Dodaj do ulubionych

Po wizycie u endo - euthyrox

23.12.11, 08:39
Wczoraj bylam u endokrynologa wyjasnic wyniki TSH (mialam 2.76). Lekarz ma b dobre opinie, wiec chyba musze mu zaufac, zrobil mi USG, wysluchal, wszystko wyszlo ok, ale zapisal mi Euthyrox 25 na to moje TSH - powiedzial, ze tylko dlatego, ze staram sie o dziecko, normalnie by tego nie leczyl. Mam kontrolowac TSH co 2 m-ce, w razie ciazy zbadac TSH i przyjsc do niego. Jedno co mnie zastanawia, to mowil, ze w ciazy jest mu potrzebne tylko TSH, a na forach pisza, ze wazne jest fT4. Pewnie znajac siebie bede badala jedno i drugie.
I teraz mam pytania o ten Euthyrox, bo to dla mnie zupelna nowosc, w ogole cale zaganienie tarczycy to nowosc.
Czy jak zaczne brac euthyrox, to organizm sie nie przyzwyczai i juz zawsze bede musiala brac, bo inaczej TSH mocno wzrosnie?
Czy w ciazy trzeba brac od poczatku ciazy do konca?
Czy ma skutki uboczne - tycie, chudniecie?
Czy moze miec jakies skutki dla dziecka?
W ulotce pisza, ze przeciwwskazaniem jest nadcisnienie - ja mialam w ciazy nadcisnienie indukowane ciaza - czy euthyrox moze to nasilac?
I jeszcze jedno - brac bez wahania, czy jeszcze napisac do mojego gina? Czy raczej gin nie bardzo sie zna i zdaje sie na endokrynologa? Jak jest u Was? W ciazy nad TSH czuwa gin, czy endokrynolog, czy obaj?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 10:18
      Odpisałam Ci w tamtym wątku ale i tu napiszę bo widzę więcej pytań wink

> Czy jak zaczne brac euthyrox, to organizm sie nie przyzwyczai i juz zawsze bede
      > musiala brac, bo inaczej TSH mocno wzrosnie?

Jeśli ma się faktycznie stwierdzoną niedoczynność to chyba tak, tzn bierze się go cały czas. Ty się na razie tym nie martw, bo Twoje tsh nie jest aż tak złe

> Czy w ciazy trzeba brac od poczatku ciazy do konca?

Na pewno od początku-co już robisz, bo jak zajdziesz to w trakcie leczenia. a czy do końca to sama nie jestem pewna, ale chyba tak

> Czy ma skutki uboczne - tycie, chudniecie?

Ja biorę już 4 miesiące i chyba nic mi po nim nie jest-chyba, bo faktycznie w ostatnim czasie przytyłam trochę, ale raczej nie wiążę tego z euthyroxem

> Czy moze miec jakies skutki dla dziecka?

dla dziecka jest bezpieczny, masa kobiet go bierze i wszystko jest ok

> W ulotce pisza, ze przeciwwskazaniem jest nadcisnienie - ja mialam w ciazy nadc
      > isnienie indukowane ciaza - czy euthyrox moze to nasilac?

tego to nie wiem, ale może być tak że że będziesz w ciąży pod baczniejszą uwagą z tym ciśnieniem

> I jeszcze jedno - brac bez wahania, czy jeszcze napisac do mojego gina? Czy rac
      > zej gin nie bardzo sie zna i zdaje sie na endokrynologa? Jak jest u Was? W cia
      > zy nad TSH czuwa gin, czy endokrynolog, czy obaj?

Bierz. Jak Ci już pisałam w tamtym wątku-moja endo powiedziała że ten lek nie zaszkodzi a może pomóc. Twoje tsh jest wyższe od mojego, wg mojej endo za wysokie, więc się nie zastanawiaj.

Ja chodzę osobno do ginki i do endo ale informuję ginke co endo postanowiła ws leczenia i ta się jak najbardziej zgadza bo uważa że to ona jest fachowcem od tarczycy
      • kotkowa Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 10:39
        Dzięki mewa, dużo mi się rozjaśniło, zastanawia mnie jeszcze czemu ten moj endo nie chce badan fT3 i fT4 w ciazy, tylko mowi, ze samo TSH mu wystarczy. Ja pewnie i tak zbadam, pytanie tylko czy on na to zareaguje odpowiednio. Twoja endo na to patrzy?
        • mewa000 Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 10:53
          Nic nie mówiła, tzn mam tylko co 3 miesiące badać tsh ale nic nie mówila co będę badać jak już zajdę. Moze to dlatego, ze te nasze tsh nie są jakoś bardzo złe?
          • czarnykopciuszek Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 11:16
            Może i ja się trochę wtrącę. Mam hashi i próbuję zajść w ciążę już 1,5 roku, więc temat tarczycy nie jest mi obcy.

Twój wynik jest dobry i mieści się w normach. Słusznie lekarz zauważył, że normalnie nic by z tym nie robił. A przy staraniach nie zaszkodzi wspomóc tarczycę (jeśli ma się z nią problemy). Przy dobrych wynikach można przerwać przyjmowanie leku. Ja widząc, że i tak nie zachodzę przerwałam po ok. pół roku brania i nie wpłynęło to na moje wyniki TSH. A brałam to samo, co Ty. Biorąc zauważyłam silne bóle głowy i pierwszy raz od wielu lat schudłam, co normalnie, nawet przy diecie 600 kal, jest niewykonalne. Aczkolwiek moja endo uważa, że ani na jedno ani na drugie lek nie miał wpływu.
            Nie wiem czy jesteś już w ciąży czy jeszcze nie, ale rzeczywiście jak tylko zajdziesz, to należy wykonać badanie i zgłosić się z wynikami celem dobrania dawki leku. W ciąży hormony wariują - chodzi o pierwszy trymestr, pewnie dlatego najbardziej miarodajne na początku jest samo TSH. Prawdopodobnie lekarz będzie zalecał branie leku przez całą ciążę, ale tu nie mam pewności, jak u Ciebie. Jeśli nie masz żadnej choroby tarczycy, to może niekoniecznie.
            Mam nadzieję, że pomogłam.
            • kotkowa Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 11:57
              Dziekuje, pewnie, ze pomoglas. Dla mnie to sa zupelnie nowe tematy, nagle znalazlam sie w zupelnie nie znanym mi temacie. No ale widze, ze nie taki diabel straszny i jestem dobrej mysli. W ciazy jeszcze nie jestem - tzn mam nadzieje, ze jestem wink test na poczatku stycznia.
    • ca.melia Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 14:14
      to teraz ja, jako doświadczona od 4 lat z niedoczynnością

Wczoraj bylam u endokrynologa wyjasnic wyniki TSH (mialam 2.76).
      TSH nie jest zle ale bez FT3 i FT4 ciężko powiedzieć co z Twoją tarczycą. Ja bym zrobiła TPO i TPG, chyba że robiłaś a mi to gdzieś umknęło. Dopiero wtedy jest pełen obraz. Tsh niby w normie ale dla każdego norma indywidualnie jest inna

Lekarz ma b do
      > bre opinie, wiec chyba musze mu zaufac, zrobil mi USG, wysluchal, wszystko wysz
      > lo ok, ale zapisal mi Euthyrox 25 na to moje TSH - powiedzial, ze tylko dlatego
      > , ze staram sie o dziecko, normalnie by tego nie leczyl. Mam kontrolowac TSH co
      > 2 m-ce, w razie ciazy zbadac TSH i przyjsc do niego. Jedno co mnie zastanawia,
      > to mowil, ze w ciazy jest mu potrzebne tylko TSH, a na forach pisza, ze wazne
      > jest fT4. Pewnie znajac siebie bede badala jedno i drugie.

tak też powinnaś robić
      > I teraz mam pytania o ten Euthyrox, bo to dla mnie zupelna nowosc, w ogole cale
      > zaganienie tarczycy to nowosc.
      > Czy jak zaczne brac euthyrox, to organizm sie nie przyzwyczai i juz zawsze bede
      > musiala brac, bo inaczej TSH mocno wzrosnie?

TSH wzrasta kiedy tarczyca przestaje produkować naturalnie hormon, stąd Euthyrox. Organizm się nie przyzwyczaja. Jak bedzie za dużo to wpadniesz w nadczynność polekową . Dlatego co 6 tyg powinno sie sprawdzać wyniki,tyle potrzebuje organizm żeby sie wysycić lekiem
      > Czy w ciazy trzeba brac od poczatku ciazy do konca?

tak, w ciąży na pewno dawka będzie dużo większa na początku, bo dziecko nie ma swojej tarczycy w pierwszym trymestrze.
      > Czy ma skutki uboczne - tycie, chudniecie?

chudnięcie, bo organizm zaczyna żwawiej pracować.
      > Czy moze miec jakies skutki dla dziecka?

same pozytywne, niski poziom hormonu tarczycy w ciąży grozi poronieniem, upośledzeniem, same najgorsze.
      > W ulotce pisza, ze przeciwwskazaniem jest nadcisnienie - ja mialam w ciazy nadc
      > isnienie indukowane ciaza - czy euthyrox moze to nasilac?

nie
      > I jeszcze jedno - brac bez wahania, czy jeszcze napisac do mojego gina? Czy rac
      > zej gin nie bardzo sie zna i zdaje sie na endokrynologa? Jak jest u Was? W cia
      > zy nad TSH czuwa gin, czy endokrynolog, czy obaj?

Ginekolodzy nie znają się na tarczycy, chyba że ma specjalizacje ginekologa-endo. Bez endo w ciązy nie masz szans.

Ja namawiam Cię na TPO i TPG
      • kotkowa Re: Po wizycie u endo - euthyrox 23.12.11, 15:42
        Dzieki za wyczerpujace info, badalam juz anty TPO i anty TG - nie mam przeciwcial, a fT3 i fT4 sa w polowie norm, idealnie. Lekarz uznal, ze leczymy to tylko dlatego, ze staram sie o dziecko, normalnie by tego nie leczyl. No to wykupuje dzis recepte i od jutra biore, w ciazy bede juz w kontakcie z nim, w sumie powinno byc tylko lepiej na euthyroxie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka