Dodaj do ulubionych

osobiste pytanie

06.10.16, 14:47
... ile wazycie? wink
czy waga trzeba sie przejmowac az tak? ja dlugi czas mialam bardzo nieregularne cykle, lekarz zwalal wine na wage i kazal mi schudnac 10kg. Dawno dawno temu jak bylam szczuplutenka tez cykle byly kompletnei rozregulowane.
Schudnac schudlam, ciazy brak. Cykle sie poprawily, ale to nie konicznie tylko z powodu wagi, ale nadal to nie 28 dni. Teraz wagi idealnej niestety utrzymuje....
Obserwuj wątek
    • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 06.10.16, 15:02
      mailo byc 'niestety NIE utrzymuje', jakbym utrzymywala to nie pisalabym niestety big_grin
      • szukamloginu Re: osobiste pytanie 06.10.16, 19:29
        Szczerze, mam dużo za dużo kg na plusie. Owulacja jak w zegarku, nie ma problemu zdrowotnego pod kątem ciąży, teraz w trakcie trzeciej. Mam dwie osoby z dużą nadwagą w swoim otoczeniu i też żadnego problemu z zajęciem w ciążę.. więc nie wiem czy to reguła..
        • nadzieja11111 Re: osobiste pytanie 06.10.16, 19:40
          Moim zdaniem wplyw maja hormony ich poziom insulina a nie waga. Sa kobietki otyle i nie mialy problemów. Sa szczuple i maja problemy . Chodzi tu poprostu o równowagę hormonalna nadmiar cukru wplywa na podwyższenie androgenów męskich hormonów. Ja przed zajściem tez probowalam zrzocic a mialam wagę dobra chyba z 3kg zrzocilam ale czy to mialo wplyw to wątpię. Tryb mialam siedzący a zaszlam ale podstawa to kontrola hormonów u mnie przy 3 tarczyca nie moglam zajść , zaszlam jak zbilam . A zmieniam sie wynik co tydzień sama badalam aż bylam w szoku.
          • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 12:17
            ja juz mam wszytkie hormony w normie.
            Insulina jest w porzadku, ale ze wzgledu na pcos i tak biore metformine. I wogole cukru unikam.
            I nie mam nadwagi. Nigdy nie mialam. Lekarz mi akzal dojsc do wagi idealnej (BMI 20 chyba).
            • nadzieja11111 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 12:37
              Wiem ze przy swoich owulkach i tak brany clostilbegyt pomaga dodatkowo u mnie jeszcze duphaston i ovitrelle , a wplyw mialy slabe plemniki
              • nadzieja11111 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 12:39
                Mi miovarian zaszkodzil nie wiedzialam a on mi podwyzyl tsh , zbadalam bo często sama robilam badanie i bylam w szoku bo tydzien temu byl dobryi od razu odstawilam
              • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 14:29
                Tylko clo nie mozna brac ciagle (bralam), bo potem edometrium jest zacienkie. No i poza tym kto moze chodzic w kazdym cyklu na monitoringi wink Wiec to nie jest rozwizanie na dlugo.
    • vaikiria Re: osobiste pytanie 07.10.16, 13:24
      Ja ważę zwykle ok 48 kg przy wzroście 160 cm. Pilnowałam, żeby nie chudnąć poniżej 45, bo bałam się, że problemy mogą być z powodu za niskiej wagi.
      • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 14:29
        tak, za malo tez nie za dobrze wazyc smile
        • szukamloginu Re: osobiste pytanie 07.10.16, 14:35
          Vaikiria zazdroszczę tak niskiej wagi smile
          • vaikiria Re: osobiste pytanie 07.10.16, 19:43
            Ja cała jestem niska i drobna, nie ma czego zazdrościć.
    • lidek0 Re: osobiste pytanie 07.10.16, 17:48
      Nadwaga ma bardzo duży wpływ nie tylko na samo zaciążenie ale i na ciążę - jest obciążęniem nie tylko dla kobiety ale i dziecka. Może powodować zaburzenia hormonalne a to utrudnia zachodzenie w ciążę czy powoduje poronienia. Są wyjątki od tej reguły ale nadwaga czy niedowaga są szkodliwe. Nigdy nie patrzyłam na kobiety z nadwagą będące w ciąży. To żaden przykład do naśladowania.
      "Cykle się poprawiły, ale to nie koniecznie tylko z powodu wagi" a badałaś hormony przed schudnięciem i po? A gdzie jest napisane, że cykle mają trwać 28 dni? Ważne, żeby były w miarę regularne.
      • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 10.10.16, 09:51
        Tak, badalam przed i po. Wielkich zmian nie bylo.
        Powyzje 35dni przyjmuje sie, ze cykl jest zbyt dlugi . Przynajmniej to tak mi poweidzili.
        Tylko ja nie pisze o nadwadze, bo tej nigdy nie mialam. Wazylam 64kg - wzrost 164cm. Lekarz powiedzial, ze mam wazyc 56 kg - to jest waga idealna przy moim wzroscie. Mnie jest ciezko az taka wage utrzymac (cwicze duzo, jem zdrowo) i poki co wywpluje to tylko frustracje...
        • sacea Re: osobiste pytanie 10.10.16, 13:34
          ja miałam jako zalecenie przy pcos schudnąć 10% w 2 miesiące, ciąża pojawiała się, ale i tak pilnowałam insuliny na czczo, miałam mieć poniżej 8
          • magdi_na81 Re: osobiste pytanie 10.10.16, 13:55
            Insuline mam akurat niska w dolnej garnic normy.
            A jakie jeszce miala zaleenia przy pcos?
            • sacea Re: osobiste pytanie 10.10.16, 14:52
              u mnie jeszcze wyszło Hashimoto i niedobór wit. D, i inofem piłam, a na zachętę do zachodzenia miałam brać sensivelle, faktycznie działa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka