Dodaj do ulubionych

Jaki powinien być wynik HCG?

17.09.04, 09:17
Drogie Panie,
zrobię test dopiero 27 września i będzie to 28 dzień cyklu (z 33) po 14
dniach brania duphastonu, czyli 13 dni po owulacji. jaki powinnam mieć wtedy
wynik betaHCG gdybym była w ciązy? Czytałam o tych wynikach na innym forum i
okazuje się, że i wyniki i ich interpretacja przez lekarzy mogą być bardzo
różne. I jeszcze jedno czy wynik z 13 dnia po owulacji jest pewny w 100%?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:25
      1 tydz. 10-30
      2 tydz. do 100
      3 tydz.do 1000
      4 tydz. do 10000
      5-12 tydz. do 290000
      12-16 tydz. 53000
      29-40 tydz. do 60000
      • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:36
        Witaj, tak się zastanawiam 1 tydzień oznacza od 1 do 7 dnia czy po 7 dniu? I
        tak samo czy 2 tydzień oznacza od 7 do 14 dnia czy po 14 dniu?
    • agape76 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:39
      13 dni po owu, 28 dzień cyklu to będzie 4 tc (licząc od ostatniej @). Normy w
      moim lab. są następujące;
      kobiety - 0 - 2,7 mlU/ml
      ciąza 3-4 tydzień - 16 - 156
      ciąża 4-5 tydzień - 101 - 4870
      Licząc oczywiście od ostatniej @.
      Pozdrawiam gorąco i życzę pomyślnego wyniku.
      • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:44
        Dziękuję, że mi odpisałąś, ale nie dziękuję asekuracyjnie za życzenia
        pomyślnego wyniku smile

Mam pytanie: co oznacza "kobiety - 0 - 2,7 mlU/ml" ???

Jeśli dobrze rozumiem mój wynik (jeśli zaciążyłam) powninien być w granicach
        16 -156, tak?

pozdrawiam
      • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:49
        Aha! Zapomniałam jeszcze o jednym! Co to znaczy "w moim labolatorium"? Czy
        każde labolatorium ma inne normy??? Bo patrząc na wynik od Gagat 3 tydz.do 1000
        4 tydz. do 10000 czyli znacznie więcej niż 156... ja nic z tego nie rozumiem.
        Czy na wyniku są napisane normy dla danego labolatorium czy tylko oddają wynik
        bez objaśnienia?
        • agape76 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:55
          W moim laboratorium, to po prostu tam gdzie obecnie się leczę, napisałam tak bo
          widziałam właśnie że gagat podała Ci troszeczkę inne i chyba liczone od momentu
          zapłodnienia. Ja otrzymuje mój wynik HCG, a pod spodem mam wypisane wartości
          min i max. dla poszczególnych tygodni, także od razu sobie sprawdzam czy się
          mieszczę. A kobiety 0-2,7 (min. - max.) oznacza po prostu wynik bez ciąży. Te
          normy są napawdę bardzo szerokie i ważne po prostu żeby mieć co najmniej te
          wartości min.
          • agape76 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 09:57
            tak przyglądam się tym wynikom od gagatka i z całą pewnością są one liczone od
            domniemanego momentu zapłodnienia smile.
            • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:07
              czyli Twoje są podane od ostatniej miesiączki? A Gagatki od owulacji? BO
              myślałam, że odwrotnie skoro jej są większe... ufffff jakie to skomplikowane wink
              • agape76 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:15
                Dokładnie. 1 - 2 tydzień wg Gagatka odpowiada 3-4 tygodniowi wg tego co ja Ci
                podałam. (I właśnie dlatogo Jej wyniki z 3-4 tygodnia sa dużo wyższe bo
                odpowiadają moim z 5-6 tygodnia). Mam nadzieję że nie zamieszałam Ci jeszcze
                bardziej smile.
                • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:19
                  Wypiję jeszcze jedną kawę i pokapuję o co chodzi smile Dziękuję, za pomoc chociaż
                  to jeszcze 10 dni do wyniku przeżywam to histerycznie...
    • gagat100 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:14
      Jeli bedzie ciaza to powinien byc w okolicach 50 albo wiecej ale obojetnie jaki
      wyjdzie zrob za dwa dni drugi i porownaj czy sie wynik podwoil!!!!
      • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:20
        No dobrze, ale jeśli będzie 0 czyli brak ciązy czy powtarzać ten test? Czy
        możliwe, że po 13 dniach od owulacji jeszcze nic nie wykazuje?
        • agape76 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 10:39
          Ja powtórzyłabym tylko w przypadku spóźniającej sie @. Nie wiem czy to możliwe,
          moim zdaniem powinno już coś wykazać. Osobiście robiłam w dniu spodziewanej @
          (27dc) a wynik był ok. 75.
          • gagat100 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 17.09.04, 11:12
            po 13 dniach powinien wykazac
    • trzydziestka1974 strona z wynikami 17.09.04, 21:05
      podaję Wam stronę z wynikami
      bHCG:

www.maluch.com/BHCG-normy.htm

Mama Królewny, która ma już 6 lat !
      Mama Taidy-Aniołka (26 czerwca2004)
    • ewa11a Re: Jaki powinien być wynik HCG? 18.09.04, 11:14
      Dziewczyny,staram sie nadazac za tymi wszystkimi informacjami jakie tu na forum
      sie znajduja i jakos to sobie
      • ewa11a Re: Jaki powinien być wynik HCG? 18.09.04, 11:18
        ...przez przypadek przycisnelam nie ten klawisz...
        Konkretnie mam takie pytanie
        - wczesniej od trzydziestki1974 dowiedzialam sie ze bete hcg mozna zbadac w
        labolatorium lub kupic test sikany w aptece. Mam pytanie o co dokladnie
        powinnam zapytac w aptece?
        • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 18.09.04, 16:09
          Ewa na początku myślałam, że jeseteś bardzo młoda skoro zadajesz takie pytania,
          ale teraz widzę, że to żarty... czy istnieją na świecie kobiety, które nie
          wiedzą, jak mają kupić test ciążowy w aptece?
    • maretina Re: Jaki powinien być wynik HCG? 19.09.04, 15:22
      10 dni po owulacji wynik powinien byc ok 50 MIu. nie traktuj tego jednak tak
      szablonowo. liczy sie przyrost. badanie nalezy powtorzyc ok 3 razy co dwa dni.
      prawidlowa ciaza jest jak beta przyrasta ok 66% a najlepiej jak sie podwaja.
      • ewa11a do trzydziestki 19.09.04, 16:01
        Droga trzydziestko!
        Czasami na forum wystepuje tyle skrótów którymi operuja dziewczyny juz bardziej
        doswiadczone, ze trudno mi "nowej" sie w tym wszystkim polapac. Bylo by o wiele
        prosciej gdyby przy rozwazaniu tego tematu o Duphastonie chociaz raz padlo
        sformulowanie ze " pod koniec cyklu nalezy sprawdzíc czy nie jestes w ciazy".
        I tu akuratnie nie trzeba mi mówic jak mam to sprawdzic- poprostu nie wiedziala
        o co chodzi w tym sformulowaniu beta hcg!
        Bardzo Cie przepraszam ze zabralam Ci troche Twojego tak cennego czasu.
      • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 19.09.04, 18:15
        Marto, rozumiem, że jeśli wynik będzie o wiele niższy niż 50 np. 3 czy 11 to
        oznacza , ze ciąży nie ma? Czy są jakieś limity od - do przy tak niewielkich
        ciążach??? Zastanawiam się, czy będzie na wyniku napisane jaka jednostka
        świadczy o ewidentnym braku ciąży.
        • maretina Re: Jaki powinien być wynik HCG? 19.09.04, 20:48
          kazde lab. moze miec swoje normy trzydziestko. zatem jak odbierzesz badanie i
          na nim nie bedzie norm, to lap laborantki i nie odpuszczaj. jesli dokladnie nie
          bedziesz znala daty owulacji to spokojnie. nie panikuj. wazniejszy jest
          przyrost, jego tempo niz pierwsza wartosc.ja musze latac oznaczac beta hcg, jak
          bede w ciazy, alecoz.. tak musi wiodcznie byc. to kilka razy gin mi to zleci,
          ale jesli Tobie nie zaleci to poprzestan na tescie sikanym lub raz oznacz
          bete.Tobie jest to potrzebne tylko do tego by wiedziec co z duphastonem ( no
          chyba, ze nie bedziesz umiala sie powstrzymac) mimo wszystko staraj sie byc
          normalna, to trudne po poronieniu, ale psychika to podstawa .
          pamietaj, ze Twoj organizm jest jedyny na swiecie, jest inny od wszystkich i to
          co dobre dla x czy y u Ciebie niekoniecznie takie musi byc. dla jednych
          sprawdzanie bety kilka razy to spokoj dla innych *( w tym dla mnie) to potezna
          niepewnosc i stres niewspolmierny do wyniku.czasami lepiej sie zdac na nature.
          wazniejsze od latania co kilka dni na beta hcg jest oznaczenie progesteronu,
          zeby wiedziec czy masz dobra dawke.
          pozdrawiam cieplutko i naprawde wtedy nie zartowalam z Ciebie. nie smialabym
          nawet. bardzo chetnie zawsze Ci pomoge jesli tylko bede mogla. pamietaj jednak
          czytajac moje wypowiedzi i innych, ze nie jestesmy lekarzami, a chodzac do
          lekarza pamietaj, ze on nie jest bgogiem i moze tez sie mylicwink
          pozdrawiam dobrej nocy zyczesmile
          marta
          • trzydziestka1974 Re: Jaki powinien być wynik HCG? 20.09.04, 08:43
            Marto, po pierwsze już teraz wiem, że źle odczytałam wtedy Twoje
            znaczki "smile)))", może jestem przewrażliwiona, także zapomnijmy o tym bo po co
            się stresować.

Otóż, ja dokładnie wiem, kidy miałam owulację bo chodziłam co drugi dzień na
            monitorowanie cyklu. Zresztą już Ci to pisałam. Także jeśli nie wytrzymam i
            pójdę zrobić test w piątek to będzie to z pewnością 10 dnień po owulacji. Tylko
            tyle wiem. OK masz rację będę się upierać w labolatorium aby mi wyjaśniły jak
            ma się mój wynik do 10 dnia po owu. No chyba że będzie 0 i nie będzie o czym
            dyskutować.
            Napisałąś o oznaczeniu progesteronu, proszę powiedz mi coś więcej o tym. Czy
            mogę iść do labolatorium i poprosić o takie badanie bez skierowania?

POzdrawiam
            • maretina Re: Jaki powinien być wynik HCG? 20.09.04, 10:44
              tak. na skierowanie od lekarza raczej nie liczcrying
              oznacza sie go 7 dni p owulacji. jak bedziesz w ciazy to oznacz ponownie, zeby
              byc spokojna a jak bedzie go za malo to po pierwsze luknij od razu wiecej
              progesteronu a po drugie do gina pedemwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka