gabi.5 22.01.08, 15:49 od 2 lat staramy się o dzidzę.Okazało ze mąż ma bardzo złe wyniki.OLIGOZOOSPERMA,ASTENOZOOSPERMIA i TERATOZOOSPERMIA. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? mam na myśli jakieś leczenie.Prosze napiszcie że da się to wyleczyć Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha90 Re: nowa i załamana 23.01.08, 11:20 Jaki tryb życia prowadzi Twój mąż? Zachowuje podstawowe zalecenia profilaktyki? Jak jest w przypadku: 1) czy nie przegrzewa jąder (ciepłe ubranie, ciepłe kąpiele, trzymanie laptopa na kolanach) 2) czy nie nosi ciasnej bielizny 3) odżywianie (warzywa, owoce) 4) palenie papierosów 5) jak często seks Urazy narządów jakieś były? Żylaki powrózka? Oczywiście nie pytam, byś odpowiadała na forum Sobie odpowiedzcie, co tu można poprawić. Odpowiedz Link
gabi.5 re 23.01.08, 15:04 Zmienił ostatnio bieliznę na lużniejszą i miniej pali ale nie wiem czy to coś da.Mamy nadzieję.Alkochol pije tylko okazyjnie więc nie może to mieć wpływu.Wiem też że zbyt ciężko pracuje, ale co za z pracy zrezygnować?martucha spotkałaś się może kiedyś z takim przypadkiem który został wyleczony? Może jakieś witaminy powinien brać?? Odpowiedz Link
martucha90 Re: re 23.01.08, 15:32 > martucha spotkałaś się może kiedyś z takim > przypadkiem który został wyleczony? Nie, nie spotkałam się, ale to nic nie znaczy (nie miałam gdzie się spotkać). Spotkałam się natomiast z opisem wyników badań przeprowadzonych na setce chyba mężczyzn. Zastosowali oni wspomnianą przeze mnie wyżej profilaktykę, która w większości opiera się zdrowym trybie życia, plus, uwaga, często uprawiali seks (to podobno główny czynnik, pozbywanie się starego nasienia, pobudzanie do produkcji nowego itp.). U 80% z nich nasienie się poprawiło. (Przed samym oddaniem próbki do badania musiało upłynąć kilka dni abstynencji). Generalnie ostatnio androlodzy są zdania, żeby nie leczyć nasienia farmakologicznie, bo to rzadko pomaga, a u pewnego procenta pacjentów (chyba 10%) niszczy nasienie. Ale tego to się pewnie Twój mąż i tak niedługo dowie na wizycie... > Może jakieś witaminy powinien brać?? Czemu nie. Takie witaminy bez recepty i suplemety diety nie powinny zaszkodzić. Słyszałam o takiej 3 m-cznej kuracji: - witamina C (rozpuszczalna, 1000 mg) - 1 tabletka dziennie - magnez + B6 - 1 tabletka dziennie - witamina A+E - 1 tabletka dziennie - Salfazin - 1 tabletka co drugi dzień - Androvit - 2 tabletki co drugi dzień (na zmianę z Salfazinem) Odpowiedz Link
dianax16 Re: re 23.01.08, 17:31 a jakie witaminy może brać kobieta chcąca zajść w ciąże ale jak na razie nie udaje się. Odpowiedz Link
jkl13 Re: nowa i załamana 01.02.08, 10:26 U mojego męża dwukrotne badanie wykazało teratozoospermię. 3 lekarzy stwierdziło, że tej przypadłości nie leczy się, bo generalnie męska niepłodność nie jest wyleczalna. A zmiana trybu życia może poprawić jakość nasienia, ale nie przy takich wynikach. Nam powiedzieli, że jedyną szansą na dziecko jest in vitro ISCI. Odpowiedz Link
matylda_28 nie martw się 06.02.08, 08:40 U mojego męża też wyniki były tragiczne, jedyna szansa na dziecko to in vitro ISCI...nie poddaliśmy się i spójrz na sygnaturkę Zaszłam w ciąże w tym cyklu kiedy robiliśmy badania. do zapłodnienia potrzebny jest tylko 1 plemnik, uda się zobaczysz, tylko musicie w to gorąco wierzyć. Oczywiście nie zaszkodzi prowadzić zdrowy tryb życia, jakieś ziółka...mój miał przepisane od super zielarza, ale to była mieszanka. Kiedyś miałam inny login i o tym pisałam, jeśli bardz by Ci zależało na tych ziółkach postaram się coś znaleźć, ok? i proszę głowa do góry,wyniki to napawdę nie wyrocznia. Odpowiedz Link
patunia79 Matylda 18.02.08, 22:04 Matylda proszę znajdz ten wątek, mój jest w podobnej sytuacji Odpowiedz Link
gabi.5 Re: nie martw się 21.02.08, 13:17 Dzięki dziewczyny jesteście kochane.Staramy się od tak dawna że zaczynam czasem świrować.Najgorsze jest dla mnie to że wszyscy pytają czemu nie mamy dzidzi,a ja wtedy naprawde nie wiem co odpowiedzieć bo przecież nie bębę wszystkim tego tłumaczyc nie?teraz czekam do 7 marca na kolejne badanie męża.Jeśli chodzi o naturę to chyba się już pddałam i pokładam nadzieję w inseminacjach.POZDRAWIAM WAS WSZYSTKIE I ZYCZE WYTRWAŁOŚCI I SZCZĘŚCIA. Odpowiedz Link