Dodaj do ulubionych

Dolina 5 Stawów

09.08.06, 13:30
Od razu na wstepie zastrzegam, ze moge zdenerwowac i rozzloscic do czerownosci stalych bywalcow i milosnikow Tatr moim pytaniem, ale ja prosze tylko o rade, wiec jak ktos laskawy to niech bedzie tak pomocny :) Chodzi mi mianowicie o sposob dotarcia do Piatki. Pomyslalam o trasie przez Doline Gasienicowa i dalej przez Zawrat, a wrocic do Wodogrzmotow. Ale na jednej ze stronek spotkalam sie z opinia, ze tak lepiej wracac a nie isc do Doliny Pieciu Statwow! Wiec prosze Was o rade-ktoredy lepiej i dlaczego. Dodam, ze jestem sredniozaawansowana turystka, nie mam leku wysokosci heh i ogolnie bardzo pozytywne nastawienie do gorek. Mialam pytac tez o Swinice, ale to juz na forum znalazlam watki na ten temat, ale o 5 akurat nie.
Obserwuj wątek
    • boski.facet Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 13:38
      ankeee napisała:

> Od razu na wstepie zastrzegam, ze moge zdenerwowac i rozzloscic do
      czerownosci
      > stalych bywalcow i milosnikow Tatr moim pytaniem, ale ja prosze tylko o rade,
      w
      > iec jak ktos laskawy to niech bedzie tak pomocny :) Chodzi mi mianowicie o
      spos
      > ob dotarcia do Piatki. Pomyslalam o trasie przez Doline Gasienicowa i dalej
      prz
      > ez Zawrat, a wrocic do Wodogrzmotow.

- Może być.
      Idąc w przeciwnym kierunku tracisz chwilę radości z wejścia na Zawrat i
      piekną panoramę.
      • ankeee Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 13:42
        A podejscie na Zawrat obfitujace w trudnosci czy raczej w miare do przejscia? Bo mi to juz traci Orla... :)
        • boski.facet Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 14:27
          ankeee napisała:

> A podejscie na Zawrat obfitujace w trudnosci czy raczej w miare do przejscia?
          B

do przejścia, najwieksza niedogodność w sezonie to częste zatory schodzących w
          klapkach ze Świnicy, którzy lubią sypnąć kamieniami
    • Gość: Tatranka Re: Dolina 5 Stawów IP: *.mofnet.gov.pl 09.08.06, 13:53
      Ja Ci akurat doradzę odwrotnie, czyli wchodzic od D. Gąsienicowej przez Zawrat,
      dlatego, że ten odcinek posiada pewne trudności techniczne, a takie - według
      mnie - łatwiej sie pokonuje idąc w górę niz w dół. Ponadto wracając jesteś juz
      zazwyczaj bardziej zmęczona, późniejsza pora grozi zmianą pogody, a czasem
      wymusza też pośpiech, który nie jest wskazany. Na powrót zawsze lepiej wybrać
      łatwieszy wariant (jeśli jest taka możliwość). Zejście z Zawratu do Dol. 5
      Stawów jest łagodne i przyjemne. Po odpoczynku w schronisku schodzisz do
      Wodogrzmitów, a potem juz nie tak daleko do autobusu. Jednak sądzę, że pojawi
      sie tu wiele odmiennych poglądów, bo taki jest efekt zadawania pytań na Forum,
      a więc będziesz musiała sama zdecydować.
      • ziontrain Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 14:22
        przez Murowaiec do Pańszczycy. stamtąd na Krzyżne. Orlą na Skrajny Granat.
        następnie zejście do Czarnego Stawu. tam mały odpoczynek, popas i jazda na
        Kozią Przłęcz. stamtąd już tylko kroczek w dół do piątki, chyba że zechcesz
        zaliczyć Kozi Wierch wtedy troche dluższy wariant przez Kozie Czuby. schronisko
        w piątce omijaj, zazwyczaj tlumy a dla podniesienia atrakcyjności drogi
        powrotnej proponuję szlak przez Szpiglas. podczas zejscia ze Szpiglasowej
        Przeł. jesli siły i czas pozwolą zalicz niedalekie Wrota Chałubińskiego. można
        też ze Szpiglas bezpośrednio na Wrota granią, nieoznkowana ścieżką (jeśli
        lubisz ekstremalnie). potem już tylko w dól na Morskie i asfltem na Lysą
        Polanę, gdzie do Słowaków po kilka flszek Zlotego Bażanta na wieczór.
        przy odrobinie kondycji i znośnej pogody "lajtowa" sprawa.
        • boski.facet Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 14:32
          ziontrain napisała:

> przez Murowaiec do Pańszczycy. stamtąd na Krzyżne. Orlą na Skrajny Granat.
          > następnie zejście do Czarnego Stawu. tam mały odpoczynek, popas i jazda na
          > Kozią Przłęcz. stamtąd już tylko kroczek w dół do piątki, chyba że zechcesz
          > zaliczyć Kozi Wierch wtedy troche dluższy wariant przez Kozie Czuby.
          schronisko

- hehehe, ta trasa to około 12 godzin w krótszym wariancie, bez popasów
      • boski.facet Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 14:23
        Gość portalu: Tatranka napisał(a):

> Ja Ci akurat doradzę odwrotnie, czyli wchodzic od D. Gąsienicowej przez
        Zawrat,

czyli tak samo jak ja :)
      • ankeee Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 17:44
        Dzieki za odpowiedz, potwierdzilas moje plany, oby tylko pogoda pozwolila na ich wykonanie :)
      • Gość: ppppp7 Re: Dolina 5 Stawów IP: *.chello.pl 09.08.06, 22:28
        Tatranka ma rację. Tak jest łatwiej.
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Dolina 5 Stawów IP: 195.136.112.* 09.08.06, 14:30
      Mozesz tez podejsc z Murowanca na Kozia Przelecz, dojsc do Koziego Wierchu i z
      niego czarnym szlakiem Szerokum Zlebem zejsc do Doliny Pieciu Stawow, ale
      wtedy "tracisz" czesc Doliny, a fragmenty dojscia do Koziego - zwlaszcza w
      okolicach Koziej Przeleczy - bywaja trudne psychicznie.
      • ziontrain Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 16:29
        inaczej: Kościeliską przez schronisko na Ornaku, dalej na Tomanową i Ciemniak.
        przez Czerwone Wierchy na przełęcz pod Kopą, stamtąd na browarka na Kondratową.
        następnie do Kuźnic i pod kolejką przez Myslenickie na Kasprowy. później rzut
        kamieniem na Swinicę, Zawrat i dalej do Piątki. lajcik.
        inny wariant z Małołączniaka przez Dol. Małej Łąki na dół, Grzybowiec, na
        Giewont i dopiero na Kondratową a dalej jak wyżej opisano. również lajcik.
        • Gość: felek Re: Dolina 5 Stawów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 16:32
          ziontrain- co ty nogi na loterii wygrales???
          • ziontrain Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 17:23
            się gra się ma.
            to jeszcze inaczej: kultowy pks 6.10 na Łysą . chyc przez granicę. 7.05 do
            Smokowca. stamtąd złomem na szynach do Strbskiego Plesa. Doliną Mięguszowiecką
            na Koprowy. chwilke popatrzeć i na dół do doliny. następnie Waga. tu w
            schronisku popas (batonik) i na Rysy. dalej to już z górki do Czarnego Stawu.
            Tu odwrócić glowę w prawo żeby nie nęciło jeszcze na Chłopka. przebiec koło
            schroniska przy Moku i już prawie w domu - przez Swistówkę minutka i w Piątce.
            jak będą chęci to jeszcze myk na Krzyżne na zachód słońca i na dół do Murowańca
            do wyra.
            może nie lajcik ale bez przesady.
            • ankeee Re: Dolina 5 Stawów 10.08.06, 11:28
              Wiesz, tak sobie pomyslalam, ze skoro zachcialo mi sie stawow, to czemu nie jezioro jakies do tego? Wiec postanowione- do Piatki przez Mamry :P Mysle, ze to calkiem w Twoim stylu ;)
        • ankeee Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 17:45
          oj fantazja Cie poniosla... ;)
          • billy.the.kid Re: Dolina 5 Stawów 09.08.06, 21:31
            ziontrainiku-coraz bardziej cię lubie.łokrutnie mie siem podobujesz.
            dla załozycielki wątku. najlepsza rada-bierze się złotówkę, rzut do góry-i już
            masz wybraną trasę.
            • Gość: cola Re: Dolina 5 Stawów IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.08.06, 00:13
              Z Murowańca do Piątki najłatwiej jest się dostać przez Krzyżne.Sprawdzone na
              własnych nogach.Przez Zawrat to trudniejszy wariant. Pozdro.
              .
              • Gość: Tatranka Re: Dolina 5 Stawów IP: *.mofnet.gov.pl 10.08.06, 07:58
                Przez Zawrat trudniej niż przez Krzyżne, ale tylko w podejściu na Zawrat.
                Wydaje mi sie też, że wariant przez Krzyżne jest troche dłuższy (dłuższe
                dojście z Murowańca na Krzyżne).Tego co ktoś zaproponował - wejścia na Kozią
                Przeł. z niej na Kozi Wierch i zejście do 5 Stawów - raczej nie
                podsuwałabym "średnio zaawansowanej turystce" jeśli np. idzie sama (chodzi
                oczywicie o odcinek Orlej Perci Kozia Przeł. - Kozi Wierch, bo zarówno wejście
                od Dol. Koziej na K.Przełęcz jak i zejście z Koziego Wierchu do Dol. 5 Stawów
                nie są trudne).
                • ankeee Re: Dolina 5 Stawów 10.08.06, 11:27
                  Dzieki za rady, skusze sie na Zawrat :)
    • Gość: mariuszzkrakowa Re: Dolina 5 Stawów IP: *.localdomain / 84.38.95.* 11.08.06, 15:39
      Najłatwiej dojść z Doliny Gąsienicowej do Doliny 5 Stawów starym szlakiem przez
      Liliowe i Przełęcz Gładką (Przewodnik Nyki). Szlak którym 100 lat temu chodzilo
      setki turystow, jest dzis zamkniety i została tylko ścieżka.
      Zaraz sie pewnie odezwą osoby, że namawiam na chodzenie poza szlakami i
      niszczenia przyrody.
      Niebezpieczenstwo tego szlaku jest takie, ze czesto na Pośredniej Turnii lub
      Beskidzie stoją żołnierze i mozna miec problemy za nielegalne przekroczenie
      granicy.
      Mam nadzieje ze zniosa tą granice i powroca wszystkie szlaki graniczne, ktorymi
      tak wiele osob chetnie kiedys chodzilo, a wiec Chlopek, Wrota Chaubinskiego,
      Gładka Przełęcz, Liliowe.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka