słów o Pogorzelicy i
      chcielibyśmy się w tym roku tam wybrać, ale donoszono mi też, że w sezonie na
      plaży straszny tłok. Kiedy tam byłaś, napisz coś więcej, proszę.
      A jeśli chodzi Rewal, to mam podobne odczucia jak Ty.
      Pozdrowionka
      Anula
      • Gość: ada Re: Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ilab.pl 03.07.03, 15:16
        hej, byłam rok temu na przełomie lipca i sierpnia. Czy tłoczno? Na plaży - jak
        wszędzie, bynajmniej nie odludnie, ale nie miałam problemu ze znelezieniem
        miejsca, można się przejść trochę w kierunku przeciwnym do Niechorza i jest
        luźniej. Za to plaża w miarę szeroka (byłam w Ustroniu Morskim, śliczne
        miasteczko, ale plaży może z 5 metrów).
        Co do domków, niestety nie mieszkałam w domku i nie wiem jakie są tam warunki.
        Mieszkaliśmy w domu wczasowym Krystyna, chyba 35zł/os. Takie drewniane
        pawilony, pokój z łazienką. Ośrodek jest w lesie, zamykana brama na noc, więc
        można zostawić samochód. Jedyny mankament to łazienka - jest oczywiście
        prysznic, ale prysznice plus drewno, to oznacza, że lekko ciągnie stęchlizną.
        Więc tego akurat nie polecam. Poszukaj jeszcze, widziałam tam sporo domków.
        Wszystko w lesie... i to największy walor:) pozdrawiam.
        • Gość: gość Re: Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 04.07.03, 21:24
          A w ofercie internetowej podają, że w Krystynie są pawilony murowane.
          Anula
          • Gość: gość Re: Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 04.07.03, 21:29
            Dzięki za odpowiedź. 35 zł/ os to chyba nie najdrożej. Mam kilka namiarów, ale
            nie są to najtańsze oferty, więc tymbardziej boję się miny. A czy widziałaś
            ośrodek Kaja? Czy którąś część Pogorzelicy mozesz szczególnie polecić?
            Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie odludzie, ale to, co przypadkiem
            widziałam na głównej plazy w Ustce przeszło moje wyobrażenie! W takich
            warunkach nawet za darmo nie chciałabym wypoczywać.
            Pozdrowionka,
            Anula
            • Gość: dorka Re: Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ilab.pl 08.07.03, 15:32
              Jeżeli chodzi o jakąś "część" Pogorzelicy, to nie masz zbyt wielkiego wyboru,
              bo tam jest jedna droga (głównie w lesie) i wzdłuż niej sa ośrodki. Ośrodka
              Kaja nie kojarzę, ale za to przyjemne wrażenie zrobił na mnie ośrodek(chyba)
              nadleśnictwa, a własciwie to jest taki niebrzydki nieduży dom wczasowy. Co się
              tyczy ośrodka Krystyna, to faktycznie z wierzchu jest tynk, ale ściany w środku
              murowane nie są i w pokojach drewno. Słyszałam jak jeden pan cieć mówił, że
              drewniane, więc zdrowe... generalnie - da się wytrzymać, ale można rozejrzeć
              się jeszcze za czym innym.
              Minusem Pogorzelicy jest to, że nie ma tam chyba wcale kwater prywatnych, bo w
              ogóle nie ma mieszkańców - tylko turyści i ośrodki wczasowe. Te ośrodki mają
              często swoje lata... ale w porównaniu z innymi miasteczkowymi miejscami,
              Pogorzelica i tak jest ok. ja pojechałam tam samochodem i nie maiałam żadnej
              rezerwacji, więc pojeździłam po miasteczkach i później w samej Pogorzelicy.
              Tylko, że w sezonie jest to uciążliwe, bo jest mało miejsc - i trafisz na coś
              dobrego, albo nie... pozdrawiam:)

• Gość: gość Re: Pogorzelica - czy tłoczno? IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 08.07.03, 22:11
                Dzięki, Dorka. Czytasz chyba w moich myślach, bo ostatnim moim zamierzeniem
                było jechać w ciemno, choć z dziećmi tego nie preferuję i na miejscu coś
                załatwić; wczesniej jedynie namierzyć kilka ośrodków. Nie wiem, czy to dobry
                pomysł, bo przypominając sobie sytuację w Rowach (też mało kwater, głownie
                ośrodki), w sezonie są problemy ze znalezieniem miejsca, przynajmniej tak było
                jakiś czas temu. A czy na wschód Pogorzelicy, gdzie kończy się droga są
                ładne "dzikie plaże" i miejsca spacerowe?
                Anula
                • dzwonnik Pogorzelica - Rewal - Niechorze 14.07.03, 09:31
                  Co roku jezdze w tamte okolice... W tym bylem takze. Wlasnie stamtad wrocilem.
                  W Pogorzelicy bylem 3 razy na wczasach, raz w Niechorzu i raz w Rewalu (sa
                  blisko siebie). Co moge napisac o tych trzech?

Pogorzelica jest najbardziej charakterystycznym miejscem. Faktycznie fajnie -
                  kameralnie polozona w lesie sosnowym... dzieki temu uzyskuje niepowtarzalny
                  klimat. Poza tym od strony wschodniej nie graniczy z zadna miejscowoscia.
                  Dzieki temu ruch samochodowy jest sporo mniejszy niz w tych miejscowosciach,
                  przez ktore prowadza trasy przelotowe...

Poza tym w Pogorzelicy jest jeden zasadniczy problem. Jak juz wspomnial ktos
                  wczesniej nie ma tu kwater prywatnych! Jesli wiec ktos chce tam spedzic wczasy
                  to radze wczesniej zarezerwowac cos w sprawdzonym miejscu. Niestety ja moge
                  wypowiedziec sie tylko co do Domów Wczasowych Bocianie Gniazdo i Stoczniowiec.
                  Jednak koszt wynajecia pokoju to okolo 100 zl/os/dobe (z jedzeniem wiecej).
                  Warunki lokalowe z czasow komunizmu ale jedzenie pyszne. Poza tym trzeba
                  zarezerwowac sobie pokoj sporo wczesniej chyba ze ma sie akurat szczescie. Cena
                  jednak odstrasza skutecznie... Konczac opowiesc o Pogorzelicy dodam jeszcze,
                  ze "centrum" jest bardzo malutkie i naprawde polecam to miejsce tym osobom,
                  ktore przede wszystkim lubia SPOKÓJ i dluuuuugie spacery!!
                  Acha - plaza jest szeroka i piekna!!!!!!

Jesli chodzi o Rewal, to z tych trzech wymienionych miejscowosci jest
                  faktycznie najmniej fajny. Nic specjalnego - naprawde. Bylem tam, bo nie mialem
                  juz innego wyjscia, a chcialem gdzies w tym rejonie. Co prawda do morza takze
                  bardzo blisko i sporo wolnych kwater, ale miasteczko nie ma swojego uroku. Nie
                  polecam... a w kazdym badz razie polecam te obok, czyli NIECHORZE!!!!

Niechorze lezy pomiedzy Rewalem (jakies 3-4 km. od strony zachodniej) a
                  Pogorzelica (zaraz obok) od strony wschodniej. Co prawda miasteczko bardziej
                  juz przypomina miasteczko! :-) niz wioske, ale faktycznie ma swoj klimat. W
                  przeciwienstwie do Rewala jest tu co robic. Poza tym ogolnie wydaje sie
                  fajniejsze. W szczegolnosci polecam dla zainteresowanych pensjonat "PRAWDZIC".
                  Wspaniale polozony (przy samym morzu) posiada na swoim terenie oddzielny
                  budynek, w ktorym miesci sie bar, wieczorem w specjalnie przygotowanym
                  palenisku rozpalany jest ogien i mozna sobie samemu upiec kielbaske, etc. i
                  siedziec do poooooznej nocy!!!!!

Poza tym mozna bezplatnie skorzystac z bilarda a tuz obok jest tzw. bawialnia
                  dla dzieci. Moga tam ogladac filmy na video czy tez bawic sie zabawakmi.
                  Jedzenie moze nie jest w wystarczajacej ilosc (lubie sobie pojesc :)) ale za to
                  bardzo dobre. Sęk jedynie w tym, ze nalezy duuuuuuuzzzzzzzzzooooooo wczesniej
                  rezerwowac i zdaje sie tylko na dwa tygodnie (ale nie jestem pewien). Jednak
                  naprawde polecam z calego serca!!!!! Koszt okolo 90 zl.

To na razie tyle. Opisalem trzy miejsca lezace obok siebie. Bylem tam wiec wiem
                  co pisze :-)

Pozdrawiam!
                  • busterkeaton Re: Pogorzelica - Rewal - Niechorze 16.07.03, 12:41
                    Dzwonniku. Czy mógłbyś napisać nieco szczegółów na temat tego co oferuje
                    Bocianie Gniazdo w Pogorzelicy i jak wyglądają pokoje w tym ośrodku. Byłbym
                    wdzięczny za garśść informacji, bo zastanwiam się nad wyjazdem własnie tam.
                    Z góry dzięki
                  • Gość: gość Re: Pogorzelica - Rewal - Niechorze IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 16.07.03, 14:36
                    Dzięki Dzwonniku!
                    A czy masz cos do powiedzenia na temat campingu PIK?
                    Czy na wschód od Pogorzelicy są ładne dzikie plaże?
                    A jak w tym roku było z owym tłokiem na plazy głównej? Bez problemu mozna
                    ręcznik rozłożyć?
                    W Bocianim Gnieździe są wolne miejsca, ale cena odstrasza. Czy mogłbyś jeszcze
                    coś tańszego polecić ?
                    Anula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka