maxi.ma 28.05.13, 15:42 spojrzcie proszę na moje wyniki: 3 dc FSh - 4.22 LH - 7,25 Estradiol - 57 Prolaktyna - 8.05 7 dzien po owulacji progesteron - 12 prob uje znalesc przyczne moich niepowodzen..plamien przed @ i skapych @... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magnolia234 Re: LH, FSH + Estradiol 28.05.13, 16:35 trudno cokolwiek powiedziec bo nie znamy norm twojego laboratorium, podaj je to bedziemy mialy troche jasniejszy obraz... Odpowiedz Link
maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 28.05.13, 16:41 no tak z rozpędu nie podałam norm...poprawiam się: FSH wynik 4.22 mIU/ml normy 3,03 - 8,08 LH wynik 7,25 mIU/ml normy 1,80 - 11,78 Estradiol wynik 57 pg/ml normy 21 - 251 PRL wynik 8,05 ng/ml normy 1,9 - 25 Odpowiedz Link
malpkap Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 10:35 Na pierwszy rzut oka - progesteron za niski - warto powtórzyć. Stosunek LH/FSH powinien być ok 1. Odpowiedz Link
maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 10:40 PRL - chodzilo mi o Prolaktyne - chyba posluzylam sie zlym skrótem...Progesteron miałam 18 (7 dzien po owulacji) badałam w trzech cyklach - wahał sie między 13 a 19. Odpowiedz Link
kotkowa Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:14 Troche nieprawidlowy stosunek LH do FSH, powinien byc ok 1 (od 0.6 do 1.5 to norma). Prolaktyna ladna, progesteron w 7 dpo powinien byc min. 18 ng/ml do zajscia w ciaze. Jesli nizszy wynik sie pojawia w kolejnych cyklach, to lekarz moglby wlaczyc Luteine - zwlaszcza ze piszesz, ze masz plamienia przed @? Mialas monitoring robiony? Przydalaby sie ocena owulacji i badanie estradiolu (2-4 dni przed owu i 7 dni po owu). Odpowiedz Link
maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:21 sprzyznam się - nie bardzo wiem o co chodzi ze stosunkiem LH do FSH - ja to u mnie obliczyc? ew. jak wrównać/sprowadzic na proawdidłowy poziom? (za co odpowiada LH i FSH, wiem ze jest info w necie ale potrzebuje takiego prostego jezyka jak babka babce ) Monitoring maiłam dwa razy - za kazdym razem w ok 17 dniu cyklu (cykle około 34 dni) widoczny pecherzyk (pękają) Na plamienia mam Duphaston 1x1 - zarzywam 3 cykl - dwa poprzednie, i ten rowniez nie pomogł... plamienia sie pojawiaja jak w zegraku - rowny tydzien po owulacji i tydzien przed @.. trwaja oczywiscie do samej @ - ktora trwa juz poniej jakie sdwa, trzy dni - jest malo intensywana. Odpowiedz Link
maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 11:21 aa i jeszcz eo estradiolu - badalam go tylko w 3 dc - w najblizszym planuje zbadac tak jak piszesz, czyli tuz przed ow. i tuz po niej. Odpowiedz Link
maxi.ma Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 14:26 to teraz jeszcze poczytalam sobie o tym stosunku LH do FSH... max do 1.5 to norma...u mnie wynosi 1.7 - powyzej tej normy co moze sugerowac PCO.... kompletnie zbiło mnie to z tropu... moj gin po usg nigdy nic takiego nie sugerowal.... Owulacja raczej jest w kazdym cyklu. ale przeczytalam ze PCO moze powodowac nie tylko brak owulacji ale tez słabe komórki jajowe niezdolne do zaplodnienia - przy owulacji... moze wlasnie tak jest u mnie?. Moze owulacja jest ale jajeczka sa za "słabe? Tyle, że nie widze u siebie zadnych innych objawów PCO....:......chyba probuje ogarnac za duzo informacji na raz... Odpowiedz Link
babybump Re: LH, FSH + Estradiol 29.05.13, 22:41 Ja coraz bardziej mysle, ze Ty mozesz miec polipa/y. Odpowiedz Link