Dodaj do ulubionych

pomocy !!!!! pomocy !!!! interpretacja USG

28.06.12, 14:34
Witam , jestem własnie po badaniu USg W celu monitoringu cyklu dodam ze w 3 dc mialam badane hormony estradiol- 72 qg/ml , Lh 8,27 ml/U/ml, FSH 5,09mlU/ml , hormony tarczycy TSh f3 i f4 wszystkie w normie , oprócz tego zrobilam badanie AMH tez 3 dc i tez ok 1,4 ( nie mam przy sobie nie pamietam jednostek , ale bylo w normie mniej wiecej po srodku ) dzis tj 13 dc bylam na USG i lekarz stwierdzil wymiary jajnikow i macicy -ok , na lewym jajniku 20 jajeczek na prawym 32 ale zaden nie dominujacy , pozatym powiedzial mi cos dziwnego tzn , ze moja macica wyglada jak by byla chwile przed okresem .... a to przeciez dopiero 13 dc cykle 28-29 dniowe ( z tym ze na poczatku mam plamienie 1-2 dni pozniej 4dni miesiaczka i 1-2 konczy sie plamieniem ) czy ktoras z was miala podobnie !!! to jest moj 6 cykl starań zwariuje bo juz myslalam ze wszystko ok , bo hormony ok a tu ta informacja
Obserwuj wątek
    • njut Re: pomocy !!!!! pomocy !!!! interpretacja USG 28.06.12, 15:01
      Nie jestem ekspertem ale kilka z badań, które wypisałaś miałam robione. Nie zawsze sam wynik w normie jest wyznacznikiem, że wszystko jest ok. Np. sprawdza się stosunek LH do FSH i powinien on być bliski 1 a u Ciebie jest 1,6! Z tego co czytałam stosunek powyżej 1,5 sugeruje zespół policystycznych jajników. Potwierdza to obraz jajników na USG. Z tego co mówił mój gin należy się martwić jeśli w jajniku (lub obu z osobna) pojawia się więcej niż 12 pęcherzyków. Czy to było pierwsze badanie monitorujące cykl?
      Koniecznie poczytaj o PCO.
      • kasia_one1 Re: pomocy !!!!! pomocy !!!! interpretacja USG 28.06.12, 15:14
        ten doktor z dzisiaj wlasnie , myslal ze to jest to , ale powiedzial ze jajniki wtedy sa charakterystycznie powiekszone , a moje nie są ,( to badanie bylo w klinice leczenia nieplodnosci ) on powiedzial ze jak ten stosunek jest powyzej 2 to wtedy uwaza sie ze to zespol PCO
      • kasia_one1 Re: pomocy !!!!! pomocy !!!! interpretacja USG 28.06.12, 21:48
        bylam dzis u swojego lekarza ( nie tego co rano , bo on tylko opisywal Usg w monitoringu cyklu) i powiedzial mi , ze laparoskopia , odczytal opis i stwierdzil ze nie ma co czekac , ale nie stwierdzil jednoznacznie ze to PCO , powiedzial ze po laparoskopii bedzie osądzał.Więc chyba mialas racje ( buuuuuuuuuu
        • nglka Re: pomocy !!!!! pomocy !!!! interpretacja USG 28.06.12, 23:09
          PCO to zespol schorzen. Nie jest tak, ze zly stosunek LH do FSH to podejrzenie PCO, nie, to jedynie podejrzenie nieprawidowosci ale moga one isc w roznym kierunku. Nie zawsze jest ta, ze stosunek obu MUSI byc = 1. Wiec tym sie na razie nie przejmuj.
          Poczekaj na wynikii laparoskopii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka