05.12.12, 11:20
Od jakiegoś czasu zauważyłam, że po naciśnięciu na sutek pojawia się u mnie biała wodnista wydzielina, TAKIE małe kropeczki, bardziej z prawego sutka mniej z lewego.
Przeczytałam, że może to mieć związek z podwyższoną prolaktyną.
W poprzednim cyklu miałam ciążę biochemiczną, lekarz mi tego nie powiedział, ale wynik bhcg wynosił 29,00. Czy jedno z drugim może mieć związek?
Mam już jedno dziecko, ale dawno skończyłam karmić piersią.
Do mojego gina nie mogę się dodzwonić.
Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • bar-ta Re: Wyciek 05.12.12, 12:58
      Hej smile Myślę, że bardzo prawdopodobne jest, że masz za wysoką prolaktynę, właśnie takie są objawy. Zrób koniecznie badanie poziomu prolaktyny i to najlepiej po obciążeniu Metoclopramidem. Niestety ta cholera potrafi nieźle przeszkodzić w zajściu w ciążę i myślę, że mogła spowodować również jej utratę. Jednak nie martw się, prolaktyna się bardzo skutecznie "zbija" np. Bromergonem. Sama miałam ten problem i po 3 miesiącach brania leku jest OK.
      • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 13:07
        Dzięki, a czy potrzebuję na to skierowania od lekarza czy sama mogę zrobić?
        • bar-ta Re: Wyciek 05.12.12, 13:17
          Możesz jak najbardziej prywatnie sama zrobić. Tylko Metoclopramid jest niestety na receptę uncertain i nie każde laboratorium robi prolaktynę po obciążeniu... na pewno sieć ALAB robi, może jest niedaleko Ciebie. A receptę na Metoclopramid może wypisać nawet lekarz rodzinny, bo to popularny lek przeciwwymiotny.
      • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 13:26
        Jestem teraz ok. 4 dni po owulcji, czy branie luteiny pomogłoby mi teraz w razie ewentualnego zapłodnienia?
        Czy mogę ją teraz brać?
        Boję się żeby sytuacja znowu się nie powtórzyła, a do lekarza mam wizytę dopiero w następny czwartek.
        • bar-ta Re: Wyciek 05.12.12, 13:48
          Wysoka prolaktyna hamuje wydzielanie m.in LH, LH to ciałko żółte a ciałko żółte to progesteron - ja tak sobie rozumuję wink więc na pewno jedno z drugim jest powiązane. Jeśli jest szansa, że się Ci się udało, jeśli tak czujesz, to ja na Twoim miejscu brałabym luteinę.
          • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 13:57
            Dziękuję bar-ta. Na wszelki wypadek będę brała 2x1.
        • kotkowa Re: Wyciek 05.12.12, 14:03
          Tak, Luteinę możesz brać spokojnie, chociaż warto zbadać progesteron w 7 dniu po owulacji, będziesz wiedziała czy jest ok.
          Test z metoclopramidem można zrobić tylko w niektórych laboratoriach bez skierowania, w wielu trzeba samemu wykupić tabletkę. Szukaj przy szpitalach położniczych, tam laboratoria częściej robią prywatnie, dają własną tabletkę. Ja robiłam na Polnej w Poznaniu - bez skierowania, tabletkę mi dali.
          • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 14:12
            A czy poziom progesteronu koniecznie trzeba badać w 7 dniu po owulacji? Nie wiem kiedy dokładnie była, ale w niedzielę temperatura wzrosła o 0,3 stopnia i wieczorem miałam ból jajnika.
    • kotkowa Re: Wyciek 05.12.12, 14:00
      Ja tam mam od lat, jeszcze przed urodzeniem dziecka, po porodzie oczywiście karmiłam i teraz znów mam taki minimalny wyciek. To może mieć związek z prolaktyną, warto, żebyś zbadała. Ja miałam podwyższoną, teraz mam podwyższoną tylko po obciążeniu, biorę Bromergon, ale nawet on nie zahamował zupełnie tego wycieku. Czasem tak po prostu jest i nic złego się nie dzieje. Jeśli prolaktyna ok i usg piersi też, to może taka uroda. W ciąży prl rośnie, może po biochemicznej została na wyższym poziomie, po prostu ją zbadaj.
      • bar-ta Re: Wyciek 05.12.12, 14:28
        Słyszałam, że żeby "nie przegapić" progesteron bada się nawet 3 krotnie w ciągu cyklu (w odstępach 3 dniowych) czyli standardowo wypadałoby w 18, 21 i 24 dc.
        • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 14:36
          To co radzicie zrobić progesteron czy prolaktynę?
          • bar-ta Re: Wyciek 05.12.12, 14:45
            I to i to smile Jeśli celujesz, że owu była w niedzielę, to poczekaj te 7 dni, zrób progesteron i prolaktynę razem, dla prolaktyny dc nie ma znaczenia.
            • onewoman Re: Wyciek 05.12.12, 14:54
              ok, zrobię razem, tylko jeśli owulacja była w niedzielę albo sobotę to w piątek będzie 5 lub 6 dzień. No i nie wiem czy iść w piątek czy w poniedziałek lepiej?
    • onewoman Re: Wyciek 07.12.12, 15:19
      Zrobiłam dzisiaj badanie prolaktyny bez obciążenia i mam wynik 320.8 uIU/ml.
      Wszędzie podane normy w ng/ml.
      Czy po przeliczeniu wychodzi ok. 16 ng/ml?
      Czy nie jest za wysoka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka