jolanta8 17.02.05, 18:34 dziewczyny bierzecie go na czczo czy po jedzeniu?- są różne opinie a w moim przypadku to wazna informacja dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_g25 Re: Kwas foliowy...... 17.02.05, 18:36 hej ja biorę go po jedzeniu a jest jakaś różnica. Odpowiedz Link
jolanta8 Re: Kwas foliowy...... 17.02.05, 18:48 podobno na czczo się lepiej wchłania ale tylko tak słyszałam...też do konca nie wiem Odpowiedz Link
magdulka26 Re: Kwas foliowy...... 17.02.05, 20:30 Ja brałam w trakcie jedzonka +duphaston.Wyniki badań suuper. Odpowiedz Link
jolanta8 Re:magdulka26 17.02.05, 20:33 kiedy robiłas 1 USG? I od kiedy można najwcześniej zobaczyć dzidzi? ja mam mieć w połowie 5 tc i zastanawiam sie czy nie za wczesnie ,chociaż lekarz stwierdził,że się już wtedy robi bez problemu..... moja kruszynka Odpowiedz Link
magdulka26 Re:magdulka26 18.02.05, 10:23 Jolu ja byłam w 6 tc i juz biło serduszko.Według mnie w 5 tc to za wczesnie ,mi sam gin kazał przyjść 2 tyg po terminie @ więc tak zrobiłam ,i nie żałuję bo gdybym poszła wczesniej mogła bym nic zobaczyć bijącego serduszka.Lepiej poczekać te pare dni niż iść i nic nie zobaczyć.Ale to Twój wybór ) Odpowiedz Link
roleczka11 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 08:46 Wydaje mi się że gdyby to było jakoś bardzo istotne to by było napisane na ulotce. Chyba bez znaczenia kiedy się bierze. Odpowiedz Link
luna333 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 09:00 ja brałam naczczo bo tak mi było wygodniej Odpowiedz Link
sabi35 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 09:10 Witaminy bierze się po jedzeniu, bo lepiej się wchłaniają. Witaminy syntetyczne wchłaniają się i tak tylko częściowo (w przeciwieństwie do naturalnych), więc wraz z jedzeniem organizm jest niejako troszeczkę oszukiwany. I z tego powodu nie zapominajcie odżywiać się też zdrowo! Odpowiedz Link
anikad1 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 09:43 A czy jest jakas roznica czy jest to 0,4 mg Foliku czy 0,4 mg kwasu foliowego w preparacie witaminowym? Czy dla przygotowujacych sie do ciazy to tylko Folik? Poradzcie prosze. Odpowiedz Link
paula08 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 09:52 Wydaje mi sie, ze nie ma znaczenia czy bedzie to czysty kwas foliowy czy w preparacie witaminowym. Rzadko sie zdarza, zeby w praparatach witaminowych byly tak duze dawki kwasu foliowego, osobiscie spotkalam sie z tym tylko w preparatach dla "ciezarowek" Czy na pewno dobrze sprawdzilas jednostki? Pytam, bo kiedys sama nabralam sie w ten sposob Odpowiedz Link
anikad1 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 11:32 Biore Vitapil - preparat na skóre i włosy; i jest napisane ze zawiera m.in. 0,4 mg kwasu foliowego. I teraz nie wiem czy brac dodatkowo "czysty" Folik?? zeby tylko nie przedobrzyc Odpowiedz Link
paula08 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 11:57 Nie wiem co ci doradzic, podobno nadmiar kwasu foliowego jest wydalany i nie szkodzi, ale z drugiej strony po co? Ja na Twoim miejscu nie bralabym juz Foliku, raczej zadbala o diete i pozyskanie naturalnego kwasu foliowego. Ja tak robie- oprocz tego 0,4 mg staram sie gotowac potrawy bogate w kwas foliowy, troche jest z tym zabawy, ale chyba warto Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 09:54 Mój gin. uważa, że przed starczy tylko sam kw. foliowy (łykam Folimin, jest tańszy od Foliku) i nie trzeba łykać preparatów wielowitaminowych, żeby nie przesadzić, no chyba, że cierpi się na brak witamin. Odpowiedz Link
luna333 Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 10:00 dokladnie - na początku ciąży też nie zaleca sie brania witamin dla ciężarówek - dopiero w drugim trymestrze się je bierze a kwas foliowy występuje też w niektórych warzywkach i owocach Odpowiedz Link
abneptis Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 10:27 Ja nie jadam śniadań więc folik biorę naczczo. Co do witamin dla ciężarowek lekarz kazał mi już je brac do 2 dzien biorę więc feminatal. Ale nie wiem czy to dobrze... Odpowiedz Link
abneptis Re: Kwas foliowy...... 18.02.05, 10:28 a no i jeszcze biore homeopatyczne leki na regularne miesiaczki i niby płodność... pozdrawiam Odpowiedz Link