03.03.05, 17:56
Czy ktoś może powiedzieć o co chodzi z tymi badaniami? Co to jest? i kiedy
powinno się to zrobić? rozumiem, że to badanie na drożność jajowodów. Na USG
nie widać czy jajowody są drożne?
i czy po HSG łatwiej zajść w ciąże?
Obserwuj wątek
    • balbina11 Re: HSG 03.03.05, 18:09
      Po pierwsze, a właściwie hurtem. Badanie, jak wiesz, robi się żeby sprawdzić
      jak wyglądają jajowody i macica w środku. Na normalnym usg tego nie widać. Jest
      forma tego badania z usg, ale wtedy tak samo wstrzykują kontrast. Powinno się
      je robić, jak zleci lekarz po wyeliminowaniu innych przyczyn niezachodzenia.
      Owszem, łatwiej zajść, szczególnie wtedy kiedy ma się małe zrosty, sklejone
      jajowody itp. Przy poważniejszych problemach niestety sam kontrast pod
      ciśnieniem nie da rady... Chcesz wiedzieć coś więcej?
      • tromysza Re: HSG 03.03.05, 18:13
        Nie, chyba nie...
        już mi sie wydaje, że to mam. Paranoja.
        • balbina11 Re: HSG 03.03.05, 18:16
          co masz? Ja chorowałam na chlamydie. One, jako efekt uboczyn, powodują zrosty
          jajowodów. Na hsg okazało się, że są drożne i wogóle wszystko w środku w
          porządeczku. Nawet mięśniaki są na zewnątrz maciciy. Nie nakręcaj się. U mnie
          to siedzi w głowie, nie ma innego wyjścia wink
          • tromysza Re: HSG 03.03.05, 18:18
            mam niedrożne jajowody. ja po prostu nie mogę wchodzić na forum. Bo jak tylko
            wejdę i przeczytam jakiś wątek o chorobie czy dolegliwości to już mi się wydaje
            natychmiast, że to mam. Chlamydie też pewnie mam.
            Nie jestem normalna.
            • balbina11 Re: HSG 03.03.05, 18:24
              Ty za chwilkę to nie do ginekologa a do psychiatry powędrujesz. Jak masz
              chlamydie to idź zrobić wymaz i będziesz wiedzieć. Wyleczysz. Hsg też jest dla
              ludzi - diagnostyka i tyle. W ucho dostaniesz i na tym się to skończy. Ile się
              starasz? Ja już od września 2003 r i jakoś żyję, nie fiksuję. Teraz jestem na
              CLo, 4 miesiące, potem robię sobie luz i tyle. Co ma być to będzie. A TY SIĘ
              WYLUZUJ, A NA FORUM WCHODŹ TOWARZYSKO!!
              • tromysza Re: HSG 03.03.05, 18:28
                ja od września 2004. Ale z przerwami.
                ja jestem wyluzowana. Dopóki nie zacznę czytać tego wszystkiego, oczywiście. Bo
                wtedy moja głowa tworzy przerażające scenariusze. Oczywiście, ze mną w roli
                głównej.Oczywiście, oczywiście...
                Dzięki balbinko.
                • tromysza acha, balbinko 03.03.05, 18:33
                  a bolało Cię to badanie?
                  • pszczolka2 Re: tromyszko:) 03.03.05, 18:59
                    Mnie bardzo mocno, ale to dlatego, że miałam niedrożne jajowody i w momencie
                    wlewania kontrastu ból był nie do wytrzymania (ale nie taki diabeł straszny jak
                    go maluja).
                    Jeżeli są drożne to bólu nie ma wogóle, a i tak zawsze dostaje się coś
                    przeciwbólowego. Warto pójść na to badanie, szczerze polecam - mimo bólu
                    jakiego doznałam (zastrzyk który Mi podali, zaczął działać dopiero po...)
                    Powodzenia kochana.

Pozdrawiam,Ola
                    33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy"smile
                  • balbina11 Re: acha, balbinko 03.03.05, 19:04
                    Bolało, przez chwilkę dość porządnie, ale to był moment. Jakbym miała iść
                    jeszcze raz to idę, a na gstroskopię już nigdy.
                    • jedna_chwilka Balbinko... 03.03.05, 21:49
                      gastroskopie można też zrobić w znieczuleniu! Budzisz się i jest OK. Jesli
                      jesteś z Wwy i będziesz musiała ją kiedyś powtórzyć, to powiem Ci dokąd trzeba
                      iść. O jajowodach i ich udrożnianiu słyszałam wiele, w tym, że to baardzo
                      bolesny zabieg przeprowadzany przy zrostach, których powodem jest chlamydia i
                      zapalenie przydatków, często przez babki lekceważone...
                      Tromysza - na litość!
    • ann99 Re: HSG 05.03.05, 19:59
      Ja miałam badanie robione pod koniec grudnia, bez specjalnego znieczulenia,
      tylko na no-spie,panadolu i takim leku z herbapolu (na "s" ponoc wskazany przy
      tego typu badaniach). Okazało się,że jeden jajowód jest częściowo niedrozny
      (kontrast przeszedł ale pod cisnieniem i nie rozlał się tak jak trzeba) a ból
      był bardziej "po" i to taki jak przy @...Więc do wytrzymania...Gorzej wspominam
      czekanie na badanie i nerwy przed niz samo badanie...
      I po badaniu juz nie doczekałam się @...wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka