Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjne ale zapytam...

13.12.07, 14:32
Witam,

Wiem, ze pytanie moze wzbudzac kontrowersje ale mimo to zaryzykuje -
czy w ktorejs z klinik gdzie leczylyscie sie jest mozliwosc wyboru
plci zarodka przy IVF ? A moze slyszalyscie o takiej mozliwosci z
innych zrodel.

Z gory prosze wszystkich, ktorzy maja zamiar obrzucic mnie
inwektywami o powstrzymanie sie - nie pytam o to z powodu zwyklej
fanaberii.

Z gory dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: majamama Re: Kontrowersyjne ale zapytam... IP: 199.67.203.* 13.12.07, 15:33
      Invicta w Gdańsku oferuje PGD - diagnostykę preimplantacyjną. Badają
      DNA - mogą okreslić jaka jest płeć zarodka.
    • Gość: thursday Re: Kontrowersyjne ale zapytam... IP: *.aster.pl 14.12.07, 22:13
      chyba Białystok - jeśli wyjdzie nam pozytywne azf też o tym myślę i
      mam gdzieś wszelkie inwektywy, bo to są poważne powody a nie
      fanaberie
      • magdad5 Re: Kontrowersyjne ale zapytam... 15.12.07, 12:53
        Dzieki wielkie.

Zaczniemy od Gdanska. Zobaczymy co nam powiedza.

Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim pieknyh swiat i samych "dwu-
        kresek" na testach smile
    • Gość: wiewiorka Re: Kontrowersyjne ale zapytam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 14:08
      Gdzieś czytałam, że określanie z góry płci zarodka jest nielegalne.
      • tekla12 Re: Kontrowersyjne ale zapytam... 15.12.07, 14:55
        a gdzie czytałaś i gdzie jest nielegalne?
        • wiewiorka76 Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla 16.12.07, 20:34
          Kiedyś w necie znalazłam artykuł o in vitro w świetle prawa czy coś
          takiego, nie pamiętam dokładnie. Ale pamiętam, że wyraźnie było tam
          napisane, że lekarz nie ma prawa decydować o płci dziecka w trakcie
          mikromanipulacji i to jest własnie nielegalne. Liczy się tylko
          jakość plemnika, a nie płeć. Ale nie szukałam więcej informacji na
          ten temat. Pozdrawiam.
          • magdad5 Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla 16.12.07, 22:23
            W Polsce nie jest nielegalne. Problem jest etyczny a nie prawny
            (podobnie jak samo in vitro). Aczkolwiek dobor plci jest mozliwy ze
            wskazan medycznych (np. chorobach dziedzicznych zwiazanych z
            plcia). Co do etyki - kwestia lekarza.
            Pozdrawiam
            Magda
            • monnallisa Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla 04.01.08, 08:53
              Fanaberią jest zrobienie sobie dziecka z próbówki, a wybór płci....nie wiem jak
              to nazwać!!!
              • Gość: Goasia Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla IP: *.lodz.mm.pl 04.01.08, 09:12
                Monnallisa, mam wrazenie, że należysz do tych "inteligentnych
                inaczej", o empatii już nie wspomnę. Czy ty wiesz co znaczy starać
                się o dziecko?. Czy wiesz, że na niektóre śmiertelne choroby
                zapadają tylko chłopcy, a dziewczynka bedzie zdrowa, to nie żadna
                fanaberia tylko po prostu pragnienie urodzenia zdrowego dziecka.
                Jak masz pisać takie głupoty to spadaj stąd.
                • monnallisa Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla 04.01.08, 09:25
                  jeśli tak to po co starać się o dziecko tyle miesięcy wydawać na nieludzkie in
                  vitro dużo pieniędzy i jeszcze żyć ze świadomością, że dziecko może być chore
                  (bo przecież powszechnie wiadomo, że dzieci z próbówki dwa razy częściej
                  zapadają na różne choroby w tym genetyczne) i dotyczy do zarówno chłopców jak i
                  dziewczynek.

Lepiej wybrać się do ośrodka adopcyjnego i postarać się o dziecko właśnie w ten
                  sposób - szczęśliwe będzie i dziecko i rodzice.

wiem, że rodzice którzy nie mogą mieć dzieci są bardzo nieszczęśliwi i rozumiem
                  to, ale nigdy nie powiem, że in vitro jest dobre.
                  • Gość: Do Monnallisa Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla IP: *.lodz.mm.pl 04.01.08, 09:30
                    Jesteś totalną ignorantką, dzieci po in vitro wcale nie chorują
                    częściej niż dzieci poczęte w inny sposób.
                    Nie musisz mówić że in vitro jest dobre, ale też nie wypisuj takich
                    bzdur.
                    Rozumiem, że sama adoptowałaś dzieci.
                    • monnallisa Re: Kontrowersyjne ale zapytam... - Tekla 04.01.08, 09:44
                      Tak !!! Dzieci poczęte metodą in vitro chorują dwa razy częściej. Były
                      prowadzone liczne badania w tym kierunku min. w Szwecji, a były to badanie tylko
                      pobieżne, gdyż kliniki zajmujące się in vitro buntują się przeciwko temu i
                      nawet w wielu krajach nie wpisuje się dziecku do karty zdrowia, że zostało
                      poczęte tą metodą.
                      a te tylko powierzchowne badania wykazały, że: dzieci poczęte in vitro do 7 roku
                      życia dwa razy częściej przebywają w szpitalach niż ich rówieśnicy poczęcie w
                      sposób naturalny, a w dalszym życiu częściej zapadają na astmę i różne choroby
                      reumatyczne. Pierwsze dzieci poczęte z próbówki dopiero wchodzą w dorosłość,
                      więc na tę chwilę nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie będą skutki mikrozmian
                      genetycznych jakie mają miejsce przy zapłodnieniu i vitro.
                      • Gość: thursday Re: monalisa IP: *.aster.pl 04.01.08, 23:16
                        może i czytałaś jakieś badania na ten temat, ale niestety prawda
                        jest taka, że dzieci po in vitro są zazwyczaj inteligentniejsze i
                        zdrowsze - po prostu rodzice więcej poświęcają im czasu i opieki, bo
                        są one wyjątkowym cudem - dzieci z in vitro monalisa to po prostu
                        czysty dowód na cuda, które Bóg czyni na ziemi. Nazywając je
                        fanaberią, po prostu bluźnisz smile. Zapewniam Cię też że statystycznie
                        są bardziej szczęśliwe od dzieci urodzonych naturalną drogą, gdyż
                        mają rodziców, którzy są w stanie ponieść bardzo bardzo dużo
                        wyrzeczeń dla ich dobra. Aby mieć dziecko z in vitro trzeba naprawdę
                        wiele poświęcić - trzeba niejednokrotnie ryzykować własne zdrowie,
                        karierę i mieć odwagę przeciwstawiać się zaściankowości jaką
                        prezentujesz.
                        • aurita Re: monalisa 05.01.08, 02:11
                          monallisa to troll, szkoda wypielegnowanych paznokci....
                        • monnallisa Re: monalisa 05.01.08, 10:28
                          In vitro nie ma nic wspólnego z cudami Boga. Cudem jest dziecko stworzone z
                          miłości dwojga ludzi, a nie w laboratorium medycznym. Bóg nigdy nie pozwoliłby
                          na to, aby jedno dziecko żyło dzięki śmierci kilkudziesięciu innych (bo do tego
                          w rezultacie prowadzi in vitro)

piszesz, że:
                          >dzieci po in vitro są zazwyczaj inteligentniejsze i
                          zdrowsze - po prostu rodzice więcej poświęcają im czasu i opieki,<

Każdemu dziecku należy poświęcać dużo czasu i opieki, a od tego nie stają się
                          zdrowsze, ani bardziej inteligentne.

>statystycznie
                          są bardziej szczęśliwe od dzieci urodzonych naturalną drogą<

To Ty prowadziłałaś/eś te statystyki, bo ja po raz pierwszy o tym słyszę.

Pozdrawiam
                          • dagps Re: monalisa 05.01.08, 11:34
                            Cudem jest dziecko stworzone z
                            miłości dwojga ludzi, a nie w laboratorium medycznym

a mnie kreci milosc w sterylnych warunkachwink) stad cudem jest dla mnie to co
                            moze sie stac w laboratorium medycznym i nic tobie do tego
                          • tekla12 Re: monalisa 05.01.08, 12:10
                            monnallisa napisała:
                            Bóg nigdy nie pozwoliłby
                            > na to, aby jedno dziecko żyło dzięki śmierci kilkudziesięciu innych (bo do tego
                            > w rezultacie prowadzi in vitro)

tych rewelacji nawet abp Życiński nie kupuje bo wie, że są bzdurne

>
                            > piszesz, że:
                            > >dzieci po in vitro są zazwyczaj inteligentniejsze i
                            > zdrowsze - po prostu rodzice więcej poświęcają im czasu i opieki,<
                            >
                            > Każdemu dziecku należy poświęcać dużo czasu i opieki, a od tego nie stają się
                            > zdrowsze, ani bardziej inteligentne.

Należy robić różne rzeczy np. nie należy kłamać, co wcale nie znaczy, że zawsze
                            mówi się prawdę. A inteligencja i zdrowie dziecka w znacznym stopniu zależy od
                            starań otoczenia i tę prostą mądrość znajdziesz w każdym podręczniku poświęconym
                            hodowli dziecka.

> >statystycznie
                            > są bardziej szczęśliwe od dzieci urodzonych naturalną drogą<
                            >
                            > To Ty prowadziłałaś/eś te statystyki, bo ja po raz pierwszy o tym słyszę.

bo czytać trza a nie słuchać radia
                            >
                            > Pozdrawiam
                          • Gość: thursday Re: monalisa IP: *.aster.pl 05.01.08, 19:43
                            >
                            > To Ty prowadziłałaś/eś te statystyki, bo ja po raz pierwszy o tym
                            słyszę.
                            >

Jesteś blizej prawdy niż myślisz smile, tyle że ja to robię zawodowo smile
                            Mam nadzieję, że kiedyś Twój umysł się rozjaśni smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka