20.08.03, 14:51
Wybieramy sie w kilka osob, bo kilku letniej przerwie w chodzeniu po gorach
na Roztocze. Czy ktos po nich chodzil? Chcemy sie rozchodzic przed wypraw w
przyszlym roku - wiosna w Beskidy. Czy te gory przypominaja Beskid Niski czy
raczej maja charakter pagorkow. Ile dni trzeba zarezerwowac by spokojnie je
przejsc? Co zobaczyc po drodze. Zwierzyniec i co jeszcze?? Prosze o wasze
rady!
Obserwuj wątek
    • wowa11 Re: Roztocze 20.08.03, 22:43
      trudno nówić o górach na roztoczu, no chyba, że mieszka się na zupełnej
      równinie. teren jest pofałdowany, ale nia ma większych wzniesień (może
      bardziej na roztoczu połudnowo - wschodnim - okolice werchraty). polecam
      okolice Suśca (słynne szumy na rzece tanew), Zwierzynieć i okolice (guciów -
      prywatny skansen - ja byłem tam 6 lat temu i wtedy facet miał tylko 3 chałupy,
      mówił, że rozbuduje i założy agroturystykę, jeżeli tam będziesz to napisz po
      powrocie jak to teraz wygląda), Szczebrzeszyn no i przede wszystkim roztocze
      poł.-ws., które jest dziksze, zalesione i chyba faktycznie troszeczkę
      przypomina Beskid Niski (manaster, cmentarz w Bruśnie Starym, ślady walk z UPA)
    • toomek68 Re: Roztocze 21.08.03, 08:25
      Byłem na Roztoczu dość dawno, bo w 1986 roku. Nie wiem jak tam jest teraz,
      ale wtedy byłem zauroczony. Teren zaiste jest lekko pofałdowany, ale to żadne
      góry. Najwyższe wzniesienie ma chyba niespełna 400 m.n.p.m. Najmilej z mojej
      wyprawy wspominam późnowieczorne zejście do Werchraty... . Ja byłem w
      październiku - przecudne kolory, pejzaże, mało ludzi... . Miłych wrażeń !
      • bie-dronka Re: Roztocze 21.08.03, 12:13
        Wyglada zatem ze to raczej wyzyna niz gory (a moze nawet gory tylko
        zeerodowane) ale to tym lepiej, bo wedrowanie po takich pagorkach dobrze nam
        zrobi a nie nadwyrezy za bardzo. Bedziemy wedrowac z dziecmi - kilkulatkami.
        Chcemy je powoli wdrazac w nasz pasje. Nie chcemy by tylko ogladaly bajki lub
        graly w gry komp. Mam nadzieje ze to polubia. Dla nas to tez wyzwanie. Nagle
        nie sami, nie ze znajomymi. Oj to moze byc spojzenie na wedrowanie zupelnie z
        innej strony.
        Mam nadz. ze poodwiedzam te miejsca, o kt pisaliscie i na pewno tu to opisze.
        szkoda tylko ze nie odezwal sie nikt kto byl na Roztoczu rok dwa lata temu i
        moglby miec swiezsze informacje. A jak jest z noclegami???
        • toomek68 Re: Roztocze 21.08.03, 12:59
          Po sezonie nocleg można znaleźć właściwie wszędzie. Sądzę, że na Roztoczu też
          nie będzie z tym problemów. Ciekaw jestem w jakim wieku są dzieci ? Ja mam
          córkę czteroletnią i zastanawiam się czy brać ją na jakieś piesze wycieczki.
          Niedawno byłem na Tarnicy w Bieszczdach i widziałem już takie wędrujące
          maluchy - chociaż co prawda w większości na ramionach rodziców. Ciekaw jestem
          Waszych opinii i doświadczeń. Miłych wędrówek i wypoczynku życzę !
        • wowa11 Re: Roztocze 21.08.03, 15:50
          Myślę że Roztocze to dobry teren do "zaprawiania" dzieci w pieszych
          wędrówkach. Zwłaszcza, że nie jest tam monotonnie (lasy, jeziorka i stawy).
          Przypomniełem sobie jeszcze, że byliśmy w rezerwacie "bukowa góra", a wiec
          jakaś góra tam była. leżały tam wspaniałe kilkusetletnie buki. Ponadto można
          się kąpać w Zwierzyńcu na stawach Echo oraz w jeziorkach w okolicy Tomaszowa
          Lub. Pamiętaj o cmentarzu w Bruśnie Starym i "szumach". aaaaaaaaa jeszcze
          piękny pałac w narolu! polecam!
          wowka
    • wowa11 Re: Roztocze 25.08.03, 21:44
      przypomnieło mi się! Majdan Sopocki - tam jest fajne jeziorko z piaszczystą
      plażą, można popływać. Właśnie kolega z pracy wrócił z urlopu na Roztoczu,
      tylko kilka dni ale był zachwycony. zwiedził susiec, narol oraz bunkry (tzw.
      linia mołotowa)
      • misia.m Re: Roztocze 11.10.03, 16:14
        Byłam w wakacje.Pytajcie na priva o szczegóły: misia@street.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka