Dodaj do ulubionych

grubaski...

18.07.05, 12:56
Witam Was wszystkie serdecznie. Od jakiegoś czasu śledzę Wasze wypowiedzi na
forum dla starających się... i naprawdę zaczynam się martwić. Jestem rok po
ślubie i powoli planujemy powiększyć rodzinę. Nie staramy się tak bardzo,
poprostu nie zabezpieczamy się w żaden sposób. Często robimy to w szcytowym
momencie i gdy przychodzi co do czego to klapa. Mam 34 dc. objawy tak jak
opisujecie. Czy wina może leżeć po stronie mojej nadwagi! Jest mi z tym żle.
Mąż chce córeczkę, teściowa cokolwiek, a ja nie mogę...
Czy jedynym lekarstwem jest schudnięcie, czy mogą być setki przyczyn dla
których nasza rodzina nadal liczy 2 osoby?
Pozdrawiam Was i solidaryzując się ze starającymi trzymam za was kciuki i nie
załamuję się!
Obserwuj wątek
    • katja_79 Re: grubaski... 18.07.05, 12:58
      Nie myśl tak, na pewno są inne powody. Jeśli nie daje ci to spokoju to idź do
      lekarza.
      • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 13:04
        Dzięki za szybką odpowiedź,była u lekarza, babka powiedziała mi że muszę
        schudnąć, pytałam czy nie musze robić jakiś dodatkowych badań. Stwierdziła, że
        nie tylko krew, a tam wszystko wyszło ok. Lekarka zwróciła mi jeszcze uwagę na
        to, że problem może stanowić nasza długość stażu. Od 9 lat jesteśmy razem, nie
        mieliśmy innych partnerów. Nie wiem czy to oznacza, że mój organizm
        przezwyczaił się do "płynów" mojego meża? To wszystko jest takie dziwne!
        • sabi35 Re: grubaski... 18.07.05, 13:08
          Oczywiście, jeżeli masz sporą nadwagę, może to być przeszkodą w zajściu w
          ciażę. Nadmiar tkanki tłuszczowej powoduje zaburzenia hormonalne, kłopoty z
          owlacją, PCO, nadmiar męskich hormonów i inne. Nie piszesz, czy badania krwi to
          były badania hormonów czy inne.
          • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 13:13
            O ile pamiętam napewno hormon tarczycy, nie pamiętam reszty, bo było to w
            stczniu. Ogólne Pani doktor stwierdziła, że wyniki są bardzo dobre i jak nie
            zajdę w ciąże przez rok to dopiero zleci mi inne badania. Nie wiem czy
            powiennam czekać tyle czasu? Ogólnie czuję się trochę zagubiona, bo nie mam z
            kim o tym pogadać. Mój mąż chce, ale nie jest wylewny i nie rozumie wielu
            rzeczy. Z mamą nie mam kontaku, a moje koleżanki nie są jeszcze na tym etapie.
            Mam 25 lat, więc i trochę czasu na to, ale chciałabym już bo moje hormony
            wariują!
    • mamalgosia Re: grubaski... 18.07.05, 13:41
      No dobrze, ale to nadwaga, czy otyłość? I jakiego rzędu?
      To, co piszesz o "przyzwyczajeniu się " do płynów męża nie jest absolutnie możliwe
    • katja_79 Re: grubaski... 18.07.05, 13:42
      zależy jak jest nadwaga, powinnaś policzyć sobie BMI
      • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 13:46
        Nadwagi mam ok. 20- 25 kg. BMI 31. Próbowałam schudnąć, udało mi się pod okiem
        lekarza stracić 12 kg, ale to wróciło. Nadal jestem sprawna, kocham sport,
        tylko nie mam na nic czasu i pracuje przy biurku. Mam w pracy trochę stresu,
        może to też przyczynia się do tego że niciz potomstwa.
        • katja_79 Re: grubaski... 18.07.05, 13:47
          to bardzo wysoka nadwaga, schudnij dla siebie i dla dziecka. Pamietaj że w ciąży
          tyje się dodadtkowo jakieś 19kg, wtedy będziesz miała spore problemy z
          krążeniem, oddychaniem, chodzeniem...
          • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 13:51
            Jednym słowem nie schudnę nie będę matką! Smutne to, ale nie jesteś pierwszą
            osobą, która to mówi (pisze). Nie jest to proste, nie życzę nikomu nadwagi,
            zawsze byłam wysportowana, ale potężna, od kiedy znalazłam faceta przestałam o
            siebie dbać i teraz moze być już poźno na odkrecanie tego. Mój organizm walczy
            ze mną i nie chce oddać zbędnych kilogramów!
        • kawka74 Re: grubaski... 18.07.05, 13:52
          to może być przyczyna, ale nie musi. Ja też chuda nie jestem, a lekarka
          powiedziała mi, że (tu streszczam, pewnie bardzo niepoprawnie wink) w związku z
          moją nadwagą mogę mieć niewłaściwy poziom insuliny i glukozy, co może znacząco
          obniżyć jakość jajeczka, a w konsekwencji zajście w ciążę. Zaproponowała mi
          badania, jeśli diagnoza się potwierdzi, dostanę Metformax i może wtedy się uda.
          Tak czy inaczej - nadwaga i stres, o którym piszesz, mogą skutecznie utrudniać
          Ci zajście w ciążę. Nie musi to być ta przyczyna, ale warto spróbować ją
          wyeliminować na wszelki wypadek.
          • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 14:19
            Jeżeli chodzi o mój poziom insuliny to wyniki mam dobre, rano 70, a po 2h po
            glukozie 78. Jakie specjalistyczne badania powinnam zrobić?
    • eryka5 Re: grubaski... 18.07.05, 13:49
      Moim zdaniem powinnas wybrac sie do naprawde sprawdzonego gina(zapytaj
      dziewczyn z forum to napewno Ci doradza,tylko napisz skad jestes) i powoli
      zaczac robic badania,które przeciez nie zaszkodza a moga tylko wniesc do sprawy
      nowe fakty,które moga pomóc zajsc ci w ciąze.Rozumiem Cie takze ze nie masz z
      kim o tym porozmawiac z ludzmi z najblizszego kregu,dlatego powinnas dołaczyc
      do nas i pytac o wszystko co Cie trapi i nurtuje bo tylko w ten sopsób mozesz
      zrzucic to z siebie i przy okazji dowiedziec sie kilku przydantych rzeczy.A
      jesli chodzi o tusze to moze rzeczywiscie ma to jakis wpływ na zajscie w ciaze
      ale nie uwazam ze decudujacy,tym bardziej ze znam osobiscie sporo
      grubasek,króre zachodza i rodza bez problemów.
      Badania ze stycznia powinnas powtórzyc tym bardziej ze nie wiesz na co one
      konkretnie były ukierunkowane.
      Pozdrawiam.
      • juja2103 Re: grubaski... 18.07.05, 14:17
        A masz namiar na dobrą kobietkę, bo do faceta nie pójdę mam straszne opory.
        szukam kogoś w Warszawie, a najlepiej w Lux-Medzie, bo tam mam pakiet i mam
        wszystko od ręki i za darmo.
        • eryka5 Re: grubaski... 18.07.05, 14:35
          Ja jestem z Wrocławia tak wice nie wiele Ci pomogę,jednak jedno Ci powiem
          najlepsza klinika w Polsce to warszawskie Nowum tak wiec jakbym mieszkała w
          Warszawie to zapewne udałabym się tylko i wyłacznie tam.
        • rene26 Re: grubaski... 18.07.05, 21:31
          Witaj,
          ja od niedawna chodze do LuxMedu do pani drMarek, bardzo konkretna kobieta, o
          wszystko mnie wypytała na pierwszej wizycie i od razu skierowała na badania
          (jestem po poronieniu). Z tym, że przyjmuje tylko w Al.Jerozolimskich-w budynku
          Compensy ale za to codziennie i nie ma problemu, żeby się do niej dostać. No i
          ona mi również zwróciła uwagę na tuszę(nie należę do najszczupleszych).
          Myślę, że warto ją polecić.
          Trzymam kciuki za Ciebie i za siebie smile)
          • juja2103 Re: grubaski... 19.07.05, 09:40
            Właśnie u niej byłam w styczniu, też wydała mi się konkretna i sympatyczna. Też
            skierowała mnie na badania i kazała pokazać się w lipcu na cytologię. Jeżeli ty
            ją polecasz, to chyba dobrze się stało, nie będę zminiać lekarza, jak u niej
            zaczęłam, to mam nadzieję, że niebawem u niej skończę okres oczekiwania wink
            Dziękuje za poradę i również życzę tobie powodzenia w dalszych staraniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka