Dodaj do ulubionych

LH, FSH + Estradiol

28.05.13, 15:42
spojrzcie proszę na moje wyniki:
3 dc
FSh - 4.22
LH - 7,25
Estradiol - 57
Prolaktyna - 8.05
7 dzien po owulacji
progesteron - 12
prob uje znalesc przyczne moich niepowodzen..plamien przed @ i skapych @...
Obserwuj wątek
    • magnolia234 Re: LH, FSH + Estradiol 28.05.13, 16:35
      trudno cokolwiek powiedziec bo nie znamy norm twojego laboratorium, podaj je to bedziemy mialy troche jasniejszy obraz...
      • maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 28.05.13, 16:41
        no tak z rozpędu nie podałam norm...poprawiam się:

FSH wynik 4.22 mIU/ml normy 3,03 - 8,08
        LH wynik 7,25 mIU/ml normy 1,80 - 11,78
        Estradiol wynik 57 pg/ml normy 21 - 251
        PRL wynik 8,05 ng/ml normy 1,9 - 25
    • malpkap Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 10:35
      Na pierwszy rzut oka - progesteron za niski - warto powtórzyć. Stosunek LH/FSH powinien być ok 1.
      • maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 10:40
        PRL - chodzilo mi o Prolaktyne - chyba posluzylam sie zlym skrótem...Progesteron miałam 18 (7 dzien po owulacji) badałam w trzech cyklach - wahał sie między 13 a 19.
        • malpkap Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:05
          18 jest ok smile
          • kotkowa Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:14
            Troche nieprawidlowy stosunek LH do FSH, powinien byc ok 1 (od 0.6 do 1.5 to norma). Prolaktyna ladna, progesteron w 7 dpo powinien byc min. 18 ng/ml do zajscia w ciaze. Jesli nizszy wynik sie pojawia w kolejnych cyklach, to lekarz moglby wlaczyc Luteine - zwlaszcza ze piszesz, ze masz plamienia przed @?
            Mialas monitoring robiony? Przydalaby sie ocena owulacji i badanie estradiolu (2-4 dni przed owu i 7 dni po owu).
            • maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:21
              sprzyznam się - nie bardzo wiem o co chodzi ze stosunkiem LH do FSH - ja to u mnie obliczyc? ew. jak wrównać/sprowadzic na proawdidłowy poziom? (za co odpowiada LH i FSH, wiem ze jest info w necie ale potrzebuje takiego prostego jezyka jak babka babce smile)
              Monitoring maiłam dwa razy - za kazdym razem w ok 17 dniu cyklu (cykle około 34 dni) widoczny pecherzyk (pękają)
              Na plamienia mam Duphaston 1x1 - zarzywam 3 cykl - dwa poprzednie, i ten rowniez nie pomogł... plamienia sie pojawiaja jak w zegraku - rowny tydzien po owulacji i tydzien przed @.. trwaja oczywiscie do samej @ - ktora trwa juz poniej jakie sdwa, trzy dni - jest malo intensywana.
              • maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:21
                aa i jeszcz eo estradiolu - badalam go tylko w 3 dc - w najblizszym planuje zbadac tak jak piszesz, czyli tuz przed ow. i tuz po niej.
                • maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 14:26
                  to teraz jeszcze poczytalam sobie o tym stosunku LH do FSH... max do 1.5 to norma...u mnie wynosi 1.7 - powyzej tej normy co moze sugerowac PCO....
                  kompletnie zbiło mnie to z tropu... moj gin po usg nigdy nic takiego nie sugerowal.... Owulacja raczej jest w kazdym cyklu. ale przeczytalam ze PCO moze powodowac nie tylko brak owulacji ale tez słabe komórki jajowe niezdolne do zaplodnienia - przy owulacji... moze wlasnie tak jest u mnie?.
                  Moze owulacja jest ale jajeczka sa za "słabe? Tyle, że nie widze u siebie zadnych innych objawów PCO....:......chyba probuje ogarnac za duzo informacji na raz...
                  • babybump Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 22:41
                    Ja coraz bardziej mysle, ze Ty mozesz miec polipa/y.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka