Dodaj do ulubionych

Co poprawi endometrium?

13.06.07, 15:43
Mam pytanko: co powoduje wzrost endometium? Jak poprawić grubość endometrium?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdr
Tess.
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 15:59
      Podobno ryby,orzechy i czerwone wino mają zbawienny wpływ na polepszenie
      endometrium.Nie wiem tylko czy chodzi o jego grubość czy strukturę.
      • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 17:45
        Serdeczne dzięki!
        • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 19:07
          Tes masz dobre endo, co Ty tam majstrujesz?
          • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 19:18
            Wiosenko, to dla Ciebie endometrium wink Estrogeny powodują wzrost end - tak myślę...

Pozdr

Tess.
            • 88888a1 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 20:08
              Witajcie, dziś byłam u ginekologa w klinice niepłodności, powiedział że
              endometrium mam idealne jak na 15 dc. Ja jem orzechy laskowe pół paczuszki na
              dwa dni , czasem rybkę sobie zjem. Pozdrawiam serdecznie," przyszłe mamusiE"smile
              • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 21:14
                Tes dzieki pokapowalam sie czytajac na NPR, kochana jestes. Tylko widzisz
                miejscami endo jest ok 9mm, ale tam gdzie ma 5mm, to niestety w tych miejscach
                nie da rady nic zrobic, tam moze sie nigdy nie odrodzic, albo taka moja uroda,
                albo moge podziekowac ginom, ktorzy "orają" wnetrze macicy, bo to nie ich krowa
                rozpłodowa.

Oj ostro napisalam, ale coz...
                z drugiej strony robia to na oslep, i wola wiecej usunac niz za malo, nie
                wiadomo za co im dziekowac/nie dziekowac.

Za winem nie przepadam, orzechy tucza, wiec jem migdaly, hi hi.
                • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 21:34
                  Ja też za winem nie przepadam, ale orzechy b. lubię .Została jeszcze rybka. Ty
                  mieszkając nad morzem masz chyba lepszy dostęp do świeżej (nie wiem czy to
                  wszystko jedno: słodkowodna czy morska...) Nie bądź pesymistką, że może się nie
                  odrodzić... Pewnie potrzeba czasu i cierpliwości. I myślę jednk, że powinnaś
                  jeść orzechy a zrezygnować z czegoś innego co tuczy lub więcej się ruszać.
                  Ewentualnie powiedz sobie: kochanego ciałka nigdy nie jest za dużowink Przeczytaj
                  wszyskie odpowiedzi o endometrium: jest tam i wiesiołek... Może wystarczy
                  cierpliwie czekać i starać się. Jeszcze jedno, jeżeli pęcherzyk nie rośnie
                  odpowiednio to może endometrium nie ma bodźca do wzrostu. Bo to wszystko jest
                  chyba współzależne od siebie - wzrost pęcherzyka napędza wzrost end i na odwrót.

Czyli wystarczy może pobudzić jedno do wzrostu a dalej jak domino. Hm, to musi
                  byc tak.

Pozdr

Tess.
                  • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 21:41
                    to na pewno jedno wspolgra z drugim, wszystko pomalutku, łykam wiesoiolek,
                    folik, witaminki, rybki bede jesc czesciej, ruszam sie duuuuzo, wsiadam do
                    auta, wysiadam, i znuuuf wsiadam i znuf wysiadam, i biegam w domu po schodach,
                    jezdze na rowerze, musze czesciej, oj ja stara jestem wiesz, mam 34 wiosny, ech

na wzrost endo czekam 6 lat, hi hi, ale nigdy nie bylo leczone, bo po co sie
                    truc dla lepszych @, teraz sie truje duphastonem, no ale teraz sie staram,
                    dzieki tes za takie zaangazowanie, jestem w szoku, ale czy Ty mnie az tak
                    pesymistycznie odbierasz? teraz mam taki moment jedynie gorsze dni, ale to
                    przejdzie, a dla mnie najgorsza jest niewiedza, bo nie wiem czy rosna czy nie,
                    niestety latac po kilku usg mi sie nie chce, podziwiam Cie, hi hi, moze sie
                    skusze, sama nie wiem, wszystko zalezy co bedzie w tym cyklu, pozdrowka
                    • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 22:04
                      Ależ skąd, Wiosenko - odbieram Cie stosownie do Twojego nicku - bardzo
                      pozytywnie, i nie jako pesymistkę. Każda ma wzloty i upadki - ważne tylko by
                      ktoś pomógł wstać.U mnie niestety dołki zdarzaja się coraz częściej, bo panika
                      dopada - rocznik 1970. Rozumiesz więc, że kobieta nie chce się starzeć i zbliżać
                      wielkimi krokami do 40... Ja zawsze chciałam mieć dużo dzieci a jak dotychczas
                      nic z tego nie wyszło. Tak sobie myślę, że testować to w zasadzie powinam za
                      tydzień - coś w tym jest. 22.06.07 - to nasza 5 rocznica ślubu - byłby piękny
                      prezent od losu. I jeżeli się uda to dzidzia pojawiła by się w okolicy moich 38
                      urodzin... Super... Tylko to niestety pozostaje w sferze marzeń... A co do
                      latania po usg - wolę latać niż denerwować się i mie wiedzieć co jest grane.
                      Zresztą ja już naprawdę nie mam czasu na eksperymenty. A wiedza jest bezcenna.

Pozdr

Tess.
                      • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 13.06.07, 22:14
                        Tessie rozumiem Cie w 100%, nie masz na co czekac, ja w sumie tez 1973. Choc
                        niby z matmy wychodzi ze mam jeszcze 3 lata hi hi. dzieki kochana za wspacie,
                        bedziemy wspierac sie razem.
                        • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 14.06.07, 09:37
                          Ah, Wiosenko jeżeli Tobie z matmy wychodzi, że masz jeszcze 3 lata to co mnie
                          wychodzi? Proszę nie załamuj mnie.... PocieszA mnie jedynie, że to u mnie
                          rodzinne. Moja mama urodziła pierwsze dziecko (po 8 latach leczenia - ale to
                          były lata 50-60) w wieku 32 lat. Drugie dziecko czyli mnie w wieku 38 lat.
                          Byłoby jeszcze jedno syn - ale idiota lekarz nie poznał się na 9 tygodniowej
                          ciąży i dał Mamie tabletki. Mama zastanawiała się czy brać i w końcu wzięła pół
                          tabletki - wystarczyło. Straciła syna w 9tc. Miała wtedy 42 lata.A mi nadal jest
                          przykro jak o tym pomyślę, bo fajnie byłoby mieć brata a tak mam tylko starszą
                          siostrę 6 lat. Niestety nie zawsze potrafię się z nią dogadać.

Wiem, dzisiaj za wcześnie robić test, ale ja oczywiście zrobiłam. I oczywiście
                          negatywny - więc co tu dużo mówić. Mam jeszcze 3 testy - bo przecież robiłam
                          testy owulacyjne jak szalona - zużyłam ponad 3 opakowania. W każdym opakowaniu
                          jest 5 testów owul i 1 ciążowy. Będę miała cała kolekcję testów ciążowych do
                          wykorzystania jak tak dalej pójdzie. Następny powinnam zrobić za 5 dni - powinno
                          się pojawić plamienie przed @. Pewnie się pojawi i @ przyjdzie. Tylko co ja
                          powiem mojej gince - miałam brać luteinę od 16dc przez 7dni a ja biorę od 24
                          dnia i zamierzam brac do @...

Pozdr

Tess.
                          • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 14.06.07, 12:09
                            kurcze tyle do Ciebie napisalam, i wcielo, bo mnie tu zagaduja, kurcze, kurcze

wiec powtarzam, o tej luteince to se mysle tak, ze nie mow nic gince ze nie
                            lykalas od 16 dnia

opowiem Ci moja historie pierwszego cyklu staran i to z duphastonem
                            ginek prosil zebym brala od 16-25, wiec tak zrobilam, p[ierwsza tabl w 16dc, w
                            17dc skok tempki, tu sie naczytalam ze duph moze/ale nie musi podnosic tempki,
                            wiec juz nie wiedzialam czy skok od owu czy skok od duph, po 10 tabl @ nie
                            przyszla, i nie wiedzialam co mam robic, bo tu wyczytalam, jak sie przestanie
                            brac to mozna poronic, wiec bralam i sztucznie podtrzymywalam ten cykl, ogolnie
                            cykl mi sie rozjechal, bo z 11 dniowej lutealnej zrobilo sie 17 dni, teraz mam
                            lutealna juz ok ok 12-13 dni, duph poprawil mi te faze bardzo ladnie

wszystko to powiedzialam ginowi, wiec zgodzil sie zebym brala duph po owu, pow
                            ze sa dwie szkoly brania

na moj gustod 16-25 to kalendarzykowe podejscie, ktore moze ale nie musi
                            opoznic owu lub przyblokowac

obecnie biore na 3 dzien wyzszej i jest ok, bo jak lykam 10 tabl to juz plamie,
                            wiem co jest grane, ale jesli ktos ma lutealna 16 dniowa, to nie wiem jak
                            dzialac, bo ani przerwac branie progesteronu ani kontynuowac

gdzies czytalam ze lepiej brac az do @, bo i tak jak ma przyjsc to przyjdzie

ja tez wczoraj sobie tak myslalam o mojej mamie, miala brata w wieku 25 lat,
                            mnie w wieku 28, a ja pierwsze dziecko w wieku 27,5, tak tylko sobie dumam,
                            wiem wiem mam jedno, ale uwierz w moim przypadku to tego drugiego bardziej
                            pragne, odzywa sie instynkt, pierwsza dzidzia to raczej -no bo juz pora

ech pogledziulam

• tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 14.06.07, 12:22
                              Ja lubie czytac takie różne dumania i gdybania - chyba lubię słuchać też.
                              Czasami mnie nachodzi, żeby poględzić... wink więc takie drobne i niewinne jak
                              Twoje to spoko wink Nic nie powiem gin o luteinie, ale cykl mi się wydłuży bo jak
                              biorę bromergon i luteinę to mam w miarę regularnie 28-30dni. Ostatni cykl
                              sknociłam bo brałam luteinę od 13dc i @przyszła 25dc. A teraz jak biorę od 24dc
                              to wyjdzie jakiś dziwoląg 32-33dni - chyba, że jest fasolka. Choć wątpię, sama
                              nie wiem.

Pozdr

Tess.
                              • wiosenka1 Re: Co poprawi endometrium? 14.06.07, 12:29
                                Tes zycze Ci tej fasoli jak cholera, nalezy Ci sie, oj nalezy.
                                • tessie124 Re: Co poprawi endometrium? 14.06.07, 12:41
                                  Dzięki Wiosenko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka